Web
Analytics

Kebaikan dan Kepentingan Penyusuan Susu Ibu kepada Bayi


Program penyusuan susu ibu merupakan satu program yang dilaksanakan oleh kerajaan dengan menyeru semua ibu yang baru bersalin mengamalkan penyusuan susu ibu sepenuh masa ke atas bayi baru lahir.

Kepentingan susu ibu tidak boleh diabaikan sebab ia merupakan makanan semula jadi yang paling sesuai untuk bayi bayi lahir. Ia mengandungi kesemua jenis vitamin yang diperlukan oleh bayi untuk 6 bulan pertama baru lahir. Bayi baru lahir yang mengambil susu ibu tidak perlu meminum air.

susu ibu menyusui
susu ibu menyusui

Kebaikan-kebaikan Penyusuan Susu Ibu

Bagi Bayi Baru Lahir

 • Meningkatkan sistem imunisasi baru yang menjadikan bayi lebih sihat
 • Melindungi bayi daripada alergi/alahan
 • Melindungi bayi daripada obesiti
 • Meningkatkan kecerdasan bayi

Bagi Si ibu

 • Menjauhi ibu daripada barah buah dada
 • Membantu mengecutkan rahim
 • Membantu melangsingkan badan
 • Membantu ibu menjauhi tekanan/stress

Cara Keluarkan Susu Badan

Ada orang yang pakai tangan saja dan ada juga ibu yang perlukan bantuan breast pump untuk pam keluarkan susu dari badan mereka.

Penggunaan Breast Pump Untuk Pam Susu Ibu

susu ibu

Breast pump digunakan oleh si ibu yang bekerja di mana mereka boleh pam susu semasa bekerja. Di pasaran terdapat beberapa jenama breast pump yang terkenal. Antaranya ialah Avent, Spectra, Medela, Pureen, Pigeon dan sebagainya. Ia terbahagi kepada dua jenis iaitu yang manual dan satu lagi yang pakai electrik. Anda boleh membeli breast pump ini di kedai bayi.

Bagaimana Mengeluarkan Susu Dengan Pakai Tangan Anda?

Pam payudara adalah keajaiban zaman moden, tetapi ekspresi tangan masih amat berguna. Menggabungkan ekspresi tangan dengan mengepam bahkan telah ditunjukkan untuk meningkatkan jumlah susu yang dipamkan oleh seseorang ibu.

Tetapi apa kata jika anda terlupa bawa pam bersama anda, atau pam anda tidak berfungsi, atau tiada bateri untuk pam anda? Maka ekspresi tangan adalah yang diperlukan buat masa itu.

 1. Buat senaman atas payudara anda dengan urutan. Mulailah dari ketiak, dan urut sampai ke arah puting.
 2. Letakkan jari anda dalam bentuk “C” di sekitar puting anda. Letakkan jari-jari kira-kira satu inci dari pangkal puting, dengan pad ke bawah.

  bentuk c
  bentuk c
 3. Setelah jari-jari anda berada di kawasan puting, bersedia untuk tekan. Perlahan-lahan tekan jari anda ke dinding dada anda.
 4. Apabila anda melihat susu keluar, teruskan, dan anda akan mula mempunyai irama. Tukar penempatan jari anda dari masa ke masa, supaya anda mengosongkan semua kawasan yang berbeza dari payudara anda.

Apa Warna Susu Ibu Rupanya?

Susu ibu boleh kelihatan nipis dan berair, dan mungkin mempunyai warna biru atau kuning. Ia juga boleh didapati sedikit warna hijau, oren atau warna lain jika ibu telah memakan banyak makanan hijau, atau makanan berwarna lain, terutamanya makanan yang mempunyai pewarna.

Warna susu biasanya tidak ada apa-apa yang perlu diambil perhatian tetapi ia adalah baik untuk memeriksa dengan profesional susu ibu menyusui untuk memastikan semua dalam keaadan yang sihat.

warna susu
warna susu

Penyimpanan Susu Ibu

Apabila anda menyusu, susu anda selalu panas dan bersedia untuk diminum oleh bayi anda. Selain itu, anda akan mahu mengepam dan menyimpan susu ibu untuk masa bila anda jauh dari bayi anda.

Anda boleh menyimpan susu yang dipam keluar dalam botol dan simpan di dalam peti sejuk. Atau anda boleh simpan dalam beg terlindung untuk masa yang terhad pada suhu bilik.

Berikut adalah beberapa jawapan mengenai pam susu dan penyimpanan, termasuk alat apa yang diperlukan untuk penyimpanan susu ibu, berapa banyak yang perlu disimpan, berapa lama untuk menyimpannya, dan sebagainya. Dari suhu ke masa, penyejukan dan pemanasan, maklumat ini dapat membantu anda memulakan.

Apakah jenis bekas yang harus saya gunakan untuk menyimpan susu ibu?

Pelbagai botol simpanan susu bersih berfungsi dengan baik untuk menyimpan susu ibu. Berikut adalah beberapa cadangan:

 • Kaca dengan penutup tanpa bocor
 • Plastik keras tanpa BPA
 • Beg pembeku susu payudara

Anda akan ingin mengelakkan pelapik botol pemakan nipis atau plastik beg sandwic untuk menyimpan susu di dalam peti sejuk kerana mereka boleh berpecah apabila dibekukan.

Berapa banyak susu yang perlu saya simpan dalam setiap bekas?

Isi dan simpan setiap bekas dengan jumlah susu terkecil yang mungkin diambil oleh bayi anda. Adalah lebih baik untuk memanaskan susu yang lebih daripada membuangkan saja susu kelebihan.

Berikut adalah beberapa garis panduan umum yang boleh jadi rujukan anda:

 • Untuk bayi berusia 1-2 minggu, 2-3 oz. (60-90 ml) setiap kali makan
 • Untuk bayi berusia 1-6 bulan, 3-5 oz. (90-150 ml) setiap kali makan

Berapa lamakah susu ibu boleh simpan?

Masa berapa panjang anda boleh simpan susu ibu bergantung kepada kaedah penyimpanan. Pertimbangkan garis panduan umum ini untuk bayi yang sihat:

Suhu bilik. Susu baru boleh disimpan pada suhu bilik selama 6 jam. Walau bagaimanapun, penggunaan atau penyimpanan yang lebih selamat adalah dalam masa 4 jam. Sekiranya suhu bilik itu sangat panas, masa penyimpanannya adalah 4 jam.

Botol penebat. Susu baru boleh disimpan di dalam botol penebat yang sejuk yang terisolasi dengan ais pek selama satu hari.

Peti sejuk. Susu yang baru diungkapkan boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga lima hari dalam keadaan bersih. Walau bagaimanapun, penyimpanan yang paling baik adalah dalam tempoh tiga hari.

Peti sejuk dalaman. Susu baru boleh disimpan di dalam peti sejuk dalaman sehingga 12 bulan. Walau bagaimanapun, menggunakan susu yang beku dalam tempoh enam bulan adalah paling baik.

Cairkan susu ibu dari peti sejuk:

 • Sekiranya anda tidak memerlukan susu dengan segera, anda boleh ambil simpan susu ke dalam peti sejuk, di mana ia mengambil masa 24 jam untuk mencairkan. Hangatkan susu dengan menuang air panas ke atas beg atau botol susu dan gunakannya dalam masa 24 jam.
 • Sekiranya anda memerlukan susu dengan serta-merta, keluarkannya dari peti sejuk dan tuang air suam di atasnya sehingga ia berada pada suhu bilik.
 • Selepas anda telah mencairkan susu ibu, jangan sejukkannya lagi.
 • Jangan cairkan atau panaskan susu ibu dalam microwave. Anda akan menghadapi risiko dengan menjadikan susu terlalu panas, ini boleh mencederakan bayi, dan juga memusnahkan enzim susu dan sifat-sifat imun.

9 Persediaan Penyusuan Sebelum Bersalin

Bagi semua wanita yang mengalami penghamilan buat pertama kali, mesti ada ramai yang mempunyai kerisauan dan perasaan, “Eh, boleh ke aku nak breastfeed bayi aku nanti bayi lahir?”. Risau, bimbang, takut semua perasaan akan mula timbul dalam otak. Lagi-lagi sering diingatkan bahawa susu badan seseorang ibu adalah yang terbaik untuk diberikan kepada bayi mereka.

breastfeed
breastfeed

Bagi mereka yang tidak mempunyai pengalaman, di sini saya ingin berkongsi dengan anda semua 9 persediaan penyusuan sebelum bersalin yang boleh dicuba oleh semua orang.

1. Mulakan dengan mengumpul segala ilmu dan pengalaman daripada ibu-ibu yang pernah menjayakan penyusunan susu ibu.

2. Dapatkan informasi dengan merujuk ke sumber ilmu. Antara sumber ilmu yang baik termasuk buku-buku dan sumber internet daripada organisasi berautoriti. Anda juga digalakkan untuk menyertai kelas-kelas persediaan penyusunan susu ibu yang anda boleh membuat secara praktikal untuk mengetahui cara yang betul untuk penyusuan.

3. Kumpulan sokongan PSi di sekitar tempat tinggal ataupun tempat kerja. Malaysian Breastfeeding Peer Counselor (MBfPC) adalah rakan pembimbing yang dilatih bagi memberi sokongan kepada ibu-ibu yang memerlukan bantuan dan nasihat penyusuan. Lawati laman web mereka di www.malaysianbfpc.org

4. Berbincang dengan suami atau keluarga terdekat berkaitan niat dan kesungguhan kita mahu menyusukan anak. Ajak suami supaya mengikuti kelas penyusuan bersama anda dan kongsi segala pengetahuan berkaitan penyusuan susu ibu dengan suami, ibu, dan ibu mertua supaya mereka memahami dan menyokong usaha kita.

5. Pilih doktor dan hospital yang menyokong penyusuan susu ibu. Berbincang dengan doktor dan nyatakan impian mahu menjayakan PSi sejurus selepas bersalin.

6. Berbincang dengan majikan dan rakan sekerja berkaitan hasrat kita menjayakan PSI selepas kembali bekerja.

7. Mencari pengasuh atau taska yang mesra PSI.

8. Berlatih diri dengan menggunakan anak patung bagi memegang dan mencuba posisi yang sesuai untuk PSI. Posisi yang betul akan membolehkan susu dikeluarkan dengan lancar dan ibu juga tidak akan cepat letih.

9. Mula ‘berhubung’ dengan payudara. Anda boleh melakukan sedemikian dengan mengurut payudara secara perlahan-lahan supaya susu di dalamnya dapat dikeluarkan dengan lincir tanpa sebarang kesakitan.

Tips Ramadhan untuk Ibu Menyusu

Puasa dan menyusu bayi?? Sangat mencabar untuk ibu-ibu yang menyusu. Ada kes yang saya dapat, bayi sangat kelaparan bila ibu tidak mempunyai susu yang cukup, sehingga dia menghisap tanpa henti.

Itu sebab Allah ada memberi rukhsah puasa untuk ibu yang hamil dan ibu yang menyusukan bayi mereka. Anugerah yang sangat indah.

solat gendong
solat gendong

Saya akan berkongsi kepada anda tips ramadhan untuk ibu menyusu.

1. Minum air dengan banyak dan elakkan minum kafein

Ibu perlu minum air sekurangnya 3 liter dan lebih air daripada berbuka sehingga bersahur. Lebih mudah, isi botol air 3 liter setiap hari, pastikan air yang diisi telah dihabiskan minum, jika tidak habis itu bermaksud anda tidak cukup minum 3 liter air pada hari tersebut. Jangan minum minuman berkafein kerana ia akan mengurangkan penghasilan susu.

2. Makan semasa sahur dan makan makanan yang berkhasiat

Jika anda seorang yang hanya minum air sahaja semasa sahur, maka tidak boleh jika anda sedang menyusukan bayi. Sila makan dan ambil makanan yang berkhasiat dan lengkap untuk anda sendiri dan penghasilan susu. Sahur juga disunnahkan untuk dilewatkan.

3. Makan Kurma dan Madu

Ini adalah dua makanan sunnah yang sangat power. Mungkin pertama kali anda ambil, tidak merasakan kesannya. Tetapi jika anda ambil secara konsisten, kesannya sangat hebat. Sesudu madu dan kurma di masa sahur sangat membantu untuk anda bertenaga sepanjang hari.

4. Ambil suplemen tambahan

Untuk ibu yang menyusu, set puasa Shaklee dapat membantu untuk memberikan tenaga yang cukup. Set Puasa lengkap terdiri daripada ESP Shaklee, Performance Drink dan Meal Shake. Esp boleh memekatkan susu anda dan memberi anda tenaga kerana kandungan protein yang ada di dalamnya.

Performance Drink pula dapat membantu mengawal bendalir di dalam badan anda. Jika anda banyak minum di dalam hari, air akan dikeluarkan dengan air kencing, dengan minum PD maka bendalir akan lebih stabil dan mengeluarkan air melalui air kencing dapat dikurangkan.

Mealshak pula melengkapkan nutrien di dalam hidangan ini, Mealshake mempunya vitamin dan mineral yang banyak, mampu memberi kecergasan pada ibu yang menyusu.

5. Jangan lupa untuk mengambil Milk Booster semasa sahur

Setiap orang mempunyai kapasiti badan yang berbeza dalam menghasilkan susu. Ada yang sikit dan ada yang banyak tanpa mengambil apa-apa suplemen tambahan. Jika anda punya susu yang sedikit, sila ambil milk Booster yang sebaiknya.

Alfalfa dapat membantu untuk boooost kan susu anda.

6. Berdoa dan amalan surah Al Hujurat

Ramadhan adalah bulan yang dimakbulkan doa. Berdoalah agar susu anda diperbanyakkan. Juga amalkan surah Al Hujurat yang boleh membantu pengeluaran susu.

7. Berfikiran positif

Sentiasa berfikiran positif bahawa susu anda akan cukup untuk diberikan kepada bayi anda. Apa yang anda fikir itu adalah doa sebenarnya.

8. Jangan biarkan badan anda terlalu letih

Untuk ibu yang bekerja, ataupun suri rumah, jangan biarkan diri anda terlalu letih. Kerana badan yang terlalu letih akan mengurangkan penghasilan susu. Rehatkan diri anda dengan tilawah Al Quran, zikir dan sebagainya.

9. Jika penghasilan susu merudum, jangan PANIC

Biasanya badan kita akan sedikit berubah jika rutin kita berubah. Di bulan puasa rutin kita berubah di mana siang kita tidak makan dan malam baru makan Kadang-kadang keadaan ini akan menyebabkan susu akan mengurangkan kerana perubahan badan kita. Jadi jangan panik, teruskan puasa dan amalan yang di sebut di atas, insya allah susu akan pulih seperti biasa.

10. Perhati keadaan anda dan bayi

Fikirkan kesihatan anda dan bayi terlebih dahulu. Jika badan anda tidak sihat dan bayi kencing sangat kurang, dan paksa diri untuk terus berpuasa. Di dalam Islam, dirusakhkan untuk ibu yang menyusu untuk berbuka jika ada keadaan negatif berlaku.

Kepada semua ibu-ibu yang menyusu, penyusuan bayi adalah satu sangat berat, disitu juga besarnya pahala untuk anda semua. Kami berharap anda menjadi ibu dan hebat dan semoga pengorbanan anda dibalas oleh Allah. Semoga tips ramadhan untuk ibu menyusu ini dapat membantu anda.

Mimijumi Bottle Malaysia Online Serupa Puting Ibu

Very Hungry 240ml / 8 oz Bottle

Dengan warna-warna, tekstur dan bentuk yang semula jadi, botol bayi Mimijumi memberikan pelengkap kepada penyusuan dan peralihan yang terbaik untuk bayi.

Reka bentuk inovatif puting mereplikakan payudara ibu, mewujudkan penyusuan semula jadi dan pengalaman menghisap botol untuk susu dan bayi akan menjadi lebih bahagia dan sihat. Warna tebal dan gabungan tekstur yang lembut memberikan botol Very Hungry satu isi yang menarik perhatian penampilan.

mimijumi bottle malaysia

Mimijumi bottle Malaysia dihasilkan dengan standard kualiti yang tinggi untuk melindungi bayi anda. Semua botol Mimijumi tidak mengandungi sebarang BPA, susu getah dan EA, dan mematuhi dengan standard keselamatan yang sama dengan United States.

Ciri-ciri Mimijumi Bottle Malaysia
– Mudah untuk membuka
– Mudah untuk membersihkan
– Pembolongan Bersepadu menghalang kolik
– Skru pada satu keping puting
– Bebas daripada skid untuk bahagian bawah
– Selamat untuk top rak mesin basuh pinggan mangkuk
– Tidak mengandungi BPA, latex, dan EA

Mimijumi bottle Very Hungry memegang 240ml atau 8fl oz dan dilengkapi dengan Kadar Aliran 1 (perlahan) puting.

mimijumi malaysia

Sebagai seorang ibu, anda mungkin akan menghargai bahawa apabila bayi lapar dan anda tiada di sisinya, bayi masih boleh mendapatkan susu yang dia perlu makan tanpa sebarang kelewatan dengan botol Mimijumi. Anda kena pastikan anda membawa sebotol susu dengan anda bila keluar makan di restoran, membeli-belah atau bila-bila masa anda tidak pasti sama ada anda akan berasa janggal dengan penyusuan awam.

mimijumi online malaysia

Jika bayi anda kerap lapar, anda mungkin akan berasa amat sukar untuk menyusunya setiap masa apabila bayi berasa lapar. Dan jika anda telah mencuba pelbagai jenis botol, semua jenama dan jenis yang berbeza, dan tidak kira sama ada botol ni mengandungi susu ibu atau susu formula tetapi bayi membenci semua botol dan menjerit, maka adalah tiba masa untuk anda cubakan botol Mimijumi.

mimijumi botol

Anda akan berasa amat gembira untuk mendapatkan satu botol susu Mimijumi ni untuk mengisi sajian bayi ke dalamnya. Bayi anda akan berasa seronok untuk minumnya tanpa masalah walaupun dengan susu formula di dalamnya juga! Jika bayi anda biasanya membuat muka yang jijik dengan botol tetapi susu botol ni akan membuat bayi anda diam-diam minum susu tanpa menangis.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts