Kesibukan Hidup Menjadi Faktor Penyumbang Kepada Stress

Apabila kita memasuki dunia pekerjaan kemudian bekeluarga, maka kita tidak dapat lari dari satu keadaan di mana kesibukan itu membuat kita tertekan, letih dan tension. Itulah merupakan tekanan yang dipanggil stress.

Jika di usia muda kita mungkin tidak mahu melayan akan simtom-simtom tersebut kerana tenaga yang dimiliki semasa muda masih mampu untuk mengatasi keadaan tersebut.

rasa stress

Namun seiring dengan peningkatan usia kita maka tenaga yang kita miliki juga mengalami penurunan. Oleh itu stress akan menjadi semakin dominan dan menguasai diri kita.

Adakah Stress Sesuatu yang Negatif?

Walaupun stress yang sering dilihat sebagai negatif, ia sebenarnya adalah tindak balas fizikal yang semula jadi dan biasa. Tindak balas stress semata-mata adalah kemampuan tubuh untuk mempertahankan dan melindungi dirinya.

Ini adalah tindak balas yang boleh membantu seseorang itu kekal bertenaga, cergas, dan memberi tumpuan. Tingkah laku ini boleh memberi manfaat. Walau bagaimanapun, stress yang terlalu banyak boleh menjadi berbahaya dan boleh menyebabkan kerosakan yang melampau kepada orang – fizikal, mental, dan relationally.

Apa Itu Stres Kronik?

Stres kronik disebabkan apabila badan tertakluk kepada jumlah ancaman fizikal dan psikologi yang besar. Oleh kerana badan tidak dapat membezakan antara pencetus stress yang melampau atau sederhana, ia bertindak balas dengan keamatan yang sama, tidak kira betapa besar atau kecil sebab.

Ini bermakna bahawa bangkit atau berulang-alik boleh menjadi pemangkin kepada gejala stress keterlaluan yang berkaitan. Gejala stress juga termasuk ketegangan otot, sakit kepala, keletihan, keresahan, perubahan dalam tabiat makan, perubahan mood, kekurangan semangat, dan sakit perut.

Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Toleransi Stress

Setiap orang mempunyai tahap toleransi yang berbeza apabila berhadapatn dengan stress. Ia adalah penting untuk setiap individu untuk memahami stress tahap ambang.

Faktor-faktor yang mempengaruhi toleransi stress termasuk: keupayaan seseorang untuk menangani emosi, persediaan seseorang untuk stress-mendorong keadaan, kawalan perasaan seseorang, sikap seseorang itu, rangkaian sokongan seseorang, kesihatan fizikal seseorang dan status pemakanan, tahap kecergasan seseorang, dan tabiat tidur seseorang.

Pembolehubah ini adalah apa yang membolehkan seseorang untuk mengekalkan rasa tenang sementara orang lain merasa benar-benar terharu.

Sama seperti setiap orang mesti menilai faktor-faktor yang menyebabkan stress, adalah penting bagi individu untuk mempertimbangkan cara-cara di mana mereka bertindak balas terhadap stress, dan sama ada atau tidak jawapan mereka perlu diubah.

Sesetengah individu bertindak balas dengan menjadi sangat gelisah dan mungkin menjadi tidak menentu. Lain-lainnya menunjukkan sedikit emosi.

Walaupun stress boleh menjejaskan mana-mana individu, orang-orang dengan persekitaran kerja yang bergerak pantas dan mencabar (seperti profesional perubatan) lebih cenderung untuk mengalami gejala dan tanda-tanda stress.

Macam Mana Urus Dengan Stress?

Strategi untuk menguruskan stress (sama ada kerja-kerja yang berkaitan atau peribadi) termasuk: mengelakkan stress yang tidak perlu, mengubah keadaan atau persekitaran seseorang, menyesuaikan diri dengan dan menerima persekitaran seseorang, meningkat tahap kecergasan seseorang, dan penjadualan masa untuk riadah dan bersantai.

Kenal pasti sumber-sumber tekanan dalam kehidupan anda

Pengurusan tekanan bermula dengan mengenal pasti sumber-sumber tekanan dalam kehidupan anda. Ini bukan sesuatu yang senang dikendali. Walaupun ia mungkin mudah untuk anda mengenal pasti tekanan utama seperti tukar pekerjaan, berhutang, atau perceraian, tetapi menentukan sumber tekanan kronik boleh menjadi lebih rumit.

Kebanyakan masa, anda akan mudah untuk mengabaikan fikiran, perasaan, dan tingkah laku anda yang boleh menyumbangkan kepada tahap tekanan harian anda.

Anda mungkin tahu bahawa anda sentiasa bimbang tentang kerja yang belum anda habiskan. Tetapi mungkin ia merupakan penangguhan anda dan bukannya tuntutan kerja yang sebenarnya, tetapi ia juga boleh menyebabkan stress kepada anda.

Bercakap dengan Seseorang

Bercakap dengan seseorang tentang perasaan anda boleh membantu untuk kurangkan tekanan yang anda rasai.

Bercakap dengan orang lain dapat mengalihkan perhatian anda dari pemikiran yang menimbulkan tekanan atau membebaskan ketegangan yang dibina dalam hati anda dan anda boleh membincangkannya dengan bercakap dengan orang lain.

Stres boleh menjejas ketepatan pertimbangan anda dan menghalang anda untuk melihat perkara dengan jelas. Bercakap-cakap dengan kawan, rakan sekerja, atau juga profesional yang terlatih seperti ahli psikologi boleh membantu anda mencari penyelesaian kepada tekanan yang anda hadapi.

Jumpa Doktor dan Makan Ubat Kawalan

Sekiranya anda mengalami tekanan yang teruk sampai ia menyebabkan kemurungan atau kebimbangan kepada anda, anda mungkin perlu mengambil ubat-ubatan seperti antidepresan untuk membantu mengawal tekanan yang anda ada.

Ia merupakan perkara yang lebih baik untuk anda pergi berjumpa doktor tempatan anda jika anda mndapati terlalu banyak stress yang anda tidak dapat bertahan lagi. Doktor akan dapat menasihatkan anda tentang kesesuaian ubat, atau mengarahkan anda kepada profesional yang sesuai.

Megawal ke atas kehidupan seseorang dan memberi keutamaan kepada apa yang benar-benar penting adalah kaedah yang penting dalam menguruskan stress.

Baca juga: Tentang tekanan darah rendah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *