Pilihan Terbaik Baju Batik Seragam untuk Kantor

Siapa orangnya yang tak menginginkan tampil bergaya dengan fesyen yang indah tetapi dengan harga yang berpatutan? Apalagi tampil bergaya bersama satu keluarga dengan busan yang padat.

Untuk menanggapi hal seperti itu kini hadir sebuah busana batik seragam keluarga. Kenapa mesti batik? Untuk menjawab keinginan masyarak Indonesia yang mahukan busana batik yang inovatif dan moden serta mempunyai banyak model sehingga boleh dikenakan di pelbagai acara dan event.

Para pengerajin batik banyak yang menggabungkan batik dengan fesyen dari negara asing untuk mewujudkan suatu busana batik moden yang digemari oleh masyarakat.

Alhasil terciptalah pelbagai macam batik moden dengan model yang bergaya tetapi sarat akan seni dan budaya khas bangsa Indonesia.

Salah satu batik yang digemari oleh orang yang telah berkeluarga adalah batik seragam, batik ini model beliau hampir sama dengan model batik sarimbit yang mungkin sudah anda kenal sejak lama, tetapi model dan coraknya lebih simpel dan jenis perpaduan yang sama. Contoh model baju batik seragam keluarga boleh anda lihat pada gambar dibawah ini:

KM-233
KM-233

Boleh dilihat model yang ditawarkan batik seragam keluarga sangatlah indah, anda dan keluarga anda akan kelihatan sangat padat dan harmoni ketika memakai batik seragam tersebut. Batik seragam keluarga boleh dikenakan dalam berbagai macam acara entah itu acara formal ataupun tidak formal.

Dengan anda memilih baju batik seragam sebagai busana padat keluarga anda, anda secara tidak langsung telah iku dalam pemeliharaan tradisi dan membantu meningkatkan pendapatan para pengerajin batik. Harga yang ditawarkan batik jenis ini cukup murah berbanding busana kompak lain dari negara asing.

Cukup dengan 70 ribu rupiah anda sudah boleh mendapatkan satu stel baju tersebut untuk satu orang, anda juga tidak perlu bingung membeli baju batik seragam keluarga itu, cukup dengan mendatangi kedai batik disekitar kawasan anda atau memerintahkan di batik online shop anda sudah boleh membeli busana batik keluarga ini. Anda berminat?

Seragam Baju Batik Terbaik untuk Syarikat

Siapa orang Indonesia yang tak kenal busana yang bernama batik? Model fesyen ini dulu sememangnya digemari oleh semua kalangan dan dianggap sebagai busana yang mewah.

Tetapi di Indonesai kejayaan batik sempat malap kerana batik dianggap sebagai busana yang kuno dan model beliau yang membosankan menjadikan batik sepi peminat. tetapi hal ini langsung ditangani oleh para pengerajin dengan mencipta ciptaan batik baru yang digabungkan dengan budaya busana asing yang masuk ke Indonesia dan sering disebut batik moden.

Oleh kerana hal itu menjadikan kegemaran batik oleh masyarakat Indonesia semakin meningkat. Zaman sekarng ini batik tidak hanya dikenakan dirumah saja, tetapi batik juga, banyak difungsikan untuk pelbagai acara dan aktiviti, salah satunya adalah dengan berfungsinya batik sebagai seragam dalam konteks ini baju batik seragam boleh ditakrifkan sebagai batik seragam untuk pakaian seragam kerja dan batik seragam untuk pakaian seragam keluarga.

Untuk batik seragam kerja mempunyai model yang cenderung sedikit sederhana, dan tidak mempunyai model yang kompleks dan ribet biasanya suatu lembaga perkantoran entah itu swasta ataupun negeri, mewajibkan pegawainya untuk memakai batik seragam dengan model dan design yang telah ditentukan oleh syarikat, contoh batik ini boleh dilihat pada gambar berikut:

TLS-4

Kesan selesa akan timbul apabila batin ini dikenakan pada saat bekerja, suasana yang berbeza pada masa bekerja menggunkan batik seragam ini pun akan menambah mood sseorang, sehingga dapat menjalankan pekerjaannya dengan lebih semangat dan fress.

Lain lagi dengan batik seragam keluarga Banyak masyarakat yang beranggapan bahawa dengan menggunakan pakaian yang sama atau berpakaian seragam maka hal ini boleh meningkatkan atau menumbuhkan rasa kebersamaan atau kesepaduan antara satu dengan yang lain.

Begitu juga dengan sebuah keluarga yang menggunakan batik sebagai pakaian seragam keluarganya, mereka akan kelihatan lebih rapi dan terkesan kompak juga mencerminkan kerukunan serta rasa kebersamaan yang begitu erat, model batik seragam ini boleh dilihat pada model gambar berikut ini:

KM-214

Pembuatan Baju Batik Tulis Berkualiti

Indonesia patut berbangga hati kerana mempunyai berbagai macam kebudayaan. Salah satu kebudayaan bangsa Indonesia yang sangat terkenal baik didalam mahupun diluar negeri adalah batik.

Batik adalah sebuah seni dalam pembuatan suatu busana diperlukan sebuah teknik khusus untuk membuatnya, selain itu ketelatenan, kesabaran dan latihan secara terus menerus adalah perkara yang paling diperlukan seseorang dalam membuat busana batik. Berdasarkan cara pembuatannya batik dibagi menjadi 3 cara:

Pertama adalah batik tulis, kedua batik cap ketiga adalah batik printing dari ketiga jenis pembuatan batik, batik tulis adalah batik yang paling banyak digemari dan paling mahal diantaran ketiganya proses pembuatannya yang rumit sehingga menghasilkan corak yang sangat indah menjadikan batik ini mempunyai model yang paling bagus.

Batik tulis ada di Indonesia sejak lama sekali iaitu sejak pemerintahan kerejaan Majapahit meluasnya batik tulis ini di Indonesia ialah sekitar akhir abad 18 atau awal abad ke 19 Masihi dan dikenali hingga sekarang ini.

Proses pembuatan batik tulis hanya menggunakan pewarna indigo dan soga adapun pada proses pembuatannya baju batik tulis ini harus melewati 7 tahap yang boleh dibilang cukup rumit adapun tahapannya seperti berikut:

1. Nglowong:

pada proses ini corak batik dibuat dengan menampal malam menggunakan cantihing tulis di kain.

2. Nembok:

pada peringkat ini dilakukan penutupan bahagian pola yang dibiarkan putih dengan menggunakan malam.

3. Medel:

mencelup kain yang telah diberi malam tadi ke mengotorkan dasar.

4. Ngerok:

menghilangkan bahagian lilin dari kain

5. Mbironi:

menutup bahagian yang akan tetap dibiarkan berwarna biru.

6. Nyoga:

pada peringkat ini iaitu tahapan mencelupka kain ke soga.

7. Nglorod:

proses ini adalah proses terakhir iaitu mencelupkan batik ke air mendidih.

Daripada proses yang terkesan ribet dan memakan masa lama itulah, kenapa baju batik tulis termasuk dalam kategori batik dengan harga yang cukup mahal tetapi harga itu sepadan dengan kualiti dan model yang ditawarkan tidak heran banyak penggemar batik yang memburu baju batik tulis ini untuk dijadikan koleksi. Berikut adalah contoh baju batik yang berkualiti:

KM-245

Dengan semakin melekatnya batik moden di hati bangsa Indonesia menjadikan para pengerajin batik semakin membuat inovasi tentang batik.

Banyak batik-batik Indonesia yang tidak hanya laris manis di pasaran tempatan tetapi juga hingga ada yang boleh menembusi pasaran antarabangsa.

Hal ini seharusnya membuat Indonesia sangat bangga menjadi negara yang mempunyai tradisi budaya batik, kebanggan Indonesia sendiri ditambah dengan tercatatnya batik sebagai tapak warisan budaya di buku catatan UNESCO jadi Indonesia tidak usah bimbang kerana tidak usah merasa cemas bila budaya batik di tuntutan menjadi budaya negara asing yang berlaku pada kes sebelum ini.

Banyak model batik yang ditawarkan oleh batik itu sendiri bermula dari batik untuk anak muda seperti batik distro, batik sarimbit dan batik couple sampai dengan batik dengan kualiti tinggi untuk kalangan menengah keatas seperti batik tulis dan batik keris.

Model batik yang beraneka ragam ini tidak serta merta kerana inisiatif pengerajin batik tempatan sahaja tetapi banyak batik yang digabungkan dengan fesyen trend yang berasal dari budaya asing seperti gamis, yang sedang menjadi sorotan kali ini adalah batik tulis, model ini sangat disukai kerana detail motifnya yang sangat cantik dan batiknya sendiri yang sangat halus.

Batik tulis banyak yang dibuat menjadi fesyen trend seperti batik tulis sarimbit, batik tulis sarimbit merupakan model batik yang model dan motifnya ditujukan untuk para pasangan kerana modelnya yang dibuat couple.

Banyak pasangan suami isteri yang menyukai batik jenis ini kerana bila dikenakan bersama dalam acara -acara baik formal mahupun formal akan memberikan kesan sebuah kesann romantis dan padat.

Walaupun batik tulis sarimbit ini mempunyai harga yang cukup lumayan mahal tapi tidak mengurangkan para peminat batik untuk membelinya kerana harga yang ditawarkan sepadan dengan kualiti yang diberikan.

Baju Batik Sepasang Couple

Tampil menarik dan romantis adalah hal yang sangat diperlukan untuk semua pasangan, entah itu pasangan kekasih atau pasangan suami isteri. Mereka akan saling menjaga keromantisan hubungan mereka dan seboleh mungkin akan menjaga perasaan pasangan mereka masing-masing. Perkara yang kecil sampai yang besar mereka lakukan agar pasangan mereka kelihatan senang.

Hal sederhana yang dilakukan sepasang kekasih untuk kelihatan romantis dan padat salah satunya adalah mengenakan busana yang sama entah itu kaos, baju, ataupun jaket dengan motif dan model yang sama walaupun dengan warna yang sama pula.

Untuk hal itu batik menawarkan baju batik model sepasang untuk mereka yang ingin kelihatan padat dalam perjalanan.

Kerana model baju batik ini sangat berbeza-beza dan mempunyai ciri yang khas dalamm coraknya, bergantung daerah penghasil batik itu sendiri, yang membuat para pasangan khususnya anak muda mula melirik baju batik sepasang menjadi alternatif baju yang merka gunkan secara bersama-sama.

Sebenarnya model batik sepasang ini tidak terlalu jauh beza dengan batik couple dan batik sarimbit, perkara yang membezakan ia mungkin terletak pada coraknya saja dalam hal model beliau yang agak hampir sama, model dari baju batik sepasang boleh dilihat pada gambar berikut:

SRK-3

Baju Batik Sarimbit Lelaki Wanita Terbaru

SRR-1

Batik Sarimbit Lelaki Wanita Dewasa

Pad batik model ini pemilihan dan perpaduan warna serta coraknya terkesan sama dengan memperhatikan perpaduan warna yang sesuai untuk dekenakan untuk para lelaki dan wanita Modelnya yang indah dan syarat akan nilai seni yang tinggi ini menjadikan salah satu alternatif bagi mereka yang ingin tampil padat dengan pasangannya.

Kualiti bahan yang ditawarkan pun agak bagus dan bahkan lebih bagus dari pada model-model baju couple yang banyak beredar dipasaran ketika ini. Harga yang berpatutan menjadi pemikat tersendiri untuk para kalangan muda yang berkantong tipis.

Dan selain mereka tampil bergaya dan padat dengan pasangannya dnegan membelu baju batik sepasanga ini mereka secara tidak langsung membangkitkan industri batik saat ini dan turut serta dalam pelestarian budaya.

Batik? Mungkin kata itu sudah sangat familiar di telinga masyarakat Indonesia. Batik merupakan baju khas dari Indonesia, semua pulau di Indonesia hampir semuanya mempunyai ciri khas batik sendiri-sendiri. Tapi yang paling terkenal dari semuanya adalah batik dari jawa.

Batik jawa lebih di sukai kerana banyak mempunyai corak yang melambangkan seni nenek moyang di jawa pada setiap gambarnya. Batik saat ini sedang banyak menjadi sorotan kerana pengenalan batik yang gencar-gencarnya dilakukan oleh kerajaan.

SRR 2

Batik moden sekarang ini banyak mempunyai model dan motif yang berbeza-beza dan boleh dikenakan dalam acara apa-apa seperti perkahwinan, berkumpul dengan teman atau pergi bekerja.

Batik rasmi adalah sebuah batik yang sering dicari oleh kalangan pegawai atau pekerja, model beliau yang simpel, coraknya yang indah dan besar membuat batik rasmi ini menjadi rebutan para pegawai dan pekerja syarikat.

Mereka biasanya memakai batik rasmi ini pada saat bekerja, selain itu batik rasmi juga boleh digunakan untuk berbagai macam acara, untuk laki-laki sesuai juga digunakan semasa pergi dengan rakan kerja atau bos nya, sedangkan untuk perempuan banyak dikenakan untuk perhimpunan sosial atau juga kerja.

Model baju batik rasmi yang indah apalagi sangat sesuai jika digabungkan dengan fesyen lain atau sekadar dengan accesoris seperti beg dan jam tangan.

Walaupun terkesan tradisional batik rasmi ini kelihatan sangat elegan ketika dikenakan. Untuk anda yang berkantong pas-pasan tapi ingin membeli baju batik rasmi ini tidak usah bimbang.

Harga yang berpatutan atau juga boleh dikatakan murah yang berkisar 50 ribu rupiah dibandrol untuk satu model baju batik rasmi tersebut. Harga ini sangat condong jika dibandungkan dengan baju rasmi import yang harganya boleh sampai ratusan ribu rupiah.

Anda tertarik? Tidak perlu jauh-jauh datang ke tempat pelancongan untuk membeli batik rasmi dengan harga murah, cukup datang ke kedai-kedai batik di kawasan anda, anda akan terus mendapatkan batik jenis ini dengan harga yang berpatutan.

Baca juga: Cara Cara Menghapuskan Kedutan Baju Melayu Sutera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *