Bagaimana Dapat Tawaran Baik Untuk Pinjaman Perumahan

Latar langit Kuala Lumpur dipenuhi dengan kondominium bertingkat tinggi yang merupakan tanda pembandaran yang pesat di negara ini. Jika anda telah memandang ke arah bangunan tinggi dan berkata, “Saya ingin memiliki satu unit kondo untuk saya sendiri,” maka terdapat beberapa perkara yang anda perlu lakukan.

Dengan strategi yang betul, anda boleh memiliki rumah impian anda dengan bantuan pinjaman perumahan dan penjimatan wang buat sepanjang jalan.

pinjaman perumahan
pinjaman perumahan

Bukan semua orang mempunyai wang yang cukup untuk membeli satu unit kondo atau sebuah rumah dengan wang tunai secara terang-terangan. Jadi mendapatkan pinjaman adalah cara yang ramai orang mengambil untuk memilik rumah impian mereka.

Tetapi bagaimana anda dapat memastikan bahawa anda mendapat pinjaman perumahan yang terbaik dari pihak yang sesuai? Jika anda tidak pasti, maka anda boleh terus baca dengan mengikuti beberapa petua yang dicadangkan.

Dapatkan Salinan Laporan Kredit Anda

Jika anda sedang memulakan rancangan untuk membeli rumah anda sendiri dengan mengambil pinjaman perumahan, perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah mendapatkan salinan laporan kredit anda.

Laporan kredit mempunyai maklumat mengenai sejarah kredit anda dan ia menunjukkan jika anda mempunyai apa-apa kenakalan. Bank merujuk kepada laporan kredit anda untuk membuat keputusan sama ada untuk meluluskan pinjaman anda dan menentukan kadar faedah anda.

Laporan kredit anda menunjukkan skor kredit anda, yang merupakan perwakilan berangka kredit anda. Di Malaysia, Credit Bureau mengekalkan pangkalan data kredit dan anda boleh memfailkan permohonan untuk laporan kredit anda.

Baiki Rating Kredit Anda
Jika terdapat apa-apa kesilapan atau apa-apa rekod hutang dalam laporan kredit anda, ambil masa anda untuk membaikinya. Ia mengambil sedikit masa untuk membaiki kredit lemah tetapi semasa anda membersihkan apa-apa hutang yang masih muncul dalam laporan kredit anda, adalah baik untuk anda menabung bagi wang pendahuluan rumah.

Kajian Trend Kadar Faedah
Mengkaji trend kadar faedah boleh membantu anda menentukan sama ada masa yang anda ingin memohon pinjaman merupakan masa yang baik. Jika anda mendapati bahawa kata sepakat di kalangan pakar-pakar adalah bahawa kadar faedah akan turun dalam masa dekat, anda mungkin mahu menunggu kesempatan untuk kadar faedah turun sebelum anda memohon untuk pinjaman rumah.

Pada masa apabila kadar faedah berubah-ubah liar, mohonlah untuk pinjaman perumahan anda apabila kadar adalah rendah dan tetapkan kadar anda dengan mendapatkan pinjaman kadar tetap akan menjadi pertaruhan terbaik untuk anda.

Simpan Bayaran Muka Yang Cukup
Jika anda perlu mengambil sedikit masa sebelum anda membaiki laporan kredit anda, gunakan masa itu untuk menyimpan sebanyak wang untuk bayaran muka anda.

Meletakkan wang pendahuluan yang lebih tinggi untuk rumah anda akan membuat anda menjadi pelanggan yang lebih menarik kepada pemberi pinjaman dan anda akan menikmati lebih banyak leverage dan manfaat untuk merundingkan tawaran yang lebih baik.

Membuat Bandingan Untuk Pinjaman Perumahan Yang Berlainan
Bank-bank sekarang menjadi semakin kompetitif dengan penawaran pinjaman mereka dan ini boleh jadi satu kesempatan yang baik kepada anda.

Anda boleh membuat pemeriksaan yang cepat dengan menggunakan laman yang mempunyai alat perbandingan untuk membuat kajian dan memperolehi pinjaman rumah dari beberapa bank-bank yang paling dipercayai di Malaysia.

Bukan sahaja anda boleh membandingkan kadar faedah ke atas produk-produk pinjaman perumahan yang berlainan, tetapi anda juga boleh mendapatkan maklumat segera tentang ciri-ciri khas seperti sama ada pinjaman rumah menawarkan kadar berubah-ubah.

Dengan strategi dan fikiran yang betul, anda boleh mendapat perjalanan yang lancar sampai anda berjaya memiliki rumah anda sendiri. Pinjaman rumah boleh menjadi sesuatu yang amat penting yang anda perlukan untuk mencapai impian anda. Pastikan strategi ini dalam fikiran apabila anda cuba untuk mencari dan merundingkan perjanjian yang terbaik untuk anda.

Pinjaman Perumahan Kerajaan Untuk Belia dan Dewasa

Adakah anda mampu membeli sebuah rumah terutamanya di Lembah Klang? Tidak dapat dinafikan bahawa kenaikan mendadak harga rumah dalam tempoh 2-3 tahun yang lepas telah mewujudkan kesukaran bagi orang ramai, terutama golongan muda, yang semata-mata tidak mampu untuk membeli sebuah rumah untuk mereka.

Sebuah pangsapuri dua bilik di Lembah Klang akan kos sekurang-kurangnya antara RM400,000 ke RM500,000. Walaupun bank meluluskan pinjaman 90% untuk membiayai apartment itu, pembayaran duit muka akan kos kira-kira RM40,000 ke RM50,000. Ini bermakna bahawa orang dewasa yang bekerja perlu menjimatkan RM1,000 setiap bulan, dan hanya mampu membeli rumah pertama mereka 40 bulan kemudian.

Mari kita hadapi keadaan realiti, dengan masa 3 tahun, pangsapuri mungkin akan kos sekurang-kurangnya 30% lebih dari sekarang. Dan bolehkah anda simpan RM1,000 setiap bulan dengan hidup di Kuala Lumpur dengan gaji bulanan anda?

Mari kita kaji senario di bawah:
Sebuah pangsapuri yang mempunyai dua bilik Lembah Klang yang dijual dengan harga antara RM400,000 ke RM500,000.
Bayaran pendahuluan: RM 40,000- RM50,000
Duti Setem: RM9,000-RM11,500
Yuran Guaman: RM3,250-RM3,950
JUMLAH: RM 52250 -RM65,450

Bolehkah anda bayangkan berapa banyak yang anda perlu simpan setiap bulan untuk mencapai RM 52.250 -RM65,450?

Kerajaan Malaysia mengiktiraf masalah yang dihadapi oleh belia untuk mendapatkan rumah pertama mereka. Perdana Menteri YAB Dato ‘Seri Najib Tun Razak telah mengumumkan dalam Bajet Malaysia 2015 pelaksanaan Skim Perumahan Belia yang merupakan perkongsian pintar antara Kerajaan, Bank Simpanan Malaysia (“BSN”) sebagai Institusi Kewangan Pembangunan, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (” KWSP “) dan Cagamas Berhad.

pinjaman perumahan kerajaan

Skim Perumahan Belia ini menawarkan had dana untuk belia yang sudah berkahwin berusia di antara 25 – 40 tahun dengan pendapatan isi rumah tidak melebihi RM10,000 untuk mendapatkan rumah pertama mereka yang nilainya tidak melebihi RM500,000. Di bawah Skim Perumahan Belia, tempoh pinjaman adalah sehingga 35 tahun atau sehingga umur 65 tahun, yang mana terdahulu.

Kerajaan akan memberi bantuan kewangan bulanan sebanyak RM200 kepada peminjam untuk tempoh dua tahun pertama dalam usaha untuk mengurangkan beban ansuran bulanan. Tambahan pula, kerajaan akan menyediakan jaminan pinjaman 10% untuk membolehkan peminjam mendapatkan pembiayaan penuh termasuk kos insurans seperti MRTA. Peminjam juga boleh mengeluarkan simpanan dari Akaun 2 KWSP untuk menambah ansuran bulanan dan kos lain yang berkaitan.

Melanjutkan Tempoh Duti Setem untuk Pembelian Rumah Kediaman Pertama

Kerajaan juga memberi pengecualian duti setem 50% ke atas surat cara pemindahan perjanjian iaitu Memorandum Pindah Milik dan perjanjian pinjaman untuk pembelian. Pengecualian ini akan diberi sehingga akhir 2016 tahun. (Jika anda ingin mengetahui berapa banyak anda akan perlu membayar untuk duti setem dan yuran guaman, key in di bawah)

Jika anda layak untuk Skim Perumahan Belia ini, bertindak cepat kerana terdapat hanya 20,000 unit yang ada pada siapa cepat dia dapat.

Satu masalah di sini adalah anda cuma boleh membeli rumah yang nilainya tidak melebihi RM500,000.

RINGKASAN KELAYAKAN:

 • Umur: 24-40
 • Berkahwin
 • Pendapatan isi rumah tidak melebihi RM10,000.00
 • Cuma layak bagi pembeli rumah pertama
 • Harga Belian mesti di bawah RM500,000

Kebaikan

 • Bantuan kewangan sebanyak RM200.00 sebulan untuk 2 tahun pertama
 • 50% pengecualian duti setem
 • Pinjaman penuh (Termasuk MRTA) (Kerajaan akan menyediakan 10% jaminan pinjaman)

Pinjaman Perumahan Kerajaan Malaysia Untuk Kakitangan Kerajaan

Malaysia memberi pinjaman perumahan kerajaan untuk kakitangan kerajaan. Secara umumnya, terdapat beberapa perkara yang anda perlu mempertimbangkan sebelum anda memohon untuk pinjaman. Terdapat pro dan kontra berbanding dengan pinjaman bank swasta.

Pra-syarat

 • Pemohon mesti adalah warganegara Malaysia
 • Pengesahan jawatan kerja
 • > Perkhidmatan 1 tahun selepas pengesahan
 • Tidak bankrap atau mempunyai isu disiplin
 • 5 tahun sebelum persaraan (KWSP)

Butiran Pinjaman

 • Istilah maksimum pinjaman adalah sehingga 360 bulan (30 tahun).
 • Kadar faedah telah ditetapkan pada 4% setahun (potongan pada baki bulanan).
 • Perjanjian pinjaman akan ditamatkan dengan serta-merta jika pada hari peletakan jawatan dan pinjaman .tinggalan perlu dibayar semua dalam tempoh 1 bulan. Jika tidak, kaedah pinjaman sebanyak 7% setahun akan dikenakan.
 • Pinjaman kedua dibenarkan jika pinjaman pertama telah diselesaikan atau had pinjaman tidak mencapai lagi.
 • Pembayaran balik pinjaman bermula hanya apabila hartanah yang sedang dibina telah siap sehingga 95% .(yang bermaksud pada hari kunci rumah diberikan kepada pemilik) atau 19 bulan daripada S & P, yang mana lebih diutamakan.
 • Bayaran balik pinjaman adalah melalui potongan terus dari gaji bulanan.
 • Peminjam diwajibkan untuk membeli insurans gadai janji (insurans Takaful).
 • Tiada tempoh lock-in. Peminjam boleh menjual harta itu bila-bila masa tanpa bayaran wang tambahan.
 • Kebenaran hendaklah diperolehi sebelum jualan.

Kelayakan Untuk Amount Pinjaman

1. Jumlah pinjaman maksimum adalah berdasarkan gaji pokok bulanan dan bukan jumlah gaji (tidak termasuk semua elaun dan bonus)
2. Pinjaman maksimum adalah RM 450,000, tidak kira berapa tinggi gaji pemohon.

Boleh anda rujuk ke bpp.treasury.gov.my untuk maklumat selanjutnya tentang pinjaman perumahan kerajaan.

Artikel berkaitan:
Patut Beli Rumah Atau Sewa Dulu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *