Herba Berkaitan Hati Tidak Tenang dan Kemurungan

Anda mungkin telah membaca atau melihat banyak testimoni mengenai tenang hati dengan herba dan bagaimana mereka boleh membantu dengan kebimbangan dan kemurungan.

Saya sangat percaya, telah melihat banyak kali, dan mengalami sendiri sifat-sifat penyembuhan yang menakjubkan. Ubat-ubatan semula jadi membolehkan relief kekal untuk apa-apa gejala yang anda mungkin mengalami.

Tetapi jangan mengambil berat tentang kata-kata saya kerana walaupun doktor konvensional kini jugan pakai ubat tambahan untuk pesakit mereka, bersama-sama dengan bidang yang semakin berkembang dalam perubatan integratif.

herba semulajadi
herba semulajadi

Adalah baik untuk anda dapatkan ubat tambahan yang menambahkan kesihatan pemakanan dan juga memastikan anda selalu berada dalam keadaan hati yang tenang. Jadi, untuk mendapat kebaikan dengan herba semula jadi, tabiat makan anda mesti optimum untuk penyembuhan.

Anda tidak boleh makan donat atau kopi untuk sarapan pagi dan mengharapkan herba yang jadikan ubatan tambahan yang boleh berfungsi dengan baik. Juga, senaman telah terbukti berkesan yang sebaik berbanding dengan ubat seperti Prozac.

Tidak terima cahaya matahari yang cukup boleh menyebabkan kekurangan Vitamin D, terutama di musim hujan juga boleh menyebabkan kemurungan. Akhir sekali, dapatkan tujuh hingga lapan jam untuk tidur setiap malam boleh membantu mengawal hormon dan meringankan tekanan.

Kenapa Hati Jadi Tidak Tenang?

Terdapat banyak faktor dan sebab yang boleh menyebabkan perasaan kebimbangan, tekanan dan kemurungan. Antaranya termasuk fungsi tiroid, hormon estrogen dan testosteron, bersama-sama dengan tahap neurotransmitter serotonin otak yang rendah, dopamin dan norepinephrine.

Semua ni boleh jadi punca hati tak tenang. Perubahan gaya hidup harian yang sihat boleh membantu untuk mengimbangi kesihatan anda.

Tetapi, jika anda masih berasa kebimbangan dan kemurungan selepas tu, anda boleh cuba dengan tambahan penggunaan herba dan anda perlu memastikan untuk menggunakan hanya beberapa herba tertentu buat masa yang sama.

Anda mesti berubah gaya hidup yang tidak sihat. Anda boleh membuat temu janji dengan doktor di pusat perubatan yang menggabungkan perubatan tradisional bersama-sama dengan rawatan alternatif seperti pengguna herba. perubatan integratif untuk kemurungan dan kebimbangan boleh termasuk herba penenangan dalam bentuk perubatan, akupunktur dan rawatan yang bertujuan untuk seluruh badan dan bukan hanya terhadap sebahagian badan sahaja.

Doa Hati Tenang Dari Gangguan Kebimbangan

Kejadian kebimbangan boleh dikaitkan dengan keadaan tertentu seperti menghadapi peperiksaan atau persembahan di khalayak ramai. sindrom tekanan selepas trauma boleh berlaku selepas keadaan trauma seperti serangan seksual atau fizikal, bencana alam, peperangan dan sebagainya.

Orang yang mengalami gangguan kebimbangan umum mempunyai perasaan takut untuk banyak perkara. Serangan panik melibatkan ketakutan yang tidak dapat diterangkan yang berlaku dengan bertiba-tiba, menguatkan kadar denyutan jantung dan pernafasan.

Terdapat banyak ubat untuk kebimbangan, tetapi yang terbaik adalah rawatan semula jadi berasaskan herba. Berikut adalah beberapa tips untuk merawat keresahan dan serangan panik dengan herba.

Walaupun perubatan tradisional mempunyai banyak produk untuk merawat keresahan, tetapi rawatan semula jadi adalah lebih sesuai untuk rawatan hati yang tidak tenang. Mengapa?

Pertama sekali, ini adalah lebih murah. Juga ia tidak mempunyai kesan sampingan. Rawatan semula jadi adalah berasaskan herba, buah-buahan dan sayur-sayuran, dan boleh digunakan sebagai diet tambahan.

Bagi mana-mana pilihan rawatan, ia adalah penting bahawa sebelum anda memulakan rawatan semula jadi, anda perlu meminta pendapat doktor anda terlebih dahulu.

Jika anda telah memutuskan untuk mengikuti rawatan semulajadi berasaskan perubatan herba, berikut adalah beberapa herba yang pasti akan membantu anda mengalahkan hati tidak tenang dan mendapatkan semula keyakinan anda.

Herba Semula Jadi

Lavender, yang merupakan herba alternatif yang lebih popular daripada passion flower. Ia adalah herba yang mempunyai sifat untuk menenangkan hati seseorang.

Dengan ciri-ciri ini, ia digunakan oleh orang-orang yang mengalami serangan panik dan orang-orang yang mempunyai masalah dengan sistem saraf. Tambahan pula, passion flower merupakan herba yang paling berkesan terhadap kebimbangan.

Ia boleh melegakan dan mengurangkan rasa ketakutan untuk badan seseorang, juga ia boleh memberikan tidur yang lebih baik dan bertindak sebagai antidepresan.

herba semulajadi 2
herba semulajadi 2

Satu lagi herba yang membantu merawat penghidap hati tidak tenang dan kebimbangan adalah valerian. Ia boleh memberi kuasa kepada badan untuk relaks, membolehkan anda tidur dengan tenang. Teh Chamomile adalah disyorkan kerana ia boleh menenangkan badan kita.

Selain itu, chamomile mengurangkan demam, memastikan tidur yang nyenyak dan meningkatkan metabolisme. Dandelion digunakan untuk merawat pelbagai penyakit sistem dalaman tetapi ia juga digunakan sebagai rawatan semulajadi untuk hati yang tidak tenang. daun dandelion dan bunga boleh digunakan dalam salad atau sebagai teh.

Semua herba ini boleh digabungkan dengan lemon. Banyak orang percaya bahawa rawatan semula jadi digabungkan dengan lemon, teh chamomile, valerian atau passion flower mempunyai rawatan yang ajaib dalam kes kecemasan. Selain semua ini, lemon juga berkesan dalam penyembuhan masalah yang berkaitan dengan penghadaman atau sistem saraf.

Artikel berkaitan:
Kebaikan Habbatus Sauda dan Cara Makannya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *