Web
Analytics

Gangguan Disleksia Atau Dyslexia


Apa itu Disleksia?

Disleksia juga terdapat sesetengah orang panggil ia sebagai dyslexia. Ia merupakan sesuatu gangguan yang biasa ditimpai oleh golongan kanak-kanak di mana mereka menghadapi masalah kesusahan untuk membaca dan menulis. Ia boleh memberi kesan berpanjangan sehingga kanak-kanak tersebut mencapai usia dewasa.

Gangguan disleksia atau dyslexia pada kanak-kanak ini bukanlah sejenis penyakit kerana ia adalah permasalahan yang berkaitan dengan menulis dan membaca.

dyslexic
dyslexic

Gangguan yang berlaku melibatkan aktiviti menullis, membaca, mengira dan mengeja meski pun memiliki daya pemikiran yang normal seperti kanak-kanak lain. Mereka tidak boleh dikatakan sebagai orang yang bodoh kerana mengalami gangguan belajar.

Langkah pemulihan yang sewajarnya dapat membantu kanak-kanak yang terlibat untuk menyelesaikan masalah disleksia atau dyslexia ini.

Jenis Disleksia

Pakar membaca dan ahli psikologi dapat membantu mengenal pasti jenis disleksia yang ada pada seseorang. Di bawah adalah senarai untuk 4 jenis disleksia yang paling biasa ditemui.

Disleksia fonologi

Sesetengah orang yang mengalami disleksia mungkin mengalami kesedaran fonemik, yang merupakan keupayaan untuk mengenali bunyi huruf individu dalam satu perkataan dan kemudian menggabungkan bunyi-bunyi itu menjadi satu perkataan.

Ia boleh menjadi satu perkara yang sukar bagi mereka untuk memecahkan kata-kata ke dalam suku kata, dan untuk menyambung huruf dan kata-kata kepada bunyi yang sesuai dengannya.

Disleksia permukaan

Disleksia permukaan kadang-kadang dirujuk sebagai disleksia visual kerana individu yang mempunyai keadaan ini menghadapi kesulitan mengenali kata-kata dengan penglihatan.

Walau bagaimanapun, ada penting untuk diingat bahawa disleksia biasanya tidak melibatkan masalah dengan penglihatan atau penyakit mata. Ia disebabkan oleh perbezaan cara otak seseorang mengenali huruf, nombor, dan perkataan.

Disleksia penamaan automatik pantas

Bagi mereka yang mempunyai jenis disleksia ini, mereka tidak dapat mengiktirafkan huruf dan nombor dengan cepat.

Ia mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk otak mereka memproses maklumat, yang mungkin menyebabkan masa bacaan yang lebih perlahan.

Disleksia defisit berganda

Ia juga merupakan keadaan yang biasa bagi seseorang mempunyai lebih daripada satu jenis disleksia.

Kedua-dua jenis yang sering muncul bersama adalah disleksia fonologi dan disleksia penamaan defisit pesat. Apabila seseorang mempunyai kedua-dua ini, ia dikenali sebagai disleksia defisit berganda.

Gejala dan contoh gangguan disleksia

Gejala-gejala disleksia berbeza-beza bergantung pada usia, di mana sesetengah kanak-kanak yang mengalami belajar pecakapan dengan lewat, kesukaran belajar kata-kata baru, dan masalah dengan permainan berima. Gejala ini dan lain-lain gejala disleksia sering menjadi lebih jelas apabila seorang anak mula bersekolah.

Kanak-kanak yang mengalami disleksia berhadapan dengan masalah untuk mengikuti turutan perkataan dan menyebut perkataan-perkataan panjang contohnya nama-nama bulan dan sifir matematik. Setiap penghidap disleksia tidak akan menghadapi masalah yang sama kerana mereka mempunyai masalah yang berbeza antara satu sama lain.

Mereka yang menghidap disleksia akan mengalami ciri-ciri seperti berikut :

  • Masalah dikesan pada tahap awal persekolahan.
  • Penghidap akan membaca dengan lambat dan tulisan tangan yang kurang kemas.
  • Penghidap gemar menambah atau mengurangkan perkataan semasa membaca.
  • Ditimpa rasa keliru semasa membaca, contohnya huruf P dikatakan huruf Q atau huruf B dikatakan huruf D.
  • Pasangan kembar dan bayi pramatang berisiko ditimpa disleksia.
  • Disleksia ini boleh berlanjutan dari usia kanak-kanak sehingga mereka menjadi dewasa.

Contoh tulisan disleksia

contoh tulisan disleksia

Boleh dapat banyak lagi contoh tulisan daripada kanak-kanak yang mempunyai disleksia di laman kiasuparents.

Punca yang menyebabkan disleksia

Punca dan penyebab gangguan disleksia dapat dikenal pasti dari otak yang memproses kerana otak individu normal dan otak penghidap disleksia berbeza. Kebarangkalian otak penghidap mengalami kecacatan semasa ibu mengandung atau ditimpa kemalangan. Ia juga berkemungkinan datang dari keturunan penghidap itu sendiri.

Ujian untuk disleksia

Jika anda fikir anak anda mungkin mengalami disleksia, cuma ada satu cara untuk mengetahui dan memastikannya. Anda perlu mengujinya sebagai sebahagian daripada penilaian penuh. Ujian untuk disleksia akan mengenal pasti bidang kelemahan tertentu dalam membaca baginya.

Ujian yang kita boleh lakukan adalah untuk menguji penglihatan, pembacaan, ejaan, pendengaran, pengucapan, tulisan, kmahiran motor, matematik, pengurusan masa, memori, penumpuan perhatian, kelakuan, kesihatan, pembangunan, dan kepribadian.

Ujian untuk kanak-kanak

Ujian percuma ini direka untuk menentukan sama ada anak anda menunjukkan tanda-tanda yang serupa dengan disleksia.

Sekiranya jawapan anda melebihi 33% adalah “Ya”, maka anak anda mungkin menunjukkan beberapa tanda dan gejala yang mungkin dia seorang yang mempunyai disleksia. Anda boleh pergi ke pusat tertentu untuk mendapatkan ujian yang selanjutnya.

Tempat yang boleh anda dapat ujian adalah Persatuan Disleksia Malaysia.

Ujian pemeriksaan disleksia untuk orang dewasa

Soalan-soalan dalam ujian di bawah adalah berkaitan dengan pelbagai disleksia. Baca soalan dengan teliti dan menjawabnya dengan jujur.

Oleh kerana ini adalah ujian dalam talian, anda perlu mendapatkan helaian kertas dan nombor garisan mendatar dari 1 hingga 20. Kemudian tandakan dua lajur menegak, satu untuk “Ya” dan satu untuk “Tidak”. Tandakan jawapan anda di atas kertas anda, kemudian semak jawapan pada kertas anda dengan kunci di bawah.

Sila tandakan sama ada Ya atau Tidak kepada setiap soalan. Jangan tinggalkan sebarang pertanyaan yang tidak dijawab. Sekiranya keraguan tandakan jawapan yang anda rasa yang paling betul dengan situasi anda.

Selepas jawab semua soalan, boleh anda semak dengan kunci di bawah.

12 soalan yang paling bererti mengikut kepentingan adalah:
Q17
Q13
Q7
Q16
Q18
Q10
Q19
Q14
Q20
Q4
Q1
Q11

Sekiranya kebanyakan soalan tersebut ditandakan, ini adalah tanda kuat anda mempunyai disleksia.

Keputusan umum dari soal selidik ini

Pada soal selidik secara keseluruhan (iaitu semua 20 soalan):

  • 60% orang memberi tidak lebih daripada empat respons YA
  • 90% orang memberi tidak lebih daripada lapan respons YA

Sembilan atau lebih jawapan YA pada soal selidik, secara keseluruhannya adalah penunjuk kuat untuk kesukaran. Soalan yang ditandakan harus dibandingkan dengan ‘dua belas terbaik’ yang ditunjukkan di atas.

Rujukan: Michael Vinegrad: A revised Dyslexia Checklist. Educare, Number 48 March 1994.

oal selidik ini telah disiapkan oleh 679 orang dewasa yang dibahagikan kepada kumpulan berikut:

Pelajar-pelajar yang mendaftar pada kursus ijazah BA & BSc.
57%
Pelajar yang mendaftar di kursus Sijil dan Akses.
7%
Pelajar A-Level.
15%
Dewasa bukan pelajar.
21%

Julat umur ialah 18 hingga 68 dan perkadaran lelaki dan wanita hampir sama.

Sampel mengandungi 32 individu disleksia yang diketahui. Prosedur statistik yang melibatkan analisis fungsi diskriminasi, analisis faktor dan satu siri ujian telah dilaksanakan. Objektifnya adalah untuk mengenal pasti item-item pada soal selidik yang paling diskriminasi antara individu disleksia dan bukan disleksia.

Cara mengatasi disleksia

Teknik pendidikan

Disleksia boleh dirawat dengan menggunakan cara dan teknik pendidikan tertentu. Lebih cepat intervensi bermula, lebih baik untuk kanak-kanak itu. Ujian psikologi akan membantu guru anak anda membangunkan program pengajaran yang sesuai.

Sentiasa bertindak positif terhadap mereka

Kanak-kanak dengan disleksia bertindak dengan positif untuk kesayangan, ketawa, banyak ekspresi positif dan pergerakan merangsang. Darah oksigen yang kaya akan membantu otak mereka berfungsi dengan baik dan perlahan-lahan mengurutkan butang otak di bawah tulang kolar.

Memahami perasaan mereka

Guru dan ibu bapa serta orang lain yang berurusan dengan kanak-kanak perlu memahami masalah mereka, menggalakkan mereka dan memberi mereka banyak penjagaan dan perhatian.

Mereka tidak boleh dipandang rendah tetapi harus diperlakukan dengan hormat dan bermaruah. Ini akan menjadi sesuatu yang perlu dirawati untuk masa yang panjang untuk memastikan masalah itu dapat diatasi dengan sempurna.

Main permainan

Untuk kanak-kanak terutamanya, bermain permainan adalah menyeronokkan dan lebih senang bagi mereka belajar melalui bermain. Bertepuk tangan supaya dia dapat mendengar berapa banyak suku kata yang mengandungi dalam satu perkataan.

Bahagikan perkataan bunyi dan menggabungkan mereka kembali bersama-sama. Bagi mereka tumpu perhatian kepada lagu-lagu, puisi dan cerita yang pendek.

Rujukan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts