Pinjaman Perniagaan – Maklumat untuk Pemilik Perniagaan

Pinjaman perniagaan menyediakan bantuan kewangan kepada perniagaan untuk pelbagai saiz (termasuk perniagaan kecil, perniagaan sederhana atau perniagaan start-up). Ia adalah sesuai untuk pemilik perniagaan yang memerlukan pembiayaan untuk meningkatkan atau mengembangkan perniagaan mereka.

Apabila anda memerlukan pinjaman untuk perniagaan anda, anda perlu mengambil strategi yang betul. Perancangan dengan berhati-hati adalah perlu bagi memastikan kejayaan dalam mendapatkan pinjaman perniagaan.

burger stall
perniagaan modal kecil

Rancangan Perniagaan

Apabila anda sedang mempertimbangkan untuk memohon pinjaman perniagaan, ia adalah penting bagi anda mengambil masa yang cukup untuk membuat rancangan perniagaan yang meyakinkan dan terperinci.

Pelan perniagaan anda harus merangkumi maklumat yang akan membantu pihak kewangan dan juga pembekal pinjaman untuk menyediakan jenis hak kewangan dan nasihat kepada anda. Berikut adalah senarai yang anda perlu masukkan dalam rancangan perniagaan anda:

 • Struktur perniagaan anda
 • Tujuan dan matlamat perniagaan anda
 • Masa lalu dan rancangan masa depan untuk perniagaan anda
 • Unjuran keuntungan dan kerugian dan ramalan aliran tunai untuk perniagaan anda
 • Strategi pemasaran anda (iaitu produk atau perkhidmatan perniagaan anda menyediakan)

Ia juga penting untuk menyatakan dalam pelan perniagaan anda tujuan tertentu di mana anda mahu dapatkan pinjaman perniagaan.

Keputusan Untuk Dibuat

Sebaik sahaja anda telah menilai keperluan anda untuk pinjaman perniagaan, anda perlu menyiasat mana produk kewangan memenuhi keperluan anda kerana setiap pinjaman mempunyai ciri-ciri dan syarat-syarat yang berlainan.

Untuk dapat bantuan dalam proses ini, di sini adalah senarai perkara yang perlu dipertimbangkan dan yang anda boleh berbincang dengan broker kewangan anda:

 • Jumlah pinjaman yang diperlukan
 • Istilah pinjaman (iaitu tempoh di mana pinjaman perlu dibayar balik)
 • Jenis kadar faedah dan pembayaran balik (kaedah tetap atau ubah)
 • Bayaran pinjaman, dan
 • Keselamatan pinjaman (iaitu jenis keselamatan yang ditawarkan oleh anda)

Produk Kewangan

Terdapat pelbagai pinjaman perniagaan yang tersedia untuk dipilih. Berikut adalah ringkasan produk pinjaman perniagaan biasa yang direka khusus oleh pemberi pinjaman / penyedia kredit untuk pemilik perniagaan, yang boleh membantu keadaan individu anda sebagai pemilik perniagaan:

Kemudahan Bil Komersial

Bil komersial (juga dikenali sebagai bil bank atau bil pertukaran) merupakan kemudahan kredit yang fleksibel yang boleh memberikan perniagaan anda suntikan wang buat jangka pendek atau jangka panjang.

Kewangan disediakan oleh bil komersial boleh membantu perniagaan anda sekiranya anda mungkin perlu untuk menyelesaikan masalah yang tidak dijangka atau segera, dan anda tidak mempunyai aliran wang yang diperlukan. Anda bersetuju untuk membayar balik nilai muka bil ditambah dengan faedah komersial kepada pemberi pinjaman / kredit pada tarikh matang tertentu.

Kemudahan Overdraf

Tujuan untuk menubuhkan kemudahan overdraf adalah untuk menyediakan modal perniagaan anda dalam jangka pendek, sebelum anda menjana pendapatan.

Kemudahan overdraf tidak boleh digunakan untuk pembelian modal atau keperluan pembiayaan jangka panjang. overdraf adalah kemudahan akaun perdagangan biasa untuk perniagaan anda, di mana pemberi pinjaman / kredit membenarkan anda untuk menggunakan atau mengeluarkan wang yang lebih daripada yang anda ada dalam akaun perdagangan.

Tetapi, hanya amaun yang dipersetujui boleh anda keluarkan dan sebarang baki negatif biasanya perlu dibayar balik dalam tempoh sebulan.

Pinjaman Kredit

Pinjaman kredit (juga dikenali sebagai pinjaman ekuiti) boleh memberikan akses kepada dana dengan membolehkan anda untuk mengeluarkan baki akaun sampai had yang diluluskan. Pinjaman ini direka sebagai kemudahan hutang jangka panjang dan biasanya dijamin oleh gadai janji yang didaftarkan atas tanah harta.

Pinjaman Pendahuluan Sepenuhnya

Ini adalah pinjaman jangkaan dengan skim pembayaran balik dengan pokok dan faedah yang dijadualkan. Pinjaman ini memberikan akses kepada dana pendahuluan, yang boleh digunakan untuk membiayai pelaburan jangka panjang yang akan mengembangkan kapasiti perniagaan anda, seperti membeli sebuah perniagaan baru atau membeli peralatan.

Pinjaman pendahuluan sepenuhnya biasanya dikeluarkan dan dijamin oleh gadai janji yang didaftarkan atas harta rumah atau komersial atau aset perniagaan.

pinjaman perniagaan
pinjaman perniagaan

Pinjaman Jangka Pendek

Pinjaman jangka pendek boleh memberikan keperluan pembiayaan buat masa pendek untuk perniagaan anda. Anda boleh mengambil pinjaman jangka pendek jika anda mahu mengambil kesempatan untuk peluang kewangan yang sangat cepat atau untuk membantu anda lepas dari krisis aliran kewangan.

Pinjaman ini menawarkan wang pendahuluan yang tetap dan memerlukan caj faedah berkala yang akan dibayar oleh anda. Pinjaman jangka pendek biasanya memerlukan cagaran yang perlu disediakan.

Kewangan untuk Peralatan Bisnes

Jika anda membuat keputusan untuk mengembangkan operasi perniagaan anda dan mengambil manfaat daripada kelebihan cukai, anda perlu mempertimbangkan untuk mengambil pembiayaan peralatan perniagaan, perkiraan kewangan yang membolehkan anda untuk membeli, memajak atau menyewa kenderaan baru atau peralatan khusus (contohnya kereta, lori, forklift , bahan percetakan, komputer, peralatan perubatan dan pejabat serta peralatan kilang dan jentera). Pengurusan kewangan untuk mempertimbangkan pembiayaan peralatan perniagaan pajakan aset, sewa beli komersial, catel gadai janji atau sewa peralatan.

Sesungguhnya, terdapat beberapa produk kewangan yang terdapat di pasaran untuk membantu pemilik perniagaan. Apabila anda mencari kewangan untuk perniagaan anda, jangan tergesa-gesa. Pertimbangkan semua alternatif secara terperinci dan kemudian pilih satu yang sesuai untuk anda dan perniagaan anda.

Bantuan Pinjaman Perniagaan dari Kerajaan

Pinjaman kerajaan yang boleh anda cuba untuk dapat bantuan adalah TEKUN, laman rasmi adalah http://www.tekun.gov.my. Antara satu syarat untuk memohon pinjaman perniagaan dari TEKUN adalah pemohon mesti adalah Bumiputera atau dari Masyarakat India. Anda boleh kunjungi ke laman yang dikatakan untuk mendapat maklumat selanjutnya.

Yang lagi satu ialah Majlis Amanah Rakyat (MARA). Sesiapa yang berminat boleh mengunjungi portal rasmi MARA dan semak pembiayaan untuk mengetahui cara-cara dan syarat-syarat untuk membuat permohonan.

Selain daripada itu, Bank Rakyat dan Bank BSN juga ada pakej pinjaman untuk perniagaan juga. Pinjaman yang amat popular untuk BSN adalah pakej Micro Finance yang memberikan amaun pinjaman dari  RM5,000.00 – RM50,000.00. Manakala Bank Rakyat mengeluarkan Pembiayaan Mikro-i MUsK dengan tujuan untuk membantu mereka yang ingin berniaga tetapi kekurangan modal untuk memulakan bisnes.

Artikel berkaitan:
Tawaran Pinjaman Peribadi Koperasi Untuk Anda

4 Comments on “Pinjaman Perniagaan – Maklumat untuk Pemilik Perniagaan”

 1. untuk yang baru nak start bisnes, dapat loan nanti kalau boleh laburkan sikit untuk belajar ilmu bisnes seperti hadir ke seminar dato azizan osman atau beli panduan biz internet yang dah terbukti berkesan.

  jangan pulak ralit nak renovate kedai dan beli stok jer..lepas tu baru nak cari atau tunggu pelanggan.

  takut nanti stok tak gerak2..sudahnya simpan bawah katil.
  takpun jadi penyendal pintu 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.