Web
Analytics

Khasiat Sengkuang Cina Dan Cara Untuk Makan


Sengkuang cina(Water Chestnut) merupakan sejenis buah yang berasal dari Asia Tenggara, China Selatan, Taiwan, Australia, Afrika dan pulau-pulau di India dan lautan Pasifik. Ada juga orang yang panggil buah ini sebagai arrowhead.

Sengkuang cina bukan jenis kacang, walaupun mereka kelihatan sama dengan buah berangan yang tumbuh di dalam pokok. Walau bagaimanapun, mereka sebenarnya adalah sayuran akuatik yang tumbuh di rawa-rawa, di bawah air, di lumpur, dan sawah padi di seluruh negara Asia.

sengkuang cina

Khasiat Sengkuang Cina

Separuh gelas air buah sengkuang cina mengandungi 10 peratus daripada nilai nutrisi harian seperti berikut: kalium, tembaga, B6 dan mangan. Nutrien lain yang ada pada buah sengkuang cina termasuk tiamin, riboflavin, vitamin C dan E, magnesium, fosforus dan zink, kandungan nutrisi ini adalah menurut Data Pemakanan Sendiri(Self Nutrition Data).

Sengkuang cina mempunyai banyak manfaat dan kebaikan, antaranya termasuk:

1. Mengawal Gerakan Longgar

Sengkuang cina bertindak sebagai penyejuk yang sangat baik untuk badan. Ia menggalakkan air liur dan menghilangkan dahaga. Ia merupakan buah yang sejuk, manis, berat dan pahit. Jadi ia adalah berkesan dalam mengawal gerakan yang longgar. – Sumber 1Opens in a new tab.

2. Kaya dengan minerla kalium

Buah ini mempunyai jumlah kalium yang cukup banyak. Mineral ini dapat membantu mengatasi kesan natrium dan ia boleh digunakan untuk menurunkan tekanan darah serta menjaga jantung anda untuk berfungsi dengan baik. 5 biji buah sengkuang cina mentah mempunyai 5% daripada pengambilan kalium yang dicadangkan setiap hari.

3. Mencegah Penyakit Jantung

Sengkuang cina boleh membantu untuk mengurangkan kejadian penyakit jantung. Buah ini boleh membantu untuk mengurangkan pengekalan air dengan mengawal tahap natrium dalam badan dan mengurangkan kadar hipertensi. Buah ini tidak mengandungi kolesterol tapi hanya sebatian lemak. Ia mempunyai sebahagian kecil daripada kalori yang sama dengan kacang lain seperti kacang dan kacang mete. – Sumber 2Opens in a new tab.

4. Penuh dengan Antioksidan

Sengkuang cina merupakan sumber antioksidan yang hebat. Antioksidan adalah senyawa yang mempromosikan kesihatan yang membantu melawan pembentukan radikal bebas dan mencegah kerosakan sel.

Selain mengurangkan tekanan oksidatif dalam badan kita, antioksidan juga berperanan penting dalam menjaga kesihatan dan berperang dengan penyakit. Buah ini boleh membantu melindungi daripada keadaan kronik seperti kanser dan penyakit jantung.

Khususnya, buah sengkuang cina adalah sumber yang baik sebagai antioksidan, termasuk asid ferulik, gallocatechin gallate, epicatechin gallate dan catechin gallate.

Tambahan pula, kajian in vitro yang diterbitkan dalam Journal of Food ScienceOpens in a new tab. menunjukkan bahawa antioksidan yang terdapat dalam buah sengkuang cina secara berkesan dapat membantu meneutralkan radikal bebas yang merupakan penyebab penyakit. Dengan itu, ia dapat mengekalkan kesihatan badan kita dengan baik.

5. Tepung Alternatif Tanpa Gluten

Sekiranya anda mempunyai intoleransi gluten yang disebabkan oleh penyakit seperti penyakit seliak, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menyediakan tepung sengkuang cina.

Ia diperbuat daripada buah sengkuang cina yang direbus, dikupas, dikeringkan dan kemudian dijadikan tepung. Ia lazimnya digunakan sebagai pemikat dalam resipi Asia, tetapi ada juga yang membakarnya.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Food Science and Technology menunjukkan bahawa tepung sengkuang cina bukan sahaja dapat berfungsi sebagai tepung alternatif yang tidak mempunyai gluten dalam pembuatan cookie, ia juga boleh menambah antioksidan ke atas cookie.

Cara Makan Buah Ini

Makan Secara Mentah

Sengkuang cina agak mudah untuk disediakan dan dimakan. Boleh anda beli buah ini di kedai runcit atau shopping mall. Lepas beli balik rumah, boleh anda mengupas kulitnya dengan pisau.

Lepas habis kupas, semua kulit, isi dalamnya merupakan warna putih dan anda boleh bersih dengan air dan terus makan. Jika nak rasa yang sejuk, boleh simpan dalam peti sejuk buat beberapa jam dan keluarkan makan. Rasanya amat renyah dan enak sekali.

Makan Dalam Tin

Terdapat juga sengkuang cina air tin yang dijual di pasaraya. Boleh juga anda beli di shopping cart dalam talian dan penjual akan hantar tin-tin air ni ke rumah anda.

minuman tin sengkuang cina

Sekiranya anda malas nak kupas kulit buah ini, boleh anda beli saja buah ini yang sudah siap sedia dalam tin secara air jus. Selepas anda beli balik, buka tin itu dan tuang ke dalam jar.

Lepas tu campur dengan air. Jika nak sejuk, boleh masukkan ketulan ais ke dalam. Boleh anda minum air itu dan makan buah sengkuan cina sekali.

Buat Sup

Boleh rujuk ke video di bawah ini untuk belajar cara macam maan untuk menyediakan sup sengkuang cina yang sedap lagi berkhasiat.

Khasiat Sengkuang Cina Untuk Ibu Menyusu

Buah sengkuang cina adalah kaya dengan vitamin B, C, besi, kalsium, magnesium, fosforus, yodium yang banyak diperlukan oleh ibu yang baru bersalin. Ia juga dapat membantu menstabilkan kehamilan bagi ibu yang sedang mengandung.

Bagaimana Menggunakan Sengkuang Cina Semasa Hamil?

1. Makan Mentah Atau Dalam Tin

Ibu yang menghamil boleh makan sengkuang cina secara segar atau minum air sengkuang cina yang diproses dalam tin. Ia boleh digunakan sebagai bahan utama dalam memasak atau sebagai bahan perasa. Ia lazim digunakan sebagai tepung. Sebagai kesimpulan, buah ini boleh digunakan dalam pelbagai cara untuk dimakan. Buah ini juga amat baik untuk makan semasa berpantang.

2. Masak Bubur

Salah satu cara terbaik untuk menyediakan makanan untuk wanita hamil ialah dengan masak bubur yang mempunyai campuran sengkuang cina. Masukkan tepung gandum yang diperlukan dengan sedikit ghee dan secubit kapul buah. Tambahkan susu dengan perlahan dan berterusan sehingga ia mencapai konsistensi dengan bubur.

Mengurangkan Demam Kuning

Berdasarkan pengalaman, terdapat ramai ibu-ibu yang sudah mencuba sendiri dengna minum air sengkuang cina dalam tin, dan mendapati ia adalah berkesan untuk menurunkan bacaan jaundice atau demam kuning bayi.

Pakai Sengkuang Cina Untuk Buat Kerepek

Boleh anda buat kudap-kudapan dengan sengkuang cina juga. Cara untuk membuatnya bukan susah sangat.

kerepek sengkuang cina

Bahan-bahan yang diperlukan:

 • Buah sengkuang cina – 1kg
 • Garam halus – 1 sudu teh

Penyediaan

 1. Kupas dan bersihkan buah sengkuang cina. Lepas tu hirisnya menjadi kepingan nipis.
 2. Tambah 3 sudu air dengan garam halus dan larutkannya dengan minyak.

Cara untuk buat kerepek:

 1. Tuangkan minyak ke dalam kuali dan panaskannya.
 2. Goreng sengkuang cina yang sudah disediakan.
 3. Tuangkan satu sudu teh garam ke dalam kuali apabila hampir separuh masak.
 4. Goreng kepingan sengkuang cina tu sampai garing dan kelihatan kuning keemasan.
 5. Tutup api, angkat semua kepingan dan toskan.
 6. Biarkan di tepi sampai sejuk.
 7. Lepas sejuk bolehlah masukkan ke dalam bekas yang kedap udara.

Baca juga: Khasiat Beras Perang Demi Kesihatan Kita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Content