8 Tips Untuk Mendapatkan Tidur yang Berkualiti

Semua sedia maklum bahawa tidur merupakan salah satu keperluan dalam kehidupan bagi kita semua orang. Walau bagaimanapun, bukan semua orang boleh mendapatkan tidur yang berkualiti dan mencukupi.

Kesibukan dengan kerja seharian kadang kala membawa kepada kekurangan tidur pada waktu malam. Ada juga yang akan berkerja lebih masa kerana tuntutan kerja. Ini semua sudah menjadikan mereka perlu mengorbankan masa tidur mereka.

masuk tidur
masuk tidur

Tidur yang tidak mencukupi sebenarnya memberi kesan yang negatif kepada diri kita. Tidur yang kurang selalunya mempunyai kaitan dengan masalah tempat kerja, masalah dengan perhubungan, perubatan dan keadaan mental.

Semua ini akan membawa kepada kualiti hidup yang semakin menurun (tidak baik). Mendapatkan tidur yang berkualiti amat penting untuk menjamin kualiti hidup yang lebih baik. Lebih bermaya untuk bekerja dan lebih bersemangat dalam apa jua yang dilakukan.

Di sini saya ingin berkongsi dengan anda sedikit tips dan cara macam mana anda boleh mendapatkan tidur yang berkualiti setiap malam apabila anda ingin masuk tidur atas katil dalam bilik tidur anda.

1. Elakkan Minum Kopi atau Minuman Berkafein Sebelum Tidur

Kafein akan membuatkan kita tidak mengantuk dan berasa bersemangat tanpa rasa letih. Kebiasaannya, kita boleh menjumpai kafein dalam minuman seperti kopi, teh, minum ringan seperti pepsi, dan coklat.

Bagi mereka yang tidak dapat mengelak daripada minum minuman berkafein ini, minumlah seawal mungkin sebelum waktu tidur. Lebih baik elakkan minum minuman jenis ini 2 jam sebelum pergi tidur.

2. Jangan Menonton TV di Katil

Katil sebenarnya adalah untuk badan kita rehat dan tidur. Walau bagaimanapun, sekiranya katil dijadikan sebagai tempat kerja, menonton TV, dan bermain permainan komputer, ia akan membawa kekeliruan kepada badan tentang apa yang kita mahu lakukan sekiranya baring di atas katil.

Jadi, untuk mengelakkan kekeliruan kepada badan dan minda kita, selalu jika kita nak baca buku, tengok smartphone atau tonton TV, biarlah buatkan semua aktiviti itu pada sofa atau kerusi kita dan bukan katil. Dan katil cuma untuk tidur saja.

Dengan ini, badan dan minda kita akan dilatih dengan baik iaitu apabila kita naik ke atas katil, mereka sudah dapat isyarat yang tepat bahawa kita sudah bersedia untuk tidur dan kita akan masuk tidur dengan cepat.

3. Pastikan Katil Selesa

Pastikan katil kita selesa untuk tidur. Tiada barang atau baju yang menghalang keselesaan kita untuk tidur. Alihkan sumber-sumber yang cerah daripada katil kita. Contohnya seperti lampu yang terang. Cahaya yang terang berdekatan dengan katil sebenarnya akan merosakkan Melatonin. Bahan kimia yang membantu mengawal kitaran tidur-sedar(bangun).

4. Buat Senaman Sebelum Tidur

Aktiviti fizikal pada waktu siang membantu kita untuk mudah tidur pada waktu malam. Apabila badan sudah penat, dengan mudahnya kita akan tertidur. Senaman juga perlu bersesuaian. Senaman juga secara tidak langsung mampu meningkatkan kadar metabolisme badan kita.

5. Rangka Waktu Tidur

Cuba kekal dengan satu waktu tidur sama. Tidur dan bangun pada waktu sama setiap hari. Jadikannya sebagai rutin harian. Dengan ini, badan kita yang dilatih dan ia akan mematuhi peraturan yang sudah kami menetapkan untuknya.

6. Pergi Tidur Apabila Anda Rasa Benar-benar letih

Berjuang untuk jatuh tidur hanya membawa kekecewaan. Jika anda tidak dapat masuk tidur selepas 20 minit, bangun dari katil, pergi ke bilik lain, dan lakukan sesuatu yang santai, seperti membaca atau mendengar muzik sehingga anda cukup letih untuk tidur.

Jangan cuba untuk baling di atas katil buat masa yang lama walaupun tak boleh masuk tidur. Jika anda tetapkan dengan macam ni, mungkin sampai siang pagi masih anda tidak dapat masuk tidur maka sia-siakan saja waktu tidur anda.

7. Kurangkan Makan Terlalu Banyak Buat Masa Malam

Makan pizza yang bersaiz besar pada pukul 10 malam mungkin merupakan resipi yang membawa insomnia kepada anda. Jadi, adalah baik bagi anda makan malam terlebih awal beberapa jam sebelum tidur dan elakkan makanan yang menyebabkan masalah pencernaan. Sekiranya anda rasa lapar pada waktu malam, boleh anda makan makanan ringan yang tidak mengganggu tidur. Makanan yang mungkin anda boleh makan adalah makanan tenusu dan karbohidrat.

8. Jadikan Bilik Tidur Anda ke Alam Sekitar yang Senang Masuk Tidur

Persekitaran yang tenang, gelap, dan dingin dapat membantu menggalakkan bunyi yang menenangkan. Ini serupa dengan kelawar yang singgah dalam gua yang gelap untuk tidur pada siang hari.

Untuk persekitaran jadi sedemikian, kurangkan bunyi bising dan rendahkan bunyi bising dengan memakai penyumbat telinga. Gunakan langsir yang tebal dengan warna pemadaman, atau topeng mata untuk menyekat cahaya. Cahaya yang kuat merupakan isyarat yang memberitahu otak bahawa ia adalah masa untuk bangun. Pastikan suhu bilik adalah selesa dan bilik yang mempunyai pengudaraan yang baik. Akhirnya, pastikan bilik tidur anda dilengkapi dengan tilam dan bantal yang selesa.

Artikel berkaitan:

One Comment on “8 Tips Untuk Mendapatkan Tidur yang Berkualiti”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *