Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Dapat Wang Dari Pemberi Pinjaman Wang Berlesen

Walaupun terdapat beribu-ribu pembeli wang berlesen yang berdaftar sepenuhnya dan beroperasi di Malaysia, tapi apa yang penting bagi kita adalah untuk membezakannya daripada peminjam Ah Long. Anda perlu memastikan diri perniagaan pemberi pinjaman itu mempunyai lesen yang diberikan oleh pihak berkenaan dan mereka betul-betul menjalankan perniagaan mereka secara profesional.

pinjaman wang berlesen

pinjaman wang berlesen

Sekiranya pemberi pinjaman sentiasa mengancam, menegur, atau mengabaikan soalan anda, ia adalah kemungkinan besar bahawa peminjam itu mungkin adalah Ah Long dan bukan peminjam yang sah di sisi undang-undang. Boleh anda sendiri buat semakan nombor SSM mereka di direktori rasmi Kementerian Kesihatan Kesejahteraan Bandar, Perumahan, dan Kerajaan Tempatan untuk mengenalpastikan pemberi pinjaman wang itu benar-benar berlesen.

Pemberi pinjaman wang memerlukan lesen untuk beroperasi

Walaupun Ah Long sebenar di luar sana mungkin tidak peduli dengan undang-undang yang ditetapkan oleh bank negara ini, tetapi pemberi pinjaman wang perlu memohon lesen setiap 2 tahun untuk menjalankan perniagaan mereka. Di bawah Seksyen 5 (2) daripada MA, jika sesebuah syarikat pinjaman gagal berbuat demikian, mereka boleh dikenakan denda antara RM250,000 sampai ke RM1,000,000, atau dikenakan 5 tahun penjara, atau kedua-duanya! Mereka yang ulangi kesalahan akan dirotan juga.

Jika anda suspek sesebuah syarikat pinjaman wang dan ingin tahu bagaimana untuk mengetahui sama ada mereka adalah pemberi pinjaman wang berlesen, boleh anda semak lesen asal mereka. Lesen itu mesti dipamerkan di pejabat mereka di bawah Seksyen 5F. Sekiranya tidak, penalti adalah serius sehingga RM10,000 dan / atau sehingga 6 bulan penjara. Anda juga perlu ambil perhatian bahawa ada juga syarikat yang pakai lesen palsu yang bukan dikeluarkan oleh Bank Negara.

Peminjam perlu memastikan anda memahami perjanjian pinjaman!

Jika terdapat kontrak yang terlalu panjang untuk dibaca dan anda bukan benar-benar memahami, anda akan rasa tidak adil apabila anda tidak tahu apa hak, tanggungjawab dan liabiliti yang anda ada dalam kontrak tersebut. Apa anda boleh buat sekiranya berlaku sesuatu yang salah? Seksyen 27 dari MA sebenarnya menghendaki perjanjian pinjaman anda dibuktikan oleh peguam, pegawai undang-undang, Pesuruhjaya Sumpah, atau mana-mana pihak yang diberi kuasa untuk membuktikan dokumen. Berikut adalah bahagian yang penting: pengarang perlu menjelaskan terma perjanjian pinjaman kepada anda dan mengesahkan anda fahami keseluruhan kontrak itu. Tanpa tandatangan daripada mereka, perjanjian pinjaman akan tidak sah.

Bilakah Boleh Saya Dapatkan Wang?

Kebanyakan orang mungkin sudah tahu bahawa ia mengambil sedikit masa untuk bank memberi pinjaman wang kepada anda. Sesetengah bank mengiklankan pengeluaran pinjaman cepat tetapi mereka masih perlu mengambil masa kira-kira 5 hari bekerja untuk memindahkan dana ke akaun anda.

Ini tidak akan berlaku dengan pemberi pinjaman wang berlesen. Anda boleh mengharapkan masa yang lebih pendek berbanding dengan bank kerana bisnes mereka hanya memberi tumpuan kepada penyediaan wang tunai dan pinjam kepada anda.

Bank atau Pemberi pinjaman wang berlesen? Siapa lebih baik?

Dapatkan pinjaman dari pemberi pinjaman wang berlesen mungkin macam lebih baik apabila anda memerlukan wang dengan cepat. Walau bagaimanapun, kami akan menasihati anda untuk mendapatkan pinjaman dari bank kerana prosesnya lebih telus berbanding dengan pemberi pinjaman wang berlesen. Tetapi, akhirnya keputusan ini sepenuhnya masih terpulang kepada anda.

Dapat Pinjaman dari Pemberi Pinjaman Wang Berlesen Melayu

Terdapat banyak juga syarikat berlesen Melayu yang memberikan pinjaman wang. Jika anda perlukan servis mereka, di sini adalah beberapa syarikat yang boleh anda cuba untuk memohon.

Artikel berkaitan:
Pinjaman peribadi

Leave a Reply

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh