Simptom Gastrik Dan Cara Untuk Mengatasinya

Tanda-tanda gastrik boleh dibahagi kepada dua kategori, iaitu biasa dan teruk:

Simptom sakit gastrik biasa:

Tanda-tanda biasa termasuk ketidakselesaan yang terbakar dalam dada, serta memuntahkan makanan. Jenis tanda-tanda banyak gastrik angin dalam badan ni amat biasa, tetapi tidak semestinya khusus untuk penyakit gastrik.

Sebagai contoh, pesakit boleh mengalami sakit dada dan juga pembakaran disebabkan oleh isu jantung, atau mungkin mereka boleh menjadi tanda-tanda beberapa isu esophageal asas yang lain. Adalah penting punca ketidakselesaan anda boleh dikenal pasti dengan jelas supaya ubat yang sesuai boleh diberikan.

tanda gastrik
tanda gastrik

Gejala atau tanda gastrik teruk termasuk:

Asma bronkial, masalah sinus berterusan, serak berterusan, kesukaran menelan (dysphagia), loya, rasa tercekik pada masa tidur, paru-paru berair, mengeluarkan air liur yang banyak.

Isu Jangka Panjang Melibatkan Penyakit GERD

Pertimbangkan beberapa komplikasi jangka panjang yang berkaitan dengan Neglected Gastroesophageal Reflux Disease (GERD).

Penyakit ini mungkin boleh menyebabkan komplikasi yang teruk. Seperti bengkak pada paip angin yang datang dari perut asid membawa kepada pendarahan atau mungkin ulser. Dan juga, parut dari tisu yang rosak boleh merapatkan esofagus anda dan juga menyusahkan penelanan.

Ada pesakit yang mendapat esofagus Barrett, di mana bahan sel di dalam lapisan esofagus menjadi bentuk dan warna yang tidak normal. Dengan jangka masa yang panjang ia boleh menyebabkan kanser.

Tambahan pula, kajian saintifik telah menunjukkan bahawa asma bronkial, batuk kronik, dan fibrosis paru-paru boleh menjadi jengkel atau mungkin dicetuskan oleh GERD.

Jankitan kuman dalam darah

Kemurungan yang berhasil daripada tekanan boleh menyebabkan pengeluaran bahan-bahan ‘catecholamines’ ke dalam darah kita. Kuman ni boleh melemahkan sistem imun dan menyerang badan manusia.

kuman dalam darah
kuman dalam darah

Pada mulanya ia akan menghasilkan toksin apabila sepsis-bakteria masuk ke dalam darah manusia. Jadi apa akan terjadi jika kuman dalam darah dibawa ke seluruh badan kita? Organ-organ badan kita akan gagal berfungsi satu demi satu. Jika rawatan yang patut tidak diberikan, seseorang yang jangkiti boleh mati daripada penyakit ni.

Oleh itu, anda tidak boleh pandang ringan terhadap gastrik dan sakit belakang. Apabila anda mendapati kesan penyakit ini, anda perlu dapatkan rawatan dengan betul dan cepat.

Mungkin anda harus bermula merawat masalah GERD anda dengan segera untuk menghilangkan kesakitan dan penderitaan anda dengan cara yang tepat pada masanya!

Cara Dan Petua Untuk Mengatasi atau Hilangkan Gastrik

Pemulihan dengan herba

Ramai orang memilih untuk menggunakan ubat-ubat herba untuk mengurangkan gejala gastrik. Ubat-ubat herba tidak mempunyai kesan sampingan dan selamat untuk digunakan. Herba telah digunakan selama berabad-abad untuk berurusan dengan gangguan perut dalam hampir semua budaya dan tamadun.

Chamomile, elm licin, padang rumput manis, Adas, kanser belukar, akar Angelica, catnip, akar halia dan akar gentian adalah beberapa herba yang biasa digunakan untuk mengurangkan gejala pedih ulu hati dan gangguan perut yang lain.

Herba-herba ini diambil dalam bentuk yang berbeza tetapi yang paling biasa teh herba digunakan untuk melegakan gastrik.

Sejak sebahagian besar orang yang terlibat dengan masalah ini, terdapat banyak cara-cara dan teknik-teknik baru yang ditemui setiap hari untuk mengatasinya. Salah satu cara adalah dengan terapi positional. Terapi ini terutama bermanfaat untuk orang yang mengalami gejala gastrik pada waktu malam.

Cara ini berfungsi dengan mengajar anda bahawa terdapat posisi tubuh yang akan menyebabkan gastrik dan juga terdapat lain-lain posisi yang boleh mencegahnya. Dengan hanya menukar postur tidur anda, anda boleh mengelakkan serangan penyakit tu dan relaks badan anda.

Tidur pada postur kanan

Dalam terapi postur, baji katil atau bantal busa condong digunakan untuk mengekalkan badan dalam kedudukan yang menaikkan kepala dan bahu sedikit tetapi namun cukup selesa untuk tidur. Ini membantu jus perut untuk tinggal di dalam perut dan tidak bergerak ke esofagus dan menyebabkan ketidakselesaan.

Bukan sahaja terapi membantu kedudukan dalam kelegaan daripada gastrik tetapi ia membantu dengan masalah pernafasan juga.

Makanan dan pakaian

Tukar sedikit tabiat berkaitan dengan makanan boleh memberi anda kelegaan. Makan badam adalah rawatan yang sangat berkesan. Anda boleh mengunyah sedikit badam selepas bangun dan kemudian mengunyah beberapa biji lagi selepas setiap hidangan.

Petuanya adalah untuk mengunyah badam perlahan-lahan dan tidak menelan dengan terlalu banyak. Anda akan berasa lebih baik dengan serta-merta.

Ramai orang mungkin tertanya-tanya sekarang kenapa pakaian ada apa kaitan dengan gastrik. Baik jika pakaian anda terlalu ketat di pinggang anda, ia pasti akan memberikan tekanan kepada perut. Selepas makanan yang banyak apabila perut anda penuh, pakaian yang ketat boleh memaksa cecair di dalam perut alir ke atas.

Oleh itu, terdapat lebih banyak peluang untuk mengalami pedih ulu hati dan lain-lain gejala gastrik jika pakaian anda terlalu ketat.

Begitu juga jika anda selalu mengalami penyakit ini anda perlu cuba mengawal makanan anda. Jangan makan makanan yang besar dan makanan yang kaya dengan lemak dan berminyak. Cuba untuk mengurangkan pengambilan makanan segera dan makanan goreng juga.

Tembakau, kafein, alkohol dan rempah yang dikenali sebagai makanan yang tidak baik sebab mereka adalah punca yang menyebabkan gastrik atau membantu mempromosikannya. Mengelakkan seberapa banyak yang anda boleh.

Sentiasa berjalan kaki sedikit selepas makan dan membuat tabiat tidak makan sekurang-kurangnya beberapa jam sebelum anda pergi tidur. Semua ini pasti akan membantu untuk mengurangkan kesakitan gastrik.

Apakah Penyelesaian Masalah Gastrik Jika Anda di Rumah?

Masalah gastrik boleh mengganggu kehidupan anda. Bayangkan apabila anda salah makan, atau tidak menjaga waktu masalah, maka perut terus akan membuat hal.

sakit gastrik
sakit gastrik

Anda juga harus berhati-hati dengan penyakit gastrik. Jika kronik ia akan memberi kesan kepada organ yang terdekat iaitu hati, pankreas, parut dan jantung. Gastrik sangat mudah untuk dikesan, apabila anda sakit perut bila tidak makan dalam tempoh yang panjang. Tetapi jika anda mempunyai perut yang sangat sensitif, adalah lebih baik untuk berjumpa dengan doktor.

Cara-cara semulajadi untuk merawat sakit gastrik

Jika anda mengalami sakit gastrik di rumah, apakah yang boleh anda lakukan? Saya pernah membuat kajian atas buku-buku dan membuat carian atas talian tentang penyakit ini, dan kesimpulannya terdapat beberapa remedi dan rawatan yang boleh anda lakukan sendiri jika mengalami sakit gastrik di rumah.

Antara cara-cara yang boleh anda rujuki adalah seperti berikut:

1. Daun Kunyit
Potong daun kunyit kecil dan masukkan di dalam susu, goncang dan lepas tu minum sehabis-habisnya. Daun kunyit mempunyai kesan perubatan yang boleh mengurangkan perasaan kramp di dalam perut anda.

daun kunyit
daun kunyit

2. Daun Jambu Batu
Basuh dan rendam daun jambu batu dalam air panas. Lepas 30 minit, boleh anda tuangkan air itu dalam cawan dan minum. Daun jambu batu boleh mengurangkan simptom sakit perut.

3. Jus kentang
Beli just kentang di pasaran dan minum jus kentang 3 kali sehari. Just kentang mempunyai sifat yang boleh mengurangkan gas di dalam perut.

4. Halia
Halia bersifat panas dan ia boleh mengurangkan gas, pedih ulu hati untuk pesakit gastrik. Halia boleh dimakan dengan mentah sahaja. Tapi bagi mereka yang takut pedas, lebih baik anda potong halia dalam kepingan dan direbus mengikut kesukaan anda.

halia kering
halia kering

5. Baking Soda
Baking soda boleh mengurangkan tahap asid di dalam perut. Dengan pengurangan asid, ia dapat mengurangkan gas di dalam perut kita. Boleh anda tambah 4 sudu(tea spoon) baking soda ke dalam air, kacau dan kemudian minum air tersebut.

6. Cuka Epal
Cuka epal boleh digunakan untuk mengurangkan gas dan juga melegakan simptom sakit gastrik. Boleh anda tambah 2 sudu teh dalam air suam, kemudian minum sekali sehari.

cuka epal halal
cuka epal halal

7. Kayu Manis
Kulit kayu manis adalah antara penawar gastrik yang bagus. Ia mempunyai sifat yang boleh mengurangkan gas, mengurangkan simptom dan membunuh bakteria di dalam perut. Campur serbuk kulit kayu manis di dalam air ataupun susu.

8. ESp – Soya Protein Shaklee
ESP Shaklee bersifat alkali yang membantu mengurangkan asid dari gastrik. Semakin ramai orang yang pakai ESP itu dan mempunyai kesan yang amat menggalakkan.

Boleh anda lihat video ini tentang pengalaman seorang yang mengalami gastrik yang sangat teruk. Dia berkongsi pengalamannya macam mana sembuh daripada sakit gastrik selepas minum soya protein Shaklee buat satu jangka masa.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *