5 Fakta Tentang Peluh

Berpeluh atau peluh merupakan salah satu cara badan kita menyejukkan kembali badan setelah melakukan sesuatu aktiviti yang menjana haba berlebihan. Selain itu, berpeluh turut berlaku akibat cuaca yang panas, perasaan marah dan stres, dan juga makan makanan yang berempah dan pedas.

Ia adalah proses penyejatan air dari permukaan kulit, tanpa rembesan aktif peluh. Pengeringan yang tidak peka ini terus-menerus dan tidak dapat dielakkan melainkan persekitarannya sangat lembab, dan dalam zon suhu sederhana ia menyumbang kehilangan 300-400 ml air peluh setiap hari pada orang dewasa.

Beberapa fakta menarik mengenai peluh ialah:

1. Kelenjar Peluh

peluh
peluh

Secara puratanya, setiap orang mempunyai sebanyak 2.6 juta kelenjar peluh dalam kulit mereka. Kelenjar peluh ini terletak pada lapisan kulit yang dikenali sebagai ‘dermis’.

2. Kelenjar Serumineous

telinga
telinga

Kelenjar serumineous merupakan kelenjar peluh yang diubahsuai dan terletak pada lapisan luar telinga manusia. Kelenjar ini menghasilkan tahi telinga yang dikatakan untuk menghalang benda asing memasuki lubang telinga termasuklah serangga.

3. Peluh Tidak Membakar Lemak

sel lemak
sel lemak

Peluh sebenarnya tidak mempunyai kaitan dengan pembakaran lemak badan manusia. Tiada perhubungan antara berapa banyak kita berpeluh dan berapa banyak lemak dibakar. Amalan pemakanan dan senaman yang betul merupakan kunci kepada pengurangan berat badan.

4. Mengeluarkan Haba

air
air

Jika seseorang mampu mengeluarkan peluh sebanyak 1 liter iaitu bersamaan 1000g/1kg dalam masa satu jam, sebanyak 540 000 kalori haba boleh disingkirkan dari badan mereka.

5. Peluh yang Banyak

peluh banyak
peluh banyak

Peluh yang banyak tanpa membabitkan emosi dan aktiviti fizikal terutamanya di tapak tangan dan bawah lengan boleh dikaitkan dengan hiperhidrosis atau diaforesis. Peluh yang berlebihan juga merupakan salah satu simptom menopause.

Mengapa sesetengah orang berpeluh lebih banyak daripada orang lain?

Ini anda perlu berterima kasih kepada ibu bapa anda. Faktor utama dalam berapa banyak anda berpeluh merupakan genetik yang dituruni daripada ibubapa. Ia ditentukan oleh berapa banyak kelenjar peluh yang anda ada. Ia juga dipengaruhi oleh faktor lain seperti jantina, tahap kecergasan, status kesihatan dan berat badan.

Orang yang lebih gemuk lebih cenderung untuk mempunyai kadar peluh yang lebih tinggi, ini disebabkan mereka perlu menggunakan banyak tenaga semasa aktiviti fizikal dan kerana terdapat lebih banyak jisim badan untuk menyejukkan diri.

Walau bagaimanapun, apa yang menghairankan adalah orang-orang yang paling banyak berpeluh di dalam gim sering kali adalah orang yang paling fit.

Patut saya bimbang jika peluh saya tiba-tiba berbau berbeza?

Walaupun ia adalah biasa untuk makanan seperti bawang putih untuk mengubah bau badan kita buat sementara kerana sebatian kimia bawang putih yang dikeluarkan melalui lubang kulit cell kami, jadi ia jarang sekali menandakan sebarangan isu kesihatan.

Trimethylaminuria adalah penyakit genetik yang jarang berlaku yang menyebabkan keringat berbau seperti ikan atau telur busuk.

Penyelidikan juga telah mengaitkan bau badan tertentu kepada kegagalan buah pinggang, skizofrenia, dan sindrom rujukan penciuman (ORS), suatu keadaan yang menyakitkan di mana pesakit percaya dia mempunyai bau badan yang buruk, tetapi sebenarnya tidak. Keadaan ini jarang berlaku, tetapi perlu mereka pergi jumpa doktor untuk mengetahui sebab yang sebenarnya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *