Tongkat Ali – Penyelidikan, Manfaat dan Kesan Sampingan

Tongkat Ali (Eurycoma longifolia) Penyelidikan Perubatan

Tongkat Ali adalah hujan pokok hutan kecil yang banyak didapati di Malaysia, Borneo dan Sumatera Utara di Indonesia. Batang tumbuhan ini amat panjang dan ia telah digunakan secara tradisi oleh banyak orang asli yang berlainan di rantau ini untuk pelbagai penggunaan. Antaranya yang paling umum ialah diguna untuk menguatkan tenaga seksual yang rendah dan sebagai ubat untuk demam. Maksud tongkat ali merujuk kepada ciri-ciri afrodisiak terkenal itu.

tongkat ali
tongkat ali

Bermula pada tahun 1993, ahli-ahli sains dari pelbagai Universiti dan institusi penyelidikan di seluruh Malaysia memulakan ujian saintifik untuk menilai sama ada tumbuhan ini mempunyai sebarang asas saintifik bagi afrodisiak terkenal dan kesan meningkatkan kekuatan seksual. Pelbagai kajian ini mula dibentangkan pada bioteknologi dan tumbuhan ubatan seminar tempatan selepas 1994. Dalam kajian awal Tongkat Ali telah diuji untuk kedua-dua kesannya terhadap aktiviti sel dalam tabung uji serta kajian pada haiwan hidup.

Kajian-kajian penting mengenai kesan tumbuhan ini pada sel-sel hidup dalam tabung uji menunjukkan peningkatan kadar glikolisis (60% meningkat), peningkatan dalam pengeluaran ATP (80%) diperhatikan dalam homogenates hati dan peningkatan dalam cGMP dan cAMP oleh 60% (kesan ini telah dibandingkan dengan tindakan sitrat sildenafil atau Viagra dan didapati mempunyai kesan yang sama). Keputusan ini menunjukkan bahawa tenaga selular telah dipertingkatkan dengan ketara.

Tongkat Ali dan Testosteron

Akar Tongkat Ali telah lama digunakan sebagai afrodisiak dan ubat remedi untuk gejala andropause dan ganguan seksual yang berkaitan dengan usia. Akar tersebut mengandungi sebatian yang telah berulang kali ditunjukkan dalam kajian haiwan untuk merangsang libido, meningkatkan kualiti air mani, dan juga menyokong pertumbuhan otot. Kesan-kesan sebahagian besarnya disebabkan oleh kenaikan dalam testosteron.

Satu kajian yang dijalankan di Malaysia pada tahun 2012 yang terlibat 76 orang, sebelum kajian hanya 35% daripada mereka mempunyai tahap testosteron normal. Selepas sebulan dengan penggunaan tumbuhan ini, bilangan lelaki dalam kumpulan dengan tahap testosteron normal melonjak kepada lebih 90%.

Lagi satu kajian berlainan mendapati bahawa lelaki yang mengambil tongkat ali setiap hari mengalami peningkatan dalam fungsi erektil, libido, dan jumlah air mani. Ada juga yang mengalami kehilangan lemak dan kekurangan berat badan.

tongkat ali long jack
tongkat ali long jack

Tumbuhan Herba dan Kesuburan Lelaki

Walaupun bukan semua orang yang memakai tongkat ali ingin meningkatkan kesuburan mereka, ia adalah berbaloi untuk ketahui bahawa tumbuhan ini mempunyai manfaat sokongan hormon dan juga menggalakkan kualiti sperma normal. Kualiti sperma, dikira dalam jumlah kuantiti, tumpuan, dan motilitas, boleh memberi kesan kepada kesuburan lelaki.

Dalam satu kajian, 75 orang lelaki yang mengamalkan tumbuhan herba ini setiap hari diperhatikan mengalami peningkatan yang ketara dalam kualiti sperma, penambahan yang berlangsung selama beberapa bulan selepas kajian awal. Hampir 15% daripada peserta juga melaporkan kehamilan baru.

Terdapat banyak manfaat untuk mengekalkan tahap optimum testosteron, antaranya termasuk;

  • Meningkatkan kekuatan otot
  • Pengurangan lemak badan
  • Meningkatkan kepadatan mineral tulang
  • Menebalkan bulu badan dan kulit
  • Meningkatkan keinginan seks
  • Meningkatkan tenaga
  • Pengurangan cepat marah dan kemurungan
  • Meningkatkan fungsi kognitif dan keyakinan

Kesan Sampingan Tongkat Ali

Kesan-kesan sampingan daripada penggunaan Tongkat Ali adalah ringan pada pandangan kami dan tidak serius berbanding dengan kelebihan kesan testosteron rangsangan.

Melalui pengalaman kami, kami telah mengambil perhatian kesan sampingan yang berikut:

1. Sedikit peningkatan agresif, ia bukan tidak terkawal tetapi ketara pada masa tertentu.

2. Kegelisahan, apabila anda menggunakan tumbuhan herba ini dalam dos yang tinggi, tahap tenaga anda akan meningkat, dan anda mungkin mendapati diri anda tidak dapat tidur semalaman.

Kesan sampingan di atas adalah hasil standard daripada peningkatan tahap testosteron dalam badan anda.

Setakat ini, kami tidak mendapati apa-apa kesan penyebab botak atau keguguran rambut lelaki dalam apa jua bentuk.

Keselamatan Tongkat Ali

Jika anda menghabiskan satu atau dua jam untuk membuat kajian Tongkat Ali, anda pasti akan mencari banyak laman web yang menggunakan taktik dalam usaha untuk menakut-nakutkan anda membeli produk yang diperbuat daripada tumbuhan ini.

Jangan takut, tumbuhan jenis ini bukan ‘lombong bidang’ produk bahawa semua percubaan pemasaran negatif mempunyai orang-orang yang beriman, ini adalah taktik pemasaran berpandangan pendek didorong oleh ketamakan dan desakan.

Walaupun kami tidak dapat menguji kualiti setiap ekstrak di luar pasaran, jika anda telah membeli satu jenama dan khuatir tentang pembelian anda, anda tidak perlu bimbang sebab kebanyakan tumbuhan seperti ini adalah baik dan selamat untuk makan. Yang paling buruk keberkesanannya mungkin terhad dan berbeza dari produk-produk daripada pembekal yang berlainan.

* SILA AMBIL PERHATIAN:

Kesan sampingan di atas diambil daripada pengalaman peribadi kmai yang jujur dengan pemgambilan Tongkat Ali dan BUKAN daripada seorang doktor atau pakar pemakanan. Jika anda terdedah kepada penyakit atau alahan, sila jumpa dengan doktor anda sebelum mengambil makanan tambahan dalam apa jua bentuk.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *