Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

6 Faedah Yang Luar Biasa Tentang Nenas Batu

Apa itu Nenas Batu?

Nenas batu diperolehi daripada pokok pine yang dimiliki oleh Pinaceae, yang merupakan keluarga bagi genus Pinus. Kacangnya biasa sangat keras dan mengandungi kandungan lemak yang sama seperti badam. Pemotongan nenas batu melalui prosedur yang mengandungi beberapa langkah sebelum boleh dimakan oleh manusia.

Ia bermula dengan pematangan condong pinus, dan kemudian penuaian dilakukan dengan meletakkan kon yang matang dalam beg burlap dan mendedahkannya ke sinar matahari. Prosedur ini berlangsung sehingga 20 hari. Selain itu, Amerika Utara dan Asia adalah pengeluar paling banyak untuk nenas batu di seluruh dunia.

nenas batu

nenas batu

Faedah-faedah kesihatan yang paling menarik dari nenas batu termasuk keupayaan untuk meningkatkan sistem imun, memperbaiki kesihatan penglihatan, merangsang peredaran, melindungi seseorang daripada menjangkit patogen, dan memperbaiki kesihatan pernafasan.

1. Meningkatkan Kekebalan

Sama ada anda mengkonsumsi kulit kayu kering pokok-pokok pine atau membuat teh dari jarum pine, anda akan dapat memperolehi jumlah yang banyak dalam vitamin C. Ia merupakan spesies pokok yang mempunyai nutrisi ini yang sangat tinggi. Vitamin C adalah elemen penting dalam sistem imun kita, kerana ia merangsang pengeluaran sel darah putih dan mempunyai ciri-ciri antioksidan yang membantu mencegah penyakit kronik dan penyakit. Tambahan pula, vitamin C adalah komponen penting dalam kolagen, yang diperlukan untuk mencipta sel-sel baru, otot, tisu, dan saluran darah.

teh nenas batu

2. Untuk pesakit kencing manis

Nenas batu adalah selamat digunakan untuk pesakit diabetes jenis-II. Penggunaan buah ini dengan sederhana boleh mengawal glukosa dan boleh mengurangkan tahap kolesterol tidak baik yang mungkin menyumbang kepada kesihatan kardiovaskular anda. Lebih-lebih lagi, pesakit kencing manis mempunyai beberapa pilihan makanan ringan yang diperkaya dengan nutrien dan mengandungi hampir tiada lemak buruk langsung. Mengunyah beberapa buah nenas batu adalah sihat untuk pesakit kencing manis.

3. Antioksidan anti-penuaan

Nenas batu mengandung banyak antioksidan, termasuk vitamin A, B, C, D dan E, dan lutein. Antioksidan sangat penting untuk kesihatan anda kerana mereka dipercayai membantu mengawal seberapa cepat anda jadi tua dengan memerangi radikal bebas, yang berada di tengah-tengah usia yang berkaitan dengan kemerosotan.

Antioksidan adalah cara alam mempertahankan sel-sel anda terhadap serangan oleh spesies oksigen reaktif (ROS). Tubuh anda dengan semulajadi mengedar pelbagai nutrien dengan sifat antioksidan mereka dan mengeluarkan enzim antioksidan untuk mengawal tindak balas rantai radikal bebas yang mengalami kerosakan.

4. Meningkatkan kesihatan kardiovaskular

Nenas batu kaya dengan lemak tak jenuh tunggal yang membantu menurunkan kolesterol dalam darah. Pengambilan buah ini secara tetap boleh meningkatkan kolesterol baik dan mengurangkan kolesterol tidak baik dalam tubuh badan kita. Asid oleik dalam nenas batu boleh membantu hati untuk menghilangkan trigliserida dari badan. Ia juga menyokong profil lipid darah yang sihat, mencegah penyakit arteri koronari dan strok.

bungkusan nenas batu

5. Meningkatkan kesihatan mata

Nenas batu mengandungi beta-karoten dan antioksidan, yang sangat bermanfaat untuk kesihatan mata. Lutein dalam buah itu membantu mata menapis cahaya UV, mencegah kerosakan makular. Ia juga menghalang penglihatan kita daripada merosot dengan usia.

6. Kecantikan

Produk ini bukan sahaja sesuai untuk lelaki malah ia juga sesuai untuk wanita. Pakar-pakar nutrisi mendapati bahawa debunga itu menyokong elastin dan kolagen. Untuk mengambil kesempatan ini, anda perlu menyebur secara luaran pada kulit anda. Anda juga boleh mengambilnya secara dalaman di mana anda mendapat manfaat daripada vitamin, asid amino, mineral, dan antioksidan yang terkandung di dalamnya.

Artikel berkaitan:
Mencegah dan menyembuhkan kanser dengan daun sirsak

Leave a Reply