Web Analytics

Macam Mana Saya Berbisnes, Sedangkan Saya Berada di University?

Ada orang tanya saya macam mana saya handle bisnes, pada masa yang sama saya adalah full time student di sebuah University yang terletak di perut negeri Pahang?

Walaupun saya tiada kat ‘kedai’ , tapi saya masih boleh jalankan bisnes seperti biasa tanpa berada kat kedai pun dan menjana sales revenue sehingga 5 angka sebulan.

Ada yang nak tahu? kalau fikir logik dari sudut pemikiran model perniagaan lama, sesuatu perniagaan itu hanya boleh berjalan jika kedai fizikal di buka dan di jaga oleh pemiliknya kan?

Tapi sedarkah kita bahawa sekarang model perniagaan moden dan baru sudah mengganti model perniagaan lama dan saya yakin model perniagaan moden ini akan lebih di sukai oleh ramai orang sebab ianya bersifat mudah, jimat, cepat dan sebagainya.

Dan saya sendiri adalah salah seorang shopaholic yang suka membeli belah secara atas talian. haritu smartphone saya jatuh lalu pecah, malam tu jugak saya survey smartphone baru dan order direct secara online. beli pakaian pun saya suka beli online. hihi.

Mungkin sebab saya ahli bisnes yang berbisnes online kot, sebab tu saya suka beli online. sangat jimat masa. kalau nak dibandingkan dengan postage RM6 tu, lebih baik saya order online

Sebab masa saya lebih berharga daripada berjam-jam meluangkan masa bersesak sesak di shopping mall dan rempuh jem trafik. hihi. masa tu saya boleh focus berbisnes dan meluangkan masa dengan insan tersayang. kan lebih baik. hehe.

Alhamdulillah. walaupun saya masuk university, bisnes saya masih lagi berjalan seperti biasa. sebaliknya ianya bertambah sistematik sebab segala pembungkusan dan pengeposan barang semuanya di ambil alih oleh kakak saya.

Tiap hari, boleh kata mesti ada customers yang nak order produk shaklee atau nak beli arabic gum. whatsapp dan internet bagi saya adalah dua element terpenting dan ‘nyawa’ yang membantu saya dalam bisnes.

Dalam kuliah mesti whatsapp berbunyi. masa saya discussion pun customers tanya harga barang. masa saya study pun duit pembayaran dari customer masuk. hihi.

Bila customers dah clearkan payment, saya akan minta details seperti nama, alamat dan no handphone seterusnya forward kan details tu kepada kakak saya.

Seterusnya, kerja-kerja packaging, posting dan etc kakak saya yang uruskan. tugas saya adalah check payment dari customer dan entertain customers sahaja. hehe. sangat best sebenarnya buat bisnes ni.

order dari cust
order dari cust

Saya bersyukur ada kakak yang sudi bantu saya dalam bisnes. setiap kali saya restock produk shaklee, dia akan update kepada saya melalui whatsapp. kiranya, boleh lah saya tahu barang apa yang sudah nak habis dan barang yang masih ada.

Sebenarnya saya tak berniat pun nak buat stock kat rumah. tapi memandangkan saya ada dapat bonus 4 angka tiap-tiap bulan dari shaklee, saya ambil sedikit daripada bonus itu untuk di jadikan stock shaklee di rumah.

Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit. kalau kira, ready stock kat rumah tu hampir RM10k. lagipun customers saya ada yang datang direct ke rumah untuk ambil barang. jadi saya harus bersiap sedia.

Berbalik kepada kisah tadi, sebagai ganjaran, saya ada beri sedikit ‘duit minyak’ RMxxx sebulan kepadanya. hihihi. memang berbaloi-baloi sebab saya tak perlu buat apa-apa pun. cuma ambil order customers dan forwardkan details kepada kakak saya sahaja untuk barang di pos.

Jadi begini lah kitaran hidup saya. semasa di university, saya focus belajar dan bisnes. bila customers nak barang, saya minta kakak saya yang poslaju kan. 1 hari dah sampai biasanya.

Secara purata, total bungkusan yang kakak saya poskan adalah dari 40 hingga 70 bungkusan sebulan setakat ini dengan sales revenue mencecah 5 angka sebulan. insyaAllah angka ini akan semakin bertambah pada masa akan datang.

Semoga kisah saya berbisnes ini menjadi inspirasi kepada pembaca kerana saya bermula dari kosong. saya bertatih sedikit demi sedikit dari hari ke hari. jika anda nampak saya sekarang sudah berjaya, ketahuilah bahawa anda pun boleh berjaya cuma anda kena bermula hari ini.

Jangan tunggu esok atau lusa. sebab tindakan anda hari ini lah yang menentukan hasil yang anda akan dapat 2 atau 3 tahun akan datang.

Mula lah berbisnes hari ini hatta menjual sehelai tisu sekalipun.

Berhenti Belajar atau Buat Bisnes Sambil Belajar?

Hari itu saya ada meluahkan rasa seperti ingin berhenti belajar universiti di status facebook.

Sebab saya rasa potensi diri saya seperti di sekat jika saya hidup seperti seorang pelajar. hidup saya tak bebas umpama seperti burung yang terkurung di dalam sangkar.

Kadang-kadang terbit juga rasa ‘geram’ dengan potensi diri dan potensi bisnes yang saya jalankan sekarang

Sebab saya fikir, buat online bisnes sambil belajar pun saya mampu menjana jualan 5 angka sebulan, kalau focus bisnes sahaja betul-betul mungkin saya mampu jana 6-7 angka sebulan.

Ia benar-benar menghantui fikiran saya setiap hari

Alhamdulillah. nak hampir 2 tahun saya buat online business.

Saya sangat enjoy buat bisnes tauu. online business ni ibarat ‘soul’ saya. lagipun memang passion saya adalah business.

Saya ada terima nasihat dari seorang kawan facebook saya. bacalah. kisah saya dengan beliau ada persamaan. saya gelar beliau sebagai abg x yer (bukan nama sebenar)

Salam,

Abg x selalu ikuti post2 amir, dan suka isi2nya, serta semangat2 yg mengalir dari nya… kipidap

Abg x PM ni, sbb, terpanggil utk bkongsi pendapat.. sebab, rasanya, kisha kita sama…

Abg x dulu buat A-Level (bawah MARA) pda 1996/97… dan akibat ekonomi gawat masa tu, 90% daripada kitorang dihantar ke Uniten (transfer kredit dari PPP-ITM, terus ke tahun-3) utk habiskan Degree… hanya 10% yg cemerlang je yg fly direct ke UK.

Abg x excel masa SPM .. dgn result yg abg dpt (Gred 1, Aggregat 9), abg boleh apply medic & engineering…

Walaupun ‘minat’ medic, tapi abg buat engineering, sebab nak cepat habis katanya, supaya boleh cepat cari duit… (mata duitan la tu )

Abg tau, medic bukan senang… byk kena menghafal…

Engineering pun bukan senang.. add math kena terrer… kalu abg fokus betul2, mmg boleh rasanya…

Nak dijadikan cerita, pada tahun terakhir, 2 org abang kami meninggal dunia akibat kemalangan jalanraya…tinggal lah mak sorang2 yg bekerja siang malam (kerja kilang, jual kuih, dsb nya) utk sekolahkan 3 lagi anak kat Universiti… ayah abg OKU.. takleh kerja…

Disebabkan kesian kat mek masa tu, abg keje partime, sehiggalah ganggu waktu belajar, menyebabkan CGPA jatuh di bawah paras 2.0 2 kali berturut…dan akhirnya dibuang (walaupun sebenarnya boleh je merayu).

Disebabkan darah muda, abg nekad utk terus cari kerja tanpa degree..dan bermula dari bawah… dgn gaji RM1000 je masa tu… (kerja sales.. tapi komisyen tinggi lah)

Alhamdulillah… berkat usaha & doa ibu bapa mungkin, selepas 10 tahun (berkuli dgn bos lama), abg x dah buka syarikat sendiri skrg.. dan couldn’t be happier…

Rupanya2, apa yg terjadi ada hikmahnya.. baru skrg nampak… rupa2nya, Allah berikan aku jalan berduri sebelum ni, sebab Dia nak bawa takdir aku ke sini….

So, mesej abg x ialah :

– semua yg terjadi, ada hikmah nya…mungkin skrg kita tak sedar/perasan… tapi, lambat laun, kita akan nampak..
– just go with your instinct… tapi, restu & doa ibubapa tu juga penting…

Buat istikharah, jika mahu…

I wish you all the best…

See you at the top, Qimie!

Assalam..

Saya sangat terinspirasi baca kisah beliau. terima kasih kerana sudi berkongsi.

Saya juga ada terima banyak komen dan PM (private message) dari rakan-rakan facebook saya. ramai yang bagi nasihat kat saya.

Sebab lagipun saya sebenarnya tak ada niat langsung nak kerja makan gaji bila saya dah habis belajar degree di university nanti.

Nak sambung buat master atau phd? kirim salam sahaja lahh. hihi. saya tak minat.

Satu tips nak buat bisnes saya nak kongsikan dengan anda adalah

Buat bisnes,

It is all about helping people to get what they want

Maksudnya, kerja kita bila buat bisnes adalah just bantu customers dapatkan apa yang mereka nak terlebih dahulu

Macam saya semalam,

Saya telah berjaya menolong 2-3 orang yang ada masalah kulit muka yang kritikal dengan menggunakan produk saya

Maksudnya di sini,

Selagi saya tak bantu selesaikan masalah mereka, saya tak layak dapat untung dari bisnes yang saya jalankan

Nampak tak? senang je nak buat bisnes jika kita ada ilmu bisnes.

Oh yaaa. bercakap tentang belajar di university sambil buat bisnes ni kan, saya tertarik nak kongsi satu kisah lucu. hihi.

Hari itu saya kena marah dengan lecturer sebab saya ‘main’ handphone dalam lecture die. Hahahaha.

Sejujurnya saya tak rasa saya ni fulltime student, sebaliknya saya rasa saya ni fulltime businessman. Alhamdulillah.

rezeki dari Allah
rezeki dari Allah

Saya memang kena banyak bersyukur nieee sebab

Hari itu Allah bagi result exam 4.0 kat saya

Tiap-tiap bulan Allah bagi pulak rezeki 4 angka kat saya

Business saya pun Allah tolong ‘jaga’ kan

Hidup saya sekarang pun sangat tenang berbanding saya 10 tahun yang dulu

Apa lagi saya mahu?

Bersyukurlah

Anda bagaimana exam ok? hihi. kalau anda nak 4.0 dalam exam, anda boleh amek gambar ni, tengok hari hari.

Bayangkan seolah-olah anda dah dapat pun 4.0. insyaAllah anda akan jadi ‘magnet’ kepada result 4.0 tuu.

Kalau boleh tampal kat tempat yang anda selalu nampak tiap-tiap hari (contoh depan cermin)

Ini akan melatih minda bawah sedar anda untuk menggerakkan tindakan anda ‘bekerja’ ke arah untuk mendapatkan 4.0 tanpa anda sedar

Contoh anda akan rasa bersemangat dengan tiba-tiba, anda akan senang nak bangun pagi, anda tidak akan rasa mengantuk nak baca buku dan lain-lain

Jangan percaya tapi cubalah! it works for me. insyaAllah dengan izin Allah.

Artikel berkaitan:
10% untung bisnes untuk ibu

Leave a Comment