Faktor Tentang Kencing Manis (Diabetes) Yang Perlu Anda Tahu

Saya tak sangka yang mana jumlah pesakit kencing manis dalam negara kita semakin menjadi-jadi. Terkejut saya bila tengok statistik yang dikeluarkan oleh Shaklee hari itu dan mak saya tak terlepas menjadi salah seorang pesakit yang menyumbang kepada angka tersebut. Adakah anda juga sama?

statistik kencing manis
statistik kencing manis

Tinggi kan statistik ni? Tak hairanlah jika boleh dikatakan 1 dalam setiap 5 orang rakyat malaysia ada penyakit kencing manis atau diabetes. Jom facepalm ramai-ramai.

Bagaimana diabetes ini boleh berlaku?

diabetes
diabetes

Faham? (geleng-geleng)

Tak apa. Saya cuba explain dengan cara lebih mudah faham. Tengok gambar di bawah ye. Step by step.

Makanan yang kita makan tiap-tiap hari ni bagi tenaga dalam bentuk glucose.

glucose
glucose

Glucose tadi masuk ke dalam badan kita dan bergerak ke dalam setiap sel dalam badan. Dalam badan kita ada satu organ namanya pancreas yang menghasilkan hormone insulin. Tugas hormone insulin ini adalah untuk menukarkan glucose kepada glycogen dan seterusnya di simpan di dalam sel badan.

Ini wajib dilakukan untuk memastikan kadar glucose dalam darah kita berada pada paras normal. Kenapa perlu ditukarkan kepada glycogen? Sebab tak semua makanan yang kita makan 100% kita gunakan. Jadi lebihan kepada makanan yang kita ambil tadi di simpan di dalam sel dalam bentuk glycogen untuk digunakan pada masa akan datang.

insulin
insulin

Contoh masa kita lapar, kita masih lagi boleh hidup disebabkan makanan yang tersimpan tadi lah. Jadi, kita tidak la kebuluran. Bila kita lapar, glycogen yang disimpan tadi akan ditukarkan semula kepada glucose dengan menggunakan hormone glucagon.

Jadi, energy akan dapat disediakan oleh tubuh badan dengan adanya glucose tadi. Formula glucose ialah C6H12O6 kan. Proses menukarkan glucose kepada energy dipanggil glycolysis dalam proses ‘cellular respiration’.

Yang ni saya dah terang kan tadi. Cuba rujuk perenggan kat atas tu. Proses glucose ditukarkan kepada glycogen dengan menggunakan hormone insulin yang dihasilkan oleh pancrea. Pancrea dalam bahasa melayu pancrea kan? Kadang-kadang confused lak bila medical term nak translate kepada bahasa melayu.

insulin 2
insulin 2

Contohnya heart dalam medical term bermaksud jantung. Tapi dalam masyarakat kita sebut hati padahal dalam medical term hati itu adalah liver.

Jadi begitulah ceritanya. Dalam gambar kat atas ni dia kata, sebelum masuk ke dalam sel, glucose tadi mesti kena ‘jumpa’ dengan insulin dulu. Insulin tu seperti kunci. Kalau tak ada kunci, glucose tak boleh masuk. Tak boleh main redah je masuk rumah orang. Kelakar pulak bila bayangkan. Tapi konsep dia begitu la. Faham ke?

Bila terjadinya penyakit kencing manis atau diabetes? Jawapannya senang : bila ‘kunci’ iaitu insulin tak cukup. Sebab glucose wajib masuk ke dalam sel. Kalau tak masuk, glucose akan berkumpul dalam darah. Sebab tu kita sebut kencing manis terjadi bila ‘blood glucose level’ dalam darah, lebih tinggi dari normal.

Golongan berisiko tinggi

Mereka yang dikelaskan dalam kumpulan risiko lebih tinggi adalah :-

 • Mereka yang mempunyai keturunan yang mengidap Kencing Manis (Ibu bapa, adik-beradik).
 • Mereka yang berat badan agak tinggi.
 • Mereka yang pernah mempunyai radang pada Pancreas.
 • Wanita mengandung yang pernah menghadapi kencing manis ketika hamil.
diabetes feet
diabetes feet

3 Jenis Diabetes

Diabetes ataupun biasa kita sebut kencing manis mempunyai 3 jenis yang perlu kita fahami.

diabetes type
diabetes type

1) Type 1 Diabetes (Diabetes Jenis 1)

Jenis ini adalah jenis yang pesakit bersandar kepada insulin luaran.

Diabetes jenis 1 ini terjadi apa sistem imunisasi badan memusnahkan sel beta pankreas untuk menghasilkan hormon insulin. Insulin digunakan untuk mengurai glukos kepada tenaga.

Banyak faktor yang menyebabkan jenis 1 ini, antaranya faktor genetik dan virus juga. Walaubagaimanapun, yang biasa mengalami diabetes type 1 ini, adalah golongan kanak-kanak, dan orang-orang muda.

Mengikut kajian kencing manis jenis 1 tidak mempunyai penawar. Tetapi ia boleh diuruskan. Dengan rawatan yang betul, pesakit diabetes jenis 1 boleh mengharapkan untuk hidup lebih lama, kehidupan yang lebih sihat daripada orang lakukan dengan diabetes jenis 1 pada masa lalu.

Tanda-tanda jenis 1 diabetes

 • Peningkatan dahaga
 • Kerap membuang air kencing
 • Kencing malam pada kanak-kanak yang sebelum ini tidak basah katil pada waktu malam
 • Kelaparan yang melampau
 • Kehilangan berat badan yang tidak diingini
 • Mudah marah dan perubahan mood lain
 • Keletihan dan kelemahan
 • Penglihatan yang kabur
 • Bagi wanita, jangkitan yis faraj

Bila berjumpa doktor?

Dapatkan nasihat doktor jika anda notis mana-mana tanda-tanda dan gejala-gejala di atas dalam anda atau anak anda.

Punca sebenar yang mengakibatkan seseorang menjangkiti penyakit kencing manis jenis 1 sampai sekarang masih tidak dapat diketahui. Dalam kebanyakan orang yang menghidap diabetes jenis 1, sistem imun sendiri badan – yang biasanya melawan bakteria dan virus berbahaya – tersilap memusnahkan (pulau kecil) sel-sel yang menghasilkan insulin dalam pankreas.

Genetik memainkan peranan dalam proses ini, dan pendedahan kepada faktor persekitaran tertentu, seperti virus, boleh mencetuskan penyakit ini.

2) Type 2 Diabetes (Diabetes Jenis 2)

Diabetes jenis 2 adalah bentuk yang paling biasa, ia didapati oleh kira-kira 90-95 peratus daripada semua kes. Ini berlaku apabila sel-sel badan berhenti bertindak balas terhadap insulin, atau sel-sel beta tidak dapat menghasilkan jumlah hormon yang mencukupi.

Dalam kedua-dua bentuk keadaan ini, paras gula darah boleh menjadi terlalu tinggi – suatu keadaan yang dikenali sebagai hiperglikemia. Kecuali dikawal, ini boleh mengakibatkan beberapa komplikasi, termasuk penyakit buah pinggang, penyakit kardiovaskular, dan kerosakan saraf.

3) Gestational Diabetes

Gestational diabetes hanya berlaku semasa kehamilan. Sekiranya anda tidak pernah mengidap diabetes tetapi mempunyai tahap glukosa darah tinggi semasa hamil, anda dikatakan mempunyai diabetes gestasi.

Pakar-pakar perubatan percaya bahawa hormon dari plasenta boleh menjadikan insulin ibu kurang berkesan. Sekiranya ia tidak dirawat, ia boleh menyebabkan masalah kepada bayi. Antaranya seperti risiko yang lebih tinggi untuk masalah pernafasan dan obesiti dan bayi itu mungkin akan dapat diabetes jenis 2 bila dewasa.

Turunkan Paras Gula Didalam Darah Untuk Mengelak Gangguan Kesihatan

Menurunkan paras gula didalam darah amat penting untuk mengelak masalah pra-diabetes, kencing manis, ketahanan terhadap insulin dan obesiti. Menurunkan paras gula didalam darah secara semulajadi akan mengekalkan kesihatan anda dan menguatkannya.

Bagaimana ia bekerja?

Bila anda makan sesuatu, perut akan menukarkan makanan anda kepada glukos atau gula ringkas. Sel badan memerlukan gula ringkas untuk tenag tetapi sel juga memerlukan insulin yang dikeluarkan oleh pankreas apabila memberi tindakbalas terhadap glukos.

Badan kita bagaimanapun boleh menjadi lali atau resistant untuk menggunakan insulin jika terdapat beberapa faktor terlibat terutama perkara-perkara berkaitan dengan lemak. Maka glukos akan tertinggal didalam darah yang menyebabkan pankreas membuat lebih insulin.

Akhirnya pankreas menjadi letih, penat dan akhirnya berhenti menghasilkan insulin. Itulah dipapanggil pra-diabetes menjadi kencing manis.

Mengekalkan paras glukos didalam darah akan membantu mengurangkan berat badan dimana paras gula yang rendah akan mengakibatkan hypoglycemia yang mana hasilan kesan pantulan daripada ketiggian paras gula darah. Badan akan segera menyimpan lebihan gula darah sebagai lemak.

Dengan beberapa trik anda boleh dengan mudahnya memastikan paras gula dan mengelak masalah kesihatan lebih serius.

4 Mitos Tentang Kencing Manis

Perkataan ‘diabetes’ atau kencing manis tidak lagi satu istilah asing. Kebanyakan orang tahu sekurang-kurangnya satu orang yang telah didiagnosis dengan penyakit ini. Menurut Persekutuan Diabetes Antarabangsa (International Diabetes Federation [IDF]), kelaziman kencing manis di kalangan orang dewasa di Malaysia pada masa ini adalah 16.6 peratus .

Sehingga 2015, terdapat 3.5 juta atau 17.5% daripada rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas, telah didiagnosis dengan penyakit ini [1].

diabetes
diabetes

Seseorang yang disahkan menghidap kencing manis boleh dapat kejutan yang besar. Langkah pertama yang penting adalah untuk menyedari bahawa anda boleh hidup dalam kehidupan yang bahagia dan sihat dengan memberi kuasa kepada diri anda dan juga kefahaman yang jelas tentang penyakit ini.

Ini akan menyokong anda dalam membuat keputusan bermaklumat dan berpendidikan mengenai pilihan gaya hidup anda dan membolehkan anda untuk menguruskan diabetes dengan penuh keyakinan.

Membezakan fakta daripada fiksyen dan menghapuskan mitos kencing manis yang biasa disalahfaham oleh orang ramai. Ini akan membantu anda kekalkan keyakinan.

Mitos 1: Melangkau Makanan Membantu Mengawal Tahap Gula Darah Saya

Ini macam sangat logik, bagaimanapun melangkau waktu makan boleh menyebabkan kesan yang buruk dan menyebabkan turun naik yang lebih besar dalam gula darah level3 anda.

Satu percubaan klinikal mendapati bahawa orang yang menghidapi kencing manis yang tidak mengambil sarapan pagi mengalami peningkatan 37 peratus untuk tahap gula dalam darah mereka pada waktu makan tengah hari berbanding dengan hari-hari apabila mereka ada makan sarapan.

Jadi jangan melangkau waktu makan, sebarkan makanan anda sepanjang hari dan menganggap mengimbangi tahap gula dalam darah anda dengan penyelesaian pemakanan lengkap dirumus khas dengan index3 glycemic yang rendah.

Mitos 2: Kiraan Karbohidrat adalah Tidak Penting

Salah. Karbohidrat mempunyai kesan ke atas paras gula darah anda dan salah satu daripada nutrien utama yang terdapat dalam makanan dan minuman yang kita makan setiap hari. kiraan karbohidrat adalah satu kaedah perancangan makan untuk menguruskan tahap gula dalam darah anda.

Kiraan karbohidrat sering dikenali sebagai satu kiraan yang penting. Pastikan anda membuat rekod pengambilan karbohidrat harian yang menyokong anda dalam menguruskan tahap gula dalam darah anda dengan lebih cekap [2].

Pengambilan karbohidrat harian yang disyorkan bergantung kepada pelbagai faktor, ini termasuk tahap aktiviti fizikal setiap hari dan ubat-ubatan yang anda ambil jika ada.

Sesetengah orang yang aktif dan mampu mengambil karbohidrat yang lebih tinggi; sesetengah orang mengambil karbohidrat yang kurang untuk mengimbangi tahap gula dalam darah mereka.

Mitos 3: Diet Karbohidrat Rendah Adalah Baik untuk Pesakit Kencing Manis

Salah. Diet karbohidrat rendah biasanya mempunyai lemak yang lebih tinggi. Mengambil diet dengan lemak yang tinggi dalam tempoh masa yang panjang boleh mengenakan akibat buruk ke atas jantung.

Orang yang menghidapi diabetes sudah menghadapi risiko penyakit jantung dan ini boleh memburukkan keadaan kesihatan seseorang lagi.

low carb diet

Karbohidrat adalah sumber tenaga yang penting. Kita tidak patut mengelakkan karbohidrat tetapi kita boleh makan pilihan makanan karbohidrat sihat dan dalam jumlah yang betul untuk membantu dengan pengurusan diabetes. Karbohidrat sihat adalah karbohidrat yang kaya dengan serat dan mengandungi 100% bijirin penuh.

Mitos 4: Pesakit Kencing Manis Cuma Boleh Makan Makanan Hambar

Seseorang yang menghidap diabetes tidak perlu melepaskan makanan yang mereka suka dan tidak perlu hidup dalam kehidupan yang cuma boleh makan makanan hambar dan tidak berperisa.

Dalam kebanyakan kes, anda dapat menikmati makanan yang anda suka, cuma anda perlu sedar seperti kebanyakan perkara dalam kehidupan, kesederhanaan adalah kunci.

Pastikan diet anda mengandungi pelbagai sumber makanan berkhasiat di samping mengekalkan pengambilan gula yang rendah atau kurang. Memperkenalkan pelbagai sayur-sayuran, buah-buahan, bijirin penuh, protein tanpa lemak, susu rendah lemak, dan serat ke dalam diet harian anda.

Jika anda berasa ragu-ragu, boleh anda dapatkan nasihat daripada profesional penjagaan kesihatan untuk menyediakan pelan makanan peribadi bagi anda.

Jangan lupa, menjadi kreatif dan bersenang-senang dengan menyediakan makanan yang berkhasiat yang sesuai untuk anda dan keluarga anda.

Makanan Untuk Pesakit Diabetes

Bila menyentuh mengenai makanan untuk pesakit diabetes, saya yakin bukan ramai orang yang tahu bahawa ada di antara sayur-sayuran yang tidak boleh dimakan oleh pesakit diabetes. Termasuklah diri saya sendiri. Jujur saya katakan bahawa saya selalu tersalah tafsir mengenai hal yang satu ini dan berpendapat semua jenis sayur-sayuran adalah bebas untuk dimakan oleh pesakit diabetes.

pesakit diabetes
pesakit diabetes

Sehinggalah salah seorang saudara saya yang bekerja sebagai jururawat di Kementerian Kesihatan memperbetulkan kekhilafan saya selama ini beberapa hari yang lepas.

Okey jangan gelak anda semua. Sebab anda kena faham bahawa saya hanyalah seorang blogger dan surirumah sepenuh masa. Jadi memang patut culas benda-benda teknikal macam ini.

Fakta-fakta tentang makanan kepada pesakit kencing manis.

Kita sambung kembali, menurut beliau, selain daripada mengurangkan makanan manis dan mengamalkan gaya hidup sihat, pesakit diabetes dan orang di sekelilingnya perlu tahu bahawa terdapat beberapa jenis sayur-sayuran yang perlu dielakkan dan tidak boleh dimakan oleh pesakit diabetes. Antara sayur-sayuran yang sempat saya ingat dan kenalpasti adalah seperti di bawah ini.

Sayuran yang tidak boleh dimakan oleh pesakit diabetes

1. Ubi

Elakkan memakan sayuran yang berasaskan ubi kerana ianya mengandungi jumlah karbohidrat yang tinggi. Umum mengetahui bahawa karbohidrat boleh bertukar kepada gula seterusnya meningkatkan paras gula dalam darah pesakit diabetes.

ubi

2. Kentang

Sama seperti ubi, kentang mengandungi lemak dan zat tepung. Kandungan gula dalam kentang yang agak tinggi sangat tidak sesuai untuk penderita diabetes. Oleh itu hindari makanan berasaskan kentang dalam menu makanan pesakit diabetes walau dengan apa cara sekalipun. Sekiranya perlu, ubah menu kentang tersebut dengan gandum ataupun oatmeal untuk membekalkan tenaga.

kentang

3. Jagung

Jagung mengandungi karbohidrat yang tinggi serta rasa manis yang berasal dari zat gula yang terkandung di dalamnya. Jagung adalah tinggi dalam kanji, sejenis karbohidrat yang boleh meningkatkan kadar darah gula seseorang dengan cepat.

Walaubagaimanapun, ini tidak bermakna sebagai seorang pesakit kencing manis, anda tidak boleh makan jagung langsung. Jagung mengandungi banyak nutrien yang sihat, termasuk besi, vitamin A dan B-6, thiamin, riboflavin, niacin, folat, fosforus, magnesium, mangan dan selenium.

Selain daripada itu, jagung juga menyediakan serat yang tinggi dan ia dianggap sebagai makanan bijirin. Untuk merangkumi jagung dalam diet diabetes, boleh anda campurkannya bersama-sama dengan makanan yang mengandungi protein atau lemak dan hadkan penggunaan anda kepada setengah batang jagung untuk setiap waktu makan.

jagung

4. Tomato

Sayuran yang tidak boleh dimakan oleh pesakit diabetes juga termasuk tomato. Mungkin anda rasa hairan kenapa tomato pun tidak boleh dimakan?

buah tomato
buah tomato

Saya sendiri tidak pasti kenapa sayuran tomato ini tidak sesuai untuk dimakan oleh penderita diabetes. Tapi apa yang saya faham hasil daripada penerangan saudara saya tu, ianya masih berhubungkait dengan jumlah gula yang terkandung dalam sayuran tersebut.

Sementara itu sayur-sayuran yang bebas dimakan oleh pesakit diabetes adalah sawi, kangkung, kobis, bayam, bendi, petola dan lain-lain lagi.

Apa yang penting di sini adalah anda perlu ingat hakikat bahawa walau apa pun rasa makanan yang telah kita ambil, masam ke, pahit ataupun pedas, semuanya lepas makan ke dalam perut nanti akan bertukar kepada gula juga.

Jadi jangan ingat dengan memakan banyak benda-benda masam dan pahit, paras gula dalam darah anda tidak akan meningkat. Apa yang paling penting ialah, jangan pandang remeh pada pemakanan untuk pesakit diabetes.

Rujukan:

[1] Tinjauan Kesihatan & Morbiditi Kebangsaan 2015- Non Communicable Diseases, Risk Factors & other Health Problems jilid II, ms 14

[2] Carbohydrate Counting and Diabetes (n.d.). In National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Retrieved October 7, 2016

Artikel berkaitan:
Manfaat buah zuriat kepada kesihatan kita

Leave a Reply

Your email address will not be published.