Mainan Masak Masak dan Game Untuk Kanak-Kanak

Petua Untuk Memilih Mainan Masak Masak Sesuai Untuk Kanak-Kanak

Semasa kanak-kanak mencapai usia 1 sampai 3 tahun, dia mula belajar perkara baru. Dia menjadi penasaran dan mula ingin tahu semua barangan. Anak yang kecil adalah fasa penting dalam kehidupan kanak-kanak. Ini adalah tahun tonggak untuknya. Oleh itu, adalah penting bahawa ibu bapa memberikan anak mereka mainan masak masak yang sesuai untuk membantu perkembangannya.

Setiap kanak-kanak berkembang pada kadar yang berbeza. Terdapat kanak-kanak yang berkembang lebih cepat dan ada yang perkembangannya ketinggalan di belakang kanak-kanak lain. Sekiranya anda mahu anak anda menjadi seorang kanak yang pintar dan bersinar atas rakan-rakannya, pastikan anda memberikan perhatian dan sokongan yang dia perlu. Selain itu, berilah dia mainan kanak-kanak yang dapat membantu mengembangkan bakatnya.

Apakah Mainan Kanak-kanak Terbaik Untuk Bayi Anda?

Terdapat banyak jenis mainan kanak-kanak. Kilang mainan telah menghasilkan mainan untuk kumpulan usia tertentu. Dalam membeli mainan untuk anak kecil anda, pastikan mainan itu direka khas untuk kanak-kanak yang sesuai dengan usia mereka.

Mainan Untuk Kanak-Kanak Berusia 1 Tahun

Untuk kanak-kanak berusia 1 tahun, adalah baik untuk membelikannya mainan yang boleh diisi dan dikosongkan. Puzzle dalam 2-6 keping memang mainan yang bagus. Mainan kanak-kanak ini membantu mengembangkan keupayaan kanak-kanak dalam membentuk imej mental.

Mainan lain yang terbaik untuk kumpulan umur ini adalah mainan memerah, bola berwarna, cermin yang tidak pecah dalam pelbagai bentuk, trak mainan, dan buku berwarna dengan gambar yang berwarna-warni. Mainan kanak-kanak seperti ini dapat membantu meningkatkan kemampuan kanak-kanak untuk menyesuaikan diri, mengembangkan diri, meningkatkan kreativiti dan imaginasi, dan mengembangkan perkembangan konseptualnya.

Selain itu, mainan yang meniru alat-alat sebenar seperti mesin mainan POS dan telefon bimbit boleh memupuk kemahiran menyelesaikan masalah kanak-kanak dan perkembangan sosial dan bahasa.

Untuk kanak-kanak berumur 2 tahun, mainan masak-masak seperti kaset mini, telefon mainan, trak mainan, blok bangunan, buku puisi, buku gambar, dan mainan yang membolehkan mereka bermain dan mendengar muzik adalah yang terbaik.

Mainan Untuk Kanak-Kanak Berusia 2 Tahun

Pada umur 2 tahun, seorang kanak-kanak sudah dapat membentuk gambaran mental, tindakan, dan konsep. Dia juga sudah dapat memahami konsep puzzle mudah dan permainan mainan sorting. Dia juga mula cuba untuk menyanyi dan melihat buku berwarna-warni. Memberi anak anda mainan sedemikian akan membantu mengembangkan kebolehannya.

Mainan Untuk Kanak-Kanak Berusia 3 Tahun

Pada umur 3 tahun, seorang kanak-kanak sudah mempunyai kemampuan untuk bercakap dengan jelas. Pada masa ini dia mula tanya soalan mengenai apa saja dan segala barang yang menarik perhatiannya. Ini adalah peluang terbaik untuk mengembangkan kemampuan mentalnya.

Mainan masak-masak yang terbaik untuk kumpulan umur ini adalah buku warna, mainan PC, puzzle abjad, set rekan kuda, papan kait, rumah anak patung, anak patung, dan set perabot. Blok bangunan juga boleh membantu dalam perkembangan mental bagi kanak-kanak yang berumur 3 tahun.

Mainan Untuk Generasi Moden

Walaupun pada generasi yang sangat moden ini, kanak-kanak masih suka bermain mainan masak masak yang dibekalkan dalam pasaran dengan pelbagai bentuk.

Kita biasa melihat kanak-kanak lelaki bermain dengan mainan kereta atau robot, kanak-kanak perempuan juga mempunyai keinginan mereka sendiri ketika datang ke pilihan mainan mereka. Ada pilihan yang berbeza ketika mereka membuat pilihan mainanĀ perempuan dari anak patung ke set memasak.

Rumah Patung

Ini adalah pembelian yang berbeza dari anak patung, dan juga disukai oleh kebanyakan gadis kecil. Mereka adalah replika rumah nyata yang dilengkapi dengan perabot mini.

Gadis-gadis kecil akan merasakan bahawa mereka sebenarnya menjaga isi rumah sebenar melalui rumah-rumah anak patung itu. Mainan ini mendorong gadis-gadis kecil untuk mengembangkan imaginasi mereka.

rumah patung
rumah patung

Mainan Masak Masak Set Dapur

Mainan set dapur ini pasti dapat jadikan kanak-kanak anda sibuk selama berjam-jam menyeronokkan mereka dengan memasak!

mainan masak masak set dapur
mainan masak masak set dapur

Set mainan Dapur ini mempunyai cahaya yang ringan dengan bunyi memasak dan dilengkapi dengan banyak aksesori seperti oven, periuk, kuali, alat makan dan banyak lagi untuk permainan yang realistik!

Dapur berwarna terang ini mempunyai ruang kerja yang cukup untuk kreatif pada minda kanak-kanak. Sempurna untuk tukang masak dan koki junior dengan hasrat untuk memasak!

Mainan Masak Masak Frozen

Bermain di taman permainan musim sejuk yang ajaib dengan LEGO Juniors Disney Frozen’s Anna dan Elsa, yang menampilkan istana yang mudah dibina yang mempunyai ais dengan slaid, bangku dan meja, tanjakan untuk bermain ski, berputar air pancut, menembak bola salji yang meletup dan bukaan dada harta karun dengan ais tersembunyi kristal.

LEGO Juniors adalah pengalaman membina dan mainan masak masak yang sesuai untuk kanak-kanak yang berusia 4-7 tahun. Mainan ini termasuk dua tokoh anak patung mini dan anak lelaki beruang kutub.

LEGO Disney Frozen Anna & Elsas
LEGO Disney Frozen Anna & Elsas

Saya tahu bahawa anak perempuan saya akan suka mainan ini. Anggaran saya amat betul kerana pada saat kita membuka mainan ini, mereka telah bermain tanpa henti.

Mereka memain masak masak ini dalam tong deria dan juga kadang-kala bermain tanpa menggunakannya. Anak patung Frozen ni menjadikan mainan perjalanan yang baik untuk anak-anak.

Mainan Masak Masak Hello Kitty

Saya menggunakan kepingan-kepingan dari set ini sebagai topper kek untuk anak-anak perempuan saya yang berusia empat tahun dan dia amat sukan dengannya. Apa yang paling baik untuknya ialah dia sekarang mempunyai patung Hello Kitty yang dia suka untuk bermain bersama.

Kebanyakan kawan-kawannya juga amat suka dengan mainan masak masak Hello Kitty sebab patung itu amat comel. Antara mainan yang paling ramai kanak-kanak gemari adalah pesawat Hello Kitty, bas sekolah Hello Kitty dan set penyelamat Hello Kitty.

mainan masak masak hello kitty
mainan masak masak hello kitty

Saya mempunyai kawan yang anaknya juga amat suka dengan Hello Kitty. Saya membeli satu set patung ini bagi dia dan dia rasa amat gembira sekali. Pemegang dan penyimpanan menjadikannya begitu mudah alih.

Sesetengah mainan mempunyai patung yang perabot yang terlalu kecil dan ini bukan sangat sesuai untuk kanak-kanak yang masih suka meletakkan benda di mulut mereka. Ibu bapa kena berhati-hati dengan ini.

Mainan Masak masak Barbie

Mainan masak masak yang paling digemari oleh kebanyakan kanak-kanak perempuan adalah patung Barbie (Barbie Doll). Mainan seperti itu kelihatannya seperti manusia dengan mempunyai kaki dan tangan lentur, jadi seorang kanak-kanak mempunyai peluang untuk mempelajari bangunan tubuh manusia.

Dan dengan setahun berlalu anda boleh membeli set rumah atau mainan tambahan lain (seperti Barbie dan rakan-rakannya, kereta Barbie dan sebagainya) untuk anak-anak anda lagi.

barbie doll
barbie doll

Main Masak Masakan Anak Perempuan

Pretend Play Sets

Kanak-kanak kecil mempunyai kecenderungan untuk meniru ibu mereka. Permainan masak masak pretend set adalah antara mainan kegemaran mereka kerana mereka diberi peluang untuk bertindak seperti ibu mereka. Mainan ini membantu perkembangan sosial dan emosi kanak-kanak.

Tema yang paling biasa untuk memainkan set permainan adalah makanan dan masakan. Baru-baru ini, beberapa tema lain boleh didapati seperti set permainan berpura-pura untuk menjadi guru dan jururawat. Kanak-kanak perempuan benar-benar menikmati set permainan ini, dan anda perlu mempertimbangkan untuk memberi mereka sekurang-kurangnya satu tema.

Mainan Pakaian

Ini adalah satu lagi mainan berpura-pura. Kanak-kanak perempuan suka berpakaian dalam pelbagai tema dan cara. Sesetengah suka berpakaian seperti ibu mereka, seperti seorang puteri atau peri. Anda boleh memberikan anak perempuan anda beberapa pelanggan dan aksesori dan membenarkan mereka bermain sendiri.

Sekarang, terdapat juga banyak mainan masak masakan yang boleh dimakan di mana kebanyakannya dikeluarkan dari negara Jepun. Tapi walaupun mainan ni boleh dimakan, tetapi ibu bapa masih perlu berhati-hati supaya mereka tidak salah makan apa-apa dalam perut mereka yang boleh membahayakan nyawa kanak-kanak.

Apa Yang Perlu Diberi Perhatian Apabila Pilih Mainan

1. Keselamatan adalah faktor yang paling penting semasa memilih mainan kanak-kanak

Faktor utama untuk memilih mainan bayi yang selamat untuk anak anda adalah seperti bawah:

  • Adakah mainan dibuat dengan plastik toksik atau kain?
  • Ada jaminan kualiti untuk mainan itu atau tidak?
  • Adakah terdapat bahagian-bahagian yang longgar dari mainan yang mungkin menyebabkan tercekik?
  • Bolehkah mainan itu dimuatkan di dalam gulungan kertas tandas? Jika boleh, maka bayi mungkin boleh tercekik dengan mainan itu.
  • Bolehkah jari-jari kecil bayi kena cubit?
  • Adakah badan anak anda cukup besar untuk bermain mainan itu dengan selamat?

2. Pilih Mainan Yang Bayi Anda Berminat

Adalah penting untuk memilih mainan bayi mengikut minat bayi anda. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk anda memerhati keutamaan bayi anda, dan perhatikan apa yang menarik minat anak anda. Adakah dia suka berpura-pura memandu kenderaan? Adakah dia suka membina dengan blok? Adakah dia menikmati cerita tentang ladang?

Menyedari kepentingan bayi anda dan membuat pilihan berdasarkan kepentingan itu menunjukkan bahawa anda menghormati perasaan anak anda dan menghargai idea-ideanya.

3. Pilih Mainan Bayi mengikut perkembangan Usia Bayi

Ia juga penting untuk memilih mainan bayi mengikut perkembangan umur bayi anda. Beli mainan dengan merujuk pada label arahan di atasnya. Maklumat dalam label arahan boleh memberikan anda asas untuk menilai mainan itu. Bacalah label arahan pada kotak pembungkusan mainan dengan usia yang disyorkan.

Walau bagaimanapun, anda adalah orang yang paling mengetahui tentang bayi anda. Anda yang perlu buat keputusan untuk mempertimbangkan sama ada mainan itu sesuai atau tidak.

Untuk seketika, anak anda mungkin berada di belakang berbanding dengan kanak-kanak lain yang berusia tiga tahun dalam pembangunan fizikal. Tetapi anak anda mungkin berada di hadapan dalam perkembangan bahasa. Pertimbangkan perbezaan ini apabila anda membuat pilihan mainan.

4. Pilih Mainan Pendidikan

Malah, dalam tempoh empat tahun pertama, kanak-kanak mengembangkan 50% kecerdasan dewasa mereka sepenuhnya! Selain menyeronok dengan bermain, mainan masak-masak juga menggalakkan kreativiti, koordinasi, daya tahan emosi dan sosial.

Oleh itu, adalah penting untuk anda memilih mainan dengan tujuan pendidikan. Mainan ini akan membantu membangunkan keyakinan diri pada bayi anda.

5. Pilih Mainan Yang Membantu Bayi Belajar Tentang Dunia Nyata

Selain daripada tujuan pendidikan, terdapat beberapa mainan yang boleh membantu anak anda mengetahui tentang kemahiran hidup. Ia boleh dicapai melalui penyediaan mainan yang mencerminkan kehidupan sebenar. Contohnya, Video dan DVD Bayi Einstein, Baby Neptune Discovering Water, Bayi Mozart – Festival Muzik, dan lain-lain.

Mainan masak-masak ini adalah antara yang sesuai untuk bayi anda belajar tentang dunia sebenar. Mereka boleh mengetahui tentang haiwan di dunia dan dunia air, dapatkan pengetahuan tentang tubuh kita dari kepala hingga kaki, berhubung dengan puisi yang indah dari Shakespeare dan muzik yang indah dari Mozart.

Untuk jenis mainan bayi ini, jangan risau sama ada mainan untuk lelaki atau perempuan. Apa yang patut anda pertimbangkan adalah apa yang bayi anda akan belajar dari bermain dengan mainan ini.

Artikel berkaitan:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *