Ucapan Hari Lahir dan Selamat Ulang Tahun Dalam Islam

Dengan ucapan hari lahir anda mempunyai peluang yang baik untuk menjadi spontan dan lucu pada masa yang sama dan rakan anda akan menghargai kenyataan bahawa anda tidak lupa tentang hari jadi mereka. Jika anda tidak tahu apa diucapkan kepada mereka jangan panik dan biarkan kad bercakap untuk anda.

Dalam koleksi ucapan selamat ulang tahun yang luas, anda dapat mencari semua keinginan yang anda boleh fikirkan. Hanya bersabar dan pilih ucapan ulang tahun yang menyatakan perasaan anda terhadap sahabat anda.

ucapan hari lahir

Ucapan Hari Lahir dalam Islam

Adakah anda mencari ucapan selamat hari jadi untuk orang yang anda sayangi? Anda boleh mendapati beberapa ucapan dan ayat hari lahir keagamaan dan rohani untuk anak lelaki, anak perempuan, ibu, bapa, sahabat, isteri, suami, kakak, abang atau kekasih.

Boleh anda pakai contoh di bawah untuk mendapatkan idea untuk memberikan ucapan hari lahir Islam yang hebat untuk seseorang yang anda kasih dan sayang.

Untuk Isteri

 • Saya tidak mempunyai hadiah yang lebih baik untuk memberi anda pada hari istimewa ini selain daripada cinta saya yang tidak berkesudahan. Semoga Allah SWT memberikan anda kesihatan dan rezeki yang baik seperti usia yang tambah ke kehidupan anda!
 • Kepada isteriku yang amat ku kasihi. Terima kasih atas cinta yang kamu bagi kepada ku selama ini. Bila kamu tiada di sisi ku, Bayangan kamu sentiasa wujud dalam fikiranku. Jadi, dalam masa yang istimewa ini, saya ingin mengucapkan selamat ulang tahun kepadamu.

Untuk Suami

 • Sayang, anda kelihatan lebih manis tahun demi tahun. Kehidupan tanpa kamu akan menjadi tidak bernilai, dan saya berdoa agar Allah memberikan kita bertahun-tahun bersama tanpa kesedihan. Semoga Allah menempatkan kamu di kalangan orang-orang yang saleh sambil terus bertambah dalam fikiran dan semangat. Aku cinta mu!
 • Hidupku menjadi bahagia dan sempurna dengan kemasukan kamu ke dalam duniaku. Kamu merupakan dinding yang kukuh yang boleh saya bersandar. Terima kasih demi kasih sayang yang kamu beri buat selama ini, selamat hari lahir ku ingin ucapkan dan menggapai semua mimpi yang sudah kita rajut bersama.

Untuk Sahabat

 • Salam sejahtera kepada sahabat yang luar biasa. Semoga Allah memenuhi hari jadi anda dengan cinta, kedamaian, dan kebahagiaan! Semoga anda meraikan dengan bahagia!

Untuk Kakak atau adik

 • Selamat hari lahir yang ikhlas diucapkan dari hati saya untuk anda pada hari istimewa anda. Semoga Allah memberimu kebaikan-Nya di dunia dan di akhirat ini!

Untuk Abang

 • Anda telah menjadi inspirasi kepada saya, abang. Saya berdoa Allah memberi ganjaran kepada kamu dengan berlimpah untuk segala yang kamu lakukan untuk saya. Anda layak mendapat perhatian dan kehormatan untuk hari ini. Semasa anda menikmati hari jadi anda hari ini, saya harap anda akan menikmati lebih banyak tahun yang lebih cantik dan makmur.

Untuk Ibu

 • Saya berikan kepada Allah, Yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang, kemuliaan, kehormatan, dan penyembahan untuk kebaikan dan kemurahanNya terhadap kehidupan ibuku sambil menambah umur di Bumi. Saya harap anda hidup dengan lama, kemakmuran, dan dalam keadaan yang sihat.

Untuk Bapa

 • Terima kasih kerana menjadikan saya seorang anak yang bangga. Semoga ayahanda diberikan lebih banyak tahun di Bumi ini, dan memberi ayah banyak masa untuk memenuhi semua impian ayah! Saya harap hari istimewa ayah dipenuhi dengan banyak keseronokan, kebahagiaan, dan kebaikan.

Untuk Anak

 • Selamat ulang tahun untuk anak yang ku sayang.
 • Selamat hari jadi anakku. Semoga anda menjadi seorang yang bijak dan berbakti pada orang tua.
 • Selamat ulang tahun untuk bintang yang paling bersinar di rumah ni. Semoga anakku sihat dan hidup gembira selama-lamanya.

Untuk Kekasih Perempuan

 • Selamat hari jadi sayang. Anda merupakan orang yang paling saya cinta. Anda juga kegembiraan saya yang paling besar, keghairahan saya yang paling hebat dan pengembaraan saya yang paling memuaskan. Saya rasa amat bersyukur untuk mendapatkan teman wanita yang paling bagus di dunia.

Untuk Kekasih Lelaki

 • Bahu mu seperti rumah saya, di mana saya mendapat keamanan dan kekuatan untuk hidup. Selamat Hari Jadi kepada orang yang penuh dengan keselesaan.

Untuk Semua Orang

 • Semoga anda mempunyai hari jadi yang indah. Saya harap setiap hari anda dipenuhi dengan banyak cinta, ketawa, kebahagiaan dan kehangatan cahaya matahari.
 • Anda adalah seorang yang layak untuk mendapat apa yang terbaik untuk kehidupan anda. Semoga perayaan hari jadi anda akan menjadi sangat hebat seperti anda. Selamat hari lahir.
 • Semoga hari lahir anda membawa anda apa sahaja yang anda mahu. Anda berhak mendapat kebahagiaan, cinta dan yang paling penting, bersenang-senang pada hari istimewa anda.

Jadi, lain kali jika ingin dapat ucapan selamat hari lahir yang paling bagus, apakata anda jangan gunakan perkataan happy birthday itu lagi. Pakailah perkataan yang penuh dengan kemanisan dan bernilai supaya orang yang terima akan hargai dan diingati dalam hati mereka buat selama-lamanya.

Banyak Lagi Ucapan Selamat Ulang Tahun

1. Hari lahir datang setiap tahun, tetapi sahabat seperti anda hanya datang sekali dalam seumur hidup. Saya sangat gembira boleh jadi kawan karib anda dan anda merupakan seorang yang penting dalam hidup saya. Selamat ulang tahun diucapkan pada hari istimewa anda.

2. Saya berasa sangat bertuah untuk memilikimu sebagai kawan saya. Harap hari ulang tahun anda adalah amat istimewa untuk anda. Semoga semua impian anda menjadi kenyataan. Terima kasih kerana menjadi kawan yang hebat. Selamat ulang tahun untuk kawan saya.

3. Selamat ulang tahun kepada salah satu orang yang paling baik yang pernah saya temui. Semoga tahun ini menjadi lebih indah dan diberkati.

4. Semoga kegembiraan yang telah anda sebarkan pada masa lalu kembali kepada anda pada hari ini. Dengan ikhlas saya Mengucapkan selamat hari jadi kepada anda!

5. Semoga anda mempunyai ulang tahun yang terbaik pada hari lahir anda! Anda berhak mendapat semua benda yang indah di dunia ini kerana anda adalah orang terbaik yang saya tahu. Saya sayangi mu! Selamat Hari lahir!

6. Ulang tahun adalah permulaan yang baru, dan satu masa untuk meneruskan usaha baru dengan matlamat baru. Berusaha kuat demi masa depan dengan keyakinan dan keberanian. Anda adalah seorang yang sangat istimewa. Semoga hari ini dan semua hari anda menjadi hebat sekali!

7. Anda jadi lebih tua pada hari ini daripada semalam. Tetapi anda tetap lebih muda dari keesokan hari. Selamat hari jadi!

8. Selamat ulang tahun kepada anda yang pintar, cantik, lucu dan mengingatkan saya banyak tentang diri saya. Saya amat menghargai anda di dalam hidup saya.

9. Semoga anda dapat memperolehi apa yang anda ingin dapat pada hari lahir anda. Apa jua yang anda berusaha selama ini akan jadi kenyataan dan anda dapat menikmati hasil usaha anda. Selamat Hari lahir!

10. Selamat ulang tahun kepada anda. Daripada rakan baik dan ikhlas, dari kawan-kawan lama dan yang baru, semoga anda selalu bertuah dan gembira dalam kehidupan anda!

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *