Tekanan Menopause Dan Jantung Berdebar-debar

Walaupun menopause merupakan sebahagian proses penuaan yang semula jadi dan ia tidak patut dianggap sebagai satu penyakit.

Tetapi sesetengah wanita boleh mengalami gejala-gejala menopaus yang mereka salah faham sebagai tanda-tanda keadaan masalah kesihatan. Menopaus dan jantung berdebar-debar, di mana anda mungkin merasa sesak nafas, yang boleh mengakibatkan injap jantung anda tergelincir.

Jika anda mengalami menopause dan berdebar-debar tanpa sebab pada masa yang sama, anda perlu hubungi doktor anda dengan segera untuk menentukan sama ada terdapat sebab asas yang lebih serius untuk jantung berdebar-debar dengan laju, atau itu cuma gejala menopause.

Doktor anda akan melaksanakan ujian yang wajib untuk menentukan kesihatan jantung anda, dan lihat jika anda mempunyai masalah injap yang mungkin menyebabkan menopause dan hati berdebar-debar.

Penyakit ini boleh menimbulkan tekanan, kerana ia menyebabkan hati kamu mengeluarkan dengan darah yang berlebihan.

Tekanan Dan Debaran(Stress And Palpitations)

Jika anda ingin mengelakkan sebarang kemungkinan untuk dapat menopause dan jantung berdebar-debar pada masa yang sama, anda perlu melakukan apa yang anda boleh untuk mengelakkan tekanan dan perasaan kemurungan.

Perasaan stress pada tahap yang tinggi adalah satu petunjuk bahawa anda mengalami perimenopause, pelopor menopause, dan jika anda boleh belajar untuk mengurangkan tahap tekanan atau mengubah keadaan kemurungan, anda akan mengurangkan risiko untuk mendapat menopaus dan jantung berdebar-debar.

jantung berdebar-debar
jantung berdebar-debar

Kortisol adalah hormon yang dihasilkan dalam badan kita apabila berada dalam keadaan tertekan atau kemurungan. Salah satu cara untuk menghadkan pengeluaran hormon itu semasa menopaus adalah untuk memastikan anda mendapat masa yang cukup untuk tidur setiap malam.

Ketika tidur, terlalu banyak kortisol boleh menyebabkan kadar jantung anda meningkat kerana hati anda cuba untuk menghantar oksigen ke sel-sel anda supaya mereka boleh bertindak balas dengan keadaan tertekan. Tetapi proses ini juga boleh mengakibatkan kesan lain sperti menopause dan jantung berdebar-debar.

Penggantian Hormon

Salah satu cara terbaik untuk mengelakkan menopause, jantung berdebar-debar dan kemurungan adalah untuk mengambil terapi penggantian hormon supaya badan anda mempunyai estrogen tambahan untuk menggantikan apa yang telah berhenti menghasilkannya semasa menopaus.

Anda juga boleh mendapatkan estrogen tambahan dalam diet anda melalui penambahan produk soya dan herba. Dengan meningkatkan tahap estrogen anda, anda akan mengurangkan atau menghapuskan kebanyakan gejala-gejala menopause dan kemurungan.

Ia seolah-olah jelas bahawa menopause, kemurungan dan jantung berdebar-debar mempunyai sebab-sebab dan hubungan. Terdapat sedikit keraguan bahawa penyakit semua ini ada kaitan antara satu sama lain. Sebab mereka fikir kebanyakan wanita yang putus haid akan menghadapi kemurungan dan jantung berdebar-debar.

Sesetengah wanita mungkin mengalami denyutan hati mereka berlumba pada hampir 200 denyutan seminit semasa hot flashes mereka. Ketidakseimbangan hormon juga menyebabkan hot flashes dan berpeluh pada masa malam ketika tidur mengakibatkan menopaus.

Jika anda mengalami menopaus dan kemurungan, anda patut pergi buat pemeriksaan untuk sebarang kemungkinan yang boleh menyebabkan penyakit yang lebih serius. Kemudian bercakap dengan doktor anda tentang perubahan diet dan rawatan perubatan yang boleh membantu anda mengelakkan debaran.

Jika anda mempunyai kemurungan dan rasa sedih untuk kebanyakan masa, anda boleh cuba untuk memakai sikit herba semula jadi yang boleh menyembuhkan penyakit itu.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *