Tip Sempoi Hilangkan Rasa Bosan

Sepanjang hari ini saya memang rasa bosan. Sukar nak gambarkan perasaan bosan itu dengan kata-kata yang berbunga indah. Lainlah kalau nak dituturkan dengan kata-kata cacian atau makian.

Jika dikeluarkan perkataan tersebut memang orang yang mendengar akan kecil hati selama tujuh hari tujuh malam. Makan tak selera dan tidur tak nyenyak selagi kata-kata makian tersebut belum dihilangkan dalam fikiran.

rasa bosan

Memang benar jika rasa bosan dilayan maka secara automatik angan-angan optimis akan hilang dari radar. Rasa bosan kalau digabung jalin dengan mood marah akan menjadi-jadi.

Kalau semua orang yang ada sifat suka marah, sakit hati, dendam dan kecewa bergabung bersama sudah tentu dunia ini huru hara. Pasti timbul perasaan dukacita, lara dan terkesima buat.

Sebab itu saya juga berharap agar pembaca pulihkan rasa bosan dengan melakukan perkara seperti berikut:

1. Bermesra suami isteri

Inilah terapi terbaik dan berkesan sekali kepada suami dan isteri .Untungnya orang yang dah kahwin. Si suami boleh ajak isteri ‘bercinta’ jika si isteri jenis yang patuh. Jika isteri jenis engkar maka bersedialah suami kena ‘pangkong dengan senduk’.

Si isteri pula boleh ajak suami untuk pergi shopping jika suami jenis poket tebal. Jika suami jenis kering kontang maka bersedialah si isteri untuk merajuk dan berendam air mata 40 hari.Sebab itu jangan menyesal tersalah pilih jodoh dengan suami atau isteri yang tidak memahami satu sama lain.

2. Muhasabah diri

Semasa muhasabah diri amat wajar untuk mengimbau kenangan manis sebanyak yang boleh dan melupuskan bahan buangan yang langsung tidak berguna. Kaji di mana punca rasa bosan.Cuba atasi sedaya upaya. Jangan mengalah dan terus bangkit walaupun ada cabaran dihadapan.

Dalam pada itu ingatkan diri bahawa sudah ada aktifkan pemikiran positif. Dengan pemikiran tersebut anda boleh menggunakan sifat diri positif yang ada untuk hilangkan jangkaan aura negatif.

3. Layan media sosial

Sehingga ke hari ini saya masih tertanya-tanya apa niat pengasas Facebook dalam membina media sosial tersebut. Yang pasti beliau nak duit masyuk yang ada pelbagai bentuk pegiklanan.

Semasa layan media sosial maka rasa bosan akan dihilangkan sedikit demi sedikit. Ini tak bermakna kita boleh layan media sosial dari pagi sampai malam sehingga lebam biji mata.

4. Bersosial Yang Nyata

Bila rasa bosan, kadang-kadang saya akan keluar dan berjumpa dengan kawan-kawan, atau buat kawan-kawan baru. Ada masa saya rasa kebosanan boleh menyembunyikan sebagai kekurangan tenaga sosial.

Walaupun saya tidak dapat bertemu orang baru di kawasan saya dan kawan-kawan saya semua sibuk, saya kadang-kadang akan kunjungi ke talian forum yang berkongsi salah satu minat yang saya ada seperti fotografi.

5. Bersenam

Bersenam boleh memberi anda dengan motivasi dan boleh membuat semua tenaga negatif menghilangkan diri. Ini adalah salah satu perkara yang sentiasa baik untuk dilakukan terutamanya bila saya rasa bosan.

Melainkan jika saya mengetatkan otot atau bekerja terlalu keras dan tekan diri terlalu kuat. Bagi kebanyakan orang, mereka mungkin perlu motivasi yang mencukupi untuk bersenam, tapi bagi saya memang rasa bosan merupakan satu perkara yang dapat menggalakkan saya untuk pergi bersenam.

Bersenam bukan hanya dapat menghilangkan perasaan bosan saya, tapi ia juga mengubah cara hidup saya untuk jadi lebih sihat.

6. Pelihara Seekor Kucing

Kajian menunjukkan bahawa orang yang mempunyai haiwan kesayangan sering mempunyai rasa kepekaan dan tanggungjawab yang lebih tinggi.

Ini mungkin merupakan sesuatu yang saya tiada dalam kehidupan di mana saya tidak mempunyai seseorang yang boleh saya jaga dan rasa gembira.

Jadi mungkin saya boleh pertimbangkan untuk memelihara seekor kucing supaya ia membolehkan saya mempunyai sesuatu yang saya boleh bertanggungjawab. Dengan itu, saya akan tidak rasa bosan lagi.

Saya akan merasakan bahawa saya perlu memastikan saya selalu berada dalam keadaan yang perlu lakukan sesuatu walaupun ia cuma satu perkara seperti jaga satu haiwan peliharaan. Ia adalah kehidupan dan saya akan mula menghargai kehidupan dalam setiap bentuk.

7. Belajarlah sesuatu yang baru

Mungkin apa yang saya perlukan adalah beberapa rangsangan mental bagi otak saya yang makin berkarat. Berikut adalah beberapa perkara yang saya tuliskan dalam satu kertas untuk saya memulakan sesuatu yang baru apabila saya rasa bosan:

  • Baca buku
  • Menyelidik topik yang saya berminat dalam talian
  • Tulis cerita pendek
  • Belajar Adobe After Effect supaya saya boleh mula untuk buat video dan muat naik ke Youtube.

Lagilah bosan emak bapak yang tengok anaknya. Kalau dah kahwin si suami akan bosan juga pada si isteri yang asyik layan telefon dari laki sendiri.

Begitu juga dengan sang isteri akan loya dengan sang suami yang asyik berkepit dengan telefon.Kan bagus kalau berkepit dengan isteri sendiri sekiranya isteri jenis yang suka diperakukan demikian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *