Petua Guna dan Jaga Kuali Tidak Melekat(Nonstick Pan)

Sekarang kuali tak melekat(nonstick pan) semakin jadi popular dan mendapat sambutan yang sangat baik bagi kebanyakan wanita yang masak di rumah. Jika perkakas ini diguna dan dijaga dengan baik, ia akan boleh diguna untuk banyak tahun.

Walaupun sesetengah pengeluar akan menggalakkan penggunaan dan penjagaan tertentu, tetapi ada juga yang mengesyorkan elak untuk melakukan apa yang digalakkan oleh pengeluar itu.

Jadi, macam mana boleh kita buat, siapa yang patut kita dengar? Dengan garis panduan bercampur yang sangat mengelirukan, anda boleh memanjangkan hayat kuali tak melekat anda dengan mengikuti petua asas penjagaan dan penggunaan nonstick saya.

kuali tidak melekat

Apa yang Perlu Tahu Mengenai Kuali Tidak Melekat

Pada terasnya, kuali tidak melekat biasanya diperbuat daripada aluminium, dan kemudian disalut dengan bahan nonstick (sama ada Teflon atau seramik tanpa PFOA). Kuali yang ringan dan tanpa berat mungkin kelihatan sesuai, tetapi bila nak beli kuali, adalah baik untuk anda pilih kuali hitam dengan bahagian bawah yang lebih tebal dan berat. Sebab jenis kuali ini akan mengagihkan haba secara sama rata.

Kuali yang agak baik ialah kuali yang kalis ketuhar dan mempunyai pemegang bersalut. Walaupun ini bukan satu kemestian, tetapi ia amat berguna apabila anda ingin membuat hidangan telur bakar.

Jika anda mendapat kuali yang selamat untuk ketuhar, anda perlu menyemak berapa banyak haba yang boleh digunakan oleh kuali (sebahagian besarnya adalah selamat untuk ketuhar sehingga 400 darjah F). Suhu yang lebih dari 400 darjah F boleh menyebabkan kerosakan kuali dan makanan yang sedang dimasak.

Basuh Kuali Nonstick Sebelum Menggunakannya

Petua sebelum guna kuali nonstick baru anda ialah basuhnya dengan air sabun panas sebelum menggunakannya buat kali pertama. Basuh dengan tangan akan dapat mengeluarkan sebarang sisa, minyak dan kotoran yang mungkin disebabkan semasa pembuatan dan penghantaran kuali ke rumah anda. Bilas kuali itu dengan teliti dan keringkan sepenuhnya. Ia akan sedia untuk digunakan selepas pencucian awal.

Gunakan Perkakas Masakan Yang Betul

Kuali nonstick pada masa kini lebih tahan lasak berbanding kuali dahulu. Tetapi anda tetap harus menggunakannya dengan berhati-hati. Jangan sekali-kali memotong makanan menggunakan pisau dalam kuali nonstick. Juga berhati-hati agar tidak menikam atau mengikis permukaan nonstick dengan sebarang perkakas tajam.

Kuali nonstick sudah pasti menjadi semakin kuat selama bertahun-tahun, tetapi anda masih mungkin memecahkan salutannya jika anda tidak gunakannya denga berhati-hati. Anda harus mengelak daripada menggunakan peralatan logam dengan kuali nonstick. Sudu kayu dan perkakas silikon adalah perkakas yang sesuai untuk digunakan sebab mereka tidak mempunyai sebarang tepi yang tajam.

Perlu Bersabar Bila Memasak

Apabila memasak daging atau sayur-sayuran dalam kuali tidak melekat anda, gunakan api yang sederhana tinggi dan biarkan makanan dimasak dengan lebih lama berbanding dengan masa yang anda ambil untuk memasak dengan kuali tahan karat. Ia boleh mengambil masa yang lebih lama untuk kuali mencapai suhu penuh. Biarkan makanan anda masak tanpa mencucuk atau menusuk supaya ia boleh menghasilkan sedikit warna berkilau.

Bila Sesuai Untuk Guna dan Bila Tidak Sesuai

Jika anda benar-benar ingin menghidupkan api dan mendapatkan jenis panggang yang baik dan keras yang menghasilkan makanan kegemaran anda, mungkin anda perlu pertimbangkan untuk letakkan kuali nonstick dan gunakan kuali tahan karat. Kami juga mencadangkan agar anda menggunakan kuali tahan karat berwarna cerah semasa memerang mentega, memanggang kacang atau roti, atau masa lain apabila anda mahu perubahan warna yang halus atas masakan anda.

Bila Menggunakan Nonstick

  • Hidangan telur
  • Ikan halus (ikan yang lebih pejal seperti tuna dan salmon boleh digunakan dalam kuali tahan karat)
  • Benda-benda manis dan murahan
  • Mee dan nasi goreng Asia
  • Roti jala

Bila Menggunakan Kuali Tahan Karat

  • Kacau goreng
  • Sayur tumis
  • Daging panggang, ayam dan makanan laut
  • sos

Basuh Dengan Berhati-hati

Anda perlu biarkan kuali sejuk sebelum dibasuh. Menendam kuali tidak melekat yang panas ke dalam air sejuk atau tuang air sejuk ke atasnya boleh meledingkan kuali. Akibatnya akan menghasilkan permukaan yang tidak rata dan berkerut yang akan panas dengan tidak sekata.

Untuk mengelakkan perkara seperti ini berlaku, perlu anda basuh kuali tidak melekat dengan tangan selepas pakai dengan menggunakan air suam dan bukannya air panas. Dan pastikan anda mengambil perhatian untuk membersihkan. Perlu anda pilih span atau kain lembut dan bukan bulu keluli atau pad penyental. Untuk sebarang makanan yang berlarutan, rendam kuali dalam air sabun tetapi pastikan anda mengelakkan detergen yang keras kerana ia juga boleh merosakkan salutan. Pembersih alternatif semula jadi ialah larutan soda penaik dan air yang boleh membantu menghilangkan sisa.

Penyimpanan

Menyusun kuali di atas satu sama lain boleh mencalarkan permukaan kuali tu. Sama juga dengan meletakkan kuali jenis lain di atas kuali nonstick. Penyelesaiannya ialah taruh tuala kertas, pinggan kertas atau tuala pinggan mangkuk di antara kuali akan dapat melindungi salutannya dengan baik.

Apa Lagi Yang Perlu Anda Elakkan

Jangan Anggap Ia Seperti Kuali Tahan Karat

Perlu anda selalu ingatkan diri bahawa alat memasak tidak melekat tidak sama dengan alat memasak tahan karat. Tidak seperti kuali tahan karat, kuali tidak melekat mempunyai salutan khas yang membolehkan makanan meluncur terus.

Salutan ini agak tahan lama tetapi ia memerlukan beberapa penjagaan khas dan petua pembersihan (terutamanya untuk bahagian yang biasa dibakar). Sebagai contoh, elakkan menggunakan peralatan logam kerana ia boleh mencalarkan salutan. Anda juga harus melangkau semburan masak aerosol yang boleh membina sisa pada salutan.

Jangan Panaskan Kuali Kosong Atau Biarkannya Di Atas Dapur Gas

Salutan tidak melekat yang diperbuat daripada polytetrafluoroethylene (PTFE) boleh rosak dan mengeluarkan asap berbahaya jika dipanaskan melebihi 500 darjah, yang boleh berlaku dengan cepat apabila kuali dipanaskan kosong atau diletakkan di bawah haba yang sengit.

Saya sentiasa menambah minyak atau mentega apabila memanaskan kuali nonstick di atas dapur kerana lemak-lemak ini berasap pada suhu yang lebih rendah (biasanya sekitar 350 atau 400 darjah, bergantung pada jenis lemak), dan memberikan isyarat visual apabila kuali menjadi semakin panas.

Jangan Tuang Air Sejuk Dalam Kuali Panas

Perubahan suhu secara bertiba-tiba, daripada sangat panas kepada walaupun sederhana sejuk, boleh menyebabkan logam meledingkan dan herot. Kuali yang rosak teruk sukar untuk dimasak. Minyak tumpah ke tepi, makanan menjadi perang tidak sekata, dan kuali akan bergoyang di atas dapur dan akan menjadi sangat keras (atau bahkan mustahil) untuk digunakan pada atas dapur elektrik. Jadi perlulah anda elakkan sama sekali.

Asalkan anda ingat dan amalkan langkah-langkah berjaga-jaga ini, alat memasak tidak melekat anda akan kekal dalam keadaan baik untuk banyak tahun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *