Gejala, Penyebab, Rawatan, Ubat dan Pencegahan Penyakit Asma(Asthma)

Zaman sekarang ni penyakit asma(Asthma) atau lelah merupakan penyakit yang sudah dianggap biasa di kalangan masyarakat.  Penyakit asma merupakan gangguan pernafasan akibat daripada faktor pemakanan, kualiti udara dan persekitaran, kelebihan berat badan serta faktor keturunan (genetik). Semua ni merupakan sebahagian penyebab daripada menjangkiti penyakit ini.

Boleh penyakit asma menular atau tidak?

Sesetengah orang percaya bahawa asma adalah penyakit berjangkit! Malah, asma tidak menular (berjangkit) atau tidak berjangkit (disebarkan oleh pesakit kepada orang yang sihat sama ada secara langsung atau melalui hubungan tidak langsung). Asma sebenarnya adalah gangguan kepada saluran udara pernafasan. – Sumber dari thedailystar.net

penyakit asma

Penyakit asma disebabkan oleh penyempitan dan peradangan pada  paru-paru. Asma juga menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira usia dan jantina sekarang ni, dari sekecil kanak-kanak sehingga golongan warga emas, semuanya terdedah dengan risiko sakit asma.

Statistik penyakit asma di Malaysia

Menurut laporan dari Perkhidmatan Pulmonologi Kementerian Kesihatan, terdapat kira-kira 2 juta rakyat Malaysia yang menjangkiti penyakit asma. Hanya ada 6% daripada pesakit asma ini dikawal dengan baik.

Menurut data dan statistik terkini yang diterbitkan oleh World Health Organization(WHO). Kematian yang dikaitkan dengan penyakit asma di Malaysia mencecah 1,258 atau 0.91% daripada jumlah kematian.

Jenis Asma

Asma pekerjaan

Asma pekerjaan adalah asma yang disebabkan secara langsung akibat kerja yang anda lakukan. Anda mungkin mengalami asma pekerjaan jika:

 • Gejala asma anda bermula sebagai orang dewasa.
 • Gejala asma kanak-kanak anda telah kembali sejak anda mula bekerja di tempat tertentu, seperti sebuah kedai roti, makmal atau kilang pembuatan kereta.
 • Anda mempunyai gejala lain yang boleh dikaitkan dengan asma pekerjaan seperti rhinitis (bersin, gatal, hidung berair) atau konjunktivitis (mata gatal, merah, dan radang).
 • Gejala asma anda tidak berlaku pada hari-hari anda tidak bekerja.
 • Gejala anda semakin teruk selepas bekerja, atau mengganggu tidur anda selepas bekerja.

Asma dewasa

Apa yang menyebabkan asma dewasa? Sebenarnya terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan.

Kadang-kadang, orang hanya mengendalikan pencegahan asma mereka pada dasarnya selama bertahun-tahun. Apabila mereka terdedah kepada pencetus itu sebagai orang dewasa, ia boleh membawa kepada gejala asma.

Sebagai contoh, penyakit asma mereka mencetus sekiranya mereka mula membela haiwan kesayangan, atau mereka mungkin mula bekerja di kilang yang mempunyai asap kimia.

Asma kanak-kanak

Sesetengah kanak-kanak yang didiagnosis dengan asma mendapati bahawa keadaan ini bertambah baik atau hilang sepenuhnya ketika mereka bertumbuh. Ini dikenali sebagai asma kanak-kanak.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa ia boleh kembali balik dalam hidup anda. Jika anak anda mempunyai asma yang sederhana atau teruk pada masa kecil, gejala-gejala lebih cenderung untuk kembali balik lepas anda jadi dewasa daripada jika anda cuma mempunyai asma ringan semasa kanak-kanak.

Asma bermusim

Orang yang hanya mengalami gejala asma pada masa-masa tertentu dalam satu tahun dikatakan mempunyai ‘asma bermusim’. Contohnya, ada orang yang akan mencetuskan penyakit asma nya pada musim hujan.

Asma senaman

Asma yang disebabkan oleh senaman adalah sejenis asma yang dicetuskan oleh senaman atau senaman fizikal. Ramai orang yang mengalami asma mengalami sedikit gejala dengan senaman. Walau bagaimanapun, terdapat ramai orang tanpa asma, termasuk atlet Olimpik, yang mengalami gejala hanya semasa melakukan latihan.

Asma Simptom dan Gejala

Asma kadang-kadang boleh menjadi teruk dalam masa yang singkat. Ini dikenali sebagai serangan asma. Ia boleh berlaku secara tiba-tiba, atau beransur-ansur selama beberapa hari.

Tanda-tanda asma yang paling biasa adalah:

 • Batuk, terutamanya pada waktu malam, semasa bersenam atau apabila ketawa
 • Sesak nafas
 • Nafas dengan cepat
 • Menghidu (bunyi bersiul, berderit apabila anda bernafas)
 • Denyutan jantung yang cepat
 • Bibir atau jari jadi warna biru
 • Pengsan

Cara untuk mengatasi penyakit asma

Terdapat beberapa bentuk rawatan asma yang terdiri daripada inhaler, ubat oral, ubat-ubatan yang disampaikan dalam mesin penyusup atau alat pernafasan. Biasanya bagi asma yang ringan, pakai inhaler dan ubat oral sudah dapat kawal keadaan dengan baik. Cuma bagi mereka yang mengalami asma yang parah dan serius yang perlukan pakai alat pernafasan.

Inhaler Asma

Ini merupakan cara rawatan yang paling biasa dipakai orang keramaian pesakit asma. Inhaler asma adalah peranti pegang tangan yang boleh menyampaikan ubat secara langsung ke dalam paru-paru anda. Dengan ini, anda boleh mendapatkan ubat dengan lebih cepat dan dengan kesan sampingan yang rendah.

Kebanyakan inhaler mengandungi ubat steroid, seperti prednisone yang merawat keradangan. Inhaler yang lain mempunyai sejenis ubat yang dipanggil bronchodilator untuk membuka saluran udara anda. Ada juga inhaler yang mempunyai kedua-dua ubat ini yang dikenali sebagai inhaler gabungan.

Nebulizers

Nebulizer adalah mesin dengan tiub yang mengambil ubat cair dan mengubahnya menjadi kabus yang boleh disedut oleh anda. Nebulizers adalah pilihan bagi pesakit yang mengalami kesukaran untuk mengguna inhaler asma.

Laraskan rawatan mengikut pelan tindakan asma anda

Apabila paru-paru anda tidak berfungsi dengan baik, anda mungkin perlu menyesuaikan ubat-ubatan anda mengikut rancangan yang anda buat dengan doktor anda terlebih dahulu. Pelan tindakan asma secara bertulis akan memberitahu anda dengan tepat bagaimana membuat penyesuaian .

Carta di bawah boleh membantu anda menentukan sama ada anda melakukan dengan baik untuk mengekalkan asma anda di bawah kawalan. Sistem yang sama harus dimasukkan dalam pelan tindakan asma anda.

Tahap kawalan asma pada kanak-kanak yang berusia lebih dari 12 tahun dan orang dewasa

Menterjemah dari Mayo clinic.

Rawatan penyakit asma secara tradisional

Jika anda tidak ingin bergantung kepada inhaler dan ubat-ubatan untuk rawatan asma, boleh juga anda cuba dengan rawatan tradisional.

Mandi stim

Walaupun mandi stim hangat sering digunakan untuk membantu mengurangkan kesesakan hidung dan kerengsaan saluran pernafasan yang berkaitan dengan asma, Tetapi tidak pernah ada kajian yang membuktikan bahawa rawatan stim membantu meningkatkan gejala asma.

Walau bagaimanapun, terdapat ramai orang yang membuat rawatan mandi stim mengatakan mereka mendapat rawatan yang amat bermanfaatkan dan ada sesetengah pesaki menyatakan mandi stim telah menyembuhkan asma mereka. Selain daripada ini, boleh juga anda pergi celup di dalam kolam air panas. Kesannya juga amat baik.

Akupuntur

Pengamal Perubatan Tradisional Chinese percaya bahawa akupunktur dapat membantu meredakan sistem saraf parasympatetik dan meningkatkan pembebasan neurotransmitter ke otak. Walau bagaimanapun, sesetengah pesakit melaporkan peningkatan dalam keadaan mereka selepas rawatan akupunktur.

Akupuntur

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa akupunktur boleh membantu mengurangkan simptom bagi sesetengah orang yang mempunyai asma, tetapi bukan semua kajian bersetuju dengan pemakaian tersebut. Jadi adalah dinasihatkan bahawa akupunktur harus digunakan sebagai rawatan tambahan dan bukan sebagai pengganti ubat konvensional semasa merawat asma.

Halia

Memandangkan pelbagai faedah untuk kesihatan badan anda, ia tidak menghairankan bahawa halia dianggap sebagai herbal yang mujarab untuk merawat asma. Sediakan ramuan dengan jumlah halia, madu dan buah delima yang sama dan makan 2-3 kali sehari.

Madu

Terdapat kandungan madu dalam kebanyakan ubat-ubatan batuk dan selesema. Ia digunakan untuk membantu melegakan tekak yang teriritasi dan menenangkan batuk.

Ramai orang yang menghidap asma boleh mencuba madu dengan minuman panas untuk melegakannya.

Hati unta penawar penyakit asma?

Anak saya juga terkena penyakit asthma sejak berumur tiga tahun lagi, memang tidak dinafikan saya sendiri di zaman kanak-kanak juga menghidapi asthma dan hanya hilang pada usia belasan tahun.

Anak saya pulak sekarang ni tiap-tiap malam diserang asthma, biasanya antara jam 2 hingga 3 pagi, walaupun serangan asthmanya tidak lama, cuma dalam masa 2 hingga 3 minit namun cukup menyukarkan pernafasan.

hati unta
hati unta

Masa kecil dahulu setiap kali kena serangan asthma terpaksalah saya bawa ke bilik kecemasan hospital berdekatan untuk ‘sedut’, sampaikan ramai doktor dan staff sudah mengenali anak saya kerana terlalu kerap ke sana. Bila dah besar sikit sekarang ni doktor bagi personal inhaler dan chamber sekali. Jadinya tidak payah lagi berulang ke hospital bila di serang asthma.

Pernah juga saya cuba dapatkan nasihat doktor bagaimana nak hilangkan sakit asthma ni, setakat ni doktor cuma mengatakan ianya hanya akan hilang dengan sendiri dan tidak ada ubat khusus untuk menghilangkan serangan asthma.

Mengenangkan cucunya yang sentiasa diserang lelah, semasa mengerjakan umrah di bulan Ramadan yang lepas ibu saya membelikan hati unta yang telah dikeringkan yang dikatakan sebagai penawar bagi sakit lelah.

Berdasarkan nota di paket hati unta tersebut rasanya ianya diusahakan oleh orang Indonesia dan dijual kepada jemaah umrah dan haji di tanah suci mekah.

Jadinya buat masa ni saya sudah memberikan anak saya makan hati unta yang digoreng tersebut sekali, rasanya agak pahit sedikit. Sudah dua hari dia makan hati unta tersebut dan saya sedang memerhatikan kesan sebenar penawar tersebut dari masa ke semasa. Tapi kesannya macam bukan jelas sangat.

Rujukan: 

Artikel berkaitan:
8 faedah yang luar biasa tentang nenas batu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *