Web Analytics

5 Kualiti Diri dan Alasan Untuk Jadi Usahawan Berjaya

jadi jutawan

Sudah pasti informasi dunia keusahawanan menjadi tarikan utama kepada saya untuk membacanya. Sebab tanpa ilmu dan teknik yang betul memang sukar untuk berjaya dalam bidang ini. Berikut adalah ilmu yang saya perolehi dan saya sesuaikan penulisannya mengikut konsep blog ini. Sumbernya adalah dari buku yang bertajuk Melangkah Ke Alam Keusahawan terbitan Utusan Publication & Distributors … Read more

Bebas Kewangan Dengan Menjadi Kaya

orang kaya

Secara lumrahnya hampir semua manusia pun nak jadi kaya. Cuma segelintir sahaja yang tak nak kaya dan sekadar ingin hidup dengan kehidupan yang sederhana. Biarkan cukup makan, pakaian dan tempat tinggal yang sederhana sudah rasa puas hati. Itu sahaja yang sesetengah orang mintakan, tak banyak pun wang yang mereka ingin dapat. Macam mana seseorang nak … Read more

8 Jenis Penipuan Guna Kad ATM

kad atm

Penulisan saya pada kali ini merupakan tajuk yang agak serius. Namun saya berusaha sedaya upaya untuk tidak terlalu terikat dengan gaya penulisan ala-ala media cetak. Informasi yang saya tulis ini menggunakan gaya bahasa blog. Biasanya santai namun padat, lengkap dan memberi input maksima kepada pembaca. Harapan agar pembaca mendapat manfaat dan berbaloi memperuntukkan masa membaca … Read more

Real Gain Property Tax (RGPT) Atau Cukai Untung Rumah

RGPT tax

Awal-awal saya ingin beritahu yang saya bukanlah pandai sangat tentang bab RGPT ataupun Real Gain Property Tax atau bahasa Melayunya Cukai Untung Rumah. Kenapa saya cakap begitu? Kerana saya sendiri tak pernah jual rumah. Basically pada saya, kalau terdapat sesuatu yang sendiri mengalami, memang akan lebih bermakna macam pasal overdraft, membeli rumah lelong dan mendapat … Read more

Fix Deposit – Apa Yang Anda Perlu Tahu

fixed deposit

Apa itu fix deposit (FD)? Jika nak menterjemah kepada bahasa melayu memang senang saja, iaitu simpanan tetap. Aku sendiri tak pernah ada simpanan tetap kerana bagi saya pulangan pada simpanan tetap adalah terlalu rendah dan rasa tidak berbaloi untuk membuat demikian. Fixed deposit merupakan satu jenis pelaburan yang menjamin kadar pulangan tetap pada tarikh matang. … Read more

Perlu Kita Elak Untuk Sewa Rumah Kepada Orang Asing?

rumah untuk sewa

Sekiranya anda mempunyai rumah tambahan dan anda menjana pendapatan menerusi pelaburan hartanah dan elalui sewa rumah kepada orang lain. Jadi ia adalah penting untuk anda pastikan yang penyewa itu adalah penyewa yang mampu untuk bayar sewa setiap bulan tanpa hutang. Bagi sesetengah orang, mereka tidak suka sewa rumah kepada orang asing dan mereka memang elakkan … Read more

Urusan Dengan Hutang Atas Pinjaman dan Perbelanjaan

urusan hutang

Konon ada impian nak bebas hutang pada usia 45 tahun tapi bila beli barang semuanya nak berhutang. Asal ada boleh entitle untuk dapatkan lebih banyak loan, mesti nak lagi berhutang. Sampai bila nak bebas hutang macam ni? Budaya berhutang seperti ini memang dari asal sudah jadi sebahagian hidup kita. Kalau hutang untuk beli aset tak … Read more