Kebaikan Untuk Tukar Kepada Berus Gigi Elektrik

Sekiranya ada satu pandangan yang disepakati oleh semua profesional pergigian, ia adalah: Gosok gigi selama 2 minit, dua kali sehari, adalah langkah paling berkesan yang boleh anda lakukan untuk kesihatan gigi.

Ia dapat membantu menyingkirkan bakteria yang menyebabkan plak, filem kuman yang melekit dan melekat pada gigi. Apabila plak menumpuk, ia boleh menyebabkan kerosakan gigi dan juga penyakit gusi.

berus gigi elektrik

Tetapi sejak munculnya berus gigi elektrik yang dikendalikan bateri dengan bulu bergetar dan berputar dengan cepat, perbahasan telah berlanjutan mengenai sama ada berus gigi elektrik atau manual melakukan pekerjaan yang lebih baik dalam membersihkan gigi. Dan mana satu lebih selamat untuk digunakan untuk gigi dan gusi kita.

Berus Gigi Elektrik vs Manual

Walaupun berus gigi manual dengan bulu nilon sudah lama muncul di pasaran, tetapi yang memberi kelebihan kepada berus gigi elektrik ialah bulunya boleh bergetar dan berputar yang dapat membantu menghilangkan penumpukan plak dari gigi dan gusi.

Getaran ini memudahkan penyingkiran partikel terkecil ketika kita menggerakkan berus gigi ke mana-mana gigi.

Dengan ini, berus gigi elektrik lebih bermanfaat untuk menghilangkan plak. Selain itu, berus gigi elektrik juga disarankan untuk orang yang mempunyai pergerakan terhad atau masalah pergerakan lain.

Bersamaan dengan ini, pemasa terbina dalamnya dapat membantu anda memberus gigi anda sekurang-kurangnya 2 minit yang dinasihatkan oleh kebanyakan doktor gigi.

Kebaikan Tentang Berus Gigi Electrik

1. Lebih Berkesan Menghilangkan Plak Gigi

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa, secara amnya, berus gigi elektrik dapat mengurangkan plak dan gingivitis lebih banyak daripada berus gigi manual. Selepas tiga bulan penggunaan, plak dikurangkan sebanyak 21 peratus dan gingivitis sebanyak 11 peratus.

Berus gigi elektrik yang mempunyai fungsi berputar nampaknya berfungsi lebih baik daripada berus gigi yang cuma boleh bergetar.

2. Memberus Gigi Lebih Lama Dan Lebih Teliti

Kebanyakan berus gigi elektronik mempunyai fungsi yang boleh menetapkan masa yang sama untuk setiap kuadran yang memastikan pemberusan yang lebih baik, lebih lama dan lebih bersih.

Kanak-kanak merupakan golongan yang mendapat manfaat yang paling banyak dengan memakai berus gigi elektrik.

Walaupun banyak kanak-kanak ada memberus gigi mereka selepas makan, tetapi biasanya mereka tidak dapat berus dengan bersih. Kanak-kanak dengan pendakap gigi sangat rentan terhadap kejadian ini.

Berus gigi elektrik adalah pembantu yang baik kerana anda boleh mengharapkannya untuk memberuskan tempat-tempat yang sukar dijangkau oleh kanak-kanak dengan berus gigi manual.

3. Bersih Lebih Lanjut untuk Pesakit Ortodontik

Pesakit yang mempunyai pendakap tradisional dapat meningkatkan penjagaan kesihatan mereka dengan menggunakan berus gigi elektrik.

Mereka dapat membersihkan dengan lebih teliti, dan kepala berus yang berputar atau bergetar bermaksud bulu dapat masuk ke ruang yang lebih kecil dengan lebih mudah berbanding dengan berus gigi manual.

Anda perlu pastikan bulu berus gigi elektrik yang anda beli adalah lembut, dan kepalanya adalah kecil supaya ia boleh masuk ke ruang antara pendakap dan gigi.

Walaupun semua orang boleh mendapat manfaat daripada berus gigi elektrik, tetapi ia bukan pengganti pembersihan profesional atau alasan untuk mengurangkan rutin penjagaan kesihatan anda.

Berus gigi elektrik dapat membantu meningkatkan kesihatan dan membantu mengimbangi masalah koordinasi kerana masalah usia dan perubatan.

Walau bagaimanapun, anda masih harus mempertimbangkan untuk meminta pertolongan sekiranya anda mengalami kesukaran untuk memberus gigi.

4. Elak Dari Berus Dengan Kuasa Yang Terlalu Kuat

Ramai orang menggosok gigi dengan kuasa yang terlalu kuat. Ini boleh menyebabkan kecederaan serius pada gusi. Gusi anda mungkin berdarah dan surut. Menggosok terlalu kuat juga boleh hilangkan enamel. Dengan pakai berus gigi elektrik, ia dapat menghalang anda untuk berus gigi dengna terlalu kuat.

Sekiranya anda memberus terlalu kuat, berus gigi akan berhenti berfungsi; apabila anda mengurangkan tekanan, ia akan bermula semula.

5. Kurang Kerja Untuk Anda

Pakai berus gigi elektrik adalah sangat senang. Sebenarnya, berus gigi elektrik membantuk untuk buat sebahagian besar dari kerja yang biasa anda perlu lakukan dengan berus gigi manual.

Sekiranya anda seorang pemalas untuk berus gigi, maka berus gigi elektrik merupakan sesuatu yang mesti anda perlukan.

Walaupun kebanyakan orang membuat sekitar 300 sapuan seminit ketika memberus gigi mereka secara manual, berus gigi elektrik boleh membuat ribuan sapuan dalam seminit!

Selain itu, sifat kepala kecil pada berus gigi elektrik menjadikannya mudah untuk tersisip ke sudut dan celah yang sering terlepas.

6. Boleh Tahan Lebih Lama

Berus gigi elektronik boleh bertahan lama. Jumlah masa yang terakhir boleh berbeza-beza, tetapi kebanyakannya dapat bertahan lebih dari satu tahun. Walau bagaimanapun, perlu diketahui bahawa anda mesti menukar kepala berus gigi sekali setiap tiga bulan.

7. Menyeronokkan Kanak-kanak

Kebanyakan kanak-kanak tidak berminat untuk menggosok gigi. Sekiranya berus gigi elektrik lebih menarik bagi anak anda, ia dapat membantu membersihkan mulut dengan baik dan menetapkan tabiat sihat kepada mereka.

Jika anak-anak anda kurang berminat dengan kesihatan mulut mereka, pertimbangkan untuk membelikan mereka berus gigi elektrik. Ramai kanak-kanak merasa senorok dan senang untuk menggunakannya berbanding dengan berus gigi manual.

oral b electronic tooth brush

shopee buy now 180

Adakah Keburukan Tentang Berus Gigi Elektrik?

Walaupun berus gigi elektrik mempunyai beberapa faedah yang ketara, terdapat juga beberapa kelemahan dengannya.

  • Kelemahan terbesar untuk berus gigi elektrik adalah kosnya. Anda boleh membelanjakan antara RM60 hingga RM100 untuk sebatang berus gigi. Kepala penggantinya juga mahal. Walau bagaimanapun, kerana mereka lebih berkesan, pelaburan adalah berbaloi kerana anda menjimatkan wang untuk mengelakkan untuk pergi jumpa doktor gigi.
  • Ia dapat memberikan rasa pencapaian yang salah. Anda masih perlu memastikan bahawa anda menggosok gigi dengan betul, dan semua permukaan ada digosok.
  • Berus gigi elektrik lebih sukar untuk simpan bila pergi melancong. Tidak seperti berus gigi manual, yang mudah disimpan di dalam beg, saiz berus gigi elektrik adalah lebih besar.

Akhirnya, berus gigi manual yang biasanya diperbuat dari plastik menghasilkan banyak sampah. Bahan plastik merupakan jenis bahan yang tidak mudah pecah.

Sebaliknya, dengan berus gigi elektrik, anda biasanya membuang plastik lebih kurang kerana hanya kepala berus gigi yang diganti secara berkala.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pengeluar kini menawarkan berus gigi manual dengan kepala yang boleh diganti. Dan beberapa syarikat sudah mula membuat berus gigi manual dari buluh lestari, bio-plastik kompos, atau selulosa dan lebih mesra alam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *