Dapat Wang Dari Pemberi Pinjaman Wang Berlesen

Walaupun terdapat beribu-ribu pembeli wang berlesen yang berdaftar sepenuhnya dan beroperasi di Malaysia, tapi apa yang penting bagi kita adalah untuk membezakannya daripada peminjam Ah Long. Anda perlu memastikan diri perniagaan pemberi pinjaman itu mempunyai lesen yang diberikan oleh pihak berkenaan dan mereka betul-betul menjalankan perniagaan mereka secara profesional.

pinjaman wang berlesen
pinjaman wang berlesen

Sekiranya pemberi pinjaman sentiasa mengancam, menegur, atau mengabaikan soalan anda, ia adalah kemungkinan besar bahawa peminjam itu mungkin adalah Ah Long dan bukan peminjam yang sah di sisi undang-undang.

Boleh anda sendiri buat semakan nombor SSM mereka di direktori rasmi Kementerian Kesihatan Kesejahteraan Bandar, Perumahan, dan Kerajaan Tempatan untuk mengenalpastikan pemberi pinjaman wang itu benar-benar berlesen.

Pemberi pinjaman wang memerlukan lesen untuk beroperasi

Walaupun Ah Long sebenar di luar sana mungkin tidak peduli dengan undang-undang yang ditetapkan oleh bank negara ini, tetapi pemberi pinjaman wang perlu memohon lesen setiap 2 tahun untuk menjalankan perniagaan mereka.

Di bawah Seksyen 5 (2) daripada MA, jika sesebuah syarikat pinjaman gagal berbuat demikian, mereka boleh dikenakan denda antara RM250,000 sampai ke RM1,000,000, atau dikenakan 5 tahun penjara, atau kedua-duanya! Mereka yang ulangi kesalahan akan dirotan juga.

Jika anda suspek sesebuah syarikat pinjaman wang dan ingin tahu bagaimana untuk mengetahui sama ada mereka adalah pemberi pinjaman wang berlesen, boleh anda semak lesen asal mereka. Lesen itu mesti dipamerkan di pejabat mereka di bawah Seksyen 5F.

Sekiranya tidak, penalti adalah serius sehingga RM10,000 dan / atau sehingga 6 bulan penjara. Anda juga perlu ambil perhatian bahawa ada juga syarikat yang pakai lesen palsu yang bukan dikeluarkan oleh Bank Negara.

Peminjam perlu memastikan anda memahami perjanjian pinjaman!

Jika terdapat kontrak yang terlalu panjang untuk dibaca dan anda bukan benar-benar memahami, anda akan rasa tidak adil apabila anda tidak tahu apa hak, tanggungjawab dan liabiliti yang anda ada dalam kontrak tersebut. Apa anda boleh buat sekiranya berlaku sesuatu yang salah?

Seksyen 27 dari MA sebenarnya menghendaki perjanjian pinjaman anda dibuktikan oleh peguam, pegawai undang-undang, Pesuruhjaya Sumpah, atau mana-mana pihak yang diberi kuasa untuk membuktikan dokumen.

Berikut adalah bahagian yang penting: pengarang perlu menjelaskan terma perjanjian pinjaman kepada anda dan mengesahkan anda fahami keseluruhan kontrak itu. Tanpa tandatangan daripada mereka, perjanjian pinjaman akan tidak sah.

Bilakah Boleh Saya Dapatkan Wang?

Kebanyakan orang mungkin sudah tahu bahawa ia mengambil sedikit masa untuk bank memberi pinjaman wang kepada anda. Sesetengah bank mengiklankan pengeluaran pinjaman cepat tetapi mereka masih perlu mengambil masa kira-kira 5 hari bekerja untuk memindahkan dana ke akaun anda.

Ini tidak akan berlaku dengan pemberi pinjaman wang berlesen. Anda boleh mengharapkan masa yang lebih pendek berbanding dengan bank kerana bisnes mereka hanya memberi tumpuan kepada penyediaan wang tunai dan pinjam kepada anda.

Bank atau Pemberi pinjaman wang berlesen? Siapa lebih baik?

Dapatkan pinjaman dari pemberi pinjaman wang berlesen mungkin macam lebih baik apabila anda memerlukan wang dengan cepat. Walau bagaimanapun, kami akan menasihati anda untuk mendapatkan pinjaman dari bank kerana prosesnya lebih telus berbanding dengan pemberi pinjaman wang berlesen. Tetapi, akhirnya keputusan ini sepenuhnya masih terpulang kepada anda.

Pinjaman Tanpa Jaminan dan Syarat

Pinjaman tanpa jaminan adalah pinjaman yang dikeluarkan dan disokong hanya oleh kepercayaan kredit pengguna, dan bukannya dengan apa-apa jenis cagaran. Pinjaman tidak bercagar ini kadangkala juga dirujuk sebagai pinjaman peribadi. Ia boleh diperolehi tanpa penggunaan harta sebagai cagaran. Terma pinjaman tersebut, termasuk kelulusan dan penerimaan, paling sering bergantung pada skor kredit pengguna. Pengguna pada umumnya perlu mempunyai markah kredit yang tinggi untuk diluluskan pinjaman tanpa jaminan tertentu.

CTOS Score
CTOS Score

Pemberi pinjaman di sebaliknya, akan perlu mengambil lebih banyak risiko dengan pinjaman peribadi tanpa jaminan itu. Mereka tidak mempunyai apa-apa harta untuk dijual jika pengguna tidak dapat bayar balik wang yang dipinjam oleh mereka. Tetapi peminjam masih mempunyai pilihan lain jika mereka mahu menebus balik pinjaman mereka (pemberi pinjaman boleh mengambil tindakan undang-undang terhadap pengguna seperti memanggil majikan terus membuat potongan gaji pengguna dan bayar balik kepada peminjam). Oleh kerana pemberi pinjaman mengambil risiko yang lebih tinggi, mereka biasanya mengenakan kadar faedah yang lebih tinggi untuk pinjaman tanpa jaminan berbanding dengan pinjaman terjamin.

Pemberi Pinjaman Kepada Pengguna Dengan Kredit Skor Yang Kurang Baik

Sekarang terdapat banyak pinjaman tanpa jaminan yang diberikan kepada pengguna yang mempunyai kredit kurang baik. Pasaran untuk pinjaman jenis ini semakin bersaingan di mana pengguna yang mempunyai taraf kredit yang tidak baik pun boleh dapat pinjaman dengan mudah.

Persaingan yang hebat di pasaran itu memaksa pemiutang untuk menawarkan kadar faedah yang lebih rendah bersama dengan terma dan syarat yang fleksibel. Sebaliknya pengguna juga boleh suruh peminjam membuat pinjaman khusus yang disesuaikan mengikut kehendak mereka jika mereka memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh para pemiutang.

Sebagai contoh, jika pengguna mempunyai pendapatan yang stabil dan jika mereka mempunyai sejarah pekerjaan yang baik, pemiutang boleh mempertimbangkan mengubah terma dan syarat serta mereka boleh mengurangkan kadar faedah juga.

Jenis Pinjaman Tanpa Jaminan

Kad Kredit

Kad kredit adalah satu cara bagi pengguna membuat pinjaman. Apabila anda menggunakan kad kredit, anda mempunyai wang tunai dengan segera. Anda tidak mendapat jumlah sekaligus pada permulaan pinjaman. Sebaliknya, anda meminjam apa sahaja yang anda perlukan apabila anda memerlukannya. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak wang pada masa lain, anda boleh mengenakan bayaran lebih banyak kepada kad kredit (sehingga kredit limit anda). Pakai kad kredit untuk buat pinjaman sangat popular kerana ia membuat pinjaman sangat mudah. Sebaik sahaja anda diluluskan, anda boleh meminjam secara praktikal. Malangnya, kadar faedah yang anda bayar pada kad kredit pada umumnya agak tinggi.

Pinjaman Peribadi Tanpa Jaminan

Pinjaman peribadi yang tidak bercagar biasanya lebih sukar untuk diperolehi kerana pengguna tidak perlu menawarkan apa-apa bentuk aset sebagai jaminan. Oleh itu, mereka perlu meyakinkan peminjam mereka tentang kekuatan kewangan atau kelayakan kredit mereka. Ini adalah untuk memastikan pengguna dapat membayar balik pinjaman mereka.

Dengan ini, kos peminjaman untuk pinjaman tanpa jaminan adalah lebih tinggi apabila pemberi pinjaman mengambil risiko lebih tinggi dalam menawarkan pinjaman. Walaupun pengguna tidak memberikan apa-apa bentuk aset kepada peminjam untuk pinjaman mereka, ini tidak memberi mereka pelan melarikan diri sekiranya mereka tidak membayar balik pinjaman mereka dengan sepenuhnya. Peminjam masih boleh membawa pengguna ke mahkamah untuk menjual asetnya untuk memulihkan kerugian.

Rujukan:
pinjaman wang segera tanpa dokumen dan slip gaji

Pinjaman Perniagaan

Banyak perniagaan menggunakan bank kredit tanpa cagaran untuk permintaan wang tunai. Sekiranya tanaman perbelanjaan dijangka meningkat terutamanya yang boleh melumpuhkan atau merosakkan perniagaan, kredit dari bank boleh menjadi penyelamat.

Pinjaman perniagaan seperti bank kredit ini pada dasarnya adalah wang tunai yang pemilik perniagaan boleh memanfaatkan apabila wang tidak mencukupi tetapi perniagaan sangat hebat. Adalah penting untuk memahami bagaimana bank kredit berfungsi sebelum menggunakannya. Pengguna harus memahami betapa cepatnya mereka boleh mengakses wang tunai, bagaimana harga yang kompetitif dan sama ada bank kredit itu boleh diperolehi dengan pilihan pembayaran balik yang fleksibel.

Dapat Pinjaman dari Pemberi Pinjaman Wang Berlesen Melayu

Terdapat banyak juga syarikat berlesen Melayu yang memberikan pinjaman wang. Jika anda perlukan servis mereka, di sini adalah beberapa syarikat yang boleh anda cuba untuk memohon.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *