Pakaian Tradisional di Malaysia Untuk Kaum Berlainan

Kebanyakan rakyat Malaysia berpakaian seperti apa yang dipakai oleh orang lain di seluruh dunia tetapi ramai wanita Muslim memakai jubah, seluar dan tudung yang meliput rambut dan kepala yang biasa dipanggil tutup aurat mengikut agama Islam.

baju tradisional malaysia

Apabila menghadiri majlis-majlis khas, orang dari setiap kumpulan etnik memakai pakaian tradisional mereka yang berlainan yang mempunyai corak kebudayaan masing-masing.

Melayu

Bagi wanita Melayu, pakaian yang dipakai secara meluas merupakan baju kurung. Baju kurung adalah pakaian yang longgar dan lutut-panjang yang biasanya dipakai dengan skirt panjang yang berlipat tepi. Biasanya, pakaian ini akan dipakai bersama dengan selendang atau tudung.

Bagi lelaki Melayu pula, mereka biasa memakai baju melayu bersama dengan songkok di atas kepala. Baju Melayu merupakan kemeja longgar yang dipakai bersama dengan seluar panjang. Pakaian ini biasanya diganding dengan kain sarung yang singkat (bersebelahan) dan diikat di bahagian pinggang.

Sebagai alternatif, terdapat ramai lelaki Melayu juga memakai baju batik yang mempunyai corak yang terang bersama dengan seluar. Batik adalah baju yang diperbuat daripada proses pencelupan di mana lilin(wax) digunakan pada kawasan di mana pewarna adalah untuk dicetak atas baju batik tu.

India

Wanita India memakai pakaian yang dikenali sebagai sari. Sari adalah pakaian yang mempunyai kepanjangan kain sepajang 5-6 ela yang dibalut bulat dan tirus ke bawah bahagian bawah badan, hujung meluas bersulam ditabir ke atas bahu kiri. Ia biasanya dipakai bersama korset ketat yang sering menjadikan bahagian muka badan terdedah.

Salwar kameez atau guaman Punjabi merupakan pakaian yang sangat popular dipakai oleh wanita yang datang dari India utara. Punjabi adalah baju labuh yang dipakai bersama dengan seluar dan tudung kepala yang sesuai. Kurta pula adalah pakaian tradisional untuk lelaki India di majlis rasmi. Kurta adalah baju yang mempunyai lutut-panjang yang biasanya dibuat daripada kain kapas atau linen.

Wanita Cina

Pakaian tradisional bagi wanita Cina adalah cheongsam (harfiah ‘baju panjang’) atau qipao. Cheongsam merupakan pakaian yang memeluk seluruh badan dengan kolar tinggi, butang terletak di bahagian bahu, kerat sehingga sisi paha. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera, atau kain satin lembut.

Wanita Peranakan

Juga dikenali sebagai Baba Nyonya, mereka adalah pendatang Cina yang berkahwin dengan penduduk Melayu. Mereka memakai baju kebaya yang elegan yang boleh digambarkan sebagai fesyen tradisional. Ia adalah satu pakaian yang indah, telus, jubah yang memeluk badan dengan baik dan dipakai bersama dengan kain sarung batik.

Top 10 Pakaian Tradisional Di Asia

Masyarakat Asia dikenali sebagai masyarakat manusia tertua di bumi. Pemodenan negara purba seperti Jepun dan China dalam abad yang tamadun telah membangkitkan minat ramai orang tentang budaya awal di Asia . Ramai yang mengaji mengenai budaya kuno terpesona dengan tradisi berbeza kostum di Asia . Pakaian tradisional popular adalah:

1. Kimono

Kimono adalah pakaian tradisional Jepun . Kimono yang berbentuk T , jubah dengan kolar dan lengan yang panjang yang biasanya adalah luas dan lurus bisanya  dipakai oleh kedua-dua lelaki dan wanita. Hari ini , kimono sering dipakai oleh wanita dalam majlis-majlis khas. Anda juga boleh nampak banyak baju kebaya kimono yang dijual di pasaran. Semuanya nampak amat menarik sekali.

2.   Pien-fu dan shen-i

Sistem pakaian purba wujud di China semasa Xia dan Shang dinasti. Reka bentuk kedua-dua jenis pakaian yang bersesuaian dengan potong lebar dan lengan besar memberikan longgaran berbentuk lipatan semulajadi . Pien – fu adalah dua keping pakaian istiadat sesuatu atas jubah – seperti melanjutkan ke lutut dan skirt atau seluar sehingga ke buku lali , manakala Shen – i adalah salib.

3.   Salwar Kameez, Sari dan dhoti

Kameez Salwar dan Sari adalah pakaian tradisional untuk wanita di India . Salwar kameez diperbuat daripada jubah yang panjang dipanggil khameez dan seluar longgar dipanggil kameez . Sari adalah 6 meter kain yang dibalut untuk membentuk skirt dan kemudian digantung atas bahu . Ia biasanya dipakai dengan baju yang dijahit dipanggil choli Kurta pula adalah pakaian dhoti tradisional untuk lelaki. Ia adalah sekeping kain berukuran 5 kilometer panjang yang diikat di sekeliling pinggang dan kaki.

4. Hanbok

Ini adalah pakaian tradisional yang popular di Korea dan mewakili budaya Korea . Bahagian atas dipanggil jeogori , iaitu blaus – seperti lengan panjang . Lelaki memakai versi panjang itu , regangan turun ke pinggang. Wanita memakai skirt ( Chima ) manakala lelaki memakai seluar longgar ( paji ) .

5. Barong Tagalog

Pakaian tradisional yang berwarna-warni ini masih dipakai oleh orang ramai di Filipina . Barong Tagalog bagi lelaki adalah baju luar bersulam , dipakai untucked . Ia mempunyai kolar , baju berlengan panjang dan pertengahan paha hemline mendatar dengan belahan sisi

6. Baju Kebaya

Baju Kebaya adalah pakaian kebangsaan Indonesia . Pakaian ini diperolehi namanya daripada perkataan Arab yang bermaksud Kaba pakaian dan diperkenalkan dari Indonesia oleh Portugis . Ia adalah jubah terbuka – lengan yang panjang kebanyakannya .dipakai oleh wanita. Wanita di Bali biasanya memakai baju kebaya untuk menghadiri jamuan atau majlis majlis tradisional , baju kebaya moden di Indonesia adalah jenis batik dan dihiasi dengan manik manik . Corak flora and fauna yang cantik

7.   Sampot

Sampot adalah pakaian tradisional kamboja lambang identiti dan prestij . Sampot adalah pakaian seluar dipakai oleh kedua-dua lelaki dan wanita. Ia adalah sekeping kain segi empat tepat , kira-kira tiga meter panjang dan satu meter lebar dan dipakai dalam bahagian pertama sebagai pembalut kain di sekeliling pinggang dan regangan hujung jauh daripada badan .

8.   Ao dai

Ao dai dianggap sebagai pakaian kebangsaan yang paling popular di Vietnam . Ia kebanyakannya dipakai oleh wanita . Lelaki memakainya pada majlis-majlis khas seperti majlis perkahwinan dan pengebumian. Ao dai adalah gaun yang panjang dengan celah kedua-dua belah kiri dan kanan dan biasanya dipakai dengan seluar sutera . Ia adalah sama dengan pakaian tradition Cina qipao .

9. Baju Melayu

Baju Melayu , yang merupakan pakaian tradisional Melayu untuk lelaki , terdiri daripada dua bahagian utama , seluar dan baju.

10. Baju Kurung

Wanita memakai baju kurung, hiasan skirt jenis sarung yang berwarna warni. Baju Kebaya sering dibandingkan dengan baju melayu, keunikan kedua dua jenis baju tradisi ini amat diminati oleh masyarakat Malaysia dan Indonesia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *