Web
Analytics

Tanda-tanda, Rawatan dan Pencegahan Sakit Lutut


Sekarang semakin ramai orang yang mendapat sakit lutut tidak kira sama ada usia muda, warga emas, orang tua, kanak-kanak, lelaki atau wanita. Ia adalah keluhan muskuloskeletal yang paling biasa yang menjadikan mereka pergi jumpa doktor untuk dapatkan rawatan.

Bergantung pada keadaan kecederaan, sesetengah kesakitan lutut boleh menyakitkan buat masa yang berpanjangan. Itulah sebabnya berjuta-juta orang mencari bantuan untuk rawatan kaki lutut.

Sesetengah orang yang bukan serius sangat mungkin hanya perlu berehat kakinya buat beberapa hari dan kaki mereka akan sembuh, sementara ada juga orang yang perlu membuat pembedahan untuk menghilangkan kesakitan.

Apakah simptom dan tanda sakit lutut?

Lokasi sakit lutut berbeza dan bergantung kepada mana satu struktur yang terlibat. Seluruh lutut mungkin mengalami kesakitan dan bengkak melalui proses jangkitan atau keradangan, manakala meniscus terkoyak atau fraktur tulang hanya memberi tanda pada satu lokasi yang tertentu. Biasanya sista Baker akan menyebabkan kesakitan dalam bahagian belakang lutut.

Terdapat banyak keadaan yang boleh kita dapati jika mereka mengalami sakit lutut, antaranya termasuk:

 • Tidak boleh bengkok kaki
 • Kaki tidak dapat berdiri dengan lurus
 • Rasa sakit bila bengkok atau lipat kaki
 • Lutut berbunyi atau berdenyut semasa jalan
 • Lutut rasa sakit bila duduk lama
 • Susah nak naik tangga
 • Lutut sakit bila bersila atau berjalan
 • Lutut sangat sakit pada waktu malam bila cuaca jadi sejuk

Lokasi kesakitan

Di mana bahagian pada lutut anda rasa sakit boleh menawarkan beberapa petunjuk tentang jenis kecederaan atau keadaan yang menyebabkan ketidakselesaan.

Sebagai contoh, kesakitan di bahagian dalam atau bahagian tengah lutut (sebelah yang paling dekat dengan lutut yang lain) boleh disebabkan oleh air mata meniskus medial, kecederaan MCL, dan arthritis.

Manakala kesakitan pada bahagian luar lutut, atau sisi kiri dan kanan, adalah biasanya disebabkan oleh air mata meniskus sisi, kecederaan LCL, tendonitis band IT, dan arthritis.

Begitu juga, kesakitan di belakang lutut mungkin disebabkan oleh Baker’s Cyst. Kesakitan di bahagian hadapan lutut biasanya berkaitan dengan lutut dan boleh disebabkan oleh beberapa masalah yang berlainan, seperti kondromalacia atau bursitis prepatellar.

sakit lutut
sakit lutut

Simptom dan Gejala

Lokasi dan keamatan sakit lutut mungkin berbeza , bergantung kepada punca masalah yang dialami. Kadangkala sakit lutut diiringi tanda dan simptom seperti berikut

 • Bengkak dan kekakuan
 • Kepanasan dan kemerahan apabila disentuh
 • Kelemahan atau ketidakstabilan
 • Bunya pop atau berderap-derap
 • Tidak dapat meluruskan lutut dengan sepenuhnya

Apa yang menyebabkan sakit lutut?

Terdapat beberapa jenis sakit lutut yang dialami oleh orang yang berlainan. Antara kesakitan adalah seperti:

Kecederaan ACL

Kecederaan ACL adalah koyak ligamen krusiat anterior – salah satu daripada empat ligamen yang menyambungkan tulang kering ke tulang paha anda. Kecederaan ACL memang biasa berlaku akibat bersukan di kalangan individu yang bermain bola keranjang, bola sepak, futsal, badmiton, berlari(jogging) atau sukan-sukan lain yang melibatkan penukaran arah pergerakan secara tiba-tiba.

Tempurung lutut terpelecok

Ini bermakna tempurung lutut anda terkehel dari kedudukan asal, menyebabkan bengkak dan kesakitan lutut. Doktor anda mungkin mengelarnya “dislokasi patelar“.

Osteoartritis

Ini adalah sejenis artritis “haus dan lusuh”. Ia adalah punca utama sakit lutut bagi mereka yang berumur 50 tahun dan ke atas. Keadaan ini menyebabkan sendi lutut bengkak atau sakit apabila anda aktif melakukan sesuatu. Sendi yang dipengaruhi oleh osteoartritis boleh juga mengalami kekejangan pada awal pagi.

Rheumatoid arthritis

Rheumatoid arthritis adalah penyakit kronik yang menyerang pelbagai sendi di seluruh badan, termasuk sendi lutut. Ia adalah simetri, yang bermaksud ia biasanya menjejaskan sendi yang sama pada kedua-dua belah kaki.

Gout

Gout adalah sejenis artritis yang menyebabkan keradangan, biasanya pada satu sendi, yang bermula secara tiba-tiba. Artritis gout adalah disebabkan oleh pembentukan asid urik dalam sendi.

Sakit tulang rawan dan radang lutut

Rawan adalah tisu penghubung yang terdapat di banyak bahagian badan. Walaupun ia adalah bahan yang kuat dan fleksibel, tapi ia juga agak mudah cedera.

Sekiranya terdapat tisu koyak pada bahagian lutut, maka radang lutut mungkin terjadi dan anda akan rasa sakit pada bahagian itu.

Obesiti

Orang yang gemuk boleh meningkatkan tekanan pada lutut mereka. Stres itu boleh menyebabkan sakit kronik dan membawa kepada komplikasi yang mengakibatkan kesakitan lutut.

sakit lutut sendi
sakit lutut sendi

 

Punca sakit lutut pada wanita ketika mengandung

Kesakitan lutut berlaku pada kebanyakan wanita dan mungkin berlaku dengan secara tiba-tiba. Tetapi ada sebab-sebab yang menyebabkan kesakitan untuk wanita ketika hamil di awal kehamilan atau selepas bersalin. Peluang yang tinggi adalah:

Perubahan hormonal: Pada trimester ketiga anda, rembesan hormon relaxin akan melonggarkan ligamen dan tendon pelvik untuk bersalin. Mereka bukan sahaja akan menjejaskan ligamen rantau pelvis tetapi juga melonggarkan ligamen dan tendon lutut yang mungkin menyebabkan masuk angin.

Berat badan: Peningkatan berat badan secara beransur-ansur semasa mengandung akan menyebabkan ketegangan pada lutut, menyebabkan kesakitan lutut. Ia boleh jadi sangat sakit jika ia adalah kehamilan pertama anda, kerana tubuh anda mungkin tidak dapat menanggung berat tambahan itu.

Cara menghilangkan sakit lutut

Jika anda mendapati penyakit ini, boleh anda cuba cara-cara di bawah untuk mengatasi dan mengurangkan kesakitan pada lutut anda.

1. Senaman dan pengurusan berat badan
Senaman harian dapat mengekalkan pergerakan sendi dan mengurangkan kesakitan lutut pada sesetengah individu dan mereka boleh cepat sembuh dari kesakitan ini.

Bagi meraka yang mengalami artritis, kekalkan kaki dalam keadaan pegun atau mengurangkan jarak pergerakan untuk mengelakkan kesakitan boleh mengejangkan sendi dan memburukkan lagi keadaan. Pengurusan berat badan adalah penting kerana berat badan yang berlebihan juga boleh memburukkan lagi masalah.

2. Salap herba
Satu kajian yang diterbit dalam jurnal sains biologi Pakistan di mana para penyelidik telah menyiasat sejenis salva yang dihasil dengan kayu manis, halia, mastik, dan minyak bijar.

Meraka mendapati salva tersebut berkesan sama seperti krim artritis yang mengandungi salisliat, sejenis rawatan pereda sakit topikal.

3. Ekstrak halia
Halia adalah sejenis tumbuhan berbunga. Akarnya sering digunakan untuk memasak. Memang nyata rasanya yang pedar dan berlainan, dan ramai orang menikmati rasa aromatiknya.

halia kering
halia kering

Pergunaan krim atau gel yang mengandungi halia seperti gel amani di kawasan yang terjejas mungkin boleh membawa kebaikan. Menurut hasil kajian, ekstrak halia mampu memperbaiki osteoartritis dalam lutut apabila digunakan secara topikal.

Para peserta menggunakan ekstrak halia tiga kali sehari selama 12 minggu. Dalam tempoh ini, mereka mengalami pengurangan tahap kesakitan dan juga simptom-simptom lain.

4. Penggantian lutut
Pertimbangkanlah pembedahan jika pilihan invasif minimal gagal. Pakar bedah boleh menggantikan rawan yang rosak dengan membubuh implan logam dan plastik pada hujung femur dan tibia (tulang kaki atas dan bawah) di mana kedua-duanya bertemu. Ia adalah pilihan yang paling drastic, tetapi ia boleh menyelamatkan tugas menaiki tangga anda.

5. Gunakan pek panas
Untuk meredakan sakit lutut dengan segera, rehatkan kawasan yang mengalami kesakitan dan cuba pendekatan panas untuk menguruskan kesakitan. Letakkan pek gel panas terapeutik pada kawasan yang terjejas selama dua puluh minit. Ini merupakan satu cara merawat sakit lutut secara tradisional yang banyak berkesan.

pak lutut panas
pak lutut panas

Alihkannya selama lima minit sebelum letakkannya kembali ke kawasan yang sama. Kalau anda tidak dapat menahan keamatan haba dari pek yang sedang diguna, anda boleh gunakan pek yang berhaba sederhana.

Bahkan pek yang sedikit berhaba sudah dapat memberi keredaan pada kawasan yang mengalami kekejangan. Cuba gunakan haba setiap hari jika keadaan mengizinkan, sasar sekurang-kurangnya 15 minit.

Jika terdapat bengkak yang teruk pada kawasan yang mengalami kesakitan, naikkan kawasan tersebut untuk mengurangkan penahanan bendalir.

6. Kurangkan berat badan
Paun yang berlebihan terlalu membebankan sendi dan tulang anda. Sekiranya anda mengalami sakit sendi dan juga gangguan tulang, seperti osteoporosis, kewujudan berat badan berlebihan juga boleh mempercepatkan degenerasi tulang.

Kesakitan dapat dikurangkan dan masalah masa depan mungkin dapat dicegah dengan hanya membuangkan beberapa paun.

Dalam kebanyakan kes, apabila kewujudan berat badan berlebihan atau obes menjadi antara sebab masalah kesihatan, para pakar mencadangkan sasaran pengurangan jumlah berat badan antara 5 hingga 10 peratus agar pemerhatian dapat dilakukan jika simptom bertambah baik.

7. Rawatan fisioterapi
Boleh anda buat exercise dan fisioterapi untuk menyembuhkan sakit lutut. Boleh rujuk ke video yang dikongsikan oleh pakar fisioterapi untuk mengetahui cara betul yang boleh pakai untuk urut lutut anda.


8. Urutan pada pinggang

Bagi kesakitan di seluruh kaki termasuk lutut, kesakitan tempat asalnya mungkin berada pada pinggang. Jadi, adalah baik untuk anda membuat urutan pada pinggang dan kemungkinan besar sakit lutut pun akan dihilangkan.

Boleh rujuk ke video ini untuk mengetahui cara urutan pinggang tu.

Cara Mengubati

Jika anda perlukan ubat sakit lutut yang paling mujarab untuk ringankan kesakitan, boleh anda pergi ke klinik jumpa doktor dan bagi doktor mengesyorkan ubat. Biasanya doktor akan berikan ubat glucossamine nama CONART yang merupakan penawar yang terbaik dan berkesan untuk anda.

Jika tidak ingin jumpa doktor, anda juga boleh dapatkan ubat ini di farmasi seperti Watson dan Guardian.

Selain daripada CONART,  terdapat juga lain ubat dan produk penjagaan kesihatan yang dikeluarkan oleh lain syarikat yang dapat membantu mengatasi sakit lutut.

Antara syarikat yang mempunyai produk seperti ini termasuk Amway, Cosway, Elken, dan Shaklee. Boleh anda pergi beli dengan kawan-kawan yang ada menyertai ahli dengan syarikat-syarikat ini supaya anda boleh dapat dengan harga yang lebih rendah.

Apa yang harus dielakkan?

1. Jangan terlebih rehat
Terlebih rehat boleh melemahkan otot anda, dan juga boleh memburukkan lagi kesakitan lutut. Dapatkan program senaman yang selamat untuk lutut anda dan terus mengikutinya.

Bincang dengan doktor anda atau ahli terapi fizikal jika anda tidak pasti gerakan mana yang selamat atau berapa kerap anda boleh lakukannya.

2. Jangan membahayakan diri anda dengan kejatuhan
Kemungkinan ditimpa kejatuhan yang boleh menyebabkan lebih kerosakkan pada bahagian lutut bertambah dengan lutut yang sakit atau tidak stabil.

Risiko terjatuh dapat dikawal dengan memastikan anda menerangi rumah anda dengan baik, mengguna susur tangan pada tangga, dan gunakan tangga atau bangku kaki yang teguh jika anda perlu mendapatkan sesuatu dari para yang tinggi.

3. Jangan mengubah keintensifan senaman anda dengan tiba-tiba
Anda perlu meningkat senaman harian anda secara beransur-ansur untuk mengelakkan sakit lutut.

4. Jalan berjalan di atas rumput
Jika anda menghidapi osteoartritis atau pernah mengalami kecederaan lutut, pilihlah laluan jalan kaki atau laluan yang sering digunakan oleh orang ramai dan bukannya laluan berumput atau laluan berbatu buntar yang membebankan lutut anda yang juga menambah peluang anda tersandung.

5. Jangan angkat bertinggung and lanj berlebih-lebihan
Jangan membengkokkan kaki anda lebih daripada 90 darjah, pastikan lutut anda kekal separas dengan tapak kaki anda.

Petua sakit lutut epal hijau dan serai

Satu lagi cara yang boleh anda cuba adalah dengan memakai minuman formula epal hijau dan serai. Ia berfungsi pada saya di mana setelah mengambil selama 3 bulan, saya tidak rasa sakit atau bengkak dan saya masih terus meminumnya sampai sekarang.

Cara untuk menyediakan minuman tersebut adalah:

 • Sediakan 5 batang lemon grass dan 2 biji epal hijau.
 • Masukkan ke dalam kuali.
 • Tuangkan masuk 6 cawan air.
 • Rebus sehingga epal menjadi lembut dan hanya minum jus air yang direbus tu.

Minum 2 kali seminggu anda boleh minum dengan lebih banyak kali jika anda mempunyai masa untuk menyediakannya.

Boleh juga anda rujuk ke post ini dengan membuatnya dengan cara yang agak sama.

Merawat sakit lutut cara islam

Al-Quran memperakui terdapat jin-jin pada alam sekitar ini. Dan sakit lutut boleh dikaitkan dengan gangguan jin oleh seseorang juga. Maka kita boleh baca solat untuk menyembuhkan sakit pada lutut kita juga.

Zikir dan Doa Sakit Lutut

Boleh juga anda cari secara online untuk doa sakit lutut ustaz Sharhan, zulfa amani dan waiza Batashtum yang boleh anda mendapatkan manfaat untuk rawatan dari doa yang berkenaan.

Rujukan:

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts