Web Analytics

Ilmu Pelaris Bisnes Yang Mujarab

ilmu pelaris

Bila kita sebut tentang ilmu pelaris, tentu ada di kalangan kalian mungkin rasa seram sejuk kaki dan tangan. Maafkan saya jika ada apa-apa yang cakap salah di sini. Ilmu pelaris yang saya maksudkan di sini bukan ilmu sihir atau guna-guna. Ia adalah satu ilmu psikologi yang popular dalam bidang pemasaran dan perniagaan. Bagi mereka yang … Read more

Penyebab Stress Kepada Seorang Usahawan

usahawan berjaya

Secara teorinya menjadi seorang usahawan macam agak senang sahaja. Kebanyakan orang anggap usahawan biasanya ada duit yang banyak kerana menjalankan satu bisnes. Hakikat sebenarnya sudah tentu bukan macam ini. Dalam dunia yang realiti, para usahawan perlu berhadapan dengan 1001 cabaran luaran dan dalaman. Kesemuaan cabaran ini datang dari pelbagai penjuru. Baik mereka bersedia atau tidak … Read more

Perundingan dan Tawar Menawar Yang Berkesan

perundingan berkesan

Terdapat sesuatu yang ingin saya berkongsi dengan anda yang saya ingat anda mungkin mempunyai minat untuk tahu. Apa yang saya nak bincangkan adalah tentang cara berunding yang efektif. Perundingan ini dalam kata orang putih atau bahasa inggeris ialah “Negotiation”. Dalam buku Getting Past No, William Ury telah senaraikan langkah-langkah untuk berunding dan menerangkan langkah-langkah ini … Read more

Senarai Panduan Dan Tips Temuduga

temuduga kerja

Dua tiga hari yang lepas saya telah dihubungi oleh bekas anak buah untuk bertanyakan panduan dan tips temuduga. Katanya mereka agak teruja dan gementar untuk melalui sesi temuduga bagi satu jawatan yang akan di adakan selepas cuti hari raya nanti. Tujuan utama mereka menghubungi saya adalah untuk mendapatkan panduan dan tips temuduga supaya urusan temuduga … Read more

Tip-tip Yang Berguna Untuk Usahawan Kecil

usahawan kecil

Siapa itu Usahawan Kecil. Kita selalu dengar istilah usahawan kecil namun siapakah mereka itu sebenarnya. Usahawan kecil dikatakan sebagai seseorang pengusaha yang bekerja sendiri menjana pendapatan melalui aktiviti pertanian, penternakan, nelayan atau berniaga dengan modal pusingan yang kecil dan terhad. Kebanyakkan usahawan kecil yang berjaya dan telah maju sebenarnya bermula dengan usaha-usaha secara kecil-kecilan dengan … Read more

9 Dosa Besar Dalam Perniagaan

niat baik buruk

Saya sudah berjanji dengan pembaca setia blog saya untuk saya berkongsi bersama anda ilmu-ilmu yang saya dapat dalam program yang saya hadiri tempoh hari iaitu Advanced Marketing Power, ce cakap kat orang sebelah ‘Advanced Marketing Power’ faham? tak faham takpe. hihi. Program ini berlangsung selama 3 hari dan bertempat di MIECC, Mines Resort City Seri … Read more

Cara Nak Buka Akaun Semasa(Current Account) Bank Syarikat

bank akaun semasa

Tahun lepas saya pergi ke Maybank ambil borang untuk buka akaun bank syarikat. Tapi Maybank ni macam susahkan customer sangat sebab saya perlukan introducer untuk proceed buka akaun tu. Nak dijadikan cerita sebab susah sangat nak cari introducer, saya lupakan sebentar urusan buka akaun syarikat tu. Sekiranya kalau customer nak bank in duit, saya bagi … Read more

Saya Minat Bisnes. Tapi Apa Mula-Mula Yang Saya Perlu Buat?

perkembangan pencapaian tamadun islam

Sejak saya masuk belajar di university ni, ramai kawan saya tanya saya soalan yang sama dan jawapan yang saya berikan kepada mereka juga sama sebab itulah prinsip bisnes yang saya pegang sehinggakan alhamdulillah bisnes saya berjalan sehingga hari ini. Kadang-kadang tak larat nak bercakap dah hehe sehinggakan ada 1 hari tu perut saya masuk angin … Read more