Pneumonia Paru-Paru Dijangkiti Kuman

Sistem pernafasan manusia boleh dibahagikan kepada bahagian atas dan bahagian bawah. Bahagian bawah berada di bahagian dalam dada. Ia terdiri daripada pundi-pundi udara dan saluran pernafasan. Paru-paru dijangkiti kuman atau pneumonia melibatkan pundi-pundi udara dan saluran pernafasan. Pneumonia kerap menimpa golongan kanak-kanak dan orang-orang tua.

Pneumonia
Pneumonia

Paru-paru dijangkiti kuman atau pneumonia berlaku akibat bakteria atau virus. Ia boleh terjadi akibat jangkitan peringkat awal yang menimpa sistem pernafasan di bahagian atas disebabkan selsema dan batuk lalu merebak ke sistem pernafasan di bahagian bawah. Ia bermula dengan keadaan tidak berbahaya sehinggalah kepada keadaan yang mengancam nyawa.

Gejala dan simptom pneumonia

Pneumonia yang melanda mangsa tertakluk pada usia dan jenis penyakit yang berkait dengan seseorang. Kanak-kanak yang ditimpa pneumonia akan mengalami sakit yang berikut :

1. Demam panas
2. Batuk berkahak atau tiada kahak
3. Sakit dada
4. Hilang selera makan
5. Kerap merengek
6. Bernafas dengan kencang atau sukar bernafas
7. Cirit birit atau muntah

Jangkitan kuman yang serius

Jangkitan kuman pada paru-paru boleh bertukar menjadi serius dalam tempoh yang sekejap apabila ia menimpa kanak-kanak. Kanak-kanak yang menjadi mangsa akan mengalami keadaan kekurangan oksigen dan kekurangan air. Kanak-kanak perlu dikejarkan ke hospital apabila tanda-tanda berikut muncul secara tiba-tiba :

  1. Bernafas dengan laju
  2. Susah bernafas
  3. Bibir menjadi warna biru
  4. Batuk berdarah
  5. Susah makan atau minum
  6. Tidak boleh kencing

Cara merawat jangkitan paru-paru

Cara merawat penyakit pneumonia ini bergantung pada peringkat jangkitan. Sebahagian besar ianya melibatkan virus yang mengakibatkan sakit yang tidak serius. Sistem pertahanan badan akan bertindak untuk melawan penyakit yang menimpa. Doktor akan memberikan antibiotik kepada pesakit apabila mendapati jangkitan kuman berpunca dari bakteria. Jika tidak serius, ubat diberi dalam bentuk pil.

Di antara rawatan yang boleh dijalankan di rumah ialah :

  1. Paracetamol
  2. Berehat dengan cukup
  3. Minum air dengan kerap

Untuk jangkitan yang serius, ubat perlu diberikan menerusi suntikan. Sekiranya jangkitan kuman pada paru-paru ini bertambah serius, hantar anak anda ke hospital untuk menerima rawatan oksigen, antibiotik dan tindakan perubatan yang diperlukan.

Tips elak jangkitan kuman

Jangkitan kuman ini boleh dielakkan dengan mengamalkan gaya hidup yang sihat. Peliharalah kebersihan diri sambil menjaga persekitaran yang baik. Teruskan memberi susu badan kepada anak dan mengambil imunisasi yang boleh mengelakkan jangkitan kuman pada paru-paru. Di antara langkah yang boleh diambil ialah :

1. Mengambil vaksin kokol dan demam campak. Di bawah Program Imunisasi Kanak-Kanak Negara, kanak-kanak diwajibkan untuk mendapat rawatan kesihatan ini.

2. Vaksin influenza. Dikhususkan kepada kanak-kanak yang mempunyai risiko seperti masalah untuk bernafas yang serius, kurang daya tahan badan dan penyakit berkaitan jantung.

3. Vaksin pneumococcal. Ini dikhaskan kepada kanak-kanak yang tidak mempunyai limpa, penyakit buah pinggang yang kritikal dan kanak-kanak yang dirawat sehingga mengurangkan kekuatan pertahanan badan.

Sekiranya anda mengesyaki anak-anak anda tergolong dalam kategori kanak-kanak yang berisiko mendapat jangkitan kuman, terus dapatkan kaunseling dari doktor dengan segera.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *