Web Analytics

Bawang Putih – Khasiat, Kebaikan dan Keburukan

bawang putih

Bawang putih adalah tumbuhan dalam kategori Allium (bawang). Ia berkait rapat dengan bawang dan bawang merah. Setiap segmen mentol bawang putih dipanggil cengkeh. Terdapat kira-kira 10-20 cengkih dalam mentol tunggal. Bawang putih tumbuh di banyak tempat di bumi ini dan ia merupakan ramuan yang popular dalam memasak kerana ia mempunyai bau yang kuat dan rasa … Read more

Tahukah Anda Beza Antara Buah Bachang Dan Kuini?

buah bachang buah kuini

Adakah anda pernah makan buah bachang atau buah kuini? Jika ada, adakah anda tahu perbezaan antara dua-dua buah ini? Atau buat selama ini anda anggap mereka sama buah saja? Sebenarnya mereka memang bukan buah yang sama. Sekiranya anda merupakan anak kampung atau anak pernah duduk di kampung pada masa kecil, mesti anda pernah makan buah-buah … Read more

Beras Basmathi – Kebaikan dan Cara Untuk Makan

beras basmathi

Apa Itu Beras Basmathi? Beras basmathi berasal dari India. Basmathi berasal dari perkataan Hindi untuk “harum,” dan nama ini rasa tepat sekali. Beras basmathi adalah mengenai rasa dan aroma, yang sangat pedas, keras, dan wangi. Ia adalah beras aromatik yang panjang dan ramping. Bentuknya nampak extra dan super long daripada beras lain. Ia ditanam secara … Read more

Beberapa Jenis Kuih Yang Ingin Saya Kongsikan

Kuih Serimuka

Kuih Serimuka Kaler Pink Kuih Serimuka Pink Kaler untuk minum petang. Pertama kali aku dapat merasa Serimuka dengan kaler pink ni. Mana silap macamana boleh silap? Tak silap pon. Ni gara-gara anak-anak aku dah bagi cadangan kat nenek diaorang nakkan Kuih Serimuka tapi kaler pink. Adooiyaii. Nak taknak dek sayangkan cucu,maka terciptalah kuih serimuka berkaler … Read more

Khasiat Sengkuang Cina Dan Cara Untuk Makan

sengkuang cina

Sengkuang cina(Water Chestnut) merupakan sejenis buah yang berasal dari Asia Tenggara, China Selatan, Taiwan, Australia, Afrika dan pulau-pulau di India dan lautan Pasifik. Ada juga orang yang panggil buah ini sebagai arrowhead. Sengkuang cina bukan jenis kacang, walaupun mereka kelihatan sama dengan buah berangan yang tumbuh di dalam pokok. Walau bagaimanapun, mereka sebenarnya adalah sayuran … Read more

Cara KFC Simpan Rahsia Resepi Asli

resepi kfc

KFC merupakan satu syarikat antarabangsa yang menjalankan bisnes restoran francais di seluruh dunia. Jika anda berkunjung ke negara-negara lain, akan anda dapati kebanyakan negara pun ada restoran KFC, jadi boleh kita tahu bahawa jenama ini memang banyak popular di bumi ini. Bagi kita di Malaysia, boleh dikatakan hampir semua rakyat di negara ini pun pernah … Read more

Tentang Ayam Goreng McD Yang Anda Minat

ayam goreng mcd

Walaupun Ayam McNugget kekal sebagai salah satu barangan makanan segera yang diperintahkan di banyak negara, tetapi McDonald’s tidak berhenti di sana saja. Pada tahun 1960, McDonald mencuba tangannya dengan resipi ayam yang lain: iaitu ayam goreng. Malangnya, McDonald’s tidak dapat bersaing dengan restoran ayam yang popular seperti KFC, dan akhirnya berhenti membekalkan ayam goreng dari … Read more

Kebaikan Dengan Minum Jus Delima (Pomegranate Juice)

jus delima

Buah delima(Pomegranate fruit) itu merupakan sejenis buah yang unik. Sebaik sahaja anda retak membuka luaran merah yang keras, anda akan mendapati bijirin kecil yang terdiri daripada daging buah dan biji. Ramai orang yang suka minum jus buah ini dan bukan terus makannya. Jus delima diperolehi dengan mengeluarkan cecair dari daging dan mengasingkan benihnya. Tetapi perlu … Read more