Tekanan Darah Rendah Atau Hipotensi

Apa itu tekanan darah  rendah?

Dalam bidang perubatan, tekanan darah rendah juga banyak dikenali sebagai hipotensi. Penyakit ini terjadi daripada keadaan kekurangan tekanan darah yang tidak cukup dari tekanan yang sepatutnya diperlukan oleh badan.

Hipotensi akan wujud apabila organ dari tubuh tidak menerima aliran darah yang mencukupi. Setiap tekanan darah manusia tidak sama. Ia melibatkan rangsangan dalam saluran darah, kawalan utama jantung, otak dan buah pinggang(ginjal).

tekanan darah rendah

Jika anda ditimpa simptom tekanan darah rendah, periksa kembali tahap kesihatan anda. Boleh anda rujuk ke jadual ini untuk bacaan tekanan darah yang normal bagi semua umur tidak kira lelaki atau wanita yang termasuk kanak-kanak, remaja, orang tua.

Dengan jadual yang disediakan, boleh anda tahu berapa tinggi dan rendah untuk tekanan darah anda dan sama ada tekanan darah anda adalah normal atau tidak.

Simptom, gejala, dan tanda tekanan darah rendah

Mereka yang menghidap tekanan darah apabila tekanan itu turun ke bawah 90/60 akan menunjukkan simptom awal contohnya :

 • Mudah haus
 • Defresi
 • Nafas pendek dan pantas
 • Sesak nafas
 • Sukar fokus
 •  Mual
 • Muntah
 • Mata berpinar-pinar
 • Kulit terasa sejuk, pucat dan lembab
 • Selalu mengantuk
 • Sakit kepala atau pening kepala
 • Detak jantung tinggi dan jantung berdebar-debar
 • Degupan jantung dan nadi yang laju (fast pulse)
 • Anemia

Perkara yang boleh mempengaruhi tekanan darah

Berikut ialah perkara yang mempengaruhi tekanan darah dalam tubuh seseorang iaitu :

 • Jangkitan
 • Aktiviti harian
 • Umur (umur semakin meningkat akan lebih senang untuk dapat tekanan darah rendah. Terutamanya untuk golongan orang tua atau warga emas.)
 • Ubat yang diambil
 • Pendarahan
 • Perasaan (stress, marah, sedih, mengalami kemurungan dan sebagainya.)

Tekanan darah rendah ketika haid

Bagi sesetengah wanita, jika mereka mengalami kesakitan haid yang teruk, mereka mungkin juga mengalami cirit-birit atau perasaan pengsan di mana mereka akan menjadi pucat dan berpeluh dengan tiba-tiba.

Ini kerana prostaglandin mempercepatkan penguncupan di dalam usus wanita yang menyebabkan cirit-birit. Penurunan tekanan darah akan membantu untuk menenangkan saluran darah. Ini mungkin boleh menjadikan mereka rasa pening buat sementara.

Golongan yang mendapat penyakit ini

Biasanya, mereka yang mendapat tekanan darah rendah terdiri dari pengamal diet dan olahraga. Berikut ialah senarai penyakit yang jarang menimpa mereka :

1. Strok
2. Sakit jantung
3. Penyakit mata
4. Pengerasan dan penyempitan saluran pembuluh darah

Penyebab dan punca hipotensi

Tekanan darah rendah dipengaruhi oleh kadar darah yang dipompakan oleh jantung dan ketahanan pembuluh darah yang kecil pada badan. Untuk mengeathui etiologi untuk penyakit  ini, kita perlu memahami faktor dan punca yang menyebabkan tekanan darah rendah ini terlebih dahulu.

Tekanan darah rendah selepas makan

Kadang-kadang, tekanan darah boleh turun selepas makan yang boleh menyebabkan kepala ringan, pening, dan pengsan. Ia lebih biasa berlaku di kalangan orang tua, terutama mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi, diabetes, atau penyakit Parkinson.

Selepas makan, usus memerlukan lebih banyak bekalan darah untuk pencernaan. Hati berdegup lebih cepat, dan saluran darah di bahagian lain badan jadi sempit untuk membantu mengekalkan tekanan darah. Dengan usia, proses ini menjadi kurang berkesan.

Untuk meminimumkan masalah, boleh berbaring selepas makan untuk mengurangkan pengambilan karbohidrat. Juga, anda boleh ambil makanan yang sikit saja untuk makan setiap kali, tetapi boleh makan dengan lebih kerap kali.

Dehidrasi

Dehidrasi adalah biasa di kalangan pesakit dengan loya muntah, cirit-birit, atau senaman berlebihan, yang menghancurkan darah dari organ ke otot.

Banyak air yang hilang semasa muntah dan cirit-birit, terutama jika orang itu tidak minum jumlah bendalir yang mencukupi untuk menggantikan air yang terlepas.

Penyebab dehidrasi lain termasuk senaman, berpeluh, demam, keletihan atau strok. Individu yang mengalami dehidrasi ringan mungkin hanya mengalami dahaga dan mulut kering.

Dehidrasi yang sederhana sampai ke yang teruk boleh menyebabkan hipotensi ortostatik (di mana dia akan rasa pening, atau pengsan semasa berdiri).

Dehidrasi yang berpanjangan dan teruk boleh menyebabkan kejutan, kegagalan buah pinggang, kekeliruan, asidosis (terlalu banyak asid dalam darah) dan koma. Kadang-kadang keadaan ini boleh menjadi sangat bahaya dan mempunyai risiko di mana ia boleh bawa maut kepada seseorang yang boleh menyebabkan kematian.

Kurang jumlah darah

Cecair yang mengalir di dalam salur darah seakan-akan pendarahan yang tidak terkawal.

Masalah jantung

Jantung yang berdenyut kencang bertukar-tukar dengan denyutan yang lambat akibat otot yang lemah. Ini boleh menyebabkan hipotensi ortostatik atau, dalam kes-kes yang teruk yang boleh menyebabkan kejutan kardiogenik. Berikut adalah beberapa isu biasa yang memberi kesan kepada tekanan darah anda:

 • Masalah jantung yang menyebabkan kadar jantung rendah.
 • Isu-isu jantung menyebabkan kekuatan jantung menjadi kkurang.
 • Penurunan jumlah darah yang dibekalkan kepada badan.

chart tekanan darah

Hipotensi bagi ibu hamil

Ia bukan perkara yang tidak biasa bagi wanita mengalami penurunan tekanan darah semasa kehamilan. Ramai wanita tidak menyedari bahawa kehamilan boleh memberi kesan kepada tekanan darah.

Kehamilan dikaitkan dengan hipotensi ortostatik. Apabila kehamilan berlangsung, jumlah sistem peredaran darah dan tekanan darah biasanya akan turun.

Ia berlaku kerana peredaran berkembang semasa kehamilan dan perubahan hormon menyebabkan pembuluh darah melebarkan dan menyebabkan penurunan tekanan darah bagi ibu mengandung. Hipotensi mungkin juga akan berterusan lepas bersalin buat sementara bagi darah balik ke tahap yang normal.

Jika seorang wanita berhajat untuk mengandung, mereka disarankan untuk menjalani pemeriksaan sebelum mengandung. Komplikasi akan dapat dielakkan daripada menimpa bayi berkenaan.

Cara untuk mengatasi hipotensi

Perubahan diet dan gaya hidup

Bagi kebanyakan orang, tekanan darah rendah kronik boleh dirawat secara berkesan dengan perubahan diet dan gaya hidup.

Antara diet yang boleh diamalkan adalah:

 • Makan makanan yang mempunyai kandungan garam yang lebih tinggi.
 • Dapatkan senaman secara teratur untuk meningkatkan aliran darah.

Ubat-ubatan untuk mengawal hipotensi

Terdapat beberapa jenis ubat yang boleh digunakan untuk merawat tekanan darah rendah yang berlaku apabila anda berdiri (hipotensi ortostatik). Contohnya, fludrocortisone ubat, yang boleh meningkatkan jumlah darah anda.

Doktor sering menggunakan ubat midodrine(Orvaten) untuk meningkatkan tahap tekanan darah pada orang yang menghidapi hipotensi orthostatic kronik. Ia berfungsi dengan menyekat keupayaan saluran darah anda untuk berkembang. Dengan itu ia dapat menimbulkan tekanan darah.

Minum teh halia

Teh halia boleh membantu mengedarkan aliran darah ke dalam badan dan memperbaiki fungsi sistem imun.

Susu almond

Rendam 5 hingga 6 biji badam semalaman dan mengupas mereka pada waktu pagi. Rebus mereka untuk menjadikan minuman. Minum sus almond ini setiap hari untuk mencegah tekanan darah turun.

Tiada kolesterol atau lemak tepu yang terdapat di dalam susu badam. Malah, ia adalah kaya dengan lemak sihat seperti asid lemak Omega-3. Jadikan susu almond ini dalam diet tekanan darah rendah anda dan ia dapat memanfaatkan anda.

Makan makanan yang tinggi dalam vitamin B12

Kekurangan vitamin B12 boleh menyebabkan anemia, yang boleh menyebabkan hipotensi. Jadi anda perlu makan makanan seperti telur, daging lembu, sardin, kambing, keju dan bijirin yang kaya dengan vitamin ini.

Pakai essential oil

Anda juga boleh mempertimbangkan untuk mengambil mandi badan penuh dan menggunakan essential oil yang mempunyai minyak dan krim yang penting untuk merangsang rasa kesejahteraan dan meningkatkan metabolisme badan kita. Essential oil juga dapat membantu merangsang sistem pernafasan dan menggalakkan peredaran darah.

Minyak zaitun merupakan antara essential oil yang boleh memanfaatkan untuk diguna oleh mereka yang menghidapi tekanan darah rendah. Jenama Shaklee juga mempunyai minyak seperti ini.

Tips untuk elakkan hipotensi

Berikut ialah cara yang boleh digunakan untuk mengatasi hipotensi iaitu:

 1. Minum kopi
 2. Kurangkan pengambilan gula
 3. Minum air kosong dengan kerap
 4. Elakkan mandi air panas
 5. Bersukan dengan konsisten
 6. Elakkan angkat beban yang terlalu berat
 7. Dapatkan tidur yang berkualiti
 8. Pantau tekanan darah selalu

Rujukan:

Artikel berkaitan:
Tips mengawal tekanan darah tinggi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *