Cara Menghilang dan Mencegah Selsema

Flu atau selsema adalah sejenis penyakit pernafasan yang disebabkan oleh virus. Ia adalah penyakit berjangkit yang sangat mudah menular melalui batuk dan bersin dari individu yang dijangkiti. Flu jarang membahayakan nyawa walaupun ia menyebabkan keadaan yang tidak menyenangkan apabila dijangkiti.

selsema

Berikut adalah beberpa tanda selsema yang membezakannya dari deman:

  • Bersuhu tinggi
  • Berpeluh sejuk dan menggigil
  • Sakit kepala
  • Sakit sendi dan anggota
  • Berasa letih

Sebab-sebab

Virus selsema disebar melalui udara dalam bentuk titisan apabila individu yang dijangkiti batuk, bersin atau cakap. Anda mungkin tersedut titisan tersebut, atau bersentuhan dengan kuman ini melalui objek – seperti telefon atau kekunci komputer – lalu memindahkannya ke mata, hidung atau mulut anda.

Individu yang dijangkiti berkemungkinan menjangkitkan penyakit ini kepada individu-individu yang lain, dari hari sebelum tanda-tanda pertama penyakit mula muncul sehingga lebih kurang lima hari selepas tanda-tanda penyakit bermula.

Walaupun sudah mendapat tanda-tanda penyakit, kadangkala terdapat juga individu yang masih boleh menjangkitkan penyakit ini selama lebih kurang 10 hari. Kanak-kanak dan individu dengan sistem imun yang lemah berkemungkinan menjangkitnya untuk masa yang lebih lama.

Rawatan

Terdapat beberapa pilihan yang sedia ada yang dapat membantu dalam rawatan selsema. Rawatan selsema patut menumpu pada penambahan daya keimunan individu yang dijangkiti. Berikut adalah beberapa langkah penting yang dapat meningkatkan daya tahan individu yang dijangkiti dan membantu dalam rawatan selsema.

Berikut adalah 10 remedi untuk selsema:

1. Minum air yang banyak
Flu boleh menyahhidratkan anda, terutama jika juga mengalami muntah atau cirit-birit. Jadi, pastikan anda mendapat air yang mencukupi. Air memang sesuai, begitu juga dengan jus buah-buahan dan minuman elektrolit.

Anda mungkin perlu mengelak dari mengambil minuman berkafeina, kerana kafeina adalah bahan yang menggalakkan pengumuhan urin. Teh herba dengan madu boleh melegakan sakit tekak. Cuba minum sedikit demi sedikit jika anda berasa loya.

2. Dapatkan rehat yang mencukupi
Kadangkala, sesetengah individu yang menghidapi deman selsema mungkin masih boleh terus bekerja atau pergi ke sekolah, tetapi adalah penting untuk berehat di rumah dalam keadaan ini. Tinggalkan segala urusan selama beberapa hari untuk mendapatkan rehat yang diperlu oleh badan anda untuk memulih.

Oleh kerana selsema boleh berjangkit, berehat di rumah dianggap bertimbang rasa dan pada masa yang sama juga memberi anda masa dan ruang yang diperlukan untuk pemulihan.

3. Elakkan gula
Makanan yang mengandungi gula seperti kek, aiskrim dan sebagainya meningkatkan jumlah kandungan gula dalam darah dan mengurangkan daya ketahanan badan terhadap jangkitan.

4. Produk pertahanan selsema
Ia membantu dalam pencegahan selsema, meringankan tanda-tanda selsema dan mengurangkan kesan sampingan yang dihasilkan oleh vaksin selsema dalam masa tersingkat. Penahan selsema adalah ubat selsema semula jadi yang menyerang virus dan meningkatkan daya sistem imun.

Isi kandungan semula jadi dalam ubat selsema bertindak sebagai peningkat imun yang berkuasa yang mempamirkan tindakan antivirus yang kuat terhadap virus selsema.

ubat untuk selsema

5. Dapatkan diet wajar
Ambil diet yang seimbang. Elak daripada menyaratkan badan anda dengan makanan. Makan hanya apabila anda berasa lapar dan makan sedikit pada satu masa.

6. Mengambil ubat yang betul
Ubat-ubat alopatik seperti parasetamol yang membantu untuk meringankan kesakitan dan mengurangkan demam harus diberi bersama dengan ubat antivirus. Dalam kes rawatan homeopati, ubat yang bersesuaian untuk merawat simptom-simptom tertentu harus diberi di bawah panduan doktor.

7. Ubat herba Cina
Pasar Cina atau apotekari tempatan anda mempunyai banyak ubat-ubat semula jadi yang berujukan tanda-tanda kesakitan. Anda mungkin akan dapat mencari rawatan yang dapat membantu dalam kebanyakan penyakit dari keletihan dan batuk hingga demam dan sakit.

Ubat herba Cina telah terbukti keberkesanannya dalam melawan penyakit, dan asal semula jadi ubat juga bermakna ia tidak berisko dengan kesan sampingan atau tidak berpotensi untuk berinteraksi.

Ubat herba Cina
Ubat herba Cina

8. Mengambil makanan tambahan kesihatan (suplemen)
Suplemen adalah idea yang baik, terutamanya rawatan semula jadi selsema yang sekali gus menawarkan segala yang diperlukan oleh badan anda untuk memulih.

Elderberi adalah ubat semula jadi yang umum yang bukan sahaja mengandungi antioksidan yang tinggi untuk melawan penyakit tetapi juga vitaman A, vitaman B dan pastinya juga termasuk vitamin C yang dapat meningkatkan daya imun.

9. Pelalian
Dalam kebanyakan kes kematian akibat selsema, pesakit-pesakit yang terlibat tidak mendapatkan pelali mereka mengikut jadual yang ditetapkan.

Flu boleh dicegah melalui pelalian yang tetap. Dengan pelalian selsema, seseorang individu akan dapat menghindarkan dirinya daripada virus selsema yang kuat seperti selsema burung atau selsema babi.

10. Air kelapa
Air kelapa ais halus adalah rawatan selsema yang hebat untuk kanak-kanak kerana ia dapat menggantikan elektrolit yang hilang dari badan anak anda apabila mereka sedang melawan selsema atau sebarang penyakit yang lain.

air kelapa
air kelapa

Pencegahan

1. Elakkan dari tempat orang ramai
Flu mudah tersebar di tempat-tempat yang mempunyai orang ramai – di pusat penjagaan kanak-kanak, sekolah, bangunan pejabat, auditorium dan juga pengangkutan awam. Anda dapat mengurangkan peluang jangkitan dengan mengelakkan diri anda dari orang ramai semasa kemuncak musim selsema.

Jangan meninggal rumah jika anda sakit, tinggal di rumah sekurang-kurangnya 24 jam selepas demam anda bereda untuk mengurangkan peluang anda menjangkiti individu lain.

2. Membasuh tangan anda
Cuba fikirkan semua benda yang disentuhi tangan anda sepanjang hari: troli pasar raya, pemegang pintu, wang kertas di dalam dompet anda.

basuh tangan
basuh tangan

Kerap membasuh tangan anda kerana ia penting untuk mencegah penyebaran penyakit. Gunakanlah pensanitasi tangan yang berasaskan alkohol jika anda tidak dapat mengguna sabun dan air.

Mencuci tangan dengan betul adalah salah satu cara terbaik yang dapat anda lakukan untuk melindingi diri anda dan individu lain daripada penyakit.

3. Sistem imun
Dengan sistem pertahanan dalaman yang kuat, seseorang individu dapat mengelakkan dirinya dari penceroboh asing ini. Anda akan dapat melindungi diri anda dari selsema dan penyakit lain jika sistem imun anda kuat.

4. Jangan menyentuh muka
Semua orang harus mengelak dari menyentuh muka sendiri dengan tangan yang tercemar, terutamanya selepas bersentuhan dengan objek yang sering diguna oleh orang ramai seperti pemegang pintu.

5. Mengenal pasti penyakit
Pada peringkat awal penyakit, pencegahan selsema dapat dilakukan dengan pemeriksaan dari penyedia penjagaan kesihatan.

Memberi perhatian kepada tanda-tanda yang tidak dijangka, kemunculan sakit kepala yang mengazabkan dan keletihan yang teruk atau/dan demam di antara 102 dan 104 darjah F yang berlarutan selama 3-4 hari. Tanda-tanda berkemungkinan selsema yang lain termasuk batuk, bersin, sakit tekak, hidung berhingus dan sakit otot.

Adakah lemon dapat menyembuhkan penyakit selsema?

Lemon kaya dengan vitamin C – sejenis antioksidan semula jadi yang dapat meningkatkan sistem imun dan mempunyai ciri-ciri antivirus dan antibakteria. Lemon juga kaya dengan potassium – sejenis mineral penting yang dapat membantu ginjal berfungsi dengan sepenuhnya dan ia juga terlibat dalam pengawalan tekanan darah.

jus lemon
jus lemon

Oleh kerana ginjal penting dalam membantu mencurahkan bahan buangan dari darah, jus lemon yang diminum bersama air atau makanan lain dapat memberi sokongan kepada fungsi renal.

Lemon juga membantu untuk mengalkalikan darah dan urin dengan menwujudkan satu lingkungan pembentukan beralkali dalam badan, yang dapat memberi sedikit perubahan kepada pH.

Semua factor ini menunjukkan bahawa lemon adalah salah satu rawatan semula jadi yang hampir sempurna untuk meningkatkan sistem imun dan melawan selsema.

Flu Tulang Pada Anak

Tubuh tiba-tiba menggigil kedinginan saat pagi hari dan anak menjadi kekecohan apabila diajak beraktifitas akibat sendi yang terasa sakit ketika digerakkan, boleh jadi merupakan salah satu tanda serangan flu tulang pada anak.

Walaupun kelihatan remeh, kelewatan dalam melakukan tindakan rawatan, boleh jadi menyebabkan anak mengalami gangguan gerak motor atau akibat yang paling teruk yang boleh saja terjadi adalah lumpuh.

Untuk mengurangkan risikonya, ada baiknya mengetahui dengan benar beberapa data dan fakta yang berhubungan dengan flu tulang. Apa sajakah yang perlu diketahui?

flu bayi

Data dan fakta

Berikut ini beberapa data dan fakta mengenai flu tulang pada anak sebagaimana diolah daripada pelbagai sumber, iaitu:

Virus
Menurut salah seorang staff perubatan yang berkhidmat di sebuah rumah sakit di Jawa Timur, dikatakan bahawa sebagaimana varian penyakit selesema, serangan flu tulang pada anak juga disebabkan oleh virus, terutama virus Parvovirus B19.

Nyamuk
Nyamuk Aides aegypty merupakan satu-satunya carrier atau pembawa virus Parvovirus B19. Carrier atau pembawa adalah makluk hidup yang menyebarkan atau menularkan penyakit, sedangkan makluk hidup itu sendiri tidak diserang atau dijangkiti. Dengan kata lain, carrier merupakan induk semang asal penyakit, namun tidak berakibat pada dirinya sendiri.

Ngilu
Rasa sakit dan ngilu yang terjadi pada sendi sehingga tubuh terasa sukar digerakkan atau mencetuskan orang untuk tidak bergerak, merupakan salah satu gejala awal yang dapat dirasakan. Gejala ini muncul pada pagi hari, sedangkan rasa ngilu demam, serta kedinginan mungkin saja terjadi pada malam hari.

Mirip demam berdarah
Menurut salah seorang pengamal kesihatan, dikatakan bahawa gejala sekunder lain yang boleh dengan mudah diamati adalah keluarnya tompok ataupun tompok warna merah pada kulit dan mulut. Untuk memastikan bahawa serangan penyakit ini bukanlah demam berdarah, diperlukan pemeriksaan darah untuk menentukan besar atau jumlah kadar hemoglobin serta platelet dalam darah.

flu bayi 2

Gerakan 3M
Melakukan gerakan 3M, iaitu menanam barang bekas, longkang bak penampungan air serta melakukan mengabui atau pengasapan merupakan salah satu cara untuk mencegah jangkitan penyakit flu tulang yang disebabkan oleh nyamuk Aides aegypty.

Demikianlah beberapa data dan fakta mengenai flu tulang pada anak yang sebaiknya perlu diketahui ibu bapa. Segera lakukan lawatan perubatan apabila 2 minggu selepas diserang flu tiba-tiba tubuh merasa ngilu dan nyeri, kerana boleh jadi serangan flu tulang atau chikungunya sedang berlaku. Semoga bermanfaat.

Artikel berkaitan:

One Comment on “Cara Menghilang dan Mencegah Selsema”

  1. Selsema memang satu penyakit yg sungguh kacau. Saya selalu perlu 2, 3 minggu utk sembuh jike dapat selsema. Geram betul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *