Baju Kurung Moden Yang Kelihatan Jelita

Apa Itu Baju Kurung?

Baju kurung ialah sejenis pakaian tradisional orang Melayu yang dipakai oleh kaum wanita masyarakat itu dan dipercayai telah mendapat pengaruh daripada pakaian pedagang Arab dan India serta China pada zaman dahulu.

baju kurung moden jelita

Pakaian ini juga merupakan pakaian kebangsaan dan rasmi bagi negara Malaysia dan Brunei. Di samping itu, ia juga masih boleh didapati di negara nusantara yang lain seperti Indonesia, Singapura dan Thailand.Baju ini sesuai dipakai oleh semua lapisan masyarakat tidak mengira agama, kaum mahupun bangsa.

Selain itu, Baju Kurung juga dikenali sebagai baju yang longgar, labuh, kadang kalanya labuh hingga ke lutut, bertangan panjang, berpesak, berkekek serta kembang dibahagian bawah.

Namun begitu, baju ini sentiasa menjadi pilihan wanita Melayu dan juga bangsa lain sebagai pakaian harian mahupun pakaian ke majlis-majlis seperti kenduri kahwin, majlis rasmi dan majlis agama.

Tambahan lagi, busana ini menampilkan ciri-ciri keayuan dan kesopanan kepada pemakainya serta menambahkan lagi kelembutan gerak geri seorang gadis Timur dan keunggulan budaya Melayu yang berpadanan dengan personaliti Melayu sejati.

Antara ciri yang istimewa atau unik tentang baju kurung termasuklah jahitan tangan yang dinamakan sembat yang dijahit pada bahagian kelim dan kelepet. Bahagian leher baju ini pula dijahit dengan jahitan tulang belut yang diilhamkan daripada struktur tulang ikan belut.

Pelbagai Jenis Baju Kurung Yang Ada

Tambahan lagi, terdapat pelbagai jenis baju kurung yang boleh kita dapati kini. Antaranya ialah Baju Kurung Teluk Belanga, Baju Kurung kedah, Baju Kurung Pahang dan lain-lain.

Secara umumya, kesemua jenis baju kurung mempunyai ciri-ciri persamaan namun masih terdapat beberapa perbezaan yang ketara baik dari segi pola, potongan dan cara pemakaiannya.

Sebagai contoh, Baju Kurung Pahang atau dikenali juga sebagai Baju Kurung Riau Pahang berbeza dari segi pesak baju kurung, kedua-dua bahagian tepi Baju Kurung Riau Pahang berpesak kembang yang disambungkan kekek gantung manakala Baju Kurung Teluk Belanga tergambarlah kepada kita pakaian yang labuh besar dan menyelubungi seluruh badan dan potongannya longgar kerana dirusuknya berpesak dan di bawah lengannya pula diletakkan kekek.

Potongan lehernya bulat dan berbelah di depan. Pada sekeliling tebukan lubang leher itu, jahitan tulang belut digunakan bagi mengemas dan memperkukuhkan lagi leher baju tersebut.

Hiasan Baju Kurung

Seterusnya, Baju Kurung juga turut dihiasi dengan sulaman kerawang, manik mahupun labuci bagi menambahkan lagi keseriannya.Bahan dan material yang lazimnya digunakan untuk membuat Baju Kurung adalah satin, chiffon, organza, sutera, batik, linen dan sebagainya.

Pakaian ini kadang kala di perbuat dari sutera yang diimport dari Jepun, Korea Selatan, Turki, India atau dari negeri di Malaysia seperti Kelantan dan Terengganu.Tradisionalis lebih gemar kain di semenanjung negeri timur Malaysia dimana budaya batik dan kraftangan kain yang lain masih lagi dikukuhkan.

Baju Kurung juga boleh digandingkan dengan kain tradisional seperti songket dan batik disamping hanya mengayakannya dengan kain yang berlipat tepi dan kain sarung.Baju Kurung juga turut dipakai bersama dengan tudung dan selendang serta assesori yang lain sebagai sampingannya.

Pada era serba moden ini, terdapat pelbagai variasi Baju Kurung yang lebih kontemporari telah diketengahkan namun keasliaannya masih dikekal.Antaranya ialah baju kurung moden.

Baju Kurung merupakan salah satu pakaian yang mula mendapat tempat dimata dunia kerana keunikan dan keasliaan busana itu sendiri.Ciri-ciri keunikan dan keistimewaannya yang tersendiri telah menarik minat pelbagai pihak untuk menggayakannya dan membawanya ke persada dunia.

Oleh itu, kita harus menjaga dan memelihara keasliannya agar pakaian ini tidak lapuk ditelan zaman.Akhirulkalam, marilah kita bersama-sama memartabat pakaian tradisional kita supaya pakaian terus mendapat tempat pada generasi akan datang.

Fesyen Baju Kurung untuk Kaum Melayu Perempuan

Fesyen dan kerupaan cantik tidak bermakna anda mesti memakai pakaian yang bergaya dan elegant, ia adalah lebih daripada ini. Fesyen bermakna memakai baju kurung moden yang bergaya yang membuat anda kelihatan moden dan jelita dan dapat memenuhi personaliti dan kedudukan anda dengan sempurna.

Oleh itu, jika anda mahu kelihatan cantik dan bertaraf tinggi, anda perlu memilih pakaian yang moden yang anda percaya akan melengkapkan juga dengan keseluruh tinjauan anda.

Sejarah Ringkas

Baju Kurung adalah pakaian untuk wanita, seperti Baju Melayu untuk lelaki. Baju ini dikatakan berasal dari negeri Johor di Malaysia kira-kira 200 tahun yang lalu dan dikatakan ia digelar dan dibentuk oleh Almarhum HRH Sultan Abu Bakar di Johor pada tahun 1866.

Pakaian untuk wanita ini adalah salah satu jenis pakaian yang amat popular berbanding dengan pakaian jenis yang lain di golongan Melayu. Ia adalah satu reka bentuk pakaian yang menutupi badan dan kelihatan rapi.

Baju ini amat sesuai untuk dipakai oleh golongan wanita yang lebih sopan dan tradisi. Tambahan pula, ia meliputi seluruh badan dan cuma mendedahkan muka dan tangan sahaja, yang mana mematuhi tatakelakuan pakaian Islam.

baju kurung

Jenis Baju Kurung

Terdapat beberapa jenis baju kurung yang dipakai oleh wanita Melayu. Antaranya termasuk baju kurung moden, baju kurung labuh, baju kurung cekak musang, baju kurung Pahang, baju kurung piping, baju kurung Kedah dan sebagainya.

Baju kurung moden merupakan pakaian yang sangat sesuai untuk semua wanita sebab apabila mereka pakainya di badan mereka, ia membuatkan seseorang wanita kerupaan sopan dan bergaya.

Pada hari ini, anda boleh mendapati pakaian dalam jenis ini dengan banyak reka bentuk dan fesyen yang berlainan. Baju ni telah berkembang dengan cita rasa pemakai dan aliran fesyen dari semasa ke semasa.

Sekarang, pakaian yang paling popular di Malaysia untuk wanita adalah baju kurung Pahang. Ia merupakan pakaian tradisi untuk wanita Melayu di Pahang. Baju ni dengan reka bentuk dan potongan kain yang mudah menjadikannya amat sesuai untuk semua wanita.

Lebih lanjutnya, sekarang tanpa mengira kaum dan mana-mana sahaja di dunia ini pun boleh anda menjumpa orang memakai baju kurung untuk berjalan-jalan di luar.

baju kurung martino

Tidak hairanlah kemudian, di jalan-jalan dan pusat membeli-belah di Malaysia pun boleh anda melihat baju kurung dengan segala keindahannya yang dipakai oleh wanita Melayu. Boleh kita katakan bahawa kecantikan bagi satu pakaian adalah benar-benar satu kegembiraan yang boleh buat anda gembira selama-lamanya.

Selain daripada penambahan keanggunan dengan pakaian ini, kecantikan dan gaya yang dikemukakan oleh wanita dengan memakai pakaian bersifat wanita adalah amat cerah dan jelita. Ini disebabkan pakaian sebegitu biasanya dibuat dengan longgar, dan ia sangat selesa dipakai pada cuaca panas dan lembap di iklim khatulistiwa di negara Malaysia.

baju kurung moden

Baju Kurung Moden

Ia adalah pakaian wanita yang terbaru di Malaysia. Potongan baju kurung moden ni berbeza daripada potongan yang tradisional. Aksesori seperti butang dan paiping biasanya disediakan kepada pengguna. Ini jenis pakaian sesuai untuk wanita yang tinggi dan mempunyai badan yang slim.

Pakaian yang tidak sesuai dan tidak kelihatan cantik pada badan anda adalah satu pembaziran wang dan ia boleh mewujudkan tenaga negatif dalam kehidupan anda. Terdapat satu proviso. Jika pakaian tu boleh diubahsuai untuk bersepadan dengan badan anda, jadi buatlah ubahsuai tu supaya ia dapat mengubah apa yang negatif kepada positif.

baju kurung moden

Anda kena pastikan apa baru kurung moden yang sesuai dengan gaya bentuk badan anda. Mendedahkan atau mencadangkan dan bukannya menyembunyikan keluk feminin anda.

Pilih pakaian yang memberikan keselesaan dan bukannya pakaian yang boleh menyakitkan hati anda. Bagi anda nampak amat jelita sekali apabila menghadiri sesuatu majlis yang penting bagi anda.

Rasa Cantik

Tidak ada gunanya membeli pakaian melainkan jika anda rasa cantik memakainya. Baju kurung moden lagi elegant akan meningkatkan tenaga anda apabila anda pakai atas badan anda. Pakaian seperti ni juga boleh memberi kenangan indah kepada anda apabila anda memakai pakaian tu.

Jika anda rasa tua, tidak rapi atau tidak berpuas hati dengan pakaian anda, ini menunjukkan dah sampai masa untuk anda mempelajari lebih lanjut mengenai gaya moden hari ini dan bagaimana untuk memakainya.

baju kurung moden batik

Kadang-kadang kita berterusan dengan perkara menjengkelkan seperti memakai baju kurung yang tidak selesa, tetapi kebanyakan perkara ni amat mudah diselesaikan saja.

Potong label yang menggarut dan menjengkelkan anda. Mencari trims dan butang lain untuk bertukar trims dan butang yang anda tidak suka.

Material dan Tekstur Memainkan Peranan Yang Penting
Material dan tekstur juga perlu kelihatan dan merasa cantik apabila anda memakainya. Jika almari anda dah penuh dengan pakaian yang berfesyen lama, anda perlu menerokai material dan gaya baru.

Bayangkan membuka almari pakaian dan pemikiran anda – Bagaimana saya mahu baju kurung moden saya jadi pada hari ini? Kemudian memilih pakaian tu untuk mengisi almari anda dengan pakaian dan aksesori yang membuat anda kelihatan dan berasa cantik.

baju kurung moden batik

Baju kurung yang cantik tidak semestinya mahal. Anda boleh mendapatkan pakaian yang murah tetapi masih kelihatan hebat dan lebih mewah dengan menambahkan aksesori berkualiti. Sebagai alternatif kualiti klasik item, ia boleh menjadikan baju anda kelihatan hebat dengan aksesori murah.

Akhirnya, baju kurung moden yang anda pilih adalah mencerminkan gaya peribadi dan perasaan anda. Jika anda tertarik ke arah apa yang gaya dan moden, maka pakaian yang dipilih oleh anda juga harus moden dan bergaya.

Pembelian pakaian jenis ini yang sesuai untuk dipakai atas badan anda akan menambah kelebihan segar dan bergaya apabila anda pergi ke mana-mana saja.

Sebagai alternatif kepada pakaian formal, baju kurung boleh dipakai untuk menghadiri majlis perkahwinan, musim perayaan, mesyuarat antarabangsa dan persidangan, dan fungsi.

Baca juga: Cara-cara Membuat Baju Kurung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *