Web
Analytics

Macam Mana Memperolehi Baju Kurung Moden Gemaran Orang Ramai


Sekarang ramai orang ingin membeli baju kurung yang moden dan bergaya terkini tetapi disebabkan oleh kesibukan pekerjaan dan kehidupan, mereka mungkin tidak mempunyai masa untuk pergi ke butik-butik dan kedai-kedai baju untuk membeli pakaian kesukaan mereka.

baju kurung moden

Nasibnya, hari ini terdapat banyak laman web online yang ada kaitan dengan kedai-kedai baju dan ini bermakna ia dah jadi kemungkinan untuk anda membeli baju kurung secara online dan baju tu akan hantar ke rumah anda tanpa perlu anda pergi untuk kutip sendiri.

Pilihan Yang Banyak

Terdapat pilihan yang begitu banyak untuk baju kurung moden, terutamanya dengan kebangunan internet. Ia adalah mungkin untuk mencari baju kurung yang dibekalkan dengan gaya, saiz dan warna yang berlainan. Baju kurung moden sekarang diperbuat daripada fabrik yang berlainan termasuk cotton, kain sulam, chiffon, lace dan lain-lain.

Cotton

Baju kurung yang diperbuat daripada bahan cotton biasa mempunyai sifat kain yang sejuk lembut, selesa dan sesuai pakai di lebaran. Pilihlah baju kurung cotton dengan kain yang serasi dan cantik boleh menyerlahkan keranggian dan keaanggunan peribadi.

Di pasaran terdapat banyak baju kurung cotton yang mempunyai desain yang amat gaya dan berkualiti. Baju ni tidak akan terkecut selepas basuh sama ada dengan tangan atau mesin cuci baju. Ia tahan lama dan boleh dipakai buat banyak kali.

Kain Sulam

Baju kurung moden yang diperbuat daripada fabrik kain pasang sulam manik dan sulam benang merupakan pakaian yang terkenal di Malaysia disebabkan oleh ketelitian dan kehalusan jahitan baju.

Terdapat banyak laman online yang mengedar baju kurung kain pasang sulam manik dan sulam benang. Sesetengah pengedar boleh menawarkan pelbagai koleksi kain sulam manik dan sulam benang mengikut citarasa peribadi.

Kain sulam yang dihasilkan untuk membuat baju kurung menggunakan tenunan tangan sepenuhnya bagi sesetengah pengedar. Proses penyediaan boleh mengambil masa yang panjang untuk menghasilkan kain yang berkualiti tu.

 

Seluruh proses boleh mengambil masa dari 2 sampai 5 minggu untuk disiapkan. Dengan pengambilan masa yang panjang tu, hasilan kain sulam mempunyai sifat kain yang teliti dan halus dan menjadi pilihan orang ramai.

Sekarang terdapat ramai artis yang memakai baju kurung buatan kain sulam untuk menghadiri acara-acara muzik dan filem.

Lace

Baju kurung buatan lace tidak pernah jatuh dari fesyen. Gaya baju ini boleh menjadi tradisional atau vintaj. Pakaian yang dihiasi dengan lace kini menjadi amat trendy dan digemari oleh wanita memakainya untuk menghadiri sebarang majlis khas.

Terdapat desain baju kurung lace yang mempunyai lengan renda dan sangat berguna bagi mereka yang ingin melindungi tangan mereka. Trend terkini adalah baju kurung lace yang mempunyai jahitan lace dalam warna pestal.

Chiffon

Chiffon merupakan bahan yang indah. Kainnya mempunyai lubang kecil membolehkan angin masuk jadi anda tidak akan berasa panas. Baju kurung moden yang diperbuat daripada fabrik chiffon adalah mudah untuk memakai dan anda akan sentiasa kelihatan anggun. Harganya boleh jadi sangat murah dan kukuh walaupun ia amat ringan.

Sesetengah fabrik material chiffon diperbuat daripada sutera, kapas lain, nilon, rayon, atau poliester. Terdapat banyak gaya dan warna yang boleh dibuat dari kain chiffon untuk baju kurung moden chiffon yang cantik dengan harga yang berpatutan.

Baju Kurung Pahang

Baju kurung pahang boleh memberikan anda kelihatan yang bergaya dan eksklusif apabila ia ditaburkan dengan barang jahitan kemas manik yang kelihatan mahal lagi langsing. Anda boleh mendapati koleksi online baju kurung Pahang cotton yang bermanik dan sangat laris dijual di butik-butik baju dan juga laman online.

 

Jadi, kenapa terdapat ramai wanita yang sukakan baju kurung Pahang? Keistimewaan baju jenis ni boleh menjadikan anda kelihatan menawan sebab baju ni diperbuat daripada fabrik yang mahal dan dihiasi dengan jahitan manik yang boleh mengagumkan anda.

Jahitan manik ni tidak mudah tetas sebab keseluruhan pakaian itu kemas dan ketat. Selain daripdada tu, pakaian ini sangat sesuai untuk dipakai untuk apa-apa saiz badan sebab potongan baju kurung Pahang yang diperbuat dengan kain cotton bermanik boleh menjadikan anda kelihatan lebih menarik.​​​

Satu pakaian yang semakin popular adalah baju kurung Pahang pelikat. Baju ini diperbuat daripada material pelikat yang bermutu tinggi, sejut, dan lembut.

Pola leher mempunyai desain collar baju dengan butang. Ia merupakan pakaian moden dan terkini yang diperbuat dengan separuh getah. Ia mempunyai reka bentuk cangkuk di bahagian sisi kain dan susah untuk putus bagi kain selisih depan.

Baju Kurung Moden Untuk Ibu Hamil

Tiada keraguan terdapat ramai ibu hamil menghadapi kesusahan untuk mencari baju kurung moden yang sesuai untuk mereka. Tetapi jika anda mencari online, boleh juga anda dapati banyak laman yang membekalkan baju kurung moden untuk orang mengandung.

Anda boleh memilih baju yang memberikan keselesaan kepada anda dengan kebetulan fabrik yang digunakan dengan saiz besar. Sesuatu yang lebih bagus adalah keupayaan anda untuk melaraskan baju anda mengikuti perut yang semakin berkembang.

Keupayaan untuk menyesuaikan baju kurung untuk ibu hamil juga membolehkan anda terus memakainya selepas melahirkan anak dan saiz badan belum kembali ke bentuk sebelum hamil.

Baju kurung yang anda pilih membenarkan anda untuk mendapatkan penampilan yang berbeza daripada sehelai baju sahaja. Untuk majlis-majlis kasual, anda boleh memakai baju kurung tu dengan kasut rata dan beg tidak rapi.

Ia adalah menyeronokkan untuk ibu hamil bereksperimen dengan pakaian bersalin dengan menambah sesuatu yang berkilauan di sana-sini.

Cara Menjahit Baju Kurung Yang Mempunyai Fesyen Moden

Jika anda tidak mampu untuk membelanja wang untuk membeli baju kurung moden, anda juga boleh menjahit sendiri. Terdapat laman-laman yang memyediakan video tutorial untuk mengajar anda cara untuk menjahit baju.

Boleh anda rujuk ke video tutorial bawah untuk belajar bersama.

Untuk jahitan baju yang sesuai untuk dipakai, ukuran saiz lengan, leher, dada, pungung, bahu adalah penting. Ukuran dan desain yang tepat akan membolehkan hasilan jahitan baju yang sempurna untuk badan anda.

Baju kurung moden adalah satu fesyen pakaian yang hebat dan ramai yang gemar untuk mencuba baju kurung dengan reka bentuk terkini.

Dengan harga yang rendah dan pelbagai jenis desain dan gaya yang menyeronokkan, mungkin sudah tiba masanya untuk anda memikirkan tambahan pakaian untuk almari anda! Pilih dan belilah baju kurung yang sesuai untuk pergi bekerja, majlis, kuliah atau meeting yang penting.

Siapakah Yang Mencipta dan Memakai Baju Kurung Pertama?

Baju kurung merupakan pakaian yang biasa dipakai oleh orang ramai di masyarakat Melayu. Tetapi bilakah pakaian ini mula dipakai dan siapa yang cipta baju kurung yang pertama?

Tiada banyak maklumat yang dapat cari tentang sejarah ni tetapi kita tahu bahawa pakaian jenis ini dah lama jadi baju tradisional Melayu.

Ciri-ciri yang terdapat pada pakaian itu adalah ia dijahit dengan longgar atau tertutup. Ia mematuhi adat resam Islam yang meminta wanita untuk menutup aurat mereka.

Pada masa kini, pakaian tradisional ini dah berubah banyak untuk menjadi baju yang kelihatan dengan cantik dan moden. Selain daripada tu, ciri-ciri yang terdapat pada baju tu termasuk selesa, longgar, labuh dan panjang.

Baju reka bentuk ini merupakan pakaian rasmi di ratau Brunei dan Malaysia. Namun, adakah anda tahu Sejarah tentang Baju Kurung? Dari manakah asal-usul pakaian ini bermula?

Bagaimana Baju Kurung Wujud di Rantau Sini?

Terdapat bukti yang sukar terbukti dengan tepat berhubungi dengan siapakah dia orang yang pertama memakai baju kurung dalam sejarah. Akibatnya punca daripada sebab baju ni bila berada pada bentuk asalnya dah lama dijadikan pakaian oleh ramai orang di rantau Nusantara.

Terdapat satu buku yang ditulis oleh Judi Achjadi bertajuk “Pakaian Wanita di Daerah Indonesia” . Dalam bukunya itu beliau yakin baju kurung adalah diperkenalkan di ratau Indonesia oleh India Barat dan pedagang Islam.

erdapat ciri-ciri pengaruh negara Timur Tengah dalam pakaian tu seperti potongan leher yang berbentuk jubah, ini serupa dengan pakaian bentu leher yang dipakai oleh orang Arab pada masa yang lalu.

Menurut Dato ‘Haji Muhammad Said Haji Sulaiman dalam buku “Pakaian Patur Melayu”, baju kurung pakaian sekarang datang dari Johor pada masa pemerintahan Almarhum Sultan Abu Bakar pada tahun 1800 di Teluk Belanga, Singapura.

Pada zaman Kesultanan Melayu Melaka, orang mempunyai pakaian peribadi seperti pakaian baju kurung asal Melayu. Baju zaman dahulu biasa dalam keadaan pendek dan ketat. Lepas tu, Tun Hassan menjadi pelopor pada masa beliau menukar bentuk pakaian ke bentuk asal pakaian Melayu yang orang ramai pakai sekarang.

Dengan Mattiebelle Gettinger, baju kurung adalah pakaian yang dipakai oleh penari mahkamah di Palembang dan selepas tu baju ni dah menjadi popular di Indonesia pada abad ke-20.

Baju Yang Sesuai Dipakai oleh Wanita Melayu
Jadi sekarang dah kita tahu bahawa pakaian tradisi Melayu untuk wanita dipanggil baju kurung. Ia merupakan baju yang lebih popular berbanding dengan pakaian yang lain. Ia adalah popular di kalangan wanita kerana dalam Islam, wanita tidak perlu mendedahkan mana-mana bahagian tubuh kecuali muka dan tapak tangan.

Bagi kain yang membuat baju kurung tu, keramaian orang lebih suka kain dari Semenanjung negeri timur: Terengganu dan Kelantan. Sebab negeri-negeri tu merupakan tempat budaya batik dan kain yang direka dan dikeluarkan oleh mereka mempunyai kualiti yang baik.

Bagi gadis yang bertradisional, mereka biasanya akan memakai pakaian untuk wanita melayu dengan tudung. Ini biasanya dinampak di negeri-negeri yang lebih konservatif seperti Kedah dan Kelantan di Malaysia.

Baju tradisional Melayu ini boleh didapati dalam gaya yang berbeza, antaranya termasuk baju kurung cekak, baju kurung labuh, baju kurung kedah, dan baju kurung Moden. Wanita Melayu suka memakai pakaian yang berwarna terang.

Sekarang, baju kurung bukan saja dipakai oleh orang Melayu tetapi anda juga boleh mendapati bahawa wanita bukan Islam termasuk orang Cina dan orang India di Malaysia pakai baju ini juga. Ia boleh jadi begitu sebahagiannya kerana pakaian tradisional ini dah jadi salah satu pakaian yang diluluskan untuk pekerja kerajaan.

Selain daripada tu, ia juga merupakan sesuatu pakaian seragam gaya yang diluluskan oleh semua sekolah di Malaysia untuk dipakai oleh pelajar perempuan. Walau bagaimanapun, jualan kemuncak untuk baju kurung biasa berlaku dalam bulan Ramadan dalam kalendar Islam.

Baca juga: Tips Bagi Yang Ingin Menjadi Reseller Baju Muslim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts