Web
Analytics

Khasiat Beras Perang Demi Kesihatan Kita


Umum kita semua makan nasi menggunakan beras putih. Beras putih dihasilkan apabila mesin pengisar padi melakukan “polishing” keatas bijirin mentah beras yang telah dibuang kulitnya yang seterusnya menjadikan ia putih bersih.

Teknologi yang cukup maju sekarang ini mampu memproses beras dari padi dengan baik sekali. Dari proses membuang kulitnya, memisahkan saiz biji beras, mengasingkan bendasing, polishing, pengradedan dan seterusnya pembungkusan dapat dilakukan dalam jangkawaktu yang singkat saja.

Apabila kita hendak membeli beras tentu kita nak beli yang cantik, bersih dan putih. Tapi sebenarnya sebahagian besar dari khasiat sebenar dari beras itu telah terbuang semasa pemprosesannya. Yang tinggal hanya beras asas saja.

Zaman dulu, ibu bapa kita akan menggunakan halu dan lesung untuk menumbuk padi dan diayak untuk menghasilkan beras. Namun kualiti beras tersebut dikatakan kurang berbanding beras putih hari ini kerana beras tersebut adalah beras perang yang tidak dapat dibersihkan sepenuhnya.

Fakta Sebenarnya Tentang Beras Perang

Beras yang dihasilkan oleh ibu bapa kita dulu-dulu iaitu beras perang itu adalah lebih berkhasiat dan bermutu jika dibandingkan beras putih sekarang. Kerana ia adalah beras “whole grain” atau berisi penuh.

Beras ini amat berkhasiat dan sesuai untuk mereka yang berhadapan dengan penyakit kencing manis atau untuk menstabilkan kesihatan anda.

Walaupun cara penghasilan beras tersebut sudah ketinggalan, kita pada hari ini masih boleh mendapatkan beras perang ini yang telah dihasilkan oleh pengilang padi.

Kalau nak dapatkan beras ni boleh la beli di mana-mana pasaraya besar. Kualiti dan rasanya enak sekali.

brown rice
brown rice

Apa Sebenarnya Beras Perang?

Beras perang merupakan bijirin penuh(whole grain), yang bermaksud bahawa ia mengandungi tiga bahagian kernel bijirin: lapisan luar yang dipenuhi serat dipanggil bran, inti kaya nutrien yang dipanggil germ, dan lapisan tengah kanji dipanggil endosperm.

Ia adalah makanan yang sangat berkhasiat dan mempunyai kalori yang agak rendah.

Berapa kalori yang ada?

Terdapat 216 kalori untuk setiap cawan beras perang. Selain daripada tu, ia juga tinggi dalam serat, bebas gluten dan boleh dimasukkan ke dalam pelbagai hidangan.

Apa Perbezaan Antara Beras Perang dengan Beras-beras di bawah:

Beras basmati

Beras basmati lebih harum dan lazat daripada beras perang tetapi kurang berkhasiat. Itu kerana beras perang dianggap sebagai bijirin penuh manakala beras basmati bukan kerana ia telah melalui pemprosesan yang menghilangkan beberapa khasiat daripadanya.

Beras putih dan beras rebus

Proses penggilingan telah menghilangkan bran dan germ dari beras perang yang menjadikannya putih dan menghilangkan bahagian yang paling berkhasiat.

Itulah sebabnya beras putih dan beras rebus diklasifikasikan sebagai “butiran halus.” Kebanyakan syarikat secara buatan mengukuhkan beras putih mereka dengan nutrien tambahan untuk menggantikan nutrien semula jadi yang dihilangkan dalam proses penggilingan.

Beras merah

Beras merah mempunyai kandungan kalori yang sama dengan nasi lain. Iaitu untuk 100 gram nasi merah mentah terdapat 360 kalori. Kandungan serat jauh lebih tinggi pada 6.2 gram setiap 100 gram. Ada orang yang berpendapat bahawa beras merah adalah lebih berkhasiat berbanding dengan beras perang.

Parboild

Beras yang dihasilkan dimasak dan disajikan seperti beras perang. Walau bagaimanapun, kerana ia melalui pemprosesan khas, beras parboiled adalah sumber serat, kalsium, kalium dan vitamin B-6 yang lebih baik daripada beras putih biasa.

Quinoa

Kalori untuk beras perang dan quinoa adalah datang dari kandungan karbohidratnya. Beras perang menawarkan 22 gram karbohidrat dan quinoa menawarkan 20 gram karbohidrat.

Walau bagaimanapun, quinoa adalah high fibre dan ia menawarkan lebih banyak serat dan protein daripada beras perang, jadi ia harus menjadi makanan utama untuk diet anda. Tetapi harga quinoa amat mahal, 1kg harga lebih kurang RM50.

Terdapat Kanji Dalam Beras Perang?

Ya, ada. Beras perang mempunyai kandungan karbohidrat yang lebih tinggi daripada kentang, dengan jumlah sebanyak 46 gram per cawan yang dimasak. Daripada jumlah ini, 3.5 gram adalah serat dan baki 42.5 gram adalah kanji, yang sepadan dengan lebih daripada 92 peratus karbohidrat beras perang.

Adakah beras perang baik untuk ibu hamil dan ibu menyusu?

Sekiranya ibu mengandung atau ibu menyusu ingin makan nasi, nasi perang adalah pilihan yang paling selamat. Seperti yang dijelaskan di atas, pemakanannya agak mengesankan dan menawarkan bilangan manfaat kesihatan. Apabila memakan secara sederhana, ia akan menjadi tambahan nutrien ke atas menu anda.

beras perang

Walau bagaimanapun, penggunaan beras perang dengan keterlaluan tidak dianggap selamat. Sebab ia mengandungi jumlah arsenik yang tinggi didalamnya. Arsenik boleh meningkatkan risiko kematian pramatang janin. Oleh itu, ibu hamil perlu elakkan untuk makan beras perang yang terlalu banyak.

Adakah Beras Perang Baik Untuk Bayi?

Apabila anda memulakan beri makanan pepejal kepada bayi, pakar nutrient anda nasihat anda memulakan dengan bijirin beras perang. Ini kerana beras perang diketahui bebas dengan alergen. Ia adalah salah satu daripada jenis beras yang paling sihat. Bijirin beras ini adalah makanan pertama yang sempurna untuk bayi kerana pemakanan semulajadi dan seratnya yang padat.

Bolehkah Beras Perang Makan Untuk Diet dan Kuruskan Badan?

Satu cawan beras perang dalam 158 gram mengandungi 3.5 gram serat. Berbanding dengan beras putih yang mengandungi kurang daripada 1 gram serat. Jadi, dengan makan beras perang ia boleh mengurangkan lemak perut dan membantu menurunkan berat badan.

Ada orang yang pakai beras perang untuk diet atkins sebab ia dapat bantu dalam pembakaran karbohidrat dan lemak di dalam badan.

Apa itu Beras Perang Cambah (Germinated Brown Rice)?

Beras perang cambah merupakan beras yang direndam cukup lama untuk proses percambahan (menanam benih) untuk bermula. Mungkin orang kuno di Jepun makan beras perang yang direndam dalam air. Beras perang cambah adalah mudah untuk disediakan di rumah dan membolehkan nutrien dalam beras menjadi lebih berasimilasi di dalam badan.

Boleh saya campur beras putih dengan beras perang?

Sesetengah orang tidak suka makan nasi perang dengan keseluruhannya. Mereka akan campur beras putih bersama dengannya.

Memang anda boleh memasak nasi perang bersama dengan nasi putih. Adalah baiknya untuk anda memasak nasi perang dulu buat seketika sebelum anda menambahkan nasi putih.

Sebab beras perang adalah lambat masak dan ia mengambil masa lebih panjang untuk masak. Sekiranya beras perang ambil masa 45 minit dan beras putih mengambil 16-18 minit, saya akan menambah beras putih selepas beras perang telah dimasak kira-kira 29 minit. Jika tidak, beras putih akan berubah menjadi bubur jika masak bersama dengan beras perang pada masa yang sama lama.

Fungsi Beras Perang Atas Pelbagai Penyakit

Mengurangkan pengambilan karbohidrat dan memilih makanan yang lebih sihat adalah penting untuk kawalan penyakit. Beras perang adalah kaya dengan sirat, jadi ia boleh dijadikan makanan berkhasiat untuk pesakit kencing manis(diabetes), pesakit kanser, pesakit buah pinggang, gastrik, gout dan lain-lain penyakit.

Cara masak beras perang dengan guna rice cooker

Cara masak beras perang dengan guna cawan dan microwave

Jenama Yang Boleh Anda Dapat di Malaysia

Di pasaran di Malaysia, terdapat banyak jenama beras perang yang boleh anda pilih. Antara jenama yang biasa boleh anda dapati di pasaraya termasuk Cap Asas, Cap Rambutan, Cap Gajah, Eco Brown, Bird of Paradise, Jati, Fiona, Floral, Herba Ponni Taj Mahal, Zhari, Jasmine, faiza dan banyak lagi. Boleh anda dapat di hypermarket sepert AEON Big dan Tesco. Di kedai-kedai Cosway pun ada jual jenama mereka sendiri juga.

Kebanyakan jenama ini adalah keluaran muslim dan bumiputera. Jadi mereka adalah halal untuk dimakan oleh orang muslim. Sesetengah jenama membekalkan beras perang organik dengan harga yang lebih mahal. Sesetengah pengguna suka jenama yang tertentu sebab mereka rasa ia lebih sedap dimakan. Tapi ini merupakan citarasa orang-orang yang berlainan.

Harga beras perang di pasaran adalah banyak berbezaa dengan jenama dan keberatan yang berlainan. Jenama seperti Eco Brown menjual pada harga RM13.50 untuk 500 gram. Jasmine Sun Brown Rice 2kg cuma RM8.50. Manakala Faiza Rice Herba Ponni Taj Mahal 5kg harganya RM36.90.

Pembekal yang terbesar di Malaysia, Bernas, juga amat mengesyorkan rakyat untuk makan beras perang.

Beras perang bukan beras yang terbaik untuk dimakan. Tetapi berbanding dengan beras lain, ia merupakan bijirin penuh yang mempunyai banyak khasiat dan harga jualannya juga bukan mahal sangat berbanding dengan quinoa.

Baca juga: Fakta dan khasiat telur ayam

One thought on “Khasiat Beras Perang Demi Kesihatan Kita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts