Pinjaman Perumahan Citibank

Ia mungkin merupakan satu keputusan yang sukar bagi orang ramai untuk memilih pinjaman rumah kerana ia boleh menjadikan sesuatu yang mengelirukan untuk membuat kiraan kadar faedah yang mereka perlu bayar balik. Seiring dengan itu juga diikuti kebimbangan lain seperti pengecas tersembunyi dan penalti jika bayaran ansuran bulanan dibayar lewat.

citibank Foto kredit kepada CitiBank

Elakkan Sebarang Kerumitan

Ramai orang sebenarnya telah berkaitan pinjaman rumah dengan pelan telefon bimbit kerana ada begitu banyak kerumitan yang terlibat bersama-sama dengan terma-terma dan syarat-syarat yang boleh menjadi sukar untuk difahami. Bagi anda yang mempunyai kerumitan sedemikian, anda tidak perlu bimbang lagi sebab Citibank menawarkan pinjaman rumah yang sesuai untuk semua orang.

Apa yang anda akan dapat dari Citibank adalah pinjaman rumah yang benar-benar fleksibel di mana anda boleh membayar sekaligus jika anda mahu berbuat demikian.

Anda diberi fleksibiliti untuk membayar kadar tambahan untuk selesaikan bayaran pinjaman anda dan anda juga dibenarkan untuk mengeluarkan wang apabila anda memerlukan wang tunai. Ini membawa makna baru kepada ‘fleksibiliti’ dan ini adalah apa yang orang mahu pada masa kini.

Bagaimana Saya Boleh Layak Untuk Pinjaman Perumahan Citibank(Citibank Home Loan)?

Jika anda berminat untuk mendapatkan pinjaman perumahan Citibank, anda perlu menemui beberapa syarat yang telah ditetapkan oleh Citibank untuk dapat kelayakan pinjaman rumah yang diberikan. Perkara pertama yang anda perlu tahu adalah bahawa anda sekurang-kurangnya berumur 18 tahun ke atas untuk memohon pinjaman rumah itu dan had umur maksimum 70 tahun.

Anda perlu memastikan bahawa anda sekurang-kurangnya mempunyai pendapatan tahunan sebanyak RM 36,000 dan pinjaman rumah adalah terbuka kepada rakyat-rakyat dari semua bangsa di Malaysia.
Apa Yang Citibank Menawarkan Kepada Pelanggan?

Faedah utama pakej pinjaman perumahan Citibank itu adalah bahawa anda akan mendapat pembiayaan margin ke atas harta anda sehingga 90% dan juga 5% untuk pembiayaan MRTA dari AIA Insurance.

Anda akan gembira mengetahui bahawa anda akan mempunyai faedah khas untuk mendapatkan tempoh pinjaman 35 tahun dari Citibank dan pakej pinjaman dengan bank ini adalah sesuai untuk rumah yang siap dan juga rumah yang masih dalam pembinaan.

Apakah Jenis Pinjaman Boleh Diperolehi?

Dengan sambutan pakej pinjaman perumahan flexi yang hebat kebelakangan ni, Citibank merupakan pilihan pertama bagi ramai orang. Citibank adalah salah satu bank yang menyediakan dua jenis pinjaman rumah penuh flexi.

Jenis pinjaman pertama adalah pakej HomeCredit yang bukan saja membolehkan anda mempunyai akaun bersepadu tunggal yang anda boleh menyatukan akaun dan menjejaki kewangan anda. Di samping itu, anda juga dapat manfaat konsep bayaran tanpa perlu buat bayaran bulanan tetap. Anda cuma perlu buat bayaran apabila anda ingin membayar.

Lagi satu pakej pinjaman rumah dikenali sebagai Pinjaman FlexiHome membolehkan anda menjimat faedah kerana kadar faedah dikira berdasarkan setiap hari.

Anda juga diberi pilihan untuk mula membayar hartanah anda dengan segera walaupun hartanah yang anda ingin membeli masih dalam pembinaan. Ini sebenarnya akan membolehkan anda mengurangkan beban kewangan anda lebih cepat pada jangka masa panjang.

Kedua-dua pakej pinjaman Citibank yang ditawarkan juga mempunyai tempoh tutup (lock-in-period) selama 6 tahun. Ini merupakan tempoh tutup yang paling lama di pasaran hari ini. Jika anda berasa seperti tidak ingin menyelesaikan bayaran balik pinjaman anda, maka anda perlu bersedia untuk membayar penalti sebanyak 3.6% yang akan dikenakan ke atas baki pinjaman anda.

Mortgage Reducing Term Assurance (MRTA) atau Mortgage Level Term Assurance (MLTA) sangat disyorkan untuk melindung nilai risiko kehilangan harta keluarga anda yang mempunyai kemungkinan disebabkan oleh keadaan yang tidak dapat diduga oleh anda. Walaupun ia bukan wajib tetapi memang amat diperlukan.

Kebaikan Untuk Mendapat Pinjaman Perumahan dari Citibank

Antara kebaikan yang boleh anda memperolehi dengan pinjaman ini adalah:

  • Anda boleh mengeluarkan wang dari KWSP untuk membuat bayaran pembiayaan untuk pinjaman yang anda buat itu.
  • Boleh anda ambil lebih banyak wang dari gaji anda untuk membayar faedah semasa tempoh pembinaan hartanah, atau anda boleh menyimpan wang yang lebih banyak apabila anda memilih untuk memulakan ansuran bulanan untuk pinjaman yang anda buat itu.
  • Kadar faedah yang menarik dan pengiraan faedah harian untuk jimat faedah anda.

Bagaimana saya boleh Meningkatkan Kemungkinan Saya Untuk Membeli Rumah Yang Saya Nak Beli?

Perkara pertama yang anda perlu lakukan dalam usaha untuk meningkatkan peluang mendapatkan kelulusan pinjaman rumah anda adalah anda perlu menjelaskan apa-apa hutang yang anda ada. Mempunyai hutang lapuk mungkin mengurangkan peluang anda untuk mendapatkan kelulusan pinjaman.

Perkara seterusnya yang anda perlu tahu adalah bahawa jika anda adalah seseorang yang sudah berkahwin, peluang kelulusan pinjaman anda akan meningkat kerana anda boleh menggunakan pendapatan pasangan anda sebagai pendapatan gabungan untuk kedua-dua anda dan ini biasanya meningkatkan kredibiliti anda kepada Citibank.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *