Nenas Batu (Pine Cone) – 6 Faedah dan Khasiat Yang Luar Biasa

Apa itu Nenas Batu?

Nenas batu diperolehi daripada pokok pine yang dimiliki oleh Pinaceae, yang merupakan keluarga bagi genus Pinus. Kacangnya biasa sangat keras dan mengandungi kandungan lemak yang sama seperti badam. Pemotongan nenas batu melalui prosedur yang mengandungi beberapa langkah sebelum boleh dimakan oleh manusia.

Di masyarakat melayu, ada juga orang yang mengenali buah ini sebagai Bunga Kembang Setahun. Ia bermula dengan pematangan condong pinus, dan kemudian penuaian dilakukan dengan meletakkan kon yang matang dalam beg burlap dan mendedahkannya ke sinar matahari.

Ada orang cakap ada pantang larang untuk makan nenas batu. Tetapi sebenarnya ia adalah sejenis buah dan tidak mempunyai peraturan atau tradisi tertentu untuk diikuti. Sesetengah orang mungkin mempunyai kepercayaan peribadi tentang nenas batu, tetapi memang tidak ada pandangan universal yang diterima secara meluas.

Prosedur ini berlangsung sehingga 20 hari. Selain itu, Amerika Utara dan Asia adalah pengeluar paling banyak untuk nenas batu di seluruh dunia.

nenas batu
nenas batu

Khasiat dan faedah-faedah kesihatan yang paling menarik dari nenas batu termasuk keupayaan untuk meningkatkan sistem imun, memperbaiki kesihatan penglihatan, merangsang peredaran, melindungi seseorang daripada menjangkit patogen, dan memperbaiki kesihatan pernafasan.

1. Meningkatkan Kekebalan

Sama ada anda mengkonsumsi kulit kayu kering pokok-pokok pine atau membuat teh dari jarum pine, anda akan dapat memperolehi jumlah yang banyak dalam vitamin C. Ia merupakan spesies pokok yang mempunyai nutrisi ini yang sangat tinggi.

Vitamin C adalah elemen penting dalam sistem imun kita, kerana ia merangsang pengeluaran sel darah putih dan mempunyai ciri-ciri antioksidan yang membantu mencegah penyakit kronik dan penyakit.

Tambahan pula, vitamin C adalah komponen penting dalam kolagen, yang diperlukan untuk mencipta sel-sel baru, otot, tisu, dan saluran darah.

teh nenas batu

2. Baik Untuk Pesakit Kencing Manis

Nenas batu adalah selamat digunakan untuk pesakit diabetes jenis-II. Penggunaan buah ini dengan sederhana boleh mengawal glukosa dan boleh mengurangkan tahap kolesterol tidak baik yang mungkin menyumbang kepada kesihatan kardiovaskular anda.

Lebih-lebih lagi, pesakit kencing manis mempunyai beberapa pilihan makanan ringan yang diperkaya dengan nutrien dan mengandungi hampir tiada lemak buruk langsung. Mengunyah beberapa buah nenas batu adalah sihat untuk pesakit kencing manis.

Bagi pesakit yang mengalamai sakit buah pinggang dan batu karang, boleh juga mereka mengamalkan minuman nenas batu dengan berterusan untuk merawat penyakit mereka itu.

3. Antioksidan dan Anti-penuaan

Nenas batu mengandung banyak antioksidan, termasuk vitamin A, B, C, D dan E, dan lutein. Antioksidan sangat penting untuk kesihatan anda kerana mereka dipercayai membantu mengawal seberapa cepat anda jadi tua dengan memerangi radikal bebas, yang berada di tengah-tengah usia yang berkaitan dengan kemerosotan.

Antioksidan adalah cara alam mempertahankan sel-sel anda terhadap serangan oleh spesies oksigen reaktif (ROS). Tubuh anda dengan semulajadi mengedar pelbagai nutrien dengan sifat antioksidan mereka dan mengeluarkan enzim antioksidan untuk mengawal tindak balas rantai radikal bebas yang mengalami kerosakan.

4. Meningkatkan Kesihatan Kardiovaskular

Nenas batu kaya dengan lemak tak jenuh tunggal yang membantu menurunkan kolesterol dalam darah. Pengambilan buah ini secara tetap boleh meningkatkan kolesterol baik dan mengurangkan kolesterol tidak baik dalam tubuh badan kita.

Asid oleik dalam nenas batu boleh membantu hati untuk menghilangkan trigliserida dari badan. Ia juga menyokong profil lipid darah yang sihat, mencegah penyakit arteri koronari dan strok.

bungkusan nenas batu

5. Meningkatkan Kesihatan Mata

Nenas batu mengandungi beta-karoten dan antioksidan, yang sangat bermanfaat untuk kesihatan mata. Lutein dalam buah itu membantu mata menapis cahaya UV, mencegah kerosakan makular. Ia juga menghalang penglihatan kita daripada merosot dengan usia.

6. Kecantikan

Produk ini bukan sahaja sesuai untuk lelaki malah ia juga sesuai untuk wanita. Pakar-pakar nutrisi mendapati bahawa debunga itu menyokong elastin dan kolagen yang boleh mencantikkan dan mengekalkan kulit badan. Untuk mengambil kesempatan ini, anda perlu menyebur secara luaran pada kulit anda.

Anda juga boleh mengambilnya secara dalaman di mana anda mendapat manfaat daripada vitamin, asid amino, mineral, dan antioksidan yang terkandung di dalamnya.

Selain daripada itu, ada juga orang yang minumnya untuk kuruskan dan mencantikkan bentuk badan mereka. Tapi kesannya tidak diketahui sebab tiada testimoni yang ketara yang dikongsikan.

Keburukan Tentang Nenas Batu

Tidak ada keburukan khusus pada nenas batu. Semua jenis buah mempunyai kelebihan dan kekurangan dalam pemakanan, rasa dan kualiti. Walau bagaimanapun, beberapa perkara yang mungkin dianggap negatif oleh sesetengah orang termasuk:

 • Rasa: Sesetengah orang mungkin tidak menyukai rasa nenas batu yang kenyal dan manis.
 • Ketersediaan: Nanas mungkin tidak tersedia sepanjang masa atau hanya pada musim tertentu.
 • Harga: Harga untuk nenas batu mungkin lebih tinggi daripada jenis buah lain.
 • Kualiti: Nenas batu yang tidak masak dengan betul atau terlalu masak boleh menjejaskan rasa dan kualiti buah.

Ada berapa jenis tentang nenas batu?

Di Malaysia cuma satu jenis saja seperti dalam gambar yang boleh anda dapati. Yang beza cuma saiz buah itu .

Apa beza nenas batu dan buah pine?

Sebenarnya tiada perbezaan antara mereka. Cuma nama tak sama saja. Nenas batu adalah nama yang cuma dipakai oleh golongan Melayu sahaja. Dan buah pine adalah nama panggilan umum untuk semua orang di dunia ini.

Boleh minum semasa datang haid?

Ya boleh. anda boleh minum air rendaman nenas batu ni semasa datang haid dan ia boleh membantu untuk meringgankan kesakitan dan melancarkan proses haid anda.

Bolehkan wanita yang mengandung minumnya?

Wanita yang hamil adalah dilarang untuk minum air rendaman ini. Sebab takut ia boleh memberi kesan yang tidak baik atas anak kandungan dalamnya. Ada orang khuatir juga ia mungkin boleh menyebabkan keguguran. Jadi, adalah baik bagi wanita mengandung elakkan untuk minum air rendaman ini.

Mengapa buah ini bersaiz kecil berbanding dengan buah dari Mesir?

Tanah penanaman di Malaysia dan Mesir adalah berlainan. Buah yang dihasilkan di Malaysia memang mempunyai saiz yang lebih kecil berbanding dengan buah yang dikeluarkan di Mesir.

Tetapi khasiatnya adalah sama. Apa yang berbeza cuma saiz dan kepekatan air rendaman yang dihasilkan daripada buah itu saja.

Boleh anda baca tentang khasiat dan kebaikan bawang putih juga.

khasiat nenas batu

Bolehkah Saya Makan Nenas Batu Ini

Kulit nenas batu adalah sangat keras dan tidak mungkin untuk kita makannya. Walau bagaimanapun, jika anda tetap ingin makan buah ini, anda boleh makan buah yang lebih muda sebelum sisiknya terbuka dan jadi keras.

Anda juga boleh masak nenas batu dalam air dan ia akan menjadi lembut. Ini akan menjadikannya lebih mudah untuk dimakan.

Ia merupakan sumber serat dan vitamin C yang baik, tetapi ia tidak begitu mudah dihadam dan tidak disyorkan sebagai pilihan diet utama bagi anda buat jangka masa yang panjang.

Cara Paling Sesuai Untuk Menggunakan

 1. Basuh dan cuci dengan air penapis.
 2. Selepas cuci bersih, rendamkannya ke dalam cawan atau jar yang isi dengan air panas.
 3. Pada mulanya buah nenas batu akan terapung di atas air. Anda kena biarkannya sampai ia tenggelam dalam air. Ia mungkin ambil lebih kurang 1 jam.
 4. Lepas tenggelam, boleh anda keluark buah tu.
 5. Tapis air dengan penapis untuk asingkan sepihan kelopak.
 6. Lepas penapisan, boleh anda minum air tu. Airnya boleh tahan selama 3 hari.

Jangan anda buangkan nenas batu yang sudah direndam itu. Boleh anda jemurkannya di tempat yang mempunyai matahari. Jemur sampai ia kering dan boleh simpan. Boleh anda renam lagi pada minggu yang lain.

Biasanya nenas batu boleh diulangi guna sampai 1 tahun.

Waktu sesuai untuk minum nenas batu

Untuk kebanyak penyakit, cara pengambilan adalah 1 kali sehari. Boleh minum tidak kira waktu pagi atau malam.

Bagi kes kesihatan tertentu, boleh rujuk kepada panduan minum seperti ini:

 • Bagi ibu yang baru bersalin dan perlu mengecutkan rahim – Minum sekali seminggu pada waktu pagi.
 • Bagi ibu yang bakal menopos (menopause)- Boleh minum sekali 2 hari.
 • Untuk menjarangkan anak – Minum seluruh tempoh untuk menjarangkan anak.
 • Untuk membantu melancarkan pembuangan angin – Minum 2 kali setiap hari (waktu pagi dan malam).
 • Untuk melawaskan kencing (terutamanya untuk lelaki) – Minum 1 kali sehari sehingga sembuh (waktu malam).
 • Untuk merawat strok minum 1 kali sehari. Boleh juga ambil air itu dan sapukan pada tempat strok.
 • Untuk merawat Buasir – Minum 1 kali sehari sampai sembuh dari penyakit itu.
 • Untuk merawat gout – Minum 3 kali seminggu sehingga benjolan surut. Kadang-kadang anda akan mendapati benjola boleh keluar cecair. Usah risau sebab ini adalah tanda baik keadan sedang memulih

Pengalaman Minum Air Nenas Batu

Minum air nenas batu boleh memberikan pengalaman yang berbeza untuk semua orang. Sesetengah orang mungkin mendapati air nanas batu sebagai minuman yang menyegarkan dan menyeronokkan, manakala yang lain mungkin menganggapnya tidak sedap langsung untuk diminum. Secara am, rasa air nenas batu bergantung kepada banyak faktor, seperti kualiti buah, cara penyediaannya, dan citarasa peribadi setiap orang.

Artikel berkaitan:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *