Tongkat Ali – Penyelidikan, Manfaat dan Kesan Sampingan

Tongkat Ali (Eurycoma longifolia) Penyelidikan Perubatan

Tongkat Ali (Longjack) adalah hujan pokok hutan kecil yang banyak didapati di Malaysia, Borneo dan Sumatera Utara di Indonesia. Batang tumbuhan ini amat panjang dan ia telah digunakan secara tradisi oleh banyak orang asli yang berlainan di rantau ini untuk pelbagai penggunaan.

pokok tongkat ali

Kegunaan herba ini amat meluas juga.  Antaranya yang paling umum ialah diguna untuk menguatkan tenaga seksual yang rendah dan sebagai ubat untuk demam. Maksud tongkat ali merujuk kepada ciri-ciri afrodisiak terkenal itu.

Banyak Kajian yang dibuat

Bermula pada tahun 1993, ahli-ahli sains dari pelbagai Universiti dan institusi penyelidikan di seluruh Malaysia memulakan ujian saintifik untuk menilai sama ada tumbuhan ini mempunyai sebarang asas saintifik bagi afrodisiak terkenal dan kesan meningkatkan kekuatan seksual.

Pelbagai kajian ini mula dibentangkan pada bioteknologi dan tumbuhan ubatan seminar tempatan selepas 1994. Dalam kajian awal Tongkat Ali telah diuji untuk kedua-dua kesannya terhadap aktiviti sel dalam tabung uji serta kajian pada haiwan hidup.

Kajian-kajian penting mengenai kesan tumbuhan ini pada sel-sel hidup dalam tabung uji menunjukkan peningkatan kadar glikolisis (60% meningkat), peningkatan dalam pengeluaran ATP (80%) diperhatikan dalam homogenates hati dan peningkatan dalam cGMP dan cAMP oleh 60% (kesan ini telah dibandingkan dengan tindakan sitrat sildenafil atau Viagra dan didapati mempunyai kesan yang sama). Keputusan ini menunjukkan bahawa tenaga selular telah dipertingkatkan dengan ketara.

Tongkat ali yang berlainan warna

Terdapat 4 warna utama untuk herba ini, mereka termasuk merah, putih, hitam, dan kuning. Selain daripada rupa bentuk pokok itu sendiri, pokok-pokok ini dapat dibezakan dari warna akarnya.

Tongkat ali merah (Stema tuberosa) dan hitam (Polyalthia Bullata) merupakan 2 jenis yang paling mahal sebab mereka amat susah untuk didapati. Di samping itu, mereka juga mempunyai nilai-nilai perubatan yang lebih baik dari warna lain.

Tongkat Ali dan Testosteron

Akar Tongkat Ali telah lama digunakan sebagai afrodisiak dan ubat remedi untuk gejala andropause dan ganguan seksual yang berkaitan dengan usia. Akar tersebut mengandungi sebatian yang telah berulang kali ditunjukkan dalam kajian haiwan untuk merangsang libido, meningkatkan kualiti air mani, dan juga menyokong pertumbuhan otot. Kesan-kesan sebahagian besarnya disebabkan oleh kenaikan dalam testosteron.

Satu kajian yang dijalankan di Malaysia pada tahun 2012 yang terlibat 76 orang, sebelum kajian hanya 35% daripada mereka mempunyai tahap testosteron normal. Selepas sebulan dengan penggunaan tumbuhan ini, bilangan lelaki dalam kumpulan dengan tahap testosteron normal melonjak kepada lebih 90%.

Lagi satu kajian berlainan mendapati bahawa lelaki yang mengambil tongkat ali setiap hari mengalami peningkatan dalam fungsi erektil, libido, dan jumlah air mani. Ada juga yang mengalami kehilangan lemak dan kekurangan berat badan.

tongkat ali long jack
tongkat ali long jack

Tumbuhan Herba dan Kesuburan Lelaki

Walaupun bukan semua orang yang memakai tongkat ali ingin meningkatkan kesuburan mereka, ia adalah berbaloi untuk ketahui bahawa tumbuhan ini mempunyai manfaat sokongan hormon dan juga menggalakkan kualiti sperma normal. Kualiti sperma, dikira dalam jumlah kuantiti, tumpuan, dan motilitas, boleh memberi kesan kepada kesuburan lelaki dan untuk tahan lama dalam hubungan seks.

Dalam satu kajian, 75 orang lelaki yang mengamalkan tumbuhan herba ini setiap hari diperhatikan mengalami peningkatan yang ketara dalam kualiti sperma, penambahan yang berlangsung selama beberapa bulan selepas kajian awal. Hampir 15% daripada peserta juga melaporkan kehamilan baru.

Kebaikan Untuk Kesihatan

Menurunkan Berat Badan

Tongkat Ali boleh menurunkan jisim lemak, lilitan pinggang, dan saiz pinggang berbanding plasebo dalam kajian selama 12 minggu (DB-RCT) daripada 109 lelaki. – Sumber

Dalam ujian makmal, Tongkat Ali juga didapati boleh mengurangkan berat badan dan lemak perut pada tikus. Walau bagaimanapun, ia tidak menjejaskan berat organ dalaman.

Mengurangkan Tekanan Dan Kecemasan

Kajian selama 4 minggu pada 63 orang yang sedang mengalami tekanan yang sederhana menunjukkan bahawa ekstrak akar Tongkat Ali dapat mengurangkan tahap hormon tekanan (kortisol), ketegangan, kemarahan, dan kekeliruan. – Sumber

Terdapat banyak khasiat dan manfaat untuk mengekalkan tahap optimum testosteron, antaranya termasuk;

 • Meningkatkan kekuatan otot dan bina badan
 • Pengurangan lemak badan
 • Meningkatkan kepadatan mineral tulang
 • Menebalkan bulu badan dan kulit
 • Meningkatkan keinginan seks
 • Meningkatkan tenaga
 • Pengurangan cepat marah dan kemurungan
 • Meningkatkan fungsi kognitif dan keyakinan
 • Merawat kencing manis atau diabetes
 • Mengawal tekanan darah tinggi dan rendah
 • Mengubati masalah tenaga batin

Untuk Wanita

Ketidakseimbang hormon adalah masalah kesihatan yang biasa untuk ramai wanita hari ini. Herbalists percaya dalam ubat-ubatan tradisional seperti Tongkat Ali untuk merawati isu-isu ini dan penyelidikan moden telah mengesahkan statusnya sebagai herba yang memberi kesan yang ketara kepada kesihatan dengan manfaat keseimbangan hormon.

Meningkatkan Tenaga

Apabila badan tidak menghasilkan hormon yang mencukupi, atau apabila pengeluarannya menjadi lebam, ia sering boleh menyebabkan tahap tenaga yang rendah. Tongkat ali merupakan herba yang sangat baik untuk mengimbangi hormon, ia mempunyai kesan tambahan untuk menyeimbangkan tenaga dan metabolisme.

Cara minum tongkat ali

Terdapat beberapa cara untuk minum tongkat ali:

Rebus dan minum

 1. Bila anda ambil balik akar, daun dan batang pokok tongkat ali, adalah baik untuk anda bersihkan dengan air terlebih dahulu.
 2. Potong batang tongkat ali untuk jadi kepingan yang kecil.
 3. Rendam 2 gram akar dalam 1 liter air selama 30 minit.
 4. Rebus dan masak selama 30 minit hingga 1 jam.
 5. Keluarkan akar dan minum minuman yang terkelupas.
 6. Jika rasa terlalu pahit, boleh campur madu ke dalam minuman itu.

Cara moden – beg teh

Sekarang sudah ada cara yang lebih mudah di mana anda boleh beli beg teh tongkat ali yang ada dalam pakej.

 1. Masukkan satu beg teh ke dalam secawan air panas.
 2. Celup teh selama 20 minit dan siap untuk diminum.
 3. Minum secawan teh herba setiap hari pada waktu pagi, petang dan malam untuk membantu mengekalkan dan memperbaiki kesihatan anda.

Kopi tongkat ali

Di pasaran sekarang terdapat banyak pakej kopi segera yang mengandungi tongkat ali. Boleh anda beli dan minum dengan amat mudah.

Antara jenama pakej kopi yang boleh anda dapat termasuk Power Root AliCafe, CNI dan banyak lagi. Ada juga jenama kopi tongkat ali yang campur dengan ginseng untuk menambahkan lagi nutrisi di dalamnya.

 1. Ambil satu pak kopi dan tuang ke dalam satu cawan.
 2. Tuang air panas ke dalam cawan itu.
 3. Kacau minuman dalam cawan dengan satu sudu.
 4. Lepas tu sudah boleh minum.

Cara makan tongkat ali

Kapsul

Ambil ekstrak tongkat ali yang dibekalkan kapsul setiap hari dengan air pada waktu pagi, petang dan malam sebelum atau selepas makan.

Kesan Sampingan Tongkat Ali

Kesan-kesan sampingan daripada penggunaan Tongkat Ali adalah ringan pada pandangan kami dan tidak serius berbanding dengan kelebihan kesan testosteron rangsangan.

Melalui pengalaman kami, kami telah mengambil perhatian kesan negatif yang berikut:

1. Sedikit peningkatan agresif, ia bukan tidak terkawal tetapi ketara pada masa tertentu.

2. Kegelisahan, apabila anda menggunakan tumbuhan herba ini dalam dos yang tinggi, tahap tenaga anda akan meningkat, dan anda mungkin mendapati diri anda tidak dapat tidur semalaman.

Kesan sampingan di atas adalah hasil standard daripada peningkatan tahap testosteron dalam badan anda.

Setakat ini, kami tidak mendapati apa-apa kesan penyebab botak atau keguguran rambut lelaki dalam apa jua bentuk.

Keselamatan Tongkat Ali

Jika anda menghabiskan satu atau dua jam untuk membuat kajian Tongkat Ali, anda pasti akan mencari banyak laman web yang menggunakan taktik dalam usaha untuk menakut-nakutkan anda membeli produk yang diperbuat daripada tumbuhan ini dan mereka akan memberitahu anda betapa bahaya dengan pakai atau minum herba ini.

Jangan takut, tumbuhan jenis ini bukan ‘lombong bidang’ produk bahawa semua percubaan pemasaran negatif mempunyai orang-orang yang beriman, ini adalah taktik pemasaran berpandangan pendek didorong oleh ketamakan dan desakan.

Walaupun kami tidak dapat menguji kualiti setiap ekstrak di luar pasaran, jika anda telah membeli satu jenama dan khuatir tentang pembelian anda, anda tidak perlu bimbang sebab kebanyakan tumbuhan seperti ini adalah baik dan selamat untuk makan. Yang paling buruk keberkesanannya mungkin terhad dan berbeza dari produk-produk daripada pembekal yang berlainan.

* SILA AMBIL PERHATIAN:

Kesan sampingan di atas diambil daripada pengalaman peribadi kmai yang jujur dengan pemgambilan Tongkat Ali dan BUKAN daripada seorang doktor atau pakar pemakanan. Jika anda terdedah kepada penyakit atau alahan, sila jumpa dengan doktor anda sebelum mengambil makanan tambahan dalam apa jua bentuk.

Harga Untuk Tongkat Ali

Jika anda ingin bertanam tongkat ali, boleh anda beli anak pokok dari kampung-kampung yang ada menanam pokok ini. Biasanya harga cuma di antara RM8 sampai RM15 saja.

Untuk 500g tongkat ali merah Barakatu-Sunnah yang sudah siap dipotong dalam kepingan kecil dan diisi dalam satu pak, harganya di antara RM30 – RM45.

Bagi Kapsul, harganya boleh berbeza-beza bergantung kepada jenama dan isi kandungan yang anda beli. Contohnya, jika anda beli Nu Prep yang mempunyai 10 kapsul, harganya adalah RM30. Jika anda beli HURIX’S yang mempunyai 30 kapsul, harganya adalah kira-kira RM40.Untuk Kapsul TONGKAT ALI Phyto Plus Eurycoma Longifolia UTM, 1 botol mengandungi 60 biji kapsul dan harganya adalah RM90.

Bagi kopi, ALICAFE Tongkat Ali & Ginseng yang dibekalkan oleh Power Root yang mempunyai 15 pak dalam satu pak besar adalah dijual dengan harga lebih kurang RM20.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *