Baju Kurung Pahang Yang Murah

Pada mulanya, saya pun amat keliru dengan baju kurung Pahang. Sebab bagi saya, sudah wujud banyak baju-baju dan jubah-jubah yang berlainan untuk gadis dan wanita di masyarakat Melayu. Malah saya pun tidak tahu macam mana untuk membezakan kesemuaan baju-baju tu.

Tetapi lepas penjelasan daripada ibu saya, sekarang saya dah fahamlah apa itu baju kurung Pahang dan perbezaannya dengan baju lain. Jadi bagi mereka yang masih tidak tahu pakaian itu, biar saya terangkan sedikit. Mengikut perkataaan yang diterbitkan dalam Wikipedia, baju kurung ialah pakaian tradisional bagi semua kaum wanita Melayu sejak beratus tahun dahulu. Ia telah dijadikan sebagai pakaian rasmi untuk negara Malaysia, Brunei, dan Indonesia.

ciri-ciri baju kurung pahang

Baju ini dikenali sabagai Baju Kurung Riau Pahang dan ia menyingkap pertalian sejarah antara negeri Pahang dan Riau. Perbezaan baju ini dengan baju lain ialah pesak bajunya. Kedua-dua bahagian tepi Baju Kurung Riau Pahang berpesak kembang dan ia menggunakan kekek gantung untuk sambungkan.

Pakaian ini bersifat dengan kolar yang tinggi. Rekaan seperti ini amat menarik jika ditambah dengan hiasan 7 atau 9 butir butang. Dengan perlepasan masa, baju ini telah juga mengalami perubahan nama di mana nama asalnya telah disingkatkan untuk menjadi Baju Kurung Pahang.

Desain pakaian ini mempunyai ciri-ciri dengan potongan yang istimewa bagi gadis untuk memakainya. Ia biasanya mempunyai tampilan kelangsingan atau menyembunyikan bentuk badan yang berisi serta labuh baju hingga ke bawah lutut.

Keistimewaan baju kurung tradisional itu dapat tunjukkan budaya yang unik dan fesyen tersebut menggambarkan nilai bangsa Melayu yang unik pada masa yang sama.

Selain daripada itu, ada juga orang yang mengenali pakaian ini sebagai Baju Turki. Nama ini diberikan sebab sesetengah baju adalah diperbuat dari kain tenun corak jalur berdiri bersama dengan kain sarung melintang. Di bahagian depan baju itu juga akan dihiasi dengan 7 butir butang. Dengan rekaan seperti ini, ia dapat melambangkan pakaian bangsawan untuk masyarakat di Pahang pada masa zaman itu.

Baju kurung Pahang Cotton
Material yang digunakan untuk membuat baju ni merupakan bahan yang berkualiti dan sungguh sesuai dengan cuaca di negara panas seperti Malaysia yang mempunyai cuaca panas buat sepanjang tahun. Ia selesa dipakai tapan mengakibatkan aliran peluh yang banyak.

baju kurung pahang

Baju kurung Pahang songket
Pakaian ini merupakan baju yang diperbuat oleh bahan dan material untuk membuat songket. Material yang digunakan adalah bahan yang lembut dan serap peluh. Di bahagian kolar baju ada sediakan cangkuk.

baju kurung pahang songket

Jika anda tidak mempunyai garis pinggang dan ukuran badan anda adalah hampir sama dari segi saiz, macam ni adalah baik untuk anda mencari baju kurung Pahang plus size dengan fesyen formal yang akan memberi anda rupa bentuk yang baik dan menetapkan pinggang anda pada pakaian itu.

Banyak lagi jenis Baju Kurung Pahang
Selain daripada baju dengan design yang disebut di atas, sekarang baju jenis ni telah mengembang kepada banyak design yang berlainan. Terdapat juga baju kurung Pahang yang diperbuat daripada Thai silk, plain, kain pelikat, vietnam style dan banyak lagi.

Baca juga: Cara Untuk Cari Butik Baju Kurung Online Yang Jual Baju Murah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *