Manfaat Buah Zuriat Kepada Kesihatan Kita

Buah zuriat (Doum dalam bahasa english), juga banyak dikenalkan sebagai buah Adam Hawa. Biji buah zuriat(nama saintifik: Hyphaene thebaica) ini berasal dari Hulu Mesir. Ia juga terjumpa di negara Sudan, Tanzania dan Kenya. Tetapi sekarang anda juga boleh menemui mereka di negara-negara tropika seperti Malaysia, Indonesia dan Thailand.

buah zuriat

Tumbuhan ini merupakan pokok palma dengan buah bujur yang boleh dimakan. Buah zuriat ini dianggap sebagai pokok suci, dan melambangkan kekuatan lelaki dan kejantanan.

Walaupun tumbuhan ini mempunyai sifat kering dan keras, tetapi buahnya memang boleh dimakan. Kulitnya amat keras dan anda mungkin perlu mengambil masa yang lama untuk mengikis kacang doum untuk pembedahan.

Bahan-bahan Nutrisi Yang Terkandung Dalam Buah Zuriat

Nutrisi yang terkandung dalam buah ini termasuk Vitamin A, B, C, Kalium, Besi, Zink, Protein, Glukosa, Kalsium, Fosforus, Fiber dan Nitrogen.

Manfaat Yang Boleh Anda Dapat

1. Pencernaan

Banyak jenis masalah pencernaan yang biasa berlaku kepada kita, salah satunya adalah sembelit. Untuk mengatasi sembelit, kami disyorkan untuk mengambil banyak buah-buahan yang mengandungi bahan serat (fiber). Salah satu buah-buahan yang boleh anda boleh makan adalah buah zuriat. Seperti yang telah disebutkan di atas, buah ini mengandungi bahan serat yang cukup untuk merawat sembelit.

2. Biji Benih Untuk Rawatan Penyakit Mata

Biji dalam buah ini amat bermanfaat digunakan untuk merawat sakit mata. Malah pokok ini tidak sebesar dengan saiz kelapa walaupun ia serupa. Kulit buah ini kebanyakannya dimakan manakala bahagian yang berisi adalah satu-satunya bahagian yang boleh dimakan. Begitu juga, sekam pokok ini tidak begitu keras seperti kelapa.

3. Baik Untuk Rawatan Pesakit Kencing Manis(Diabetes)

Terdapat banyak kelebihan buah zuriat ini. Diabetes adalah penyakit akibat lebihan paras gula dalam darah. Ia adalah sangat penting bagi pesakit kencing manis untuk mengawal tabiat pemakanan dan juga pengambilan gula perlu terhad.

Buah zuriat sangat baik untuk dimakan oleh pesakit diabetes kerana ia mempunyai indeks glisemik rendah. Indeks glisemik adalah peratusan yang menunjukkan potensi peningkatan kadar gula dalam bahan makanan.

4. Sebagai Antioksidan

Radikal bebas dalam badan kita terdiri daripada oksigen reaktif dan nitrogen reaktif, seperti radikal superoxide, hidroksil dan radikal nitrik oksida. Walaupun radikal bebas seperti oksigen tunggal, hidrogen peroksida, asid hipoklorit dan peroxynitrile juga penting.

Mereka timbul dari sumber luar pendedahan radiasi, kecederaan yang dialami, dadah oksidatif dan bahan cemar. Jadi dengan makan buat zuriat ini, ia dapat dijadikan sebagai antioxidant yang baik.

5. Mengatasi Tekanan

Kita sering berhadapan dengan pelbagai masalah kehidupan yang boleh menjadikan kita dalam keadaan yang stres. Pada masa ini saya akan memberitahu anda bagaimana untuk mengatasi tekanan anda. Anda hanya perlu minum jus buah zuriat. Kesegaran buah ini dapat menenangkan perasaan anda.

Ia mengurangkan hipertensi dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Minum buah zuriat dapat menurunkan tekanan darah tinggi dan meningkatkan tahap kolesterol yang baik di dalam badan kita.

Selain itu, vitamin C yang terdapat dalam buah zuriat juga berperanan dalam mengatasi tekanan. Satu kajian yang dilakukan di Montreal menunjukkan bahawa suplemen vitamin C dapat meningkatkan mood pesakit di hospital.

6. Perempuan Dapat Hamil

Buah Zuriat merupakan buah yang sangat terkenal di kalangan umrah dan jemaah haji. Buah Adam Hawa ini banyak digunakan sebagai rawatan semula jadi untuk perempuan yang sudah kahwin tetapi tidak dapat berhamil.

Walaupun khasiat buah ini tidak berkaitan langsung dengan kesuburan seseorang perempuan, tetapi ia dapat meningkatkan kesihatan hormon bagi suami dan isteri. Dengan ini, seseorang isteri akan lebih cepat jadi hamil.

Doa-doa yang boleh anda amalkan jika beriktiar untuk cepat hamil:

doa zuriat

Cara Untuk Keluarkan Biji Dalam

Buah itu amat keras. Tapi kulit itu bukan apa yang kita mahu. Cuma isi di dalam yang diperlukan. Jadi kita kena pakai tukul untuk ketuk dan pecahkan kulit buah itu.

Selepas pecahkan kulitnya, isinya merupakansatu bijian yang lebih kecil. Bijian itu pun perlu pakai pisau untuk potong jadi dua belah. Lepas potong, kita boleh nampak isinya adalah berwarna putih. Lepas potong dua belah, boleh kita cucikan buah itu supaya bersih untuk direbus.

Persediaan Minuman Buah Zuriat

  • Tambah 1 liter air yang telah masak.
  • Masukkan 2 sudu buah zuriat yang telah dicincang dan biarkannya selama beberapa jam.
  • Minum semasa ia jadi sejuk.
minuman buah zuriat
minuman buah zuriat

Cara Makan

Potongan buah zuriat boleh anda kunyah apabila mentah, tetapi apabila buah masak akan sukar dimakan.

Kulit buahnya kebanyakannya dibuangkan manakala bahagian yang berisi adalah satu-satunya bahagian yang boleh dimakan.

Langkah-langkah Untuk Rebus

  1. 2 buah zuriat dipecahkan (disyorkan membasuh buah-buahan masih utuh) kemudian direbus dengan 4 cawan air. Tunggu sehingga air masak sampai tinggal 2 cawan.
  2. Air buah zuriat ini kemudian dibahagi kepada 2 untuk pasangan, 1 gelas untuk suami dan 1 lagi untuk isteri. Ini hanya untuk satu minuman pada waktu pagi.
  3. Anda perlu rebus lagi sekali dengan cara yang sama untuk dimakan pada waktu malam. Buah itu boleh terus direbus selagi air masak masih berwarna teh. Buah-buah tu boleh direbus berulang-ulang sehingga 10 kali atau 1 minggu sampai air berubah menjadi putih.
  4. Jika air sudah jadi jernih, maka perlu ganti dengan buah zuriat yang baru. Jika rasa susah sangat untuk minum, boleh anda tambah madu, gula atau susu ke dalam minuman itu.

Anda boleh mendapatkan buah ini di kedai herba terdekat di kawasan anda. Harga agak berbeza dari pembekal yang berlainan. Ada yang jual dalam biji dan ada yang jual per kilo. Ada juga yang jual dalam packing punya.

Apa Yang Saya Fikir

Saya ragu-ragu pada ini pada mulanya. Saya bukan banyak percaya bahawa buah ini secara ajaib boleh membuat anda hamil. Saya tidak tahu apa sebenarnya kandungannya dan faedahnya, tetapi jika anda mencari di Internet, anda boleh mencari gambar dan pelbagai cara penyediaannya.

Bagi diri saya sendiri, saya mendapatnya dari rakan sekerja saya yang baru pulang dari Makkah. Ketika dia memberi saya buah itu, saya tidak teragak-agak untuk memberitahunya tentang bagaimana pendapat saya tentang buah ini.

Tanggapannya adalah mudah, mungkin bukan kerana buahnya, tetapi barakah yang datang dengannya berasal dari tanah suci. Jadi saya fikir sendiri – betul juga cakap kawan saya ni.

Tetapi, berikanlah kepercayaan anda kepada Allah yang Maha Esa sahaja. Baru-baru ini, saya pergi ke sebuah kedai menjual kacang eksotik dan buah-buahan dari timur tengah, dan saya ternampak mereka ada jual buah zuriat juga. RM 10 untuk satu pek 2-3.

Berapa Lama Kena Minum?

Anda adalah dinasihat untuk minum minuman buah zuriat itu selama 44 days untuk kesan yang ketara.

Peringatan Penting:

Perlu diingat bahawa buah zuriat tidak boleh diminum apabila wanita sedang datang haid atau menstruasi.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published.