Bawang Putih – Khasiat, Kebaikan dan Keburukan

Bawang putih adalah tumbuhan dalam kategori Allium (bawang).

Ia berkait rapat dengan bawang dan bawang merah. Setiap segmen mentol bawang putih dipanggil cengkeh. Terdapat kira-kira 10-20 cengkih dalam mentol tunggal.

Bawang putih tumbuh di banyak tempat di bumi ini dan ia merupakan ramuan yang popular dalam memasak kerana ia mempunyai bau yang kuat dan rasa yang enak.

Bukan hanya bawang putih yang aromatik dan lazat digunakan dalam masakan, tetapi ia juga boleh meningkatkan kesihatan badan kita.

bawang putih

Khasiat

  1. Bawang putih kaya dengan karbohidrat dan juga mengandungi protein. Ia hampir tiada lemak dalamnya.
  2. Ia mengandungi unsur-unsur surih yang lebih menyeluruh, terutamanya kalium dan fosforus.
  3. Ia mengandungi sejenis bahan pedas yang dipanggil “propylene sulfide”.
  4. Ia adalah kaya dengan selenium.

Salah satu makanan yang mempunyai paling banyak khasiat dalam makanan harian kita ialah bawang putih. Ia berperanan penting sebagai anti kanser dalam mencegah penyebaran sel-sel kanser.

Bawang putih juga kaya dengan selenium, yang juga mempunyai kesan anti-kanser yang kuat. Selenium menghasilkan tindakan antioksidan dalam bentuk glutathione peroxidase, sehingga berfungsi sebagai filem pelindung.

Bawang putih juga kaya dengan superoxide dismutase, yang juga mempunyai peranan inferior dalam antioksidan.

Khasiat bawang putih bakar dan madu

Ada orang yang mengalakkan untuk makan bawang putih bakar campur madu yang mereka katakan dapat merawat asam lambung dan asam urat. Ia merupakan satu perubatan islam yang berkesan untuk sesetengah orang.

Kebaikan

Terdapat banyak kebaikan yang boleh kita perolehi dengan makan bawang putih.

1. Boleh Membantu Mencegah Kerosakan Gigi, Sakit Gigi dan Jangkitan Penyakit Mulut

Fungsi bawang putih mempunyai kesan anti bakteria pada bakteria plak gigi yang menyebabkan kerosakan gigi atau sakit gigi jika dibiarkan tanpa dirawat. Bawang putih juga boleh membantu mencegah jangkitan penyakit mulut seperti periodontitis, sariawan mulut, dan sakit mulut daripada gigi palsu.

Sesetengah penyelidik percaya bawang putih adalah antibiotik semulajadi dan ia boleh digunakan bersamaan dengan antibiotik. [Sumber 1]

Allicin dalam bawang putih menggabungkan bakteria dengan menghalang enzim yang mengandung belerang yang diperlukan oleh bakteria untuk bertahan hidup. [Sumber 2]

2. Membantu Mencegah Gugur Rambut

Sesetengah saintis dapat kesimpulan dari pengajian mereka bahawa gel bawang putih dalam kombinasi dengan krim steroid mungkin baik untuk pesakit yang menjangkit alopecia yang merupakan sejenis penyakit yang boleh menyebabkan keguguran rambut. Ini disebabkan oleh sel-sel imun yang menyerang folikel rambut.

Dengan pengambilan bawang putih, diallyl disulfida yang terkandung dalamnya boleh menghalang tindak balas autoimun dan mendorong pertumbuhan semula rambut dengan meningkatkan sel penindas imun [Sumber 3].

3. Merendahkan Tahap Kolesterol

Bagi bawang putih mentah, ia adalah kaya dengan kompaun allicin yang berkesan untuk menghalang kolesterol LDL (buruk) daripada pengoksidaan. Beberapa kajian menunjukkan pengurangan kolesterol dan trigliserida dalam tikus yang memakan bawang putih mentah. Walau bagaimanapun, pada masa ini, tidak ada penyelidikan yang mencukupi untuk memastikan kajian tersebut.

4. Mengawal Gula Darah

Makan ulas bawang putih mentah boleh mengurangkan kadar gula darah dengan ketara. Ia telah dibukti dalam satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Nutrition [Sumber 4].  Oleh itu, ia merupakan satu makanan berkhasiat yang boleh membantu pesakit yang menghidapi diabetes atau pada risiko yang lebih tinggi untuk menghidap penyakit kencing manis.

5. Mencegah dan Merawat Jerawat

Bawang putih, bersama-sama dengan bahan-bahan lain seperti madu, krim, dan kunyit, boleh digunakan sebagai ubat rumah untuk merawat parut jerawat dan juga mencegah timbulnya jerawat. [Sumber 5]

Herba ini adalah pembersih kulit yang berkesan dan bahan antibiotik yang boleh membantu untuk merawat beberapa keadaan kulit, termasuk ruam kulit, psoriasis, luka sejuk, dan lepuh. Selain itu, ia juga memberi bantuan dalam sintesis sel, melindungi terhadap sinar UV, dan menangguhkan penuaan.

6. Merawat Selsema dan Batuk

Sebuah kajian yang diterbitkan dalam Cochrane Database of Systematic Reviews pada 2014 yang melibat 146 peserta dalam tempoh tiga bulan untuk menentukan kesannya terhadap pesakit yang mengidap selsema dan batuk. Dalam kajian ini, peserta yang makan garlic setiap hari untuk selama 3 bulan sudah bukti tidak menghidap penyakit selsema dan batuk. [Sumber 6]

Sekarang di pasaran juga terdapat balm yang diperbuat daripada herba ini yang dijual untuk merawat selsema, batuk, demam, resdung dan sebagainya.

7. Halau Nyamuk

Bawang putih boleh digunakan untuk menghalau nyamuk. menurut kajian yang dibuat oleh Patrick Parker, Pengarah Program Pengawalan Penjagaan Kulit Savatree.

Satu rawatan dengan bawang putih adalah berkesan selama 2 minggu dan boleh menghalau nyamuk sehingga satu bulan. Herba ini merupakan ekstrak semula jadi dan ia tidak akan menjejaskan serangga yang memberi manfaat kepada landskap pinggir bandar.

Selain daripada kebaikan yang dinyatakan di atas, herba ini masih mempunyai banyak manfaat lagi. Ada orang yang makan bawang putih untuk membantu mengurangkan kahak, lebam, dan jeragat.

Untuk Lelaki

Bawang putih secara berkesan boleh menambah bahan yang diperlukan oleh buah pinggang. Dengan itu, ia boleh memperbaiki gejala kelemahan yang disebabkan oleh kekurangan gas ginjal, dan mempromosikan pengeluaran sperma yang boleh meningkatkan jumlah bilangan sperma seseorang lelaki.

Untuk Perempuan

Perempuan boleh dapatkan kulit berseri jika selalu makan bawang putih.

Selain daripada itu, bawang putih juga dapat mempertahankan kulit anda daripada radikal bebas. Dengan itu, ia dapat melambatkan pengurangan kolagen dan kehilangan keanjalan kulit.

Herba ini boleh memberi sihir kepada wanita yang menjangkiti kulat dan ia juga dapat mencegahkan wanita daripada penyakit ekzema, dan kaki atlet.

Menghalang Pertumbuhan Kanser Payudara

Diallyl disulfida dalam bawang putih menghalang pertumbuhan tumor payudara dengan membunuh sel tumor dan menghalang pertumbuhannya.[Sumber 7]

Anda mungkin berminat untuk tahu kebaikan Habbatus Sauda dan cara makannya.

Keburukan dan Kesan Sampingan (terutama apabila makan bawang putih mentah secara mentah):

Terdapat beberapa keburukan dan efek sampingan yang perlu anda ambil perhatian. Jika anda makan bawang putih dengan banyak, ia boleh menyebabkan nafas berbau, sensasi terbakar di dalam mulut atau perut, pedih ulu hati, banyak gas dalam perut, mual, muntah, badan kuat berbau, dan cirit-birit. Kesan sampingan ini selalunya jadi lebih buruk jika makan bawang putih secara mentah.

Bawang putih mungkin memanjangkan pendarahan dan mengganggu tekanan darah. Ia mungkin juga boleh menurunkan kadar gula darah. Maka, jika anda sedang jadualkan untuk menjalani pembedahan, anda perlu berhenti makan bawang putih sekurang-kurangnya dua minggu sebelum pembedahan.

Berapa banyak bawang putih boleh makan dalam satu hari?

Anda boleh mendapat manfaat dari bawang putih dengan memakan 2-3 ulas bawang putih setiap hari. Dos tambahan adalah antara 600 hingga 1,200 mg sehari. Pengambilan suplemen bawang putih yang tinggi boleh menjadi toksik, jadi jangan melebihi cadangan dos yang diberikan kecuali jika anda tahu apa yang anda lakukan.

Terdapat bawang putih yang diperbuat dalam bentuk bubuk yang boleh anda beli di pasaran.

Ada orang yang cakap bawang putih dapat menggugurkan kandungan. Tetapi memang tiada apa yang boleh buktikan penyataan ini.

Ada juga orang yang mengesyorkan untuk letak bawang putih di bawah bantal jika anda ada insomnia dan susah untuk tidur setiap malam. Ini adalah cara yang diamalkan secara tradisi oleh orang tua dahulu. Mereka cakap bau sulfur allicin yang dikeluarkan oleh bawang putih dapat menenangkan otak seseorang dan membantu mereka masuk tidur untuk sepanjang malam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.