Kebaikan Dengan Minum Jus Delima (Pomegranate Juice)

Buah delima(Pomegranate fruit) itu merupakan sejenis buah yang unik. Sebaik sahaja anda retak membuka luaran merah yang keras, anda akan mendapati bijirin kecil yang terdiri daripada daging buah dan biji.

Ramai orang yang suka minum jus buah ini dan bukan terus makannya. Jus delima diperolehi dengan mengeluarkan cecair dari daging dan mengasingkan benihnya. Tetapi perlu anda tahu bahawa bukan semua jus delima dibuat dengan cara yang sama. Pastikan anda mendapat jus buah delima yang 100% tulen berbanding dengan jus delima yang dicampur dengan jus buah yang lain.

buah delima

Kebaikan Dan Manfaat Yang Boleh Dapat Dari Jus Delima

Terdapat banyak manfaat yang boleh kita perolehi dengan minum jus delima ini, antara manfaat yang boleh kita dapat adalah seperti yang disenaraikan di bawah.

1. Kaya Dengan Vitamin C

Jus delima mempunyai lebih daripada 40 peratus Vitamin C untuk keperluan harian badan kita. Vitamin C boleh dipecahkan apabila dipasteurisasi, jadi memilih jus delima buatan sendiri atau yang dibuat dari buah delima yang segar untuk mendapatkan nutrien maksimum dari buah itu.

2. Ia Boleh Membantu Merawat Lemah Tenaga Batin (Erectile Dysfunction)

Antioksidan dalam jus delima mengurangkan tekanan dan keradangan oksidatif, kedua-duanya boleh menyebabkan lemah tenaga batin.

Dalam eksperimen percubaan, jus buah delima didapati meningkatkan tenaga batin yang ringan dan sederhana. — Sumber 1

Dalam percubaan klinikal yang lain, para saintis dapat menentukan bahawa fitokimia dalam jus buah delima mengurangkan tekanan oksidatif dan mencadangkan agar kajian masa depan dapat menampakkan lebih banyak manfaatnya untuk merawat pelbagai keadaan urologi pada lelaki bersama lemah tenaga batin. — Sumber 2

3. Pencegahan Aterosklerosis

Dengan peningkatan usia dan gaya hidup yang kita ada, dinding arteri kita menjadi lebih keras disebabkan oleh kolesterol, yang mengakibatkan penyumbatan aliran darah dengan lancar. Kekayaan anti-oksidan delima boleh mencegah kolesterol yang tidak baik daripada pengoksidaan. Jadi, minum jus delima boleh bantu untuk menghilangkan lemak yang berlebihan dan menghalang pengerasan dinding arteri.

4. Mengubati Gangguan Perut

Kulit dan daun buah delima digunakan untuk menenangkan gangguan perut atau cirit-birit yang disebabkan oleh sebarang masalah pencernaan. Minum teh yang dibuat daripada daun buah-buahan ini juga membantu menyembuhkan masalah pencernaan.

Melalui sifat-sifat antioksidannya, buah ini dapat membantu mengelakkan ulser gastrik mengikut penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology. Jus delima juga digunakan untuk mengurangkan masalah seperti disentri dan kolera. — Sumber 3

5. Meningkatkan Daya Tahan Untuk Senaman

Jika kita sebut tentang penyakit kardiovaskular, buah-buahan seperti bit dan delima adalah mempunyai sedikit persamaan dan ini semua boleh dikategorikan kepada kandungan nitrat mereka. Ramuan penting ini mungkin mempunyai nutrisi yang penting untuk menyokong tekanan darah yang sihat dan fungsi otak.

Apa kebaikan yang didapati dengan minum jus delima sebelum bersenam adalah daya tahan senaman dapat dipertingkatkan dan seseorang boleh bersenam buat masa yang lebih panjang tanpa rasa penat.

Apabila ekstrak atau jus delima diambil 30 minit sebelum bersenam, kedua-dua aliran darah dan masa jadi keletihan diperbaiki. Sebagai jus buah delima yang kaya dengan nitrat dapat membantu melancarkan saluran darah kita dengan perlahan. Ini bermakna darah yang kaya dengan nutrien dan oksigen anda boleh sampai di mana ia diperlukan dengan lebih cepat, dan faedah dan manfaat yang diperolehi adalah sangat ketara. — Sumber 4, Sumber 5

6. Meningkatkan Memori Atau Daya Peringatan Otak

Kajian telah melaporkan memori dan faedah kognitif polifenol yang lain, yang banyak terdapat pada benih dan jus delima.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Penguatkuasaan dan Perubatan Alternatif Berdasarkan Bukti(Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine) menghasilkan data menarik yang menyatakan bahawa polifenol delima mungkin memberikan perlindungan jangka panjang dari defisit memori yang disebabkan oleh pembedahan jantung.

Terdapat corak penambahbaikan ingatan postur yang jelas dalam kumpulan delima di semua domain ingatan yang diuji, dengan kesan perlindungan yang sangat kuat dan tahan lama dalam domain pengekalan ingatan. — Sumber 6

7. Rawat Keradangan Kronik

Delima telah dipakai untuk mengurangkan aktiviti keradangan dalam kanser kolon dan sel-sel kanser payudara. Itu semua kena berterima kasih kepada punicalagins yang terdapat dalam buah. Jus delima juga boleh membantu mencegah dan merawat keradangan kronik, yang kebanyakannya membawa kepada penyakit serius, termasuk diabetes jenis 2, penyakit jantung, penyakit Alzheimer, dan kanser.

8. Melindungi Kulit Dari Kerosakan Akibat Sinaran Matahari

Jus delima mempunyai ciri-ciri antioksida dan anti-radang yang kuat yang mempromosikan kesihatan kulit juga. Satu kajian yang dilakukan oleh University of Wisconsin, Madison, mendapati bahawa buah-buah delima boleh membantu melindungi kulit kita dari kerosakan akibat sinaran matahari dan menjadikannya lebih muda kerana sifat anti-penuaannya.

9. Kurangkan Risiko Arthritis

Terdapat banyak jenis arthritis, tetapi kebanyakannya mempunyai satu perkara faktor yang sama di mana mereka menyebabkan keradangan serius pada sendi. Keradangan ini membawa kesakitan yang tidak tertanggung dan beberapa isu kesihatan berbahaya yang lain.

Seperti yang dinyatakan di atas, buah delima mempunyai ciri-ciri anti-radang yang sangat baik. Jadi, dengan memakannya secara teratur boleh membantu merawat artritis dan melegakan kesakitan sendi.

Kedua-dua penyelidikan juga menunjukkan bahawa sifat-sifat anti-radang buah delima juga boleh memberi manfaat kepada pesakit yang menjangkiti osteoartritis.

10. Melawan Kulat Dan Bakteria Yang Boleh Berjangkit

Delima mempunyai aktiviti anti-mikrob yang dilaporkan membunuh kulat dan ciri-ciri antijamur kulat dan bakteria (Sumber 7). Ini menjadikan delima salah satu buah-buahan yang paling berkesan untuk dimakan apabila seseorang cuba melawan bakteria yang berbahaya. Minum jus delima setiap hari juga boleh mencegah keadaan seperti stomatitis gigi, periodontitis, dan gingivitis.

jus delima

Kesan Sampingan Yang Mungkin Disebabkan Oleh Jus Dilema

Kecuali anda mengambil suplemen buah delima, benih delima segar adalah agak selamat untuk dimakan. Terdapat beberapa kes di mana seseorang mengalami kesan sampingan tertentu selepas makan buah atau minum jus dilema. Kesan sampingan yang mungkin disebabkan oleh delima adalah:

  • Sesetengah orang mengalami kepekaan terhadap jus dan benih buah delima, termasuk bengkak, gatal-gatal, kesukaran bernafas, atau hidung berair.
  • Disebabkan jus delima mempunyai keupayaan untuk mengurangkan tahap tekanan darah, orang yang menderita tekanan darah rendah harus membatasi penggunaan delima mereka.
  • Wanita hamil dan menyusui mesti berhati-hati sekiranya mereka ingin minum jus delima.
  • Akar delima mengandungi kandungan racun yang besar dan tidak boleh dimakan, Jika tidak, ia boleh mengakibatkan kematian.
  • Delima tidak boleh dimakan sekurang-kurangnya 2 minggu sebelum dan selepas pembedahan kerana mereka boleh mengurangkan tekanan darah.
  • Orang yang menderita dengan alahan tumbuhan lebih cenderung untuk menghasilkan reaksi alergi terhadap buah delima.

Sekiranya anda mula minum jus delima, adalah baik untuk anda minum dengan kandungan yang kurang dan dapatkan nasihat daripada doktor anda sebelum mengambil apa-apa suplemen buah delima untuk mengelakkan sebarang kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *