Tips Memilih Baju Muslim Untuk Wanita Hamil

Pada ketika memasuki masa kehamilan wanita akan merasa kesulitan dalam memilih pakaian yang sesuai untuk mereka. Hal ini disebabkan oleh perubahan saiz di beberapa kawasan tubuh mereka. Kadang-kadang bagi wanita yang baru mengandung anak pertama mereka akan bingung untuk memilih baju muslim yang sesuai untuk mereka.

Pada masa itulah mereka terkadang salah memilih baju yang pas untuk mereka sehingga mereka akan merasa tidak selesa dengan busana yang mereka kenakan. Ada beberapa tips membeli baju muslim yang sesuai untuk wanita hamil di mana anda juga mungkin boleh menjadikannya sebagai rujukan anda agar anda merasa nyaman mengenakannya.

  1. Belilah busana muslim yang mempunyai pinggang yang anjal pada masa 1-3 bulan pertama masa kehamilan anda. Usahakan keelastisannya tidak menekan perut anda dan selesa untuk digunakan.
  2. Pastikan baju muslim yang anda beli tidak terlalu mahal. Alasannya adalah anda akan membeli beberapa set baju muslim pada masa kehamilan dan bentuk badan anda akan sentiasa berubah bulan demi bulan atau bahkan hari demi hari.
  3. Utamakan kenyaman pakaian muslim anda. Jika anda dihadapkan di suatu tempat antara kenyaman dan mode maka utamakanlah keselesaan. Namun tidak ada salahnya jika anda memilih busana yang cantik dan bergaya dengan tetap mengutamakan keselesaan sebagai keutamaan anda.
  4. Pilihlah seluar dalam yang anjal dan diperbuat daripada kapas. Menurut beberapa kajian, wanita hamil cenderung berisiko terkena jangkitan pada bahagian urinal. Oleh kerana itu pilihlah pakaian yang diperbuat daripada bahan kapas kerana ia akan melancarkan peredaran udara dan mengurangkan risiko jangkitan urinal.

Baju Kerja Muslimah untuk Wanita Hamil

Pilihan yang akan kita berbincang seterusnya adalah tentang pakaian kerja muslimah untuk ibu bergandung. Ini memang masih di sekitar pakaian kerja untuk wanita hamil ya.

Untuk wanita hamil, pakaian bekerja yang paling sesuai adalah pakaian yang boleh dipakai dengan selesa dan fleksibel pada badan mereka.

Baju yang sesuai adalah baju yang biasanya menggunakan pakaian panjang dengan motif yang sederhana dan digabungkan dengan penggunaan blazer. Reka bentuk pakaian perlulah longgar, terutamanya pada kawasan perut supaya bayi dalam perut dapat dijaga dengan selamat.

Masa Riang Yang Menunggu Anda

Masa yang paling baik untuk keluar dan membeli pakaian muslimah bersalin ialah apabila anda mendapati anda hamil. Membeli-belah adalah aktiviti yang paling berkesan untuk menghapuskan tekanan yang hebat, dan anda akan menyukai perasaan membeli-belah bagi tempoh yang paling istimewa dalam hidup anda.

baju muslim untuk ibu hamil

Anda boleh mencari beberapa tips yang dibincangkan dalam artikel ini sebelum membuat keputusan untuk membeli anda beberapa helai baju muslimah untuk memakai semasa hamil. Anda perlu mula untuk tumpul perhatian atas pakaian longgar, dan perlu diingat untuk membeli pakaian bermusim juga!

Adalah baik untuk anda sentiasa memakai pakaian yang selesa yang dapat membuat anda rasa gembira dan yakin dalam mana-mana keadaan saja. Kerana perubahan hormon semasa kehamilan pada umumnya wanita terpaksa melepaskan banyak baju kegemaran mereka di mana mereka tidak pernah berpengalaman sedemikian sebelum ini.

Oleh itu, bertenanglah dan tunjukkan masa percintaan bayi anda kerana ini akan menjadi pengalaman seumur hidup anda.

Baca juga: Tanda Hamil Yang Disangka Tanda Hendak Period

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *