Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

10 Makanan Terbaik untuk Ibu Baru Lepas Bersalin

Saya hendak berkongsi dengan puan-puan semua mengenai 10 makanan yang terbaik untuk ibu selepas bersalin.

Biasanya ibu lepas bersalin ini, akan menghadapi konflik untuk badan mereka kembali kepada bentuk asal sebelum bersalin. Tetapi yang paling penting adalah makanan yang boleh memberikan tenaga untuk anda. Lagi-lagi kalau puan sedang menyusukan bayi anda. Kualiti susu terbaik amat perlu untuk perkembangan bayi anda.

Jadi pastikan anda mendapat semua nutrien yang anda dan keperluan bayi anda. Ia akan memberi manfaat kepada kedua-dua anda.

Cuba untuk menjadikan makanan yang sihat sebahagian tetap daripada diet anda.

1. Ikan Salmon

ikan salmon

ikan salmon

Hakikatnya, tidak ada makanan yang terlalu sempurna. Tetapi ikan boleh dikatakan makanan yang terbaik untuk ibu baru.

Salmon, seperti ikan berlemak yang lain, dimuatkan dengan sejenis lemak yang dikenali sebagai DHA. DHA adalah penting untuk perkembangan sistem saraf bayi anda. Semua susu ibu mengandungi DHA, tetapi tahap ia adalah lebih tinggi dalam susu wanita yang mendapat lebih DHA daripada diet mereka.

DHA dalam salmon juga boleh membantu mood anda. Kajian menunjukkan ia boleh memainkan peranan dalam mencegah kemurungan selepas bersalin.

Satu amaran: FDA mengesyorkan bahawa wanita menyusu, wanita yang hamil, dan wanita yang mungkin mengandung mendapatkan had berapa banyak salmon yang mereka makan. Garis panduan mengesyorkan purata 12 auns, atau bersamaan dua hidangan utama, seminggu. Sebabnya ialah untuk menghadkan jumlah merkuri kanak-kanak yang baru terdedah kepada.

Paras merkuri dalam ikan salmon dianggap rendah. Sesetengah ikan lain seperti ikan todak atau tenggiri, mempunyai jumlah yang tinggi merkuri dan harus dielakkan sama sekali. 12 auns adalah rata-rata. Makan lebih dalam masa 1 minggu – seperti mempunyai tiga hidangan bukan dua – tidak akan sakit selama anda makan kurang pada minggu yang berikutnya

2. Produk Tenusu Rendah Lemak

Sama ada anda lebih suka yogurt, susu, atau keju, produk tenusu adalah satu bahagian penting dalam penyusuan susu ibu yang sihat. Susu merangsang pembentukan tulang-pengukuhan vitamin D. Selain menyediakan protein dan vitamin B, produk tenusu adalah salah satu sumber terbaik kalsium. Jika anda menyusukan anak, susu anda sarat dengan kalsium untuk membantu tulang bayi anda berkembang, jadi ia adalah penting bagi anda untuk makan kalsium yang cukup untuk memenuhi keperluan anda sendiri. Cuba termasuk sekurang-kurangnya tiga cawan susu setiap hari dalam diet anda.

3. Daging lembu tanpa lemak

Meningkatkan tenaga anda sebagai ibu yang baru dengan makanan yang kaya dengan zat besi seperti daging tanpa lemak. Kekurangan zat besi boleh mengalirkan tenaga anda, menjadikan ia sukar bagi anda untuk bersaing dengan permintaan bayi yang baru lahir.

Ibu menyusu perlu makan protein tambahan dan vitamin B-12. Daging lembu tanpa lemak adalah sumber terbaik untuk kedua-duanya.

4. Kekacang

Kacang kaya dengan zat besi, terutamanya gelap berwarna yang seperti kacang hitam dan kacang, dan sangat bagus untuk menghasilkan susu badan yang banyak, terutama untuk vegetarian. Mereka adalah sumber yang mesra bajet berkualiti tinggi, protein bukan haiwan.

5. Blueberry

Ibu menyusu perlu pastikan anda mendapat dua atau lebih hidangan buah-buahan atau jus setiap hari. Blueberry adalah pilihan yang sangat baik untuk membantu anda memenuhi keperluan anda. Blueberri memberi anda dos karbohidrat yang sihat untuk mengekalkan tahap tenaga anda tinggi.

6. Beras Perang

Anda mungkin akan terdorong mengurangkan berat badan. Kehilangan berat badan terlalu cepat boleh menyebabkan anda menghasilkan susu yang kurang dan membuat anda merasa lesu. Campurkan sihat, karbohidrat gandum seperti beras perang ke dalam diet anda untuk mengekalkan tahap tenaga anda ditingkatkan. Makanan seperti beras perang menyediakan badan anda kalori yang diperlukan untuk menghasilkan susu berkualiti terbaik untuk bayi anda.

7. Oren

orange juice

orange juice

Simple dan berkhasiat, oren adalah makanan terbaik untuk meningkatkan tenaga. Oren dan buah-buahan sitrus yang lain adalah makanan penyusuan yang sangat baik, kerana ibu menyusu memerlukan lebih banyak vitamin C daripada wanita hamil. Tidak dapat mencari masa untuk duduk untuk snek? Minum jus oren untuk mendapat manfaat vitamin C, dan anda boleh memilih jenis kalsium yang diperkaya untuk mendapatkan lebih daripada minuman anda.

8. Telur

Telur adalah cara yang serba boleh untuk memenuhi keperluan protein harian anda. ‘Scramble egg’ untuk sarapan pagi, rebus pada waktu makan tengahari salad anda, atau mempunyai dadar dan salad untuk makan malam. Memilih telur yang diperkaya DHA untuk meningkatkan tahap asid lemak ini penting dalam susu anda.

9. Roti Gandum

Asid folik adalah penting untuk perkembangan bayi anda pada peringkat awal kehamilan. Tetapi kepentingannya tidak berakhir di situ. Asid folik adalah nutrien penting dalam susu badan anda yang diperlukan oleh bayi anda untuk kesihatan yang baik. Roti gandum dan pasta diperkaya dengan asid folik, dan juga memberi anda dos yang sihat serat dan zat besi.

10. Sayur Hijau

sayur hijau

sayur hijau

Sayur-sayuran berdaun hijau seperti bayam, brokoli penuh dengan vitamin A, yang baik untuk anda dan bayi anda. Manfaat tidak berhenti di situ. Mereka sumber bukan tenusu yang baik kalsium dan mengandungi vitamin C dan zat besi. Sayuran hijau juga diisi dengan hati-sihat antioksidan dan rendah kalori.

Leave a Reply

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh