Masalah Sesak Nafas Dan Cara Untuk Mengatasinya

Sesak nafas in Engish merujuk kepada difficulty breathing, shortness of breath atau dyspnea.

Kesakitan ini mempunyai banyak sebab-sebab yang menjejaskan saluran pernafasan, paru-paru, jantung atau saluran darah. Purata 150 paun (70 kilogram) dewasa akan nafas pada kadar purata 14 nafas seminit. Penafasan yang pantas disebut sebagai hyperventilation.

sesak nafas

Apa yang menyebabkan kesukaran bernafas ketika tidur pada waktu malam?

Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk menjadi sesak nafas selepas aktiviti fizikal atau semasa anda mengalami tekanan yang melampau yang juga boleh menyebabkan sakit dada. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai kesukaran bernafas selepas berbaring pada saat tidur, ini mungkin tanda atau kesan sampingan daripada keadaan perubatan yang serius.

Ia mungkin akibat daripada penyakit tertentu, gangguan kebimbangan, dan faktor-faktor gaya hidup. Keadaan ini tidak selalunya perlukan kecemasan perubatan. Tetapi, apa-apa kesukaran bernafas ketika atau semasa tidur perlu dilaporkan kepada doktor anda dengan segera.

Kebanyakan kes sesak nafas adalah disebabkan oleh fungsi jantung atau paru-paru juga. Jantung dan paru-paru anda berfungsi dalam mengangkut oksigen ke tisu-tisu anda dan mengeluarkan karbon dioksida, dan masalahnya timbul dengan salah satu daripada proses ini yang menjadi punca penyebab sesak pernafasan anda.

Sesak nafas yang datang secara tiba-tiba (dipanggil acute dalam english) mempunyai beberapa sebab, antaranya termasuk:

 • Asma (bronchospasm)
 • Keracunan karbon monoksida
 • Tamponade jantung (cecair berlebihan di sekeliling jantung)
 • Serangan jantung
 • Kegagalan jantung
 • Tekanan darah rendah (hipotensi)
 • Embolisme pulmonari (darah beku di dalam arteri di paru-paru)
 • Pneumothorax (paru-paru runtuh)
 • Pneumonia (jangkitan paru-paru)
 • Kehilangan darah secara tiba-tiba
 • Halangan saluran udara atasan (tersumbat di dalam petikan pernafasan)

Bolehkah gastrik menyebabkan sesak nafas?

Punca sesak nafas, jangkitan pernafasan yang berulang-ulang dan asma kronik dalam kebanyakan pesakit adalah disebabkan oleh gastrik. Malah, 85% daripada semua pesakit yang didiagnosis dengan asma mempunyai gastrik sebagai punca yang mendasari.

Rasa sesak nafas semasa mengandung

Ya, ramai wanita mengalami sensasi ini apabila mereka mengalami kehamilan. Wanita boleh merasainya di awal kehamilan, walaupun pada peringkat itu ia lebih kerap dikesan sebagai kesedaran yang tinggi mengenai keperluan untuk bernafas.

Anda perlu lebih banyak oksigen semasa mengandung, dan badan anda akan menyesuaikan diri untuk memenuhi keperluan ini dalam beberapa cara. Peningkatan hormon, terutama progesteron, secara langsung menjejaskan paru-paru anda dan merangsang pusat pernafasan dalam otak anda.

Manakala bilangan pernafasan anda mengambil dalam seminit sebenarnya mengalami perubahan yang sangat kecil semasa hamil, jumlah udara yang anda sedut dan hembus dengan setiap pernafasan meningkat dengan ketara. Akibatnya, anda kadang-kang mungkin menghadapi sesak nafas yang tidak serius.

Adakah Tekanan Boleh Jadikan Anda Sesak Nafas?

Tekanan boleh menyebabkan kesakitan ini dan mungkin juga bertambah buruk keadaan. Sebaik sahaja anda mula rasa sesak nafas, ia adalah biasa untuk anda rasa tertekan atau cemas. Ini akan menjadikan keadaan anda lebih teruk.

Apabila ada rasa tertekan atau cemas, otot yang membantu anda bernafas akan mengetat otot, dan ini menjadikan anda mula bernafas lebih cepat. Pada ketika ini, anda mungkin jadi panik juga.

Masalah Pernafasan: Cara Untuk Mengatasi Tekanan

Belajar untuk berehat dan hilangkan sesak nafas

Mengesankan apa yang mencetuskan tekanan anda, dan mengelakkan perkara-perkara ini. Apabila anda mula rasa tertekan, cari tempat yang tenang di mana anda boleh berehat. Anda boleh cuba petua relaks seperti berikut:

 • Mengetatkan dan berehat setiap otot dalam badan anda. Anda boleh bermula pada jari kaki anda dan urut sampai ke kepala anda.
 • Bayangkan kumpulan otot anda santai dan menjadi berat.
 • Kosongkan otak anda daripada semua fikiran.
 • Biarkan diri anda berehat lebih dan lebih mendalam.
 • Menyedari keadaan ketenangan yang mengelilingi anda.
 • Apabila cukup anda relaks badan anda, anda boleh membawa diri kembali kepada kecerdasan dengan menggerakkan jari tangan dan jari kaki anda. Kemudian bergerak tangan dan kaki anda, dan kemudian meregangkan dan menggerakkan seluruh badan anda.
 • Semasa anda berehat, melakukan pernafasan dengan diafrakma. Ia membantu paru-paru anda berkembang supaya mengambil lebih banyak udara.
 • Baring badan belakang anda atas lantai atau dengan sokongan bantal. Letak satu tangan pada perut dan satu tangan lagi di dada dan bernafas masuk. Tolak dan kembangkan perut anda sepenuh mungkin. Anda akan dapat merasakan tangan pada perut anda bergerak, manakala tangan di atas dada anda tidak boleh bergerak.
 • Apabila anda menghembus nafas, anda akan dapat merasakan tangan bergerak ke perut anda. Sebaik sahaja anda boleh lakukan pernafasan diafrakma dengan berbaring, anda boleh mula belajar untuk melakukannya dengan postur duduk atau berdiri.

Hentikan panik sebelum ia bermula

Jika anda mula rasa sesak nafas, bertenang. Hentikan apa yang anda lakukan, dan baringkan badan anda jika boleh. Jika keadaan tidak izin, boleh anda duduk di kerusi atas dan berehat bahu anda sebanyak yang anda boleh. Letakkan tangan anda di atas meja atau meja di hadapan anda. Bersandar ke hadapan dan mula senaman pernafasan.

Senaman pernafasan membantu anda bernafas dengan lebih udara keluar supaya nafas anda yang seterusnya boleh menjadi lebih mendalam.

 • Tarik nafas melalui hidung anda dan keluar melalui mulut anda semasa bibir anda hampir tutup.
 • Tarik nafas selama kira-kira 4 saat dan bernafas keluar untuk 6-8 saat.

Jika anda masih menghadapi masalah pernafasan, gunakan alat sedut atau hubungi kami untuk dapatkan nasihat selanjut.

Artikel berkaitan:
Buang Toksin Badan Dengan Kinohimitsu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *