Web
Analytics

Sakit Dada – Gejala, Punca, Dan Cara Untuk Rawatnya


Sakit dada boleh menjadi sesuatu yang menakutkan. Tetapi tidak semestinya bermakna anda mengalami serangan jantung.

Apabila anda tahu apa yang sebenarnya berlaku maka anda boleh mengambil tindakan yang sesuai, dan tahap kecemasan akan dikurangkan. Apabila anda mendapat kesakitan di dada, peraturan kardinal adalah JANGAN PANIK.

Apa Itu Sakit Dada?

Sakit dada akan berlaku apabila darah yang mengangkut oksigen dan nutrien yang mengalir ke jantung terjejas. Ada keadaan tertentu di mana otot jantung memerlukan lebih bekalan oksigen.

Sakit dada boleh mencucuk di sebelah kiri, kanan, tengah, atau belakang dada.

angina pektoris
angina pektoris

Contoh keadaan di mana bekalan oksigen lebih diperlukan ialah semasa bersenam atau semasa seseorang individu berada dalam keadaan yang tertekan. Kardiovaskular juga merupakan salah satu punca penyebab sakit dada. Penyakit ini mempunyai 2 peringkat iaitu stabil dan tidak stabil.

Peringkat stabil merujuk kepada keadaan sakit dada bila melakukan sebarang aktiviti manakala peringkat tidak stabil pula mengalami keadaan sakit dada yang berulang dan berlarutan dalam jangka masa yang panjang. Rasa sakit akan menimpa walau pun pesakit melakukan aktiviti yang ringan.

Sakit Dada Dalam Pelbagai Keadaan

Bagi kebanyakan orang, mengalami kesakitan di kawasan dada boleh dijadikan oleh pelbagai keadaan yang berlainan.

Ada orang yang sakit dada selepas makan, ada yang selepas minum kopi, ada yang mengalami kesakitan bila menelan makanan, ada yang sakit bila tunduk, dan ada yang dapat kesakitan ketika baring atau ketika bangun tidur.

Ada juga orang yang mengalami sakit dada lepas angkat berat, lepas makan ubat atau selepas berhenti merokok. Ada yang berlaku dengan tiba-tiba, ada dengan masa yang pendek dan ada yang berpanjangan.

Ada yang mengalami kesakitan yang disebabkan oleh umurnya semakin meningkat tetapi ada juga orang yang mendapat sakit dada pada usia remaja.

Jenis Kesakitan Dada

Angina Pektoris

Angina pektoris dikenali sebagai rasa sakit yang menimpa dada seseorang pesakit. Ia adalah penyakit sementara yang berpunca dari kekurangan aliran darah ke jantung. Angina yang kerap  dan lama adalah berbahaya dan jika anda mempunyai keadaan macam ini, adalah dinasihat untuk anda pergi jumpa doktor dengan segera.

Masalah gastrointestinal

Pelbagai masalah gastrointestinal boleh menyebabkan kesakitan di dada atau sakit berhampiran tulang rusuk. Sebagai contoh:

 • Refluks asid boleh menyebabkan sensasi terbakar di dada.
 • Gallstones boleh menyebabkan sakit mendadak, sengit yang berlangsung selama beberapa jam. ia boleh hilang dan pulang.
 • Ulser boleh menyebabkan kesakitan yang hilang dan pulang juga.

Kesakitan otot

Kesakitan otot yang disebabkan oleh ketegangan, kecederaan, atau sindrom kesakitan kronik yang mengakibatkan sakit dada.

Serangan panik

Kesakitan dada boleh menjadi gejala menakut yang disebabkan oleh serangan panik, dan ia boleh membuat seseorang mejadi lebih cemas. Kesakitan yang dialami boleh sama dengan serangan jantung.

Sesetengah orang dengan serangan panik mungkin merasa seolah-olah mereka sudah nak mati. Tetapi ia merupakan sakit dada yang bukan serangan jantung. Jika keadaan menjadi teruk, lebih baik bagi anda pergi jumpa doktor dan mendapatkan rawatan yang sesuai.

Serangan jantung

Tiba-tiba, sakit sengit di dada mungkin menunjukkan serangan jantung. Hasilnya apabila impuls atau sekatan elektrik yang rosak menghalang darah daripada mencapai hati.

Punca Sakit Angina Pektoris

Penyakit angina pektoris dibahagikan kepada risiko boleh ubah dan tidak boleh ubah. Di antara risiko boleh ubah angina pektoris ialah mereka yang terdiri dari golongan :

 • Perokok (boleh rujuk ke artkel ini jika ingin tahu cara berhenti merokok)
 • Tekanan darah tinggi
 • Kadar kolestrol yang tinggi dalam darah
 • Tekanan psikologi
 • Kencing manis (diabetes mellitus)
 • Gemuk (obesiti)
 • Psikosomatis

Bagi risiko tidak boleh ubah angina pektoris pula terdiri daripada :

 • Sejarah sakit jantung dari keluarga atau keturunan.
 • Pertambahan usia

Faktor pemakanan dan aktiviti seharian turut berpotensi mempengaruhi untuk mendapat sakit angina pektoris yang tidak stabil. Keadaan cuaca yang tidak boleh diramal seperti cuaca terlalu sejuk atau terlalu panas dan aktiviti fizikal turut menyumbangkan kepada risiko ditimpa sakit angina pektoris.

Simptom, Gejala dan Tanda Sakit Dada

Rasa kesakitan atau tekanan di kawasan dada boleh memberi isyarat masalah semudah pencernaan atau serius seperti serangan jantung. Beri perhatian kepada isyarat tersebut, dan pergi jumpa doktor jika anda tidak pasti apa yang dimaksudkan dengan gejala.

Antara gejala yang mungkin berhubungi dengan sakit dada adalah seperti berikut:

 • Sakit mengejut di dada selepas makan atau melakukan senaman.
 • Berasa tidak selesa seakan-akan pedih ulu hati selepas selesai makan.
 • Rasa sakit berlarutan dari 5 hingga 10 minit dan mampu mencapai 30 minit
 • Pesakit akan turut kelihatan pucat dan ditimpa sesak nafas kerana aliran udara ke jantung sudah berkurangan.
 • Tekanan yang dialami akibat batu karang atau batu pundi hempedu dan juga kayap boleh menjadi punca kepada pesakit ditimpa angina pektoris.
 • Kesakitan atau ketidakselesaan dada, mungkin digambarkan sebagai tekanan, perit, panas atau kenyang.
 • Sakit di leher, punggung, rahang, bahu atau belakang.
 • Keletihan dan cepat penat.
 • Sesak nafas atau susah bernafas.
 • Sebab angin gastrik di dalam.
 • Berpeluh.
 • Rasa pening.
 • Batuk.
 • Stress.
 • Gerd.
 • Cirit birit.
 • Cekit

Punca-punca Sakit Dada Semasa Kehamilan

Heartburn, senak, tekanan, dan perubahan badan adalah penyebab kesakitan dada yang paling biasa semasa mengandung.

Tapi ada juga wanita yang dadanya sakit adalah disebabkan oleh tanda hamil. Semasa mereka hamil, dada akan mengalami perubahan dan mengakibatkan kesakitan berlaku. Kesakitan itu mungkin akan berterusan sepanjangan masa ibu mengandung dan ia akan hilang selepas bersalin.

Jika anda mempunyai kesakitan yang ringan seperti ini semasa hamil, ia adalah normal. Jika kesakitan itu jadi teruk dan anda tidak dapat tahan, adalah baik untuk anda pergi jumpa dengan pakar sakit puan anda.

Cara Merawat dan Mengatasi Sakit Dada

Kesakitan dada dirawat mengikut apa yang menyebabkannya. Kesakitan dada jantung boleh dirawat dengan ubat-ubatan dan/atau prosedur invasif. Angioplasti koronari dengan stent digunakan untuk memastikan pembedahan arteri koronari dan pembedahan pintasan koronari dilakukan untuk memintas penyumbatan arteri koronari.

Cara lain yang boleh digunakan jika kesakitan itu tidak serius adalah seperti berikut:

Minum Minuman panas
Minuman panas dapat membantu menghilangkan gas ketika sakit seseorang disebabkan gas atau kembung. Air panas juga boleh membantu meningkatkan penghadaman.

Sesetengah minuman mungkin mempunyai kesan yang lebih baik daripada ubat lain. Sebagai contoh, teh bunga raya telah didapati mempunyai manfaat yang boleh membantu menghilangkan dada yang kembung.

Cuka epal
Cuka epal adalah satu lagi remedi di rumah yang bertujuan membantu refluks asid. Terdapat ramai orang yang mengatakan bahawa meminumnya sebelum atau selepas makan boleh mencegah refluks asid. Walaupun teori ini amat popular, tetapi bukti yang kekal sah masih tidak dapat dipastikan.

Perlu diingati bahawa cuka epal mempunyai kesan sampingan. Bagi mereka yang mengambil penipis darah mungkin ingin mengelakkan penggunaannya, kerana cuka epal juga dapat menipiskan darah.

Baca juga: Gejala, Penyebab, Rawatan, Ubat dan Pencegahan Penyakit Asma(Asthma)

Bagaimana kesakitan dada bukan jantung dirawat?

Walaupun kesakitan dada bukan jantung boleh menjadi satu peristiwa yang menakutkan kerana ia merasakan seperti sakit jantung, tetapi biasanya ia boleh dirawat dengan jayanya apabila doktor mengenal pasti penyebab sakitnya. Dengan rawatan yang betul, gejala-gejala akan hilang untuk kebanyakan pesakit.

Proton-pump inhibitors (PPI) adalah rawatan yang paling biasa untuk kesakitan dada bukan jantung yang disebabkan oleh GERD. Beberapa PPI yang berbeza boleh didapati. Rawatan biasanya bermula dengan dos PPI yang tinggi. Selepas gejala GERD dikurangkan, dos PPI dikurangkan kepada jumlah terendah yang mengawal gejala. Rawatan ubat selama dua bulan atau lebih mungkin diperlukan untuk mengawal gejala ini.

Ubat Yang Dipakai Untuk Rawatan

Aspirin
Jika doktor mengesyaki bahawa kesakitan dada anda berkaitan dengan jantung anda, anda mungkin akan diberi ubat aspirin.

Penipisan darah
Jika anda mempunyai bekuan darah dalam arteri yang menyumbat saluran darah ke jantung atau paru-paru, anda akan diberi ubat yang menghalang pembekuan darah untuk mengelakkan pembentukan bekuan yang lebih banyak.

Trimetazidine
Dengan memelihara metabolisme tenaga sel-sel otot jantung, trimetazidime membantu mengurangkan kekerapan serangan angina dan mengurangkan penggunaan nitrat.

Ia terutamanya digunakan sebagai ubat backup apabila pesakit tidak mempunyai kawalan yang mencukupi atau membangkitkan intoleransi dengan ubat utama.

Rujukan:

Baca juga: Fakta Yang Tidak Diketahui Oleh Orang Yang Tidak Merokok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts