Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pelaburan Emas Atau Silver Mana Bagus?

Pasti ramai orang yang tertanya-tanyakan diantara pelaburan emas atau silver, mana yang lebih mendatangkan keuntungan. Berpandukan kepada historical graf di bawah didapati kenaikan harga silver dalam jangkamasa 10 tahun adalah lebih baik daripada harga emas. Keuntungan untuk emas pada akhir 2012 ialah 275.4% manakala silver ialah 315.2%.

silver gold

kenaikan harga emas dan silver dalam masa 10 tahun
Kredit : investorplace.com

Pelaburan Emas Menguntungkan Ke?

Pelaburan emas boleh menjana pendapatan ke? Pasti ramai yang tertanya-tanya kan adakah emas ini mampu memberi pulangan setiap bulan. Aku bukannya nak paksa pembaca untuk menceburi pelaburan ini tetapi lebih kepada berkongsi pendapat terutamanya kepada yang telah lama menceburi bidang ini. Daripada yang aku jumpa sebenarnya memang banyak cara, strategi ataupun kaedah yang terpenrinci. Cuma kita perlu tahu apakah Rahsia pelaburan emas yang paling menguntungkan.

Bolehkah pelaburan emas memberikan pendapatan

Untuk membolehkan kita menjana pendapatan melalui emas, kita perlu menjualnya untuk mengaut keuntungan hasil daripada jual beli tersebut. Boleh baca artikel ini untuk maklumat bagaimana mengaut keuntungan. Kita tidak akan mendapat keuntungan sekiranya kita tidak menjualnya. Ini kerana emas berada dalam aset kelas keuntungan modal iaitu “Capital Gain” dan bukannya dalam kelas aset aliran tunai ataupun dipanggil “Cash Flow”.

Jika kita hanya membeli dan menyimpan, kita tidak akan berjaya mendapat pulangan yang lumayan kerana faktor emas itu sendiri tidak menghasilkan sebarang pendapatan melainkan kalau mengetahui cara pelaburan yang betul.

Kebaikan dan keburukan pelaburan emas atau silver

Setiap pelaburan pastinya akan ada kebaikan dan keburukannya yang tersendiri. Pendapat aku tentang pelaburan silver di malaysia ini memerlukan kesabaran kerana tempoh pegangan yang diperlukan agak lama berbanding dengan pelaburan dalam emas. Senang ke sekarang nie kalau kita hendak menjual silver dengan segera. Ramai ke pembelinya. Keadaan ini berlaku sebaliknya pada pelaburan emas di mana kita lebih mudah mencari pembeli emas berbanding silver.

Apabila bercakap tentang pelaburan, sudah tentu ianya berkait rapat dengan masa ataupun di panggil timing. Kita perlu bijak mencari masa yang sesuai untuk membeli emas atau perak. kalau nak jadi pelabur kena bijak bertindak kan dan kena tahu cara-caranya.

Cuba tengok statistik di bawah yang diambil dari 7 January 2013 hingga 6 Februari 2013. Perhatikan kenaikan harga emas sebanyak 1.59% manakala kenaikan silver ialah sekitar 5.96%.

gold priceKenaikan harga emas dalam masa 30 hari
Kredit : goldprice.org

silver price

Kenaikan harga silver dalam masa 30 hari
Kredit: silverprice.org

Apa yang dipaparkan pada gambar di atas adalah fakta yang diambil dari sumber yang dipercayai dan bukanlah rekaan dari aku semata-mata. Cuma apa yang perlu sebelum membuat pelaburan samada emas atau silver mahupun pelaburan ASB ialah ilmu atau pengetahuan. Dengan adanya ilmu pengetahuan kita mampu memanipulasi pelaburan tersebut untuk mendapat pulangan pendapatan yang lumayan. Untuk pelaburan seperti emas dan silver memang perlukan masa yang sesuai. Masa yang paling sesuai untuk membeli emas atau silver ialah ketika krismas yang lalu. Tetapi tidak mengapa, perkara yang lepas jangan dikenang. Teruskan mencari ilmu dan belajar untuk terus sukses.

Bagi ramai pelabur, silver pun makin lama makin naik harga. Jadi dah berbaloi rasanya kalau sesiapa nak mula buat pelaburan, ia pun bukanlah mahal sangat macam emas. Tetapi perlu anda tahu bahawa silver agak susah untuk dijual di Malaysia kecuali kepada agen-agen. Kebanyakan kedai-kedai emas ataupun pajak gadai tidak mahu beli silver. Tapi kalau untuk long term memang bagus.

Bagi sesetengah orang, mereka akan ikutkan rasa mereka bahawa emas lagi berbaloi sebab harganya yang macam kita tahu, maintain dan akan terus naik. maklumlah, harganya makin mahal, emas tulen makin kurang, wanita pulak gilakan emas.

Ada juga pelabur yang berpendapat kedua-dua ini boleh untung. Tapi pelaburan silver boleh dilaksanakan dengan kos yang jauh lebih murah berbanding pelaburan emas. Kedua-duanya ada kelebihan tersendiri tetapi selalunya memang biasa dengar orang lebih cenderung meminati pelaburan emas. Kedua-dua adalah pelaburan jangka masa panjang. paling penting kena tahu graf masa mebeli. kalau nak jual sudah pastilah kita tunggu waktu ia untung.

Boleh tambah ilmu berkenaan dengan pelaburan melalui Rahsia Pelaburan Emas. So apa pendapat korang mana lagi untung, Pelaburan emas atau silver?

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh