Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Diabetes Type 1 Yang Perlu Anda Tahu

Diabetes ataupun biasa kita sebut kencing manis mempunyai 3 jenis yang perlu kita fahami.

diabetes type

diabetes type

1) Type 1 Diabetes (Diabetes Jenis 1)

Jenis ini adalah jenis yang pesakit bersandar kepada insulin luaran.

Diabetes jenis 1 ini terjadi apa sistem imunisasi badan memusnahkan sel beta pankreas untuk menghasilkan hormon insulin. Insulin digunakan untuk mengurai glukos kepada tenaga.

Banyak faktor yang menyebabkan jenis 1 ini, antaranya faktor genetik dan virus juga. Walaubagaimanapun, yang biasa mengalami diabetes type 1 ini, adalah golongan kanak-kanak, dan orang-orang muda.

Mengikut kajian kencing manis jenis 1 tidak mempunyai penawar. Tetapi ia boleh diuruskan. Dengan rawatan yang betul, pesakit diabetes jenis 1 boleh mengharapkan untuk hidup lebih lama, kehidupan yang lebih sihat daripada orang lakukan dengan diabetes jenis 1 pada masa lalu.

Tanda-tanda jenis 1 diabetes

  • Peningkatan dahaga
  • Kerap membuang air kencing
  • Kencing malam pada kanak-kanak yang sebelum ini tidak basah katil pada waktu malam
  • Kelaparan yang melampau
  • Kehilangan berat badan yang tidak diingini
  • Mudah marah dan perubahan mood lain
  • Keletihan dan kelemahan
  • Penglihatan yang kabur
  • Bagi wanita, jangkitan yis faraj

Bila berjumpa doktor?

Dapatkan nasihat doktor jika anda notis mana-mana tanda-tanda dan gejala-gejala di atas dalam anda atau anak anda.

Punca sebenar yang mengakibatkan seseorang menjangkiti penyakit kencing manis jenis 1 sampai sekarang masih tidak dapat diketahui. Dalam kebanyakan orang yang menghidap diabetes jenis 1, sistem imun sendiri badan – yang biasanya melawan bakteria dan virus berbahaya – tersilap memusnahkan (pulau kecil) sel-sel yang menghasilkan insulin dalam pankreas.

Genetik memainkan peranan dalam proses ini, dan pendedahan kepada faktor persekitaran tertentu, seperti virus, boleh mencetuskan penyakit ini.

Turunkan Paras Gula Didalam Darah Untuk Mengelak Gangguan Kesihatan

Menurunkan paras gula didalam darah amat penting untuk mengelak masalah pra-diabetes, kencing manis, ketahanan terhadap insulin dan obesiti. Menurunkan paras gula didalam darah secara semulajadi akan mengekalkan kesihatan anda dan menguatkannya.

Bagaimana ia bekerja?

Bila anda makan sesuatu, perut akan menukarkan makanan anda kepada glukos atau gula ringkas. Sel badan memerlukan gula ringkas untuk tenag tetapi sel juga memerlukan insulin yang dikeluarkan oleh pankreas apabila memberi tindakbalas terhadap glukos.

Badan kita bagaimanapun boleh menjadi lali atau resistant untuk menggunakan insulin jika terdapat beberapa faktor terlibat terutama perkara-perkara berkaitan dengan lemak. Maka glukos akan tertinggal didalam darah yang menyebabkan pankreas membuat lebih insulin.

Akhirnya pankreas menjadi letih, penat dan akhirnya berhenti menghasilkan insulin. Itulah dipapanggil pra-diabetes menjadi kencing manis.

Mengekalkan paras glukos didalam darah akan membantu mengurangkan berat badan dimana paras gula yang rendah akan mengakibatkan hypoglycemia yang mana hasilan kesan pantulan daripada ketiggian paras gula darah. Badan akan segera menyimpan lebihan gula darah sebagai lemak.

Dengan beberapa trik anda boleh dengan mudahnya memastikan paras gula dan mengelak masalah kesihatan lebih serius.

Leave a Reply