Web
Analytics

Cara-cara Jahit Baju Muslimah


Pilihan Material Untuk Jahitan Baju

Apabila anda fikirkan untuk membuat pakaian, terdapat banyak gaya yang boleh anda pilih. Bahan-bahan, material dan trim yang boleh dihiasi atas baju tu pun terdapat banyak pilihan juga. Ada beberapa bahan-bahan dan kain yang akan anda gunakan dengan lebih kerap daripada bahan yang lain bergantung kepada tujuan jahitan pakaian.

Untuk pakaian wanita seperti baju kebaya atau baju kurung, cotton dan chiffon adalah salah satu bahan yang paling kerap digunakan. Cotton kelihatan indah apabila dibentuk ke dalam pakaian dan sangat mudah untuk dijaga dan dibersihkan.

Bahan ini adalah sesuai untuk musim panas buat sepanjang tahun. Apabila berkanji, bahan ini boleh memegang bentuk dengan baik dan membolehkan gadis kelihatan lebih bersopan santun.

Cotton juga merupakan salah satu daripada bahan-bahan yang lebih murah yang mampu dibeli oleh orang ramai. Harga kain ini menjadikan ia pilihan yang bijak apabila memilih bahan untuk membuat pakaian untuk anda memakai setiap hari.

baju kurung cotton

 

Cotton dan Poliester

Cotton sering digunakan apabila design pakaian untuk perempuan untuk memakainya setiap hari. Tetapi keburukannya adalah anda perlu selalu berkanji pakaian dan diseterika setiap kali lepas cucian dan kering. Ini tidak praktikal untuk dilakukan untuk wanita yang sibuk, jadi campuran poliester dengan cotton telah diperkenalkan selepas tu.

Campuran poliester tidak perlu diseterika dan ia boleh digantung selepas diambil keluar dari pengering, dan warna baju akan tetap kelihatan terang dan indah. Campuran poliester juga boleh menjadi sama ada kain ringan untuk fesyen musim panas.

poliester kain

Bahan yang digunakan untuk membuat baju t-shirt sering digunakan untuk design bentuk pakaian untuk perempuan. Bahan-bahan ini boleh dicuci tapan masalah seperti campuran poliester tu merupakan fabrik ringan yang boleh wanita pakai dan bergerak dengan bebas.

Anda juga mahu kain tersebut untuk menyenangkan anda bergerak dengan mudah di mana-mana tanpa puting. Bahan-bahan yang lebih berat sering menyebabkan puting pada individu yang memakai pakaian itu.

Semua bahan-bahan yang berbeza yang boleh anda pilih akan membuat pakaian yang sempurna bergantung kepada macam mana anda menjahit dan design baju kegemaran anda.

Potongan badan jubah

Potongan lengan jubah

Adakah anda sedang mencari hobi baru atau mungkin anda telah mendapati pakaian yang menarik tetapi terdapat satu atau dua tempat yang anda percaya designer itu perlu berubah untuk membuat pakaian lebih sempurna.

Mempunyai keupayaan untuk design dan menjahit pakaian yang sempurna dan menemui citarasa anda adalah kemahiran banyak wanita ingin memperolehi.

Ia merupakan satu kemungkinan untuk anda membuat pakaian anda sendiri. Apa yang anda perlu lakukan adalah mematuhi prinsip-prinsip asas reka bentuk dan proses jahitan.

Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah mengenal pasti reka bentuk dan corak untuk pakaian pilihan anda. Dengan kelahiran teknologi moden, anda boleh mengaji corak pakaian secara percuma di internet. Walau bagaimanapun, corak unik kebanyakannya adalah mereka beli dari kedai-kedai dan butik-butik baju.

Belajar Bagaimana untuk Menjahit

Apabila anda mula-mula belajar bagaimana untuk menjahit pakaian, adalah baik untuk anda memilih corak mudah. Dengan cara ini anda mempunyai potongan yang lebih kurang untuk memotong dan menjahit.

Adakah anda sedang mencari pakaian yang formal, baju kerja atau pakaian kasual? Fabrik adalah pertimbangan pertama anda selepas anda telah membuat keputusan untuk corak baju anda. Terdapat juga beberapa perkara yang harus seseorang yang mula belajar mengelakkan.

Material seperti sutera(silk) sukar untuk dipegang kerana ia mudah tergelincir. Selepas anda menjadi lebih berpengalaman dalam jahitan baju, maka anda boleh mengembangkan jahitan pakaian dengan menggunakan kain yang lebih rumit.

Jika anda menjahit gaun dengan warna plain, anda boleh pilih warna jahitan benang yang lebih ringan daripada warna material anda untuk mengelakkan pakaian anda kelihatan kusam. Warna tidak semestinya perlu ada banyak beza – anda boleh pakai warna benang yang merupakan salah satu warna lebih ringan daripada warna kain yang anda akan menggunakan.

Apabila anda belajar bagaimana untuk menjahit pakaian, anda mungkin mahu untuk membeli material sedikit lebih daripada yang anda perlukan untuk jahitan pakaian tu. Dengan cara itu, anda boleh mempunyai bahan yang mencukupi untuk menampung sebarang kesilapan pemotongan yang anda mungkin mengalami dalam reka bentuk dan jahitan.

  1. Kain Preshrink
  2. Memotong semua kepingan pola
  3. Dedahkan kain mengikut arahan saiz
  4. Tampah corak untuk kain
  5. Potong pakaian
  6. Menjahit sepadan lipit dan takukan

Corak Wajah Baru

Jika anda mahu belajar bagaimana untuk menjahit corak wajah baru untuk beberapa projek jahitan, anda akan sering mendapati banyak corak pakaian percuma dalam talian untuk wanita, bayi, dan kanak-kanak juga.

Jahit baju boleh jadi sesuatu hobi yang menyeronokkan. Ia adalah cara terbaik untuk anda membuat pakaian kesukaan anda. Jangan teragak-agak lagi, belajarlah sekarang untuk jahitan baju dan mencipta gaya baju anda sendiri.

Baca juga:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Content