Pelaburan Emas atau Silver, Mana Bagus?

Pasti ramai orang yang tertanya-tanyakan diantara pelaburan emas atau silver, mana yang lebih mendatangkan keuntungan. Berpandukan kepada historical graf di bawah didapati kenaikan harga silver dalam jangkamasa 10 tahun adalah lebih baik daripada harga emas. Keuntungan untuk emas pada akhir 2012 ialah 275.4% manakala silver ialah 315.2%.

silver gold

kenaikan harga emas dan silver dalam masa 10 tahun
Kredit : investorplace.com

Pelaburan Emas Menguntungkan Ke?

Pelaburan emas boleh menjana pendapatan ke? Pasti ramai yang tertanya-tanya kan adakah emas ini mampu memberi pulangan setiap bulan. Aku bukannya nak paksa pembaca untuk menceburi pelaburan ini tetapi lebih kepada berkongsi pendapat terutamanya kepada yang telah lama menceburi bidang ini.

Daripada yang aku jumpa sebenarnya memang banyak cara, strategi ataupun kaedah yang terpenrinci. Cuma kita perlu tahu apakah Rahsia pelaburan emas yang paling menguntungkan.

Bolehkah pelaburan emas memberikan pendapatan

Untuk membolehkan kita menjana pendapatan melalui emas, kita perlu menjualnya untuk mengaut keuntungan hasil daripada jual beli tersebut. Boleh baca artikel ini untuk maklumat bagaimana mengaut keuntungan. Kita tidak akan mendapat keuntungan sekiranya kita tidak menjualnya. Ini kerana emas berada dalam aset kelas keuntungan modal iaitu “Capital Gain” dan bukannya dalam kelas aset aliran tunai ataupun dipanggil “Cash Flow”.

Jika kita hanya membeli dan menyimpan, kita tidak akan berjaya mendapat pulangan yang lumayan kerana faktor emas itu sendiri tidak menghasilkan sebarang pendapatan melainkan kalau mengetahui cara pelaburan yang betul.

Kebaikan dan keburukan pelaburan emas atau silver

Setiap pelaburan pastinya akan ada kebaikan dan keburukannya yang tersendiri. Pendapat aku tentang pelaburan silver di malaysia ini memerlukan kesabaran kerana tempoh pegangan yang diperlukan agak lama berbanding dengan pelaburan dalam emas. Senang ke sekarang nie kalau kita hendak menjual silver dengan segera. Ramai ke pembelinya. Keadaan ini berlaku sebaliknya pada pelaburan emas di mana kita lebih mudah mencari pembeli emas berbanding silver.

Apabila bercakap tentang pelaburan, sudah tentu ianya berkait rapat dengan masa ataupun di panggil timing. Kita perlu bijak mencari masa yang sesuai untuk membeli emas atau perak. kalau nak jadi pelabur kena bijak bertindak kan dan kena tahu cara-caranya.

Cuba tengok statistik di bawah yang diambil dari 7 January 2013 hingga 6 Februari 2013. Perhatikan kenaikan harga emas sebanyak 1.59% manakala kenaikan silver ialah sekitar 5.96%.

gold priceKenaikan harga emas dalam masa 30 hari
Kredit : goldprice.org

silver price

Kenaikan harga silver dalam masa 30 hari
Kredit: silverprice.org

Apa yang dipaparkan pada gambar di atas adalah fakta yang diambil dari sumber yang dipercayai dan bukanlah rekaan dari aku semata-mata. Cuma apa yang perlu sebelum membuat pelaburan samada emas atau silver mahupun pelaburan ASB ialah ilmu atau pengetahuan.

Dengan adanya ilmu pengetahuan kita mampu memanipulasi pelaburan tersebut untuk mendapat pulangan pendapatan yang lumayan. Untuk pelaburan seperti emas dan silver memang perlukan masa yang sesuai.

Masa yang paling sesuai untuk membeli emas atau silver ialah ketika krismas yang lalu. Tetapi tidak mengapa, perkara yang lepas jangan dikenang. Teruskan mencari ilmu dan belajar untuk terus sukses.

Bagi ramai pelabur, silver pun makin lama makin naik harga. Jadi dah berbaloi rasanya kalau sesiapa nak mula buat pelaburan, ia pun bukanlah mahal sangat macam emas.

Tetapi perlu anda tahu bahawa silver agak susah untuk dijual di Malaysia kecuali kepada agen-agen. Kebanyakan kedai-kedai emas ataupun pajak gadai tidak mahu beli silver. Tapi kalau untuk long term memang bagus.

Bagi sesetengah orang, mereka akan ikutkan rasa mereka bahawa emas lagi berbaloi sebab harganya yang macam kita tahu, maintain dan akan terus naik. maklumlah, harganya makin mahal, emas tulen makin kurang, wanita pulak gilakan emas.

Ada juga pelabur yang berpendapat kedua-dua ini boleh untung. Tapi pelaburan silver boleh dilaksanakan dengan kos yang jauh lebih murah berbanding pelaburan emas. Kedua-duanya ada kelebihan tersendiri tetapi selalunya memang biasa dengar orang lebih cenderung meminati pelaburan emas.

Kedua-dua adalah pelaburan jangka masa panjang. paling penting kena tahu graf masa mebeli. kalau nak jual sudah pastilah kita tunggu waktu ia untung.

Patut Anda Membeli Logam Yang Berharga?

Kenapa orang mahu melabur dalam emas? Mengapa melabur dalam silver pula? Apabila anda faham ini, anda akan tahu sama ada logam mulia masuk akal atau tidak untuk dijadikan sebagai satu pelaburan.

Adakah ia penting sama ada anda nak labur dalam syiling emas, sijil silver, atau emas platinum? Tidak semestinya; kelemahan untuk satu benda adalah kelemahan untuk benda yang lain.

Jika anda sudah tahu mengapa anda tidak mahu melabur dalam silver, hujah-hujah dan kesimpulan yang sama boleh anda buat tentang alasan mengapa anda tidak mahu melabur dalam emas, platinum, berlian, atau apa sahaja!

Pelaburan ini tidak dapat dijangka dan mempunyai risiko, seolah-olah anda telah melabur dalam seni berharga atau komoditi lain yang tidak semestinya menghasilkan wang juga.

Boleh tambah ilmu berkenaan dengan pelaburan melalui Rahsia Pelaburan Emas. So apa pendapat korang mana lagi untung, Pelaburan emas atau silver?

Pelaburan Silver Untung atau Tidak?

Kebiasaannya itulah persoalan yang selalu bermain diminda. Begitu juga aku. Aku nekad kali ini ingin terus melabur didalam bidang Silver secara perlahan-lahan untuk buat permulaan. Pelaburan ini adalah untuk jangkamasa panjang. Dengan pelaburan permulaan ini sekurang-kurangnya aku memiliki simpanan walaupun sikit. Memang niat untuk disimpan buat masa ini. Kalau ada rezeki lebih akan ditambah lagi.

pelaburan silver

Buat masa ini sedikit pemahaman aku mengenai Silver untuk dikongsi bersama. Secara puratanya dari segi Ratio perbandingan emas dan perak tak silap aku dalam lingkungan 1:50 (Mungkin lebih) Bermaksud 1 emas bersamaa 50 Silver. Apa yang menariknya kalau dilihat secara positif untuk jangkamasa panjang adalah tidak mustahil ratio secara purata boleh mencecah lebih rendah. Mungkin kalau ada pakar bab emas dan perak boleh tolong jelaskan. Ada kemungkinan tak Ratio 1 : 1?

Bukan apa sebab aku masih baru sangat dalam bidang ini, namun aku yakin ia akan memberi pulangan yang lumayan. Sebagai permulaan 3 Silver Bar seberat 1oz setiap satu telah dimiliki.Sekarang ini ilmu mengenai Pelaburan Silver masih ditahap rendah. Namun aku faham konsep pelaburan Silver ni secara Basic. Apa yang dapat aku katakan ia adalah untuk jangkamasa panjang.

Nisbah Emas dan Perak

Dalam mana-mana pelaburan yang kami lakukan, strategi keluar adalah komponen paling penting dalam sesuatu pelaburan untuk kami mendapat keuntungan. Begitu juga dengan pelaburan perak di mana kita juga memerlukan strategi keluar untuk bar perak dan duit syiling yang kita beli.

Secara tradisinya, nisbah antara perak dan emas ialah 16: 1. Maksudnya, ia mengambil 16 oz perak untuk ditukar dengan 1 oz emas.

Hari ini, nisbah antara perak dan emas adalah kira-kira 50: 1. Dalam erti kata lain, ia memerlukan kira-kira 50 oz perak untuk ditukar dengan 1 oz emas.

Ramai pelabur ingin menunggu sehingga nisbah menjadi sekitar 18: 1 hingga 16: 1 kemudian baru keluar dan menjualkan stok perak mereka. Itulah salah satu ukuran pakar yang digunakan untuk seluruh dunia untuk menentukan masa yang tepat untuk menjual dari pelaburan perak mereka.

Tetapi apa yang boleh saya katakan adalah ia tidak semudah macam ni.

Nisbah perak emas mungkin akan menuju ke arah yang bertentangan sebelum kembali ke tempat asalnya.

Pelaburan di dalam Silver. Apa pendapat anda?

Aku rasa perasaan minat dah mula timbul terhadap silver ni. Bukan disebabkan aku pernah memenangi sekilo Perak tetapi lebih kepada minat ingin tahu lebih perihal Silver ini. Sikit sebanyak ia membuka minda aku untuk mengetahui apa kelebihan melabur di dalam Silver ni.

Semakin banyak aku kaji semakin seronok pulak sebab kebanyakkan maklumat yang diberi sememangnya penuh dengan logik. Setakat ini apa yang aku dapat lihat, pelaburan dalam silver merupakan pelaburan jangkamasa panjang yang amat menguntungkan. Aku masih lagi cuba memahami lagi bab pelaburan ini jadi nak bercerita panjang aku masih lagi ditahap yang teramat rendah sekali.

Dari pandangan peribadi aku corak perjalanan nilai silver ni semakin lama disimpan semakin tinggi nilainya. Untuk pengetahuan semua, nilai silver sekarang ni berada di tahap yang amat rendah sekali kalau dibandingkan dengan emas. Namun aku percaya dan ia tidak mustahil satu hari nanti nilai silver akan sama level dengan emas (Berdasarkan rekod secara analytic) dan silap-silap lebih tinggi dari nilai emas.

Nantilah bila aku dah mahir bab silver ni, aku ceritakan lebih lanjut sebab bagi aku ia lebih kepada simpanan jangkamasa panjang yang cukup menguntungkan dan elok untuk dikongsikan dengan semua.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *