Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Bagaimana Dapat Tawaran Baik Untuk Pinjaman Perumahan

Latar langit Kuala Lumpur dipenuhi dengan kondominium bertingkat tinggi yang merupakan tanda pembandaran yang pesat di negara ini. Jika anda telah memandang ke arah bangunan tinggi dan berkata, “Saya ingin memiliki satu unit kondo untuk saya sendiri,” maka terdapat beberapa perkara yang anda perlu lakukan. Dengan strategi yang betul, anda boleh memiliki rumah impian anda dengan bantuan pinjaman perumahan dan penjimatan wang buat sepanjang jalan.

pinjaman perumahan

pinjaman perumahan

Bukan semua orang mempunyai wang yang cukup untuk membeli satu unit kondo atau sebuah rumah dengan wang tunai secara terang-terangan. Jadi mendapatkan pinjaman adalah cara yang ramai orang mengambil untuk memilik rumah impian mereka. Tetapi bagaimana anda dapat memastikan bahawa anda mendapat pinjaman perumahan yang terbaik dari pihak yang sesuai? Jika anda tidak pasti, maka anda boleh terus baca dengan mengikuti beberapa petua yang dicadangkan.

Dapatkan Salinan Laporan Kredit Anda

Jika anda sedang memulakan rancangan untuk membeli rumah anda sendiri dengan mengambil pinjaman perumahan, perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah mendapatkan salinan laporan kredit anda. Laporan kredit mempunyai maklumat mengenai sejarah kredit anda dan ia menunjukkan jika anda mempunyai apa-apa kenakalan. Bank merujuk kepada laporan kredit anda untuk membuat keputusan sama ada untuk meluluskan pinjaman anda dan menentukan kadar faedah anda.

Laporan kredit anda menunjukkan skor kredit anda, yang merupakan perwakilan berangka kredit anda. Di Malaysia, Credit Bureau mengekalkan pangkalan data kredit dan anda boleh memfailkan permohonan untuk laporan kredit anda.

Baiki Rating Kredit Anda
Jika terdapat apa-apa kesilapan atau apa-apa rekod hutang dalam laporan kredit anda, ambil masa anda untuk membaikinya. Ia mengambil sedikit masa untuk membaiki kredit lemah tetapi semasa anda membersihkan apa-apa hutang yang masih muncul dalam laporan kredit anda, adalah baik untuk anda menabung bagi wang pendahuluan rumah.

Kajian Trend Kadar Faedah
Mengkaji trend kadar faedah boleh membantu anda menentukan sama ada masa yang anda ingin memohon pinjaman merupakan masa yang baik. Jika anda mendapati bahawa kata sepakat di kalangan pakar-pakar adalah bahawa kadar faedah akan turun dalam masa dekat, anda mungkin mahu menunggu kesempatan untuk kadar faedah turun sebelum anda memohon untuk pinjaman rumah. Pada masa apabila kadar faedah berubah-ubah liar, mohonlah untuk pinjaman perumahan anda apabila kadar adalah rendah dan tetapkan kadar anda dengan mendapatkan pinjaman kadar tetap akan menjadi pertaruhan terbaik untuk anda.

Simpan Bayaran Muka Yang Cukup
Jika anda perlu mengambil sedikit masa sebelum anda membaiki laporan kredit anda, gunakan masa itu untuk menyimpan sebanyak wang untuk bayaran muka anda. Meletakkan wang pendahuluan yang lebih tinggi untuk rumah anda akan membuat anda menjadi pelanggan yang lebih menarik kepada pemberi pinjaman dan anda akan menikmati lebih banyak leverage dan manfaat untuk merundingkan tawaran yang lebih baik.

Membuat Bandingan Untuk Pinjaman Perumahan Yang Berlainan
Bank-bank sekarang menjadi semakin kompetitif dengan penawaran pinjaman mereka dan ini boleh jadi satu kesempatan yang baik kepada anda. Anda boleh membuat pemeriksaan yang cepat dengan menggunakan laman yang mempunyai alat perbandingan untuk membuat kajian dan memperolehi pinjaman rumah dari beberapa bank-bank yang paling dipercayai di Malaysia. Bukan sahaja anda boleh membandingkan kadar faedah ke atas produk-produk pinjaman perumahan yang berlainan, tetapi anda juga boleh mendapatkan maklumat segera tentang ciri-ciri khas seperti sama ada pinjaman rumah menawarkan kadar berubah-ubah.

Dengan strategi dan fikiran yang betul, anda boleh mendapat perjalanan yang lancar sampai anda berjaya memiliki rumah anda sendiri. Pinjaman rumah boleh menjadi sesuatu yang amat penting yang anda perlukan untuk mencapai impian anda. Pastikan strategi ini dalam fikiran apabila anda cuba untuk mencari dan merundingkan perjanjian yang terbaik untuk anda.

Leave a Reply

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh