7 Fakta Tentang Anjing

Anjing sememangnya dikenali dengan kepekaan dan kesetiaan mereka. Anjing juga dikatakan sebagai kawan baik kepada manusia dan sangat setia kepada tuannya.

Antara kisah manusia dan anjing yang menarik perhatian dan menyentuh hati masyarakat dunia ialah kisah seekor anjing (baka Akita) yang bernama Hachiko yang telah difilemkan pada tahun 2009. Antara beberapa fakta menarik yang mungkin tidak diketahui kita ialah:

1. Deria Bau

bloodhound
bloodhound

Anjing mempunyai 300 juta reseptor bau berbanding manusia iaitu 6 juta reseptor. Bahagian otak anjing yang digunakan untuk menganalisa bau pula 40 kali lebih besar daripada manusia. Kelebihan ini membolehkan anjing mengesan bau sesuatu atau makanan pada jarak beberapa kilometer dari lokasi mereka.

Anjing baka Bloodhound merupakan anjing yang tertua yang mengesan melalui bau. Baka ini digunakan oleh pihak berkuasa untuk mengumpul bukti dan penyiasatan. Bukti yang dikesan oleh Bloodhound diterima pakai oleh mahkamah undang-undang.

2. Salakan Membawa Maksud Berbeza

anjing menyalak
anjing menyalak

Setiap salakan anjing membawa maksud yang berbeza. Menurut penyelidik dari Hungary, manusia boleh mengklasifikasikan vokal salakan anjing kepada beberapa kategori dan memahami emosi mereka. Uji pemahaman anda mengenai jenis-jenis salakan anjing di sini.

3. Kepintaran Anjing

Anjing boleh memahami sehingga 250 perkataan dan isyarat, boleh mengira sehingga lima (5) dan menyelesaikan masalah matematik yang mudah. Kepintaran anjing secara puratanya ialah sebaya kanak-kanak berumur dua tahun.

Anjing adalah mahir dalam beberapa bidang yang berlainan, walaupun mereka bukan merupakan binatang yang paling pintar di kalangan haiwan. Sebagai contoh, mereka pasti dapat cam isyarat emosi daripada manusia.

Terdapat satu kajian yang dibuat dan diterbitkan dalam jurnal saintifik PLOS One di mana penyelidik menunjukkan 31 foto anjing yang mengancam, menyenangkan, dan wajah neutral untuk mengetahui bagaimana mereka bertindak balas.

Kesimpulan dari penyelidikan itu mendapati bahawa anjing cukup bijak untuk menentukan emosi manusia dengan melihat mata dan mulut seseorang.

Jadi jika anjing pelihara anda menyedari bahawa anda sedang menangis dan dia datang untuk menjilat wajah anda, dia mungkin tidak hanya menjerit untuk merawat. Dia memang memahami apa perasaan anda.

4. Anjing Bermimpi Seperti Manusia

anjing tidur
anjing tidur

Sekiranya anda ada melihat anjing anda tergerak-gerak dalam tidurnya, itu tandanya anjing anda sedang bermimpi. Penyelidik mendapati bahawa anjing mempunyai corak tidur dan aktiviti otak yang sama dengan manusia.

Anak anjing lebih banyak bermimpi berbanding anjing dewasa. Seperti manusia, kanak-kanak akan lebih mengalami mimpi berbanding individu dewasa.

Walaupun tidak ada cara bagi kita tahu apa yang dilihat oleh anjing ketika mereka bermimpi, tapi kita boleh mengandaikan bahawa apa yang mereka mimpi adalah pengalaman yang mereka alami setiap hari seperti manusia.

5. Kelenjar Peluh Anjing

tapak kaki anjing
tapak kaki anjing

Anjing hanya mempunyai kelenjar peluh pada bahagian tapak kakinya sahaja. Cara utama anjing menyejukkan badan mereka ialah dengan mengah.

Kebanyakan anjing diliputi dengan bulu yang tebal, sehingga peluh gagal menguap dari badan mereka. Itulah sebabnya ia lebih berkesan untuk anjing mengeluarkan peluh dari kelenjar peluh yang terdapat pada pad kaki mereka.

Sekiranya seekor anjing menjadi terlalu panas, ia memerlukan lebih banyak masa untuk menyejukkan diri daripada manusia yang tidak mempunyai bulu.

Anjing yang mempunyai lapisan bulu yang tebal adalah lebih baik berbanding dengan anjing yang mempunyai lapisan bulu yang lebih tipis. Ini dapat menjelaskan mengapa anjing yang berbulu pendek biasanya lebih tahan haba tetapi tidak berapa tahan dengan sejuk.

6. Anak Anjing Buta dan Pekak

anak anjing
anak anjing

Anak anjing yang baru lahir masih dalam tumbesaran. Jadi lubang telinga dan matanya masih tertutup. Kebiasaannya, anak anjing ini akan mengambil masa sehingga dua minggu untuk membuka mata mereka dan bertindak balas dengan bunyi.

Pertumbuhan anjing dari minggu pertama sampai ke minggu ke-12

Baru lahir
Anak anjing adalah buta, pekak, tiada gigi dan perlukan kehangatan.

Baru lahir – 2 Minggu
Anak anjing tidur dan minum susu ibu. Keberatan mereka akan menjadi 1 kali ganda dari keberatan semasa lahir pada minggu pertama.

2-4 Minggu
Mata dan telinga mula buka. Mereka akan cuba untuk berdiri dan belajar berjalan.

4-12 Minggu
Ini adalah tempoh yang penting bagi anak anjing untuk melepaskan diri daripada susu ibu.

8-12 Minggu
Anak anjing itu sudah tumbuh dan boleh dipelihara di dalam rumah.

7. Bahasa Ekor Anjing

ekor anjing
ekor anjing

Menurut Discovery.com, anjing akan mengoyangkan ekornya ke kanan sekiranya mereka rasa gembira, ke kiri sekiranya mereka rasa takut.

Mengoyangkan ekor pada paras rendah bermakna mereka rasa tidak selamat atau terancam dan mengoyangkan ekor secara cepat diikuti ketegangan otot atau anak mata yang mengembang adalah isyarat keagresifan.

Sekiranya ekor anjing itu berdiri tegak, ini bermakna anjing itu sedang mengambil maklumat baru dan setakat ini ia cuma bertindak balas dengan neutral sahaja.

Baca juga: Kunjungi ke Zoo Johor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *