Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pinjaman Tanpa Jaminan dan Syarat

Apa itu Pinjaman Tanpa Jaminan

Pinjaman tanpa jaminan adalah pinjaman yang dikeluarkan dan disokong hanya oleh kepercayaan kredit pengguna, dan bukannya dengan apa-apa jenis cagaran. Pinjaman tidak bercagar ini kadangkala juga dirujuk sebagai pinjaman peribadi. Ia boleh diperolehi tanpa penggunaan harta sebagai cagaran. Terma pinjaman tersebut, termasuk kelulusan dan penerimaan, paling sering bergantung pada skor kredit pengguna. Pengguna pada umumnya perlu mempunyai markah kredit yang tinggi untuk diluluskan pinjaman tanpa jaminan tertentu.

Pemberi pinjaman di sebaliknya, akan perlu mengambil lebih banyak risiko dengan pinjaman peribadi tanpa jaminan itu. Mereka tidak mempunyai apa-apa harta untuk dijual jika pengguna tidak dapat bayar balik wang yang dipinjam oleh mereka. Tetapi peminjam masih mempunyai pilihan lain jika mereka mahu menebus balik pinjaman mereka (pemberi pinjaman boleh mengambil tindakan undang-undang terhadap pengguna seperti memanggil majikan terus membuat potongan gaji pengguna dan bayar balik kepada peminjam). Oleh kerana pemberi pinjaman mengambil risiko yang lebih tinggi, mereka biasanya mengenakan kadar faedah yang lebih tinggi untuk pinjaman tanpa jaminan berbanding dengan pinjaman terjamin.

Pemberi Pinjaman Kepada Pengguna Dengan Kredit Skor Yang Kurang Baik

Sekarang terdapat banyak pinjaman tanpa jaminan yang diberikan kepada pengguna yang mempunyai kredit kurang baik. Pasaran untuk pinjaman jenis ini semakin bersaingan di mana pengguna yang mempunyai taraf kredit yang tidak baik pun boleh dapat pinjaman dengan mudah.

Persaingan yang hebat di pasaran itu memaksa pemiutang untuk menawarkan kadar faedah yang lebih rendah bersama dengan terma dan syarat yang fleksibel. Sebaliknya pengguna juga boleh suruh peminjam membuat pinjaman khusus yang disesuaikan mengikut kehendak mereka jika mereka memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh para pemiutang.

Sebagai contoh, jika pengguna mempunyai pendapatan yang stabil dan jika mereka mempunyai sejarah pekerjaan yang baik, pemiutang boleh mempertimbangkan mengubah terma dan syarat serta mereka boleh mengurangkan kadar faedah juga.

Jenis Pinjaman Tanpa Jaminan

Kad Kredit

Kad kredit adalah satu cara bagi pengguna membuat pinjaman. Apabila anda menggunakan kad kredit, anda mempunyai wang tunai dengan segera. Anda tidak mendapat jumlah sekaligus pada permulaan pinjaman. Sebaliknya, anda meminjam apa sahaja yang anda perlukan apabila anda memerlukannya. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak wang pada masa lain, anda boleh mengenakan bayaran lebih banyak kepada kad kredit (sehingga kredit limit anda). Pakai kad kredit untuk buat pinjaman sangat popular kerana ia membuat pinjaman sangat mudah. Sebaik sahaja anda diluluskan, anda boleh meminjam secara praktikal. Malangnya, kadar faedah yang anda bayar pada kad kredit pada umumnya agak tinggi.

Pinjaman Peribadi Tanpa Jaminan

Pinjaman peribadi yang tidak bercagar biasanya lebih sukar untuk diperolehi kerana pengguna tidak perlu menawarkan apa-apa bentuk aset sebagai jaminan. Oleh itu, mereka perlu meyakinkan peminjam mereka tentang kekuatan kewangan atau kelayakan kredit mereka. Ini adalah untuk memastikan pengguna dapat membayar balik pinjaman mereka.

Dengan ini, kos peminjaman untuk pinjaman tanpa jaminan adalah lebih tinggi apabila pemberi pinjaman mengambil risiko lebih tinggi dalam menawarkan pinjaman. Walaupun pengguna tidak memberikan apa-apa bentuk aset kepada peminjam untuk pinjaman mereka, ini tidak memberi mereka pelan melarikan diri sekiranya mereka tidak membayar balik pinjaman mereka dengan sepenuhnya. Peminjam masih boleh membawa pengguna ke mahkamah untuk menjual asetnya untuk memulihkan kerugian.

Rujukan:
pinjaman wang segera tanpa dokumen dan slip gaji

Pinjaman Perniagaan

Banyak perniagaan menggunakan bank kredit tanpa cagaran untuk permintaan wang tunai. Sekiranya tanaman perbelanjaan dijangka meningkat terutamanya yang boleh melumpuhkan atau merosakkan perniagaan, kredit dari bank boleh menjadi penyelamat.

Pinjaman perniagaan seperti bank kredit ini pada dasarnya adalah wang tunai yang pemilik perniagaan boleh memanfaatkan apabila wang tidak mencukupi tetapi perniagaan sangat hebat. Adalah penting untuk memahami bagaimana bank kredit berfungsi sebelum menggunakannya. Pengguna harus memahami betapa cepatnya mereka boleh mengakses wang tunai, bagaimana harga yang kompetitif dan sama ada bank kredit itu boleh diperolehi dengan pilihan pembayaran balik yang fleksibel.

Artikel berkaitan:
Pelbagai pinjaman bercagar di Malaysia

5 Comments

  1. mohd hamirul azril bin a hamid
  2. Zamelah
  3. nour mohd busrain bin hussin

Leave a Reply

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh