5 Fakta Tentang Peluh

Berpeluh atau peluh merupakan salah satu cara untuk badan kita menyejukkan kembali ke suhu badan yang asalnya setelah melakukan sesuatu aktiviti yang menjana haba berlebihan.

Selain itu, berpeluh turut berlaku akibat daripada cuaca yang panas, perasaan marah dan stres, dan juga makan makanan yang berempah dan pedas.

Ia adalah proses penyejatan air dari permukaan kulit tanpa rembesan aktif peluh. Pengeringan yang tidak peka ini terus-menerus dan tidak dapat dielakkan melainkan persekitarannya sangat lembap, dan dalam zon suhu sederhana ia menyumbang kehilangan 300-400 ml air peluh setiap hari pada orang dewasa.

Di sini terdapat beberapa fakta yang menarik mengenai peluh iaitu:

1. Kelenjar Peluh

peluh
peluh

Secara puratanya, setiap orang mempunyai sebanyak 2.6 juta kelenjar peluh dalam kulit mereka. Kelenjar peluh ini terletak pada lapisan kulit yang dikenali sebagai ‘dermis’.

Kebanyakan daripada kelenjar peluh itu boleh didapati dalam bilangan yang besar di tapak kaki, tapak tangan, dahi, pipi, dan ketiak.

Kelenjar peluh diaktifkan oleh saraf dan saraf ini bertindak balas terhadap pelbagai rangsangan termasuk:

  • mesej dari otak yang menunjukkan bahawa badan sudah jadi terlalu panas
  • hormon
  • emosi
  • aktiviti fizikal atau senaman

2. Kelenjar Serumineous

telinga
telinga

Kelenjar serumineous merupakan kelenjar peluh yang diubahsuai dan terletak pada lapisan luar telinga manusia.

Kelenjar ini menghasilkan tahi telinga yang dikatakan untuk menghalang benda asing memasuki lubang telinga termasuklah serangga dan rembesan wax dari kelenjar cerut boleh melindungi kulit daripada penyerapan dan kerengsaan.

Produk cerumen atau lilin telinga, adalah campuran lilin dan lemak yang semi padat. Kelenjar-kelenjar ini dianggap sebagai pelbagai jenis kelenjar peluh apokrin bergelung.

3. Peluh Tidak Membakar Lemak

sel lemak
sel lemak

Peluh sebenarnya tidak mempunyai kaitan dengan pembakaran lemak badan manusia. Tiada perhubungan antara berapa banyak kita berpeluh dan berapa banyak lemak dibakar. Amalan pemakanan dan senaman yang betul merupakan kunci kepada pengurangan berat badan.

Berpeluh dengan lebih banyak tidak bermakna kehilangan lebih banyak lemak dari badan. Anda berpeluh cuma kerana badan anda memerlukan thermoregulation.

Semakin kuat anda bersenam, semakin banyak peluh yang akan dikeluarkan dari badan kerana anda menaikkan suhu badan anda ke titik yang mendorong anda untuk berpeluh lebih banyak supaya dapat menyejukkan badan anda.

4. Mengeluarkan Haba

air
air

Jika seseorang mampu mengeluarkan peluh sebanyak 1 liter iaitu bersamaan 1000g/1kg dalam masa satu jam, sebanyak 540,000 kalori haba boleh disingkirkan dari badan mereka.

Berpeluh meningkat dalam perkadaran dengan intensiti cabaran terma dalam usaha badan untuk mencapai keseimbangan haba dan mengekalkan suhu badan dalaman yang stabil. Kawalan berpeluh boleh diubahsuai oleh faktor biofisik, penyesuaian haba, dehidrasi, dan faktor-faktor nonthermal.

5. Peluh yang Banyak

peluh banyak
peluh banyak

Peluh yang banyak tanpa membabitkan emosi dan aktiviti fizikal terutamanya di tapak tangan dan bawah lengan boleh dikaitkan dengan hiperhidrosis atau diaforesis. Peluh yang berlebihan juga merupakan salah satu simptom menopause.

Jika anda berpeluh terlalu banyak sehingga sukar untuk melakukan aktiviti seharian, seperti membaca surat khabar atau menaip dengan pakai keyboard. Anda boleh mengelakkan perkara seperti mengangkat tangan anda di sekitar orang lain, dan berasa malu dan bimbang tentang peluh anda.

Jika berpeluh banyak sudah berlaku dalam masa yang panjang, maka lebih baik untuk anda pergi jumpa doktor untuk mengetahui sebab yang sebenarnya.

Mengapa sesetengah orang berpeluh lebih banyak daripada orang lain?

Ini anda perlu berterima kasih kepada ibu bapa anda. Faktor utama dalam berapa banyak anda berpeluh merupakan genetik yang dituruni daripada ibubapa. Ia ditentukan oleh berapa banyak kelenjar peluh yang anda ada. Ia juga dipengaruhi oleh faktor lain seperti jantina, tahap kecergasan, status kesihatan dan berat badan.

Orang yang lebih gemuk lebih cenderung untuk mempunyai kadar peluh yang lebih tinggi, ini disebabkan mereka perlu menggunakan banyak tenaga semasa aktiviti fizikal dan kerana terdapat lebih banyak jisim badan untuk menyejukkan diri.

Walau bagaimanapun, apa yang menghairankan adalah orang-orang yang paling banyak berpeluh di dalam gim sering kali adalah orang yang paling fit.

Patut saya bimbang jika peluh saya tiba-tiba berbau berbeza?

Walaupun ia adalah biasa untuk makanan seperti bawang putih untuk mengubah bau badan kita buat sementara kerana sebatian kimia bawang putih yang dikeluarkan melalui lubang kulit cell kami, jadi ia jarang sekali menandakan sebarangan isu kesihatan.

Trimethylaminuria adalah penyakit genetik yang jarang berlaku yang menyebabkan keringat berbau seperti ikan atau telur busuk.

Penyelidikan juga telah mengaitkan bau badan tertentu kepada kegagalan buah pinggang, skizofrenia, dan sindrom rujukan penciuman (ORS), suatu keadaan yang menyakitkan di mana pesakit percaya dia mempunyai bau badan yang buruk, tetapi sebenarnya tidak. Keadaan ini jarang berlaku, tetapi perlu mereka pergi jumpa doktor untuk mengetahui sebab yang sebenarnya.

Baca juga: Cara Memutihkan Ketiak dan Menghilangkan Bau Badan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *