Cara Hilangkan Bau Mulut Secara Tradisional Dengan Cepat

Sesetengah orang yakin mereka mempunyai bau mulut(halitosis) apabila mereka nafas biasa. Ada juga orang yang mempunyai bau mulut tanpa kesedaran. Ini adalah sebab kita sukar untuk menghidu nafas kita sendiri, apatah lagi menilai baunya.

Jika anda rasa anda ada bau mulut, boleh anda minta seseorang yang anda percayai untuk memberikan pendapat yang jujur kepada anda.

bau mulut

Apa Yang Menyebabkan Bau Mulut?

Terdapat banyak punca bau mulut, seperti terdapat banyak sumber bakteria di dalam mulut. Ia mungkin disebabkan oleh perkara berikut:

Mulut Kering (Xerostomia)

Keadaan ini selalunya merupakan penyebab utama bagi mereka yang mempunyai bau mulut. Apabila terdapat penurunan yang besar dalam pengeluaran air liur, mulut tidak dapat membersihkan dirinya dan mengeluarkan serpihan dan zarah yang ditinggalkan oleh makanan. Mulut kering mungkin disebabkan oleh ubat-ubatan farmasi tertentu, gangguan kelenjar air liur, atau dengan sentiasa bernafas melalui mulut dan bukannya hidung.

Makanan Tertentu Yang Anda Makan

Makanan yang anda makan dikaitkan dengan kesihatan mulut anda, termasuk nafas. Makanan seperti bawang dan petai, atau apa-apa makanan, akan diserap ke dalam aliran darah lepas makan. Sehingga makanan itu meninggalkan badan, ia berpotensi menjejaskan bau mulut anda.

Bakteria Pada Lidah

Bakteria tertentu di bahagian belakang lidah boleh berinteraksi dengan asid amino dalam makanan dan menghasilkan sebatian sulfur yang berbau.

Jangkitan Resdung

Jangkitan resdung datang dalam beberapa jenis, tiada satu pun yang menyenangkan, dan kesemuanya berpotensi untuk mengisi hidung anda dengan bau yang tidak menyenangkan. Sinusitis, nama lain untuk jangkitan resdung, boleh disebabkan oleh virus atau bakteria yang boleh menyebabkan bau mulut.

Tampalan Gigi dan Gigi Retak

Terdapat ramai orang yang mengalami masalah gigi di mana gigi mereka rongga. Lebih daripada 90% orang dewasa pernah mengalaminya. Sebenarnya, dengan purata rongga dalam mulut orang dewasa adalah lebih daripada tiga. Kebanyakan rongga tersebut mungkin telah digerudi dan diisi, tetapi masalah bau mulut anda mungkin tidak dihapuskan walalpun masalah rongga gigi telah dirawat.

Tampalan gigi adalah seperti gigi retak kerana ia memberi peluang untuk bakteria yang boleh menyebabkan bau mulut bersembunyi. Mereka juga boleh mengaburkan kerosakan gigi di bawahnya, yang merupakan satu lagi tempat pembiakan bakteria yang popular. Sekiranya gigi palsu anda tidak dipakai dengan betul, ia juga boleh menyebabkan masalah yang sama.

Cara-Cara Yang Boleh Anda Pakai Untuk Menghilangkan Bau Mulut Anda

Jika anda mengesankan bahawa anda mempunyai masalah bau mulut, jangan rasa risau sangat. Terdapat banyak cara alami yang boleh anda lakukan untuk menghilangkannya. Mari kita lihat cara-cara yang boleh kita pakai untuk mengatasinya.

1. Selalu Bilas Mulut Anda

Selain menyegarkan mulut anda, pakai ubat kumur boleh beri perlindungan tambahan dengan menyingkirkan bakteria. Perasaan pudina yang segar boleh membuatkan anda berasa baik. Tetapi pastikan ubat kumur yang anda pilih dapat membunuh kuman yang menyebabkan mulut berbau dan bukan menutup bau buat sementara sahaja. Perlu anda bilas mulut anda setiap hari dengan ubat kumur yang baik untuk menghilangkan mulut berbau secara keseluruhannya.

Anda juga boleh menghapuskan bau mulut jika anda membasuh mulut dengan air kosong selepas anda makan. Ia boleh menyingkirkan zarah makanan yang tersekat dalam gigi anda.

2. Jus Nenas

Ramai orang percaya bahawa jus nanas adalah rawatan yang paling cepat dan paling berkesan untuk mulut berbau. Walaupun tiada bukti saintifik untuk menyokong teori ini, laporan anekdot mendapati ia memang berkesan.

Jadi, boleh anda cuba untuk minum segelas jus nanas organik selepas setiap makan, atau kunyah hirisan nanas selama satu hingga dua minit. Ingat untuk membilas mulut anda daripada gula dalam buah-buahan dan jus buah-buahan selepas itu.

3. Jaga Gusi Anda

Gusi adalah bahagian mulut yang halus dan terdedah kepada jangkitan. Makanan mudah terperangkap di bawah garis gusi dan telepas untuk digosok apabila memberus gigi.

memberus gigi

Pastikan anda menjaga gusi anda dengan cara yang sama seperti anda menjaga gigi anda.

Berus dengan perlahan-lahan di sepanjang garis gusi dalam bulatan kecil. Jangan sekali-kali menggosok gusi dengan sapuan yang kuat kerana ini boleh merosakkannya.

Flossing adalah sangat penting untuk membersihkan gusi anda. Pastikan anda menggunakan flos setiap malam untuk mengeluarkan sisa makanan.

4. Elakkan Makan Gula Manis Dan Kunya Gum Tanpa Gula

Makan banyak makanan manis juga dikaitkan dengan mulut berbau. Perlu anda elakkan untuk makan gula-gula manis. Jika nak makan gula, boleh anda makan yang tanpa gula atau chewing gums. Ini akan membantu meningkatkan air liur dan mengelakkan mulut anda daripada mengeluarkan bau busuk yang diakibatkan oleh lidah yang kering.

5. Makan Buah-buahan dan Sayur-sayuran

Satu lagi cara semula jadi dan mudah untuk menyegarkan mulut anda adalah dengan hanya makan snek rangup, seperti epal, saderi atau lobak merah. Buah-buahan dan sayur-sayuran ini bertindak sebagai berus gigi semula jadi dan mereka dapat membantu menghilangkan bau yang disebabkan oleh bakteria dalam mulut anda.

6. Cuka Epal

Jika anda ingin menghilangkan bau mulut yang menyinggung akibat makan bawang merah dan bawang putih, anda boleh minum cuka epal untuk menghilangkannya. Boleh anda tambah sedikit cuka epal ke dalam segelas air dan minum dengan perlahan di sekeliling mulut anda. Pencuci mulut semulajadi ini akan meneutralkan bau dan menyegarkan mulut anda dengan serta-merta.

7. Jumpa Doktor Gigi Anda Dengan Tetap Masa

Jika anda perasan sesuatu yang pelik berlaku dalam mulut anda, pergi berjumpa dengan doktor gigi anda. Anda juga harus melakukan pembersihan biasa di klinik pergigian.

Kebanyakan orang dewasa berjumpa doktor gigi mereka sekali setahun. Ini adalah untuk pembersihan tahunan dan penyemakan mulut anda.

Orang yang mempunyai keadaan istimewa atau keadaan pergigian mungkin akan pergi berjumpa doktor gigi dengan lebih banyak kali.

Bukan sahaja berjumpa doktor gigi dengan kerap membantu anda mengekalkan bau mulut yang baik, malah ia boleh melindungi anda daripada penyakit. Doktor gigi anda boleh mengesan tanda-tanda penyakit gusi, kanser mulut dan banyak lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *