Dapatkan Pinjaman Dengan Pinjaman Peribadi Affin Bank

Affin Bank Berhad (AFFINBANK) adalah anak syarikat milik penuh kepada Affin Holdings Berhad yang tersenarai di Bursa Malaysia. Bank itu juga membekalkan servis pinjaman peribadi Affin Bank kepada semua pelanggan mereka di seluruh Malaysia.

Bank ini mula beroperasi pada Januari 2001 susulan penggabungan antara Perwira Affin Bank Berhad dan BSN Commercial (M) Berhad pada bulan Ogos 2000. Pada bulan Jun 2005, ia digabungkan dengan bekas Affin-ACF Finance Berhad.

Rujuk ke wikipedia untuk maklumat yang lebih lengkap.

pinjaman peribadi Affin Bank Foto kredit kpd: Affin Bank

Pelbagai Produk dan Perkhidmatan Kewangan Yang Ditawarkan

Affin Bank ada menawarkan banyak produk dan perkhidmatan kewangan yang disediakan untuk pelanggan individu dan syarikat. Segmen perniagaan sasaran dikategorikan di bawah unit perniagaan utama seperti Perbankan Perniagaan, Perbankan Pengguna dan Perbendaharaan.

Perbankan Perniagaan menawarkan perkhidmatan dalam perbankan korporat, pembiayaan kontrak dan pembiayaan perdagangan kepada korporat, pelanggan institusi dan PKS.

Perbankan Pengguna menyediakan kad kredit, gadai janji, akaun simpanan & akaun semasa, perkhidmatan pengambilan deposit, pinjaman peribadi, serta pinjaman sewa beli kepada individu.

Ia menawarkan pelbagai kemudahan perbankan untuk keperluan pelanggan dari segi sokongan kewangan. Antara produk yang mendapatkan sambutan yang hebat di Affin Islamic adalah Pembiayaan Peribadi.

Pembiayaan Peribadi adalah pakej pinjaman yang besar yang berasaskan sepenuhnya dengan Konsep Syariah dan ia sesuai untuk sesiapa yang bekerja di sebuah syarikat korporat dipilih. Pinjaman adalah berdasarkan konsep jual beli Tawarruq.

Produk kewangan daripada bank ini adalah hanya untuk pemohon yang mengisi borang permohonan dengan tujuan yang terutamanya untuk kegunaan sendiri. Di samping itu, pinjaman tiada caj tersembunyi atau terma dan tidak memerlukan apa-apa cagaran atau penjamin.

Affin Islamic Personal Financing-i

Pemohon boleh memohon pinjaman dari RM 5,000 hingga RM 150,000 dengan pinjaman Pembiayaan Peribadi itu. Amaun yang dipinjam akan bergantung kepada pendapatan pemohon.

Ciri-ciri lain mengenai pinjaman ini:

 • Kadar keuntungan dari 4.4% hingga 5.5% p.a.
 • Tempoh bayar balik adalah 5 tahun sampai 7 tahun.
 • Pemohon mesti mempunyai pendapat minuman sekurang-kurangnya RM2,500.

Keburukan tentang pinjaman Affin Islamic Personal Financing-i itu adalah hanya syarikat panel terpilih sahaja yang layak untuk memohon. Ini bermaksud kebanyakan syarikat swasta adalah tidak layak untuk mendapat pinjaman ini.

Kelayakan untuk Pinjaman Peribadi Affin Bank

Tempoh pembiayaan minimum bagi pinjaman peribadi ini adalah 5 tahun dan maksimum 7 tahun. Pemohon pinjaman ini perlu berusia sekurang-kurangnya 21 atau maksimum 55 tahun apabila mereka memohon pinjaman itu. Pemohon juga perlu mengambil insurans wajib dengan pakej pinjaman ini sebagai perlindungan untuk pembayaran balik.

Affin Extra Plus

Satu lagi pakej pinjaman yang ditawarkan oleh bank ini dipanggil Affin Extra Plus (juga dikenali sebagai Pelan Fleksibel). Ia adalah pinjaman yang diberikan kepada mana-mana peminjam gadai janji semasa (juga boleh diberikan untuk premis perniagaan atau pembiayaan kediaman yang telah siap) yang berkaitan dengan bank atau mana-mana pelanggan pinjaman rumah baru.

Walau bagaimanapun, pinjaman ini hanya akan membantu meningkatkan keperluan peminjam gadai janji membiayai jika mereka telah bayar sekurang-kurangnya RM20,000 daripada jumlah pinjaman terkumpul semasa dan pada masa yang sama mempunyai rekod pembayaran balik yang bersih.

Tambahan, pinjaman ini juga boleh digunakan oleh pemohon sebagai pelaburan atau kegunaan peribadi. Affin Extra Plus adalah sesuai untuk semua organisasi (tidak termasuk pertubuhan-pertubuhan sukarela dan swasta terhad) dan individu yang layak.

Affin Extra Plus bersedia untuk memberikan pelanggan dengan jumlah kewangan antara RM20,000 hingga RM1,000,000 berdasarkan pinjaman minimum hartanah semasa.

Pada masa ini, Margin Kewangan (MOF) mampu mendapat sehingga 85% dan Gadai Janji Berkurangan pasukan Assurance atau Mortgage Reducing Team Assurance (MRTA) pembiayaan adalah lebih kurang 5% (termasuk MRTA dan Kos Kemasukan).

Ini akan memberi manfaat kepada pelanggan untuk memperolehi bayaran berlebihan, menjimatkan kos faedah keseluruhan, dan membuat bayaran melebihi untuk jumlah ansuran pinjaman.

Tempoh maksimum bagi pinjaman adalah sehingga 10 tahun atau sehingga pemohon mencapai umur 60 tahun. Selain itu, pemohon dikehendaki mengambil insurans sebagai perlindungan pembayaran balik.

Dokumen Yang Diperlukan:

 • Salinan MyKad (depan dan belakang)
 • Akaun pembayaran

Dokumentasi yang diperlukan oleh pemohon bergaji:

 • Borang EA terkini
 • 3 bulan slip gaji
 • 6 bulan penyata KWSP yang terbaru

Dokumentasi yang diperlukan oleh pemohon bekerja sendiri:

 • 6 bulan Penyata bank utama untuk syarikat pemohon yang ada tunjukan transaksi perniagaan
 • 6 bulan penyata gaji yang terbaru
 • 6 bulan penyata KWSP yang terbaru

Sekiranya permohonan pinjaman peribadi Affin Bank anda ditolakkan, anda masih boleh membuat permohonan ke bank-bank lain yang juga sedia dengan pinjaman seperti ini. Antaranya terdapat pinjaman peribadi yang ditawarkan oleh Bank Rakyat yang boleh juga anda cuba sebab ia mempunyai syarat-syarat yang lebih mudah untuk anda berjaya memohon untuk pinjaman tersebut untuk keperluan kewangan anda.

Artikel berkaitan:
Pinjaman Peribadi Alliance Bank Malaysia

7 Comments on “Dapatkan Pinjaman Dengan Pinjaman Peribadi Affin Bank”

 1. Hi… saya nak tanya mengenai loan affinbank.
  Boleh wassap saya 014-3076972..
  Saya nak minta tolong semak kelayakan saya…plz.
  Terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *